Starity

Saoirse Ronan

Saoirse Ronan Saoirse Ronan nemzetisége 1032. 535rajongó 38vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 92%
 • Születési név
 • Saoirse Una Ronan
 • Becenév
 • Sersh
 • Születési idő
 • 1994. április 12.
 • Születési hely
 • New York City, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színésznő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 168 cm
 • Eredeti hajszín
 • Szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Alexis Bledel Cate Blanchett Diane Kruger Keira Knightley Rachel Weisz Mark Wahlberg William Hurt Eric Bana James McAvoy Stanley Tucci Gemma Arterton Juno Temple Jake Abel Max Irons Chandler Canterbury

Saoirse Ronan életrajza

Saoirse Una Ronan 1994. április 12-én született New Yorkban, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesapja Paul Ronan, ír származású színész, míg édesanyja, Monica Ronan. Három éves korában költöztek Írországba, s gyermekkorának nagyobb részét Country Carlowba töltötte.

Karrierje

Ronan 2003-ban szerepet kapott a Dublini doktorok című sorozatban, ahol Rhiannon Geraghty alakította néhány részen keresztül, majd rá két évre, 2005-ben feltűnt a Proof című sorozatban, ahol Orla Bolandot alakítoitta négy epizódon keresztül.

Később, 2007-ben szerepet kapott az Anyád lehetnék című amerikai romantikus filmben, ahol Michelle Pfeiffer és Paul Rudd mellett játszotta el Izzie szerepét. Még ebben az évben szerepet kapott a Vágy és vezeklés című angol drámában, ahol Keira Knightley testvérét, Briony Tallist alakította - a filmben nyújtott alakításáért Oscarra is jelölték, s szinte a legelső olyan lánnyá vált, akit ilyen fiatalon Oscarra jelöltek. Briony Tallis Cecilia testvére, aki imádott írni, és titkon szerelmes volt nővére hódolójába, Robbie-ba, akit végül azzal vádolt meg, hogy megerőszakolta legjobb barátnőjét. A férfit a hadseregbe vitték, és sosem bocsájtott meg neki nővére úgy, ahoygan kellett. A történet egyedi befejezéssel zárul, ahol az író és már idős Briony Tallis megadja a lehetőséget arra, hogy Robbie és nővére, Cecilia boldogan élhessenek. Mellékszereplőként feltűnt Egy varázslatos karácsony című angol családi filmben, mint Celia Hardwick. Feltűnt a Houdini, a halál mágusa című filmben, ahol Catherine Zeta-Jones lányát, Benji McGravie-t alakította.

2008-ban szerepet kapott a Szikraváros című filmben, ahol Lina Mayflee-t játszotta el, rá egy évre feltűnt a Komfortos mennyországban Susan Saradon, Rcahel Weisz és Mark Wahlberg oldalán. A filmben Susie Salamont megölik, amiről családja csak később szerez tudomást. Susie azonban nem távozok el, hiszen a purgatóriumba jutva tekint le családjára, akik próbálják feldolgozni ezt a rettentesen tragédiát.

2010-ben szerepelt vállalt a Arrietty - Elvitte a manó című animációs film szinkronizálásában, ahol Arrietty hangját kölcsönözte. Még ebben az évben feltűnt a The way back című filmben, ahol Irenát alakította.

2011-ben szerepet kapott a Hanna, a gyilkos természet című filmben, ahol Eric Bana és Cate Blanchett mellett alakította Hanna szerepét.Hanna egy átlagos tinédzsernek tűnik, aki Finnországban él eldugott helyen édesapjával, azonban ez távolról sem igaz. A film során, édesapja túlélésre, és a kormánnyal való szembeszegülésre tanította, és szinte profi katonának képzete ki titokban lányát. A következő film, amiben szerepelt a Violet & Daisy, ahol Daisy szerepét kapta meg Alexis Bledel oldalán. Még ebben az évben feltűnt a Byzantium című filmben, ahol Eleanor Webb szerepét kapta meg Gemma Arterton oldalán.

2013-ban szerepet kapott Stephenie Meyer: A burok című könyv filmadaptációban, ahol ő testesítette meg Melanie Stryder, illetve a Vándor alakját. A siker regényben Melanie és testvére, Jamie az életben maradásért  küzdenek idegen fajokkal szemben. Melanie-t azonban egy szerencsétlenség következtében elfogják, és egy új, ideges lényt költöztetnek belé. Vándor, akit később Vandának neveznek el, megpróbál segíteni Melanie-nek – aki nem tűnt el, így egy testben két lélek él -, megvédeni a családját és eljutni szerelméhez, Jaredhez.  Még ebben az évben szinkronszerepet kapott a Justin and the Knights of Valour című animációs filmben, ahol Talia karaktert fogja majd szinkronizálni. A filmben még olyan híres személyek kölcsönzik a hangukat, mint Antonia Banderas, Freedie Highmore és Olivia Williams. Főszereplője lett a Majd újra lesz nyár című drámában, ahol Daisyt, egy amerikai tinédzsert alakít. Daisy szerelmétől elszakítva New Yorkból Angliába küldök, hogy ismeretlen és nem túl közeli unokatestvérével töltse a nyarat. Ez a fordulat a legrosszabb Daisy számára, azonban nem csak Daisy számára... hanem az egész világnak, ugyanis kitör a háború. Meg Rosoff sikerregényét most filmvászonra viszik, amely 2013. október 3-án kerül majd a magyar mozikba.

2014-ben olyan filmekre szerződtették le, mint a A Grand Budapest Hotel amelyet elvileg Németországban forgattak. A filmben pedig Agatha szerepét kapta meg Edward Norton és Owen Wilson oldalán. Még ebben az évben szerepet kapott a How to catch a monster című filmben, ahol Rat szerepét kapta meg. A filmben még olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Christina Hendricks, Matt Smith és Eva Mendes. Szinkronszerepet vállalt a Robot Chicken amerikai animációs sorozatban.

2015-re leszerződtették a Brooklyn című filmben, ahol Ellis Lacey szerepét kapta, aki egy ír bevándorló, s az ő útját mutatja be.A következő film, amiben feltűnik a Stockholm, Pennsylvania volt, ahol Leia szerepét kapta meg.

2017-ben szerepet vállalt a The Seagull című amerikai drámafilmben, a filmet 2015.június 29-én kezdték el forgatni New Yorkban. A filmben Saoirse Ronan Nina Zarechnaya szerepét kapta meg. A film szerelmi háromszögre koncentrálódik, ahol Nina egy művész szerelmét alakítja. A következő film, amiben szerepet vállalt a Loving Vincent volt, itt Marguerite Gachet szerepét kapta meg. A filmben olyan színészek kaptak szerepet, mint Douglas Booth, Jerome Flynn és Helen McCory. A történet Vincent van Gogh élettörténetet dolgozza fel. A következő film, amiben szerepet vállalt a Lady Bird volt, ahol Lady Bird szerepét kapta meg. A történet szerint Lady bird egy fiatal lány, aki Észak-Kaliforniába költözik.

2018-ban szerepet kapott az On Chesil Beach című amerikai drámafilmben, mint Florence Ponting. A film az 1960-as években játszódik, középpontban áll egy fiatal házaspár, akik a nászútjukon vannak. A film 2018 januárjában fog megjelenni. A következő film, amiben szerepet kapott a Sweetness in the Belly című drámafilmben, ahol Lilly szerepét kapta meg. Lilly egy árva kislány, aki tudomást szerez arról, hogy szülei Angliából szöktek el a polgárháború ideje alatt. Idősebb korában Lilly arra adja a fejét, hogy szétszakadt családokat hoz újra össze. Lilly megismerkedik egy orvossal Azizzal, akivel szerelmi kapcsolatba bonyolódik. Szerepet kapott a Mary Queen of Scots című drámafilmben, ahol Mary Stuartot alakítja. A filmben szerepet vállalt még Margot Robbie is, aki Elizabeth királynőt fogja alakítani. Stuart Mária meg szeretné dönteni Elizabeth királynő hatalmát, azonban börtönbüntetésre ítélték Őt, mielőtt kivégezték. Még ebben az évben szerepet vállalt a Little Women című filmben, ahol Jo March szerepét kapta meg.

2020-ben szerepet kapott az Ammonite című filmben, ahol Charlotte Murchison szerepét kapta meg. A filmbe Kate Winslet oldalán tűnik fel, s 2021 tavaszán fogják majd bemutatni. Még ebben az évben feltűnik a The French Dispatch című filmben is, azonban jelen pillanatban még nem tudni, hogy kit fog majd alakítani.  

2021-ben a Foe című filmben kapott szerepet, mint Henrietta.

Érdekességek:

- Egyedüli gyermek, nincsen testvére
- Éppen Új-Zélandon volt, amikor is bejelentették, hogy jelölték Oscarra a Vágy és vezeklés című filmben elért eredményéért
- A keresztneve ír és szabadságot jelent, a vezetékneve pedig kis pecsét
- Igazi hagyományos ír neve van, a keresztnevét Saoirse-t Seer-sha-nak kell ejteni, így használja a nevét, amikor Írországban van, biszont mikor Észak-Amerikában tartozkodik, akkor pedig Sur-shuh-nak ejtik
- Border kollie kutyája van, és Sassy-nk hívják, akit hiányol, ha nincs otthon
- 2008-ban az Entertainment Weekly's '30 Under 30' listáján a 23. volt
- Ugyan New Yorkban született, de Írországban nevelkedett
- Nem néz focit, de támogatja a Manchester Unitedot.
- Ridley Scott Robin Hood filmjének a tagja volt, azonban viszont kiszállt a filmből Peter Weir The way back című film miatt

FILMEK
Foe (2021) - Henrietta
See how they run (2021) - Constable Stalker 
Ammonite (2020) - Charlotte Murchison
The French Dispatch (2020) 
Little Women (2018) - Jo March
Mary Queen of Scots (2018) - Mary Stuart 
Sweetness in the Belly (2018) - Lilly
Lady Bird (2017) - Lady bird
On Chesil Beach (2017) - Florence
The Seagull (2016) - Nina Zarechnaya
Loving Vincent (2016) - Margaret Gachet
Brooklyn (2015) - Ellis Lacey
Stockholm, Pennsylvania (2015) - Leia
Lost River (2014) - Rat
The Grand Budapest Hotel (2014) - Agatha
Majd újra lesz nyár... (2013) . Daisy
Justin and the Knights of Valour (2013) - Talia hangja
A burok (2013) - Melanie Stryder / Wanda
Byzantium (2012) - Eleanor
Violet & Daisy (2011) - Daisy
Hanna - Gyilkos természet (2011) - Hanna
The Way Back (2010) . Irena
Arrietty - Elvitte a manó (2010) - Arrietty hangja
Komfortos mennyország (2009) - Susie Salmon
Szikraváros (2008) - Lina Mayfleet
Houdini, a halál mágusa (2007) - Benji McGarvie
Vágy és vezeklés (2007) - Briony Tallis, 13 évesen
Egy varázslatos karácsony (2007) - Celia Hardwick
Anyád lehetnék (2007) - Izzie

SOROZATOK
Robot Chicken (2014) - Merida / Aurora / Jasmine hangja
Proof (2005) - Orla Boland (négy részben szerepelt)
Dublini doktorok (2003-2004) - Rhiannon Geraghty (négy epizódban szerepelt)

Utolsó frissítés: 2021.10.12. 09:09 AmyVie által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace