Starity

Sarah Paulson

Sarah Paulson Sarah Paulson nemzetisége 1164. 419rajongó 27vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 97%
 • szimpátia: 97%
 • Születési név
 • Sarah Catharine Paulson
 • Születési idő
 • 1974. december 17.
 • Születési hely
 • Tampa, Florida, USA
 • Foglalkozás
 • Színésznõ
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Partner
 • Holland Taylor
 • Magasság
 • 168 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Angela Bassett Kathy Bates Jessica Lange Evan Peters Denis O'Hare Lily Rabe Frances Conroy Cheyenne Jackson

Sarah Paulson életrajza

Sarah Catharine Paulson 1975. december 17-én született a floridai Tampában. Egészen 5 éves koráig itt élt, majd amikor a szülei elváltak az édesanyjával először Maine-be, majd New York államba költöztek. Kerületileg először Queensben majd később Brooklynban találtak otthonra. Iskoláit Manhattenben végezte. A Fiorello H. LaGuardia művészeti középiskolába járt, majd onnan továbbtanulván felvették az American Academy of Dramatic Arts magán konzervatóriumba, ahol színészetet, főként drámát tanult. Az iskola mellett pincérnőként dolgozott egy brooklyni pizzázóban.

Karrier

A drámaiskola elvégzése után rögtön a színészet felé vette az irányt. Számtalan sorozatban szerepelt, többek között az Esküdt ellenségek, az American Gothic, a Jack & Jill, az Angyali érintés, illetve a Kés/Alatt egy-egy epizódjaiban tűnt fel. A TV mellett rendszeresen játszott színházi darabokban a Broadway színpadán. Természetesen a filmek sem maradhattak ki a sorból. 1997-ben kapta meg első moziszerepét a Levitation című drámában, de a nézők számára ismerős lehet a Botcsinálta túsz (1999) és a Mi kell a nőnek? (2000) című filmekből is. Első jelentősebb sorozatszerepére egészen 2007-ig kellett várnia, amikor is 22 rész erejéig magára öltötte Harriet Hayes karakterét az Aaron Sorkin rendezte a Színfalak mögött című sorozatban és ezzel megkapta élete első Golden Globe jelölését, mint a legjobb női mellékszereplő (televíziós sorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm) kategóriában. A jelölés után nem kisebb nevű sorozatokban tűnt fel, mint A Grace klinika, a Különleges ügyosztály és a Született feleségek.

Az igazi fordulópontot a 2011-es év jelentette a karrierjében, hiszen útjára indult az Amerikai Horror story, amelynek első évadában, A gyilkos házban még csak feltűnt, de az elkövetkező évadok alapemberévé vált. Sarah kifejtette, nagyon hálás Ryan Murphy rendezőnek, hiszen azzal, hogy felkarolta, megváltoztatta az életét. Ez volt az első olyan szerepe, amellyel világhírnévre tett szert. A sorozatot a nézők és a kritikusok is nagyon szeretik, eddig összesen 28 Emmy-, és 9 Golden Globe jelölést gyűjtött. Szintén 2011-ben szerepelt a Szilveszter éjjel című vígjátékban, melyben az év utolsó napjának történéseit követhetjük figyelemmel több karakteren - és emberi sorson keresztül. 2012-ben a Matthew McConaughey nevével fémjelzett Mudban láthattuk, de szerepelt az HBO Versenyben az elnökségért című TV filmjében is, amely a 2008-as amerikai elnökjelölés időszakát mutatja be. Sarah Nicolle Wallacet a Fehér Ház kommunikációs igazgatóját formálta meg, nem kisebb nevek mellett, mint Julianne Moore, Woody Harrelson illetve Ed Harris. Szintén 2013-ban érkezett az Amerikai Horror Story második évada Zártosztály címmel.

2013-ban szerepet kapott a Steve McQueen rendezte, három Oscar díjat nyert 12 év rabszolgaság című életrajzi drámában. A film igaz történeten alapul, Solomon Northup Odyssey című önéletrajzi ihletésű regényét dolgozza fel, bemutatva a feketék rabszolgasorban elszenvedett gyötrelmeit az 1840-es 50-es évek Amerikájának déli részén. Szintén ebben az évben menetrendszerűen következett egy újabb Amerikai Horror Story évad, Boszorkányok címmel.

2014-ben két alkotásban tűnt fel. Az Amerikai Horror Story: Rémségek cirkuszában és szerepelt a #twitterkills című rövidfilmben, amely korunk egyik aktuális jelenségére hívja fel a figyelmet, az az hogyan teheti tönkre az életünket a közösségi média.

2015-ben jegyet válthattunk a Carol című mozifilmre, amely két nő szerelmének kibontakozását és annak nehézségeit mutatja be az 1950-es években. Ezzel párhuzamosan folytatódott az Amerikai Horror Story: Hotel alcímmel és az előző évektől eltérően még egy produkcióban szerepet vállalt. A louisiánai befutó című drámában Nicolas Cage oldalán, ami a 2010-ben a British Petroleum által bekövetkezett olajkatasztrófa idején játszódik és a történet központjában egy politikus áll, akinek szembe kell néznie a katasztrófa következményeivel és önmagával, miközben magánélete romokban hever.

2016-ban ismét Amerikai Horror Story következett, ezúttal Roanoke címmel illetve játszott Mark Duplass oldalán a Blue Jay című drámában. A történet két egykori középiskolai szerelmesről szól, akik újra találkoznak hazatérvén szülővárosukba és felelevenítik a közösen együtt töltött időt. Szintén 2016-ban egy újabb Ryan Murphy antológia az American Crime Story indult útjára. Minden évad egy-egy a valóságban is megtörtént nagy visszhangot kiváltó ügyet dolgoz fel. Az első évad az O.J. Simpson-ügy címmel futott és azt a pert mutatta be, amikor is az egykori amerikai futball sztárt, O.J. Simpsont megvádolták felesége Nicole Brown Simpson és Ronald Goldman meggyilkolásával. A per sok szempontból példaértékű volt az amerikai igazságszolgáltatás történelmében. Sarah Marcia Clark ügyész karakterét formálta meg. Alakításáért Emmy- és Golden Globe díjat nyert a legjobb női főszereplő minisorozatban vagy tévéfilmben kategóriában.

2017-ben egy újabb Ryan Murphy antológiában tette tiszteletét, hiszen a Feud jelentette Ryan munkásságának harmadik ilyen jellegű sorozatát. Az első évadban két legendás színésznő Bette Davis és Joan Crawford viszályát követhetjük nyomon és lehetünk szemtanúi a Mi történt Baby Jane-nel? című film megszületésének és annak utóéletének. A szereplőgárdát nem kisebb nevek alkotják, mint Jessica Lange, Susan Sarandon, Judy Davis vagy éppen Stanley Tucci. Sarah Geraldine Page amerikai színésznőt kelti életre a képernyőn. Ebben az évben is szerepelt mozifilmben Rebel in the Rye címmel, mely Jerome David Salinger amerikai prózaíró életét viszi vászonra, aki 1951-ben vált világhírűvé miután papírra vetette a Zabhegyezőt. Emellett Steven Spielberg legújabb rendezésében, A Pentagon titkaiban is láthattuk Tom Hanks-el és Meryl Streep-el karöltve. A film valós történelmi eseményeken alapszik, a hírhedt 1971-es Pentagon-iratok publikálásának körülményeit mutatja be, melyekkel a vietnámi háború körüli hazugságokat akarta a Washington Post leleplezni. 2017. szeptember 15-én pedig megérkezett az első rész az Amerikai Horror Story 7. évadából.

A Pentagon titkai Magyarországon 2018. február 22-én debütált. Június 7-én érkezett az Ocean's Eight, mely az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi női spinoffja többek között olyan sztárokkal, mint Sandra Bullock, Cate Blanchett, Dakota Fanning vagy Anne Hathaway. Ezzel párhuzamosan előkészítés alatt áll egy újabb Ryan Murphy – Sarah Paulson együttműködés, hiszen a Netflix megrendelésére sorozat készül a Száll a kakukk fészkére című film egyik karakteréről, Ratched nővérről. A bejelentés szerint a sorozat biztosan kap 2 évadot és 18 részt. Mindezek mellett a 2015-ben nagy sikerrel megjelent Josh Malerman regény, a Madarak a dobozban filmadaptációjában is látható volt  Sandra Bullock társaságában.

2020-ban a Mrs. America minisorozatában alakította Alice Macrayt. Ezt a Ratched követte, amiben Mildred Ratched nővér bőrébe bújt. Széria jó kritikákat kapott és számtalan jelölést is kapott. 2021-ben a Golden Globe díjátadón legjobb színésznőnek jelölték a televíziós drámasorozatok műfaján belül, és a Critics' Choice Super Awards pedig a legjobb gonosztevő egy sorozatban műfajban kapott jelölést.
2021 augusztus 25-én jött az American Horror Story 10-ik évada. Az évad címe: Double feature lett, ugyanis 2 történetet mutatnak be. Az első történetben tuberkolózis Karen szerepét játszotta, majd Mamie Eisenhowert (first lady volt. Dwight D. Eisenhower elnök felesége) valódi történelmi személyiséget.Szeptember 7-én pedig az American Crime Story: Impeachment sorozat középpontjában a Clinton-Lewinsky botrányt mutatják be. Sarah pedig Linda Trippet alakítja főszerepben.

Magánélet

Jelenleg Holland Taylor amerikai színésznővel él együtt, akivel 2015 nyarán kezdtek randevúzni. Korábban is egy nővel, Cherry Jones színésznővel élt párkapcsolatban 2004 és 2009 között. Sarah-nak saját bevallása szerint ezt megelőzően csak férfiakkal voltak kapcsolatai, sőt Tracy Letts színésznek és forgatókönyvírónak a jegyese is volt. Önmagát biszexuálisnak tartja, de kifejtette a szerelmet nem tekinti nem - és korfüggőnek.

Sorozatok

2017: American Horror Story: Great Again (11 epizód)
2017: Feud /  Viszály (1 epizód)
2016: American Crime Story (10 epizód) / American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügy
2016: American Horror Story: Roanoke (10 epizód) / Amerikai Horror Story: Roanoke
2015: American Horror Story: Hotel (12 epizód) / Amerikai Horror Story: Hotel
2014: American Horror Story: Freak Show (13 epizód) / Amerikai Horror Story: Rémségek cirkusza
2013: American Horror Story: Coven (13 epizód) / Amerikai Horror Story: Boszorkányok
2012: American Horror Story: Asylum (13 epizód) / Amerikai Horror Story: Zártosztály
2012: Blue (2 epizód)
2011: American Horror Story: Murder House (3 epizód) / Amerikai Horror Story: A gyilkos ház
2011: Desperate Housewives (2 epizód) / Született feleségek
2010: Grey's Anatomy (1 epizód) / A Grace klinika
2010: Law & Order: Special Victims Unit (1 epizód) / Különleges ügyosztály
2009: Cupid (7 epizód) / A szerelem nyilasa
2007: Studio 60 on the Sunset Strip (22 epizód) / A színfalak mögött
2005: Deadwood (9 epizód)
2004: Nip/Tuck (1 epizód) / Kés/Alatt
2004: The D.A. (2 epizód)
2002: Leap of Faith (6 epizód)
2001: Touched by an Angel (1 epizód) / Angyali érintés
2001: Jack & Jill (33 epizód)
1998: Real Life (1 epizód)
1997: Cracker: Mind Over Murder (2 epizód)
1996: American Gothic (18 epizód)
1994: Law & Order / Esküdt ellenségek  

Filmek

2019: The Goldfinch
2019: Glass / Üveg
2018: Bird Box / Madarak a dobozban
2018: Ocean's Eight / Ocean's 8: Az évszázad átverése
2017: The Post / A Pentagon titkai
2017: Rebel in the Rye
2016: Blue Jay
2015: The Runner / A louisiánai befutó
2015: Carol
2014: #twitterkills (rövidfilm)
2013: 12 Years a Slave / 12 év rabszolgaság
2012: The Time Being
2012: Fairhaven
2012: Mud
2011: New Year's Eve / Szilveszter éjjel
2011: After-School Special (rövidfilm)
2011: Martha Marcy May Marlene
2009: Whose Dog Is It Anyway? (rövidfilm)
2008: The Spirit / Spirít - A sikító város
2008: Puppy Love
2006: Griffin & Phoenix / Griffin és Phoenix
2006: Diggers / Változó vizeken
2005: The Notorious Bettie Page / Az első szexikon
2005: Serenity
2005: Swimmers
2003: Down with Love / Pokolba a szerelemmel
2002: Bug
2000: What Women Want / Mi kell a nőnek?
1999: Held Up / Botcsinálta túsz
1999: The Other Sister / Carla új élete
1997: Levitation   

TV filmek

2012: Game Change / Versenyben az elnökségért
2011: Untitled Kari Lizer Project
2010: November Christmas
2008: Pretty/Handsome
2006: A Christmas Wedding / Csapnivaló mennyegző
2002: Path to War / Háború a háborúról
2000: Metropolis
1998: The Long Way Home / Hosszú az út hazafelé
1996: Shaughnessy
1995: Friends at Last / Szeret, nem szeret 

Utolsó frissítés: 2021.10.12. 21:09 Bessie által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace