Starity

Sean Connery

Sean Connery Sean Connery nemzetisége 1944. 323rajongó 8vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Thomas Sean Connery
 • Becenév
 • Big Tam
 • Élt
 • 1930.08.25 – 2020.10.31.
 • Születési hely
 • Edinburgh, Skócia, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 1 gyermek
 • Partner
 • Micheline Roquebrune
 • Magasság
 • 188 cm
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Julia Ormond Ed Harris Kevin Costner Nicolas Cage Richard Gere Wesley Snipes Christopher Lambert

Sean Connery életrajza

Sir Thomas Sean Connery Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas skót színész 1930. augusztus 25-én született Fountainbridge-ben, Edinburghban. Nevét nagyapja után kapta. Édesanyja, Euphemia McBain "Effie" (született McLean), protestáns takarítónő volt, édesapja, Joseph Connery, római katolikus gyári munkás és teherautósofőr. Apai nagyapja Írországból vándorolt be Skóciába a 19. század közepén. Öccse Neil.

Általános iskolában még apró termetű volt, de tizenkét évesen gyorsan növekedésnek indult és tizennyolc évesen elérte felnőttkori magasságát (188 cm). Akkoriban kapta a becenevét: "Big Tam". Állítása szerint tizennégy évesen veszítette el a szüzességét egy felnőtt asszonynak köszönhetően.

Első munkáját tejesemberként kapta, amelynek köszönhetően úgy ismerte Edingburghot, mint a tenyerét. Később belépett a haditengerészetbe és akkoriban két tetoválásra tett szert, amelyek a családot („Mum and Dad”) és Skóciát („Scotland Forever”) jelképezik. Egészségi problémák miatt szerelték le (az a fajta gyomorfekély már több férfi családtagjának életét megkeserítette). Különféle állásokat vállalt: volt teherautósofőr, életmentő a Portobello strandokon, munkás, modell az edingburgi művészeti főiskolán, és koporsófényező.

Tizennyolc évesen kezdett foglalkozni a testépítéssel és 1951-től keményen edzett a brit hadsereg korábbi kiképzőjével, Ellingtonnal. Az 1950-es Mr. Universe versenyén harmadik helyezést ért el (más források szerint 1953-ban), majd abbahagyta a versenyzést és inkább a futball felé fordult és a Bonnyrigg Rose csapatában játszott. Előnyös szerződést ajánlott neki a Manchester United akkori menedzsere, de ő inkább a színészetet választotta.

Kezdetben a King’s Theatre-ben a színfalak mögött segédkezett, majd 1953-ben egy apró szerepet kapott a South Pacific című darabban, amelynek köszönhetően egyre magasabbra emelkedhetett a színházi ranglétrán. Egy előadás utáni partin találkozott a színész Michael Caine-nel, aki később az egyik legjobb barátja lett. Connery-nek egyre jobban tetszett a színészet és komoly olvasásba kezdett, olyan szerzők könyveit bújva, mint Henrik Ibsen, Marcel Proust, Tolsztoj, Ivan Turgenev, George Bernard Shaw, James Joyce és William Shakespeare.
1954-ben a Lilacs in the Spring musicalben kapott apró szerepet – ezt olyan darabok követték, mint a Witness for the Prosecution, Point of Departure, A Witch in Time, The Bacchae, és az Anna Christie. Hogy a csekély fizetését kiegészíthesse, az újságíró Peter Noble gyerekeire vigyázott. Két kisebb filmszerep is megtalálta (Let’s Make Up, Simon).
Bokszolóként szerepelt a The Square Ring című sorozatban, ahol felfigyelt rá a kanadai rendező, Alvin Rakoff, akinek a The Condemned című filmjében több szerepben is Connery jelent meg. Az Epitaph című színdarab után egy kisebb szerepben tűnt fel a Dixon of Dock Green, Sailor of Fortune és The Jack Benny Program sorozataiban.
1957 tavaszán Richard Hatton lett az ügynöke, aki megszerezte neki a gengszter Spike szerepét a No Road Back című filmben. Ezután jött a kiugrási lehetőség, amikor először bíztak rá főszerepet: BBC Sunday-Night Theatre egyik epizódjában, a Requiem For a Heavyweight címűben. (További munkái ugyanebben az évben: Anna Christie (TV Film), Time Lock, Action of the Tiger, Hell Drivers, Blood Money (TV Film), The Jack Benny Program (TV Sorozat)
1958-ban a Women in Love című film és az Armchair Theatre egyik epizódja után az Another Time, Another Place című melodrámában játszott Lana Turner oldalán, akinek akkori barátja, a gengszter Johnny Stompanato megjelent a forgatáson és fegyvert fogott Conneryra, akiről azt hitte, hogy a való életben is viszonya van Turnerrel. Connery lefegyverezte és egy ütéssel a padlóra küldte, majd egy ideig meghúzta magát, mert több fenyegetést kapott Stompanato főnökének, Mickey Cohen embereitől.
1959-ben olyan filmekben játszott, mint a Tarzan's Greatest Adventure és a Darby O'Gill and the Little People, valamint feltűnt a Walt Disney's Wonderful World of Color című sorozat egyik epizódjában.

1960-ban kisebb szerepeket kapott minisorozatokban (BBC Sunday-Night Play) TV-sorozatokban (An Age of Kings, ITV Play of the Week) és filmekben (Riders tot he Sea, Without the Grail) is.
Nemcsak ezekben a sorozatokban, de később is többször alakított királyt, mint 1961-ben a Macbeth címszerepében vagy az Adventure Story című TV-filmben. Ugyanebben az évben Vronszkijt játszotta el az Anna Karenina TV-filmváltozatában, de feltűnt az Operation Snafu és a The Frightened City című alkotásokban is.

Az igazi áttörést James Bond brit titkosügynök szerepe hozta meg, akit az első öt Bond-filmben alakíthatott (noha először nem akarta elvállalni): Dr. No (1962), From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), és You Only Live Twice (1967) – ezt követően még kétszer: Diamonds Are Forever (1971) és Never Say Never Again (1983). Mind a hét film hatalmas anyagi sikernek bizonyult, Connery hatalmas szexszimbólum lett és az általa alakított Bondot választotta az Amerikai Filmintézet a harmadik legnagyobb mozihősnek.
Noha az író, Ian Fleming nem tartotta Conneryt alkalmasnak a szerepre, a producer Cubby Broccoli felesége, Dana meggyőzte a férjét, hogy a skót színész a legjobb választás. Később Fleminget is sikerült erről meggyőzni, amikor látta Conneryt a Dr No-ban.

1962-ben a Dr No forgatása után a The Longest Day háborús drámájában kapott szerepet.
1963-ban a From Russia with Love következett – ismét James Bondként.
1964-ben a Goldfinger című újabb James Bond-kalandot követően a Marnie és a Woman of Straw című, komolyabb hangvételű alkotásokban mutatta meg tehetségét.
1965-ben megint James Bondként mentette meg a világot a Thunderball-ban, majd a The Hill című filmet forgatta.
1966-ban két filmet forgatott (A Fine Madness, Un mondo nouovo).
1967-ben a You Only Live Twice című filmben ötödik alkalommal játszott James Bondként.
1968-ban a Shalako címszerepében láthatta a közönség.
1969-ben a The Red Tent és a Male of the Species című filmekben játszott, majd az ITV Sunday Night Theatre sorozatának egyik epizódjában.

1970-ben a The Molly Maguires című filmben tűnt fel.
1971-ben ismét James Bond bőrébe bújt a Diamonds Are Forever-ben, majd a The Anderson Tapes című filmben játszott.
Egy év szünet után, 1973-ben nyomozót alakított a The Offence című krimiben.
1974-ben a Murder on the Orient Express és a Zardoz című filmekben kapott szerepet.
1975-ban a The Man Who Would Be King, The Wind and the Lion és a The Terrorists című filmekben láthatta a közönség.
1976-ban olyan filmeken dolgozott, mint a Circasia, a The Next Man és a Robin and Marian – ez utóbbiban Audrey Hepburn oldalán.
1977-ben az A Bridge Too Far (A híd túl messze van) című háborús drámában ismét felhívta magára a figyelmet.
1978-ban a The Great Train Robbery című kalandfilmben a legendássá vált rablás résztvevőjeként szerepelt.
1979-ben a Cuba és a Meteor című filmekben játszott.

Két évvel később, 1981-ben az Outland című film után kettős szerepben tűnt fel a Time Bandits című alkotásban.
1982-ben a Five Days One Summer és a Wrong Is Right című filmekben láthatta a közönség.
1983-ban ismét James Bond szerepébe bújt a Never Say Never Again forgatásán.
1984-ben a címszereplő Zöld Lovagot alakította a Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight című drámában.
Egy év szünet után, 1986-ban a később legendássá vált Highlander / Hegylakó című akciófilmmel és a The Name of the Rose / A rózsa neve című, Umberto Eco regényéből készített történelmi drámával tért vissza (ez utóbbi alakításáért BAFTA-díjat nyert).
1987-ben az The Untouchables / Aki legyőzte Al Caponét című drámában a nyomozó Jim Malone bőrébe bújt – alakításáért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.
1988-ban a Memories of Me és a The Presidio / Bűntény a támaszponton című filmekben láthatta a közönség.
1989-ben a Family Business forgatása után az Indiana Jones and the Last Crusade / Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag Professor Henry Jones karakterében lubickolt.

A kilencvenes években számos népszerűvé vált filmet forgatott, ám ezek közül sok már nem nyerte el a kritikusok dicséretét – annál inkább a közönségét.
1990-ben a The Hunt for Red October / Vadászat a Vörös Októberre és a The Russia House / Oroszország Ház című akciódrámákban játszott. 1991-ben ismét Christopher Lamberttel dolgozott a Hegylakó újabb részében (Highlander II: The Quickening), majd Kevin Costner mellett tűnt fel egy kisebb szerepben, mint Oroszlánszívű Richard király a Robin Hood: Prince of Thieves / Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmben. 1992-ben lelkes kutatóorvost alakított a Medicine Man című drámában, majd Wesley Snipes oldalán Japán-szakértő nyomozót a Rising Sun / Gyilkos nap című krimiben.
Két évvel később az A Good Man in Africa / Afrika Koktél című filmben kapott szerepet.
1995-ben a Just Cause / Egy igaz ügy  és a The First Knight / Az első lovag című filmekben játszott – ez utóbbiban Arthur király szerepében.
1996-ban igazi akcióhősként parádézott Nicolas Cage és Ed Harris mellett a The Rock / A szikla című akciófilmben, majd a sárkány Draco-nak kölcsönözte a hangját a DragonHeart / Sárkányszív című filmben.
Egy év szünet után 1998-ban a The Avengers / Bosszúállók című akciófilmben és a sztárokkal teletűzdelt romantikus drámában, a Playing by Heart / Szeress, ha mersz!-ben játszott.
1999-ben az Entrapment / Brilliáns csapda című akciókrimiben kapott szerepet.

2000-ben a Finding Forrester / Fedezd fel Forrestert című drámában alakította a címszereplőt, dicsérő kritikákat zsebelve be. Ugyanebben az évben Crystal Globe-díjat kapott a kiemelkedő színészi-filmes munkájáért.
Három évvel később, 2003-ban John Muir szerepében jelent meg a Freedom: A History of Us című dokumentumsorozat egyik epizódjában, valamint Allan Quaterman karakterét öltötte magára a The League of Extraordinary Gentlemen című filmben. Ezután három évre eltűnt a nyilvánosság elől.
2006. június 8-án Connery elnyerte az Amerikai Filmintézet életműdíját és akkor megerősítette, hogy visszavonul a filmezéstől.
2005-ben a From Russia With Love videójátékában James Bondnak kölcsönözte a hangját, és utolsó munkája is egy szinkron lett, a Sir Billi című animációs filmben az ő hangján szólalt meg a címszereplő.
2020. október 31-én álmában hunyt el.

Magánélete

A South Pacific forgatása során Carol Sopellel randevúzott, de végül szakítottak a lány zsidó családja miatt, akik nem fogadták el Conneryt.
Később a dokumentumfilmes és feminista Jill Craigie lányával, Julie Hamiltonnal járt.
1962-ben feleségül vette a színésznő Diane Cilentot, akitől Jason nevű fia született (aki szintén ismert színész lett). 1973-ban elváltak.
1975-ben házasodott össze a marokkói-francia festőnővel, Micheline Roquebrune-nel, akivel boldog házasságban élt haláláig.

Lelkes golfozó (húsz éven át övé volt a Domaine de Terre Blanche golfpálya Dél-Franciaországban.
Kyokushin karatéban a Shodan rangot érte el.
Megválasztották a Legnagyobb Élő Skótnak és Skócia Legnagyobb Nemzeti Kincsének.
1989-ben a People magazin szavazásán ő lett a Legszexisebb Élő Férfi, 1999-ben pedig az Évszázad Legszexisebb Férfija.

2000. július 5-én a brit királynő lovaggá ütötte a filmiparban végzett munkájáért. (Már 1997-ben és 1998-ban is jelölést kapott, de a politikai nézetei miatt – a Skót Nemzeti Párt tagja, amely Skócia függetlenségéért és a Nagy-Britanniától való elszakadásért küzd - akkor nem nyerte el a kitüntetést.)
 

2012 Sir Billi - Sir Billi (hang)
2005 From Russia with Love (Videojáték) - James Bond (hang)
2003 Freedom: A History of Us (TV dokumentumsorozat) - John Muir (epizód: Yearning to Breathe Free)
2003 The League of Extraordinary Gentlemen / A szövetség- Allan Quatermain
2000 Finding Forrester / Fedezd fel Forrestert! - William Forrester

1999 Entrapment / Briliáns csapda - Mac
1998 Playing by Heart / Szeress, ha tudsz! - Paul
1998 The Avengers / Bosszúállók- Sir August de Wynter
1996 The Rock / A szikla - John Patrick Mason
1996 DragonHeart / Sárkányszív - Draco (hang)
1995 First Knight / Az első lovag - King Arthur
1995 Just Cause / Egy igaz ügy - Paul Armstrong
1994 A Good Man in Africa / Afrika koktél - Dr. Alex Murray
1993 Rising Sun / Gyilkos nap - Capt. John Connor
1992 Medicine Man - Dr. Robert Campbell
1991 Robin Hood: Prince of Thieves / Robin Hood - A tolvajok fejedelme - Richard király
1991 Highlander II: The Quickening / A Hegylakó visszatér - Ramírez
1990 The Russia House / Oroszország Ház- Barley
1990 The Hunt for Red October / Vadászat a Vörös Októberre - Marko Ramius

1989 Family Business - Jessie
1989 Indiana Jones and the Last Crusade / Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag - Professor Henry Jones
1988 Memories of Me / Mindez én vagyok - Lt. Col. Alan Caldwell
1988 The Presidio / Bűntény a támaszponton - Lt. Col. Alan Caldwell
1987 The Untouchables / Aki legyőzte Al Caponét - Jim Malone
1986 The Name of the Rose / A rózsa neve - William von Baskerville
1986 Highlander / Hegylakó - Ramirez
1984 Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight - The Green Knight
1983 Never Say Never Again / Soha ne mondd, hogy soha - James Bond
1982 Five Days One Summer - Douglas Meredith
1982 Wrong Is Right / Gyilkos optika - Patrick Hale
1981 Time Bandits / Időbanditák - King Agamemnon / Fireman
1981 Outland / Gyilkos bolygó - Marshall William T. O'Niel

1979 Cuba / Kuba - Major Robert Dapes
1979 Meteor - Paul Bradley
1978 The Great Train Robbery / A nagy vonatrablás - Pierce
1977 A Bridge Too Far / A híd túl messze van - Major General Urquhart
1976 Circasia - Clown
1976 The Next Man - Khalil Abdul-Muhsen
1976 Robin and Marian - Robin Hood
1975 The Man Who Would Be King - Daniel Dravot
1975 The Wind and the Lion - Raisuli
1975 The Terrorists - Tahlvik
1974 Murder on the Orient Express / Gyilkosság az Orient expresszen - Col. Arbuthnot
1974 Zardoz - Zed
1973 The Offence / Az igazság ereje - Detective Sergeant Johnson
1971 Diamonds Are Forever / Gyémántok az örökkévalóságnak - James Bond
1971 The Anderson Tapes - Robert 'Duke' Anderson
1970 The Molly Maguires - Jack Kehoe

1969 The Red Tent - Amundsen
1969 ITV Sunday Night Theatre (TV sorozat) - MacNeil (epizód: MacNeil)
1969 Male of the Species (TV film) - MacNeil
1968 Shalako - Shalako
1967 You Only Live Twice / Csak kétszer élsz - James Bond
1966 A Fine Madness - Samson Shillitoe
1966 Un mondo nouovo
1965 Thunderball / Tűzgolyó - James Bond
1965 The Hill / A domb - Joe Roberts
1964 Goldfinger - James Bond
1964 Marnie - Mark Rutland
1964 Woman of Straw - Anthony 'Tony' Richmond
1963 From Russia with Love / Oroszországból, szeretettel - James Bond
1962 Dr. No - James Bond
1962 The Longest Day / A leghosszabb nap - Pvt. Flanagan
1961 Anna Karenina (TV film) - Count Alexis Vronsky
1961 Operation Snafu - Pedlar Pascoe
1961 The Frightened City - Paddy Damion
1961 Adventure Story (TV film) - Alexander, King of Macedon
1961 Macbeth (TV Film) - Macbeth
1956-1960 ITV Play of the Week (TV Sorozat) - Connolly / John Proctor / Rick Martell / egyéb szerepel (The Pets (1960) ... Connolly, The Crucible (1959) ... John Proctor, The Square Ring (1959) ... Rick Martell, The Terror (1956)
1960 Without the Grail (TV Film) - Innes Corrie
1960 An Age of Kings (TV Sorozat) - Harry Percy (Henry IV Part 3: The New Conspiracy (1960) Henry IV Part 2: The Road to Shrewsbury (1960) Henry IV Part 1: Rebellion from the North (1960) Richard II Part 2: The Deposing of a King (1960) Part One: The Hollow Crown (1960)
1960 Riders to the Sea (TV) - Bartley
1960 BBC Sunday-Night Play (TV Mini-Sorozat) - Julien (Twentieth Century Theatre: Colombe)

1959 Tarzan's Greatest Adventure - O'Bannion
1959 Darby O'Gill and the Little People - Michael McBride
1959 Walt Disney's Wonderful World of Color (TV Sorozat) - Michael MacBride (epizód: I Captured the King of the Leprechauns)
1958 Armchair Theatre (TV Sorozat) - - The Boy with Meat Axe (1958)
1958 Women in Love (TV Film) - Johnnie in 'The Return'
1958 Another Time, Another Place - Mark Trevor
1957 Anna Christie (TV Film) - Mat Burke
1957 ITV Television Playhouse (TV Sorozat) - Mat Burke (epizód: Anna Christie)
1957 Time Lock - Welder #1
1957 Action of the Tiger - Mike
1957 Hell Drivers - Johnny Kates
1957 BBC Sunday-Night Theatre (TV Sorozat) - Mountain McClintock (epizód: Requiem for a Heavyweight )
1957 Blood Money (TV Film) - Harlan 'Mountain' McClintock
1957 No Road Back - Spike
1957 The Jack Benny Program (TV Sorozat) - Porter (epizód: Jack Hires Opera Singer in Rome)
1956 Sailor of Fortune (TV Sorozat) - Achmed (epizód: The Crescent and the Star)
1956 The Condemned (TV Film)
1956 Dixon of Dock Green (TV Sorozat) - Joe Brasted (epizód: Ladies of the Manor)
1954 Simon - rendőr
1954 Let's Make Up
 

Utolsó frissítés: 2022.02.05. 20:08 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace