Starity

Shakira

Shakira Shakira nemzetisége 19. 7810rajongó 871vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 95%
  • stílus: 93%
  • szimpátia: 93%

Shakira életrajza

Shakira Isabel Mebarak Ripoll 1977. február 2-án született Barranquillaban, Atlánticoban, Kolombiában. Shakira az egyetlen közös gyermeke Nidya del Carmen Ripoll Torrado és a libanoni származású William Mebarak Chadid-nek. Nyolc idõsebb fél-testvére van– négy fiú és négy lány az apja elõzõ házasságából. 15 évesen kezdett el hastáncolni. A Shakira arabul "hálás"-t jelent. Ez a nõi alakja a Shakir névnek.

Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte, Kolumbia északi részén. Shakira többek között a 140-es IQ-járól is ismert. Elsõ versét már 4 éves korában megírta Kristályrózsa címmel. Ahogy idõsödött, egyre jobban izgatta az írás, míg a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitõl. A verseket amelyeket írt, késõbb dalba foglalta. Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta elsõ dalát, a Tus Gafas Oscuras-t.

Amikor 4 éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti életterembe, ahol Shakira elõször hallotta a doumbek-et, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Ekkor volt az a pillanat, amikor Shakira elhatározta, hogy elõadó szeretne lenni. Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván, hogy túl erõs a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden pénteken az iskolában elõadott egy hastánc számot. 10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni így a szülõvárosában elismertté vált.

Karrierje
1990–1995: A kezdetek

Shakira debutáló albuma a Magia volt, amely 1990-ben kezdtek el felvenni és rendezni, amikor is Shakira még csak 13 éves volt. A számokat már nyolc éves korától kezdve vették fel, műfaját tekintvepop-rock ballada és disco.  Az album 1991 júniusában jelent meg, nem sokkal később a kolumbiai rádiókban voltak hallhatóak Shakira számai, azonban nem sok példány kelt el belőle, alig adott el 1200 példányt világszerte. Miután a Magia fellépése nem sikerült, Shakirát elkívták Kínában, hogy lépjen fel a Viña del Mar International Song Festival-on 1993 februárjában, ahol harmadik helyezést ért el. Aki rá szavazott, az a 20 éves Ricky Martin volt.

Shakira második albuma a Peligro volt, ez márciusban jelent meg, azonban Shakira nem volt elégedett az eredménnyel, gondjai támadtak. Az album sokkal jobb értékelést kapott, mint az első albuma. Shakira ekkor úgy döntött, hogy kivesz némi szabadságot, hogy le tudjon érettségizni. Még ebben az évben Shakira szerepelni kezdett egy kolumbiai tv sorozatban a The Oasisban.

1995–2000: Az áttörés
Shakira 1995-ben szerződést kötött a Sony Music-kal. Ekkor vették fel a harmadik albumát a  Pies Descalzosot. A felvételek 1995 februárjában kezdődtek meg, a "¿Dónde Estás Corazón? sikere után. Az album 1996 februrájában jelebt meg, nyolc országban első helyen szerepelt az album. 1996 augusztában a RIAA platinára jelölte ki.

1996. márciusában ment először nemzetközi turnéra, amelynek a neve Tour Pies Descalzos volt. A turné 20 fellépést biztosított és 1997-ben ért véget. Még ebben az évben Shakira három díjat is nyert a Billboard Latin Music Awards jóvoltából. A Pies Descalzoslemeze  később öt millió példányban kelt el. Nem sokkal később kiadott egy remix albumot is, amelynek a neve a The Remixes volt. Ez a remix album tartalmazott olyan számokat is, amelyek portugálul voltak. Brazíliában ezt a lemezt majdnem egy millió példányban adták el.

A negyedik albuma a Dónde Están los Ladrones volt, amelyet teljes egészében Shakira és  Emilio Estefan, Jr. rendeztek. A lemez 1998 szeptemberében jelent meg. Az album az USA Billborad 200-as listáján a 131. helyet szerezte meg., a US Latin Albums listán pedig hetekig fent volt. Világszerte hét millió példányt adtak el belőle, az USA-ban 1.5 milliót adtak el belőle. Az albumról olyan számok kerültek ki, mint a Ciega, Sordomuda, Moscas En La Casa, No Creo, Inevitable, Tú, Si Te Vas, Octavo día, Ojos Así. Két dala pedig Latin Grammy díjat is nyert.

1999-ben kapta meg élete első Grammy díj jelölését a legjobb latin rack/alternatív album kategóriában. 1999. augusztus 12-én vették fel New Yorkban a MTV Unplugged albumát, amely miatt megkapta a  Grammy Award for Best Latin Pop Album díjat is. Az album 2001-re elérte az öt milliós eladást is milágszerte- 2000 márciusában Shakira turnéra ment a Tour Anfibiora, amely két hónapos turné volt Latin-Amerikában és az USA-ban. 2000 augusztusában Shakira megnyerte az  MTV Video Music Awardot is. Majd ugyanebben az évben öt díjjelölést kapott a Latin Grammy Díjátadón.  Ezenkívül két Grammy díjat is nyert.

2001–2004: Landry Service
A Dónde Están los Ladrones? és a MTV Unplugged sikere után Shakira új munkűlatokba kezdett, egy angol albumon. Több mint egy évet dolgozott ezen az albumon. Ekkor jelent meg a "Whenever, Wherever című száma (spanyolul Suerte) amely első szám volt az albumról és rettentő nagy sikert aratott. Az album ötödikként jelent meg 2001 augusztusában. Több országban is első helyet szerezte meg ez a szám. Ez volt az első nagyobb sikere az USA-ban, ahol ez a szám hatodik helyet szerezte meg a 100-as listán. 2003-ban Shakira megírta a  Come Down Love című számot Tim Mitchell-lel egyött. Ez a szám a The Italian Job című filmnek lett a dala, amiben Charlize Theron és Mark Wahlberg játszott, azonban a szám mégsem került fel a film soundtrackjére.

Shakira ötödik és első angol albuma a Laundry Service volt, amely 2001 november 13-án jelent meg. Az album a Billboard USA 200-as listáján a harmadik helyen szerepelt, és 200 ezer példányt adtak el belőle. Háromszor kapott a RIAA által platinát 2004 júniusában. Hét szám jelent meg az albumról a Whenever, Wherever" / "Suerte", "Underneath Your Clothes", "Objection (Tango)" / "Te Aviso, Te Anuncio (Tango)", "The One", "Te Dejo Madrid", "Que Me Quedes Tú" és a "Poem to a Horse". Annak ellenére, hogy 2002-s év legjobban eladott albuma volt, világszerte több mint húsz millió példány kelt el belőle, ezáltal fellendítette a zenei karrierjét. Ebben az időben Shakira a Pepsinek is adott reklámott.

2002-ben Aerosmith's MTV Iconban Shakira előadta a Dude (Looks Like a Lady) című számot, majd csatlakozott  Cherhez, Whitney Houstonhoz, Celine Dionhoz, Mary J. Bligehez, Anastaciahoz és Dixie Chickshez a VH1 Divas Live Las Vegasban. Szeptemberben megnyerte a International Viewer's Choice Award díjat az MTV Video Music Awardon a Whenever, Wherever című számmal, majd ugyanebben az évben Laton Grammy díjat is bezsebelt. Októberben megnyerte a MTV Video Music Awards Latin America díját os. 2003 májusában turnéra indult, amely 61 fellépést tartalmazott. A turné világszerte volt, Észak-Amerikában és Dél-Afrikában, Európában és Ázsiában is. Shakira ezenkívül kiadta a  Grandes Éxitos válogatás lemezét is. Majd nem sokkal később Live & Off the Record című dvd-t is kiadott, amelyből összesen 3 millió példány kelt el.

2005–2007: Fijación Oral, Vol. 1 és Oral Fixation, Vol. 2
Shakira hatodik albuma a Fijación Oral, Vol. 1 volt, amely 2005 júniusában jelent meg. Az albumról megjelent a La Tortura című szám, amely hamar felkúszott a top 40 és top 100-as listán. A dalt Alejandro Sanz-zal közösen készítették el. Shakira volt az első énekesnő, aki spanyol dallal lépett fel a 2005-ös MTV Video Music Awardson. Az album nagyon nagy sikert aratott, negyedik helyen debütál a Billboard 200-as listáján, 157 ezer példányt adtak el belőle már az első héten. Az USA-ban több mint két millió példány fogyott el, tieznegy Platinát kapott a RIAA-tól.  Három nap alatt világszerte egy millió példányt adtak el. Négy dal jelent meg az albumról a No", "Día de Enero", "La Pared" és a "Las de la Intuición", ezen számok mindegyike első helyet foglaltak el a dal listákon világszerte. A Fijación Oral, Vol. 1-böl több mint négy milliót adtak el.  2006. február 8-án Shaira megnyerte második Grammy díját is, illetve négy Latin  Grammy díjat is bezsebelt.

Shakira hetedik albuma a Oral Fixation, Vol. 2 volt, amely 2005. november 29-én jelent meg. Az album a Billborad 200-as listáján az ötödik helyen szerepelt. Az albumból első héten 125 ezer darabot adtak el, majd pedig 1,8 milliót, világszerte pedig 8 millióra ugrott az eladások száma. Az albumról megjelenő számok közé tartozott a Hips Don't Lie, amelyet Wyclef Jeannel együtt készített eé, ez 2006 februárjában jelent meg, A dal hamarosan nagyon népszerűvé vált, ez volt az első szám, ami felkerült a Billborad 100-as listájának első helyére és ott ikss maradt, 55 különböző országban. Újabb szám az Illegal jelent meg az albumról.

2006-banShakira és Alejandro Sanz újabb dalt készítettek együtt a Te lo Agradezco, Pero No című számot, amely Sanz albumára a El Tren de los Momentosra került fel. A szám igen nagy sikerült aratott Latin-Amerikában. Majd nem sokkal később Miguel Bosé-val készített duettet a Si Tú No Vuelves című számot. 2007-ben Shakir Beyoncéval állt össze, majd együtt elkészítették a Beautiful Liar című számot is. A szám Beyoncé B'Day albumára került rá. A szám miatt Grammy díjra is jelölték. Shakira ezenkívül Annie Lennox-szal is együtt dolgozott Sing című számot alkották meg közösen, amely a Songs of Mass Destruction című albumra került fel. 2007 vége felé Shakira és Wyclef Jeanelkészítették második duettjüket a King and Queent, amely a 2007-es albumra került fel a Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrantra. A Love in the Time of Cholera címűá filmhez írt és dolgozott fel két számot.

2008–2012: She Wolf és Sale el Sol
2008-ban a Forbes magazin nyilvánosságra hozta, hogy Shakira a negyedik legjobban kereső énekes. 2008 júliusában 300 millió dolláros szerződést kötött a Live Nationnel, amely tíz éves szerződés turné rendezésére. Majd ezenkívül újból szerződést kötött Epic Records-cal három albumra szólt – egy angol, egy spanyol és válogatás. 2009 januárjában előadta a We Are One-t, ahol Barack Obama elnök is jelen volt. Előadta ezenkívül Usherrel és Stevie Wonderrel a Higher Ground című számot is. Shakira feltűnt egy argentín énekesnő Mercedes Sosa Cantora 1 albumának egyik számában is, a La Maza-ban.

A She wolf volt az egyik vezető szám Shakira 8. albumában, amely 2009. július 13-án jelent meg, Shakira írta és rendezte ezt a számot John Hill-lel és Sam Endicott-tal. A spanyol verzónak a címe Loba volt, ez ugyanazon a napon jelent meg. A She wolf és a Loba elérhetővé vált digitális formában is a következő napon. She Wolfhoz tartozó klipet 2009. július 30-án mutatták be az MTV-n. Ez a szám világszerte óriási sikert aratottt, első helyezést ért el Latin-Amerikában, második helyezést kapott Németországban, Írországban, Olaszországban, Észtországban, ötödik helyezést kapott Kanadában, Belgiumban, hatodik helyezéstb kapott Finnországban, tizedik helyezést kapott Japánban és tizenegyedik, helyezést ért el az Amerikai Egyesült Államokban.  A She Wolf album 2009 októberében jelent meg világszerte, majd november 23-n az USA-ban. Az album igen pozitív értékelést kapott, 89 ezer példányt adtak el belőle már az első héten, végül 300 ezer lemezt adott el csak az USA-ban. Világsikerének köszönhetően aranylemez lett Oroszországban, Írországban, Svájcban, Lengyelországban, Franciaországban, Argentínában, Magyarországban,és Görögországban. Platina lemez léett Kloumbiában, Mexicoban és háromszors platina lett Taiwanon. Összesen két millió példányt adtak el belőle.  

Az albumról származó második dal a Did It Again volt, amely 2009 októberében jelent meg. Ez a dal a top 40-es listát is elértew világszerte. A Give It Up to Me című számát, amelyet Lil Wayne-nel együtt készített el, ez 2009 novemberében jelent meg. Az album USA-ban való megjelenése kijjebb tolódott, majd a harmadik dal, ami jelent a Gypsy volt 2010 februárjában.

Májusban Shakira összeállt egy dél-afrikai bandával a Freshlygrounddal és meglakották a 2010-es Világbajnokság betétdalát a Waka Waka (This Time for Africa) című számot. A szám Zangalewa című számon alapult. A szám világszerte óriási sikert aratott, Európában több országban a top 20-as listában is helyet kapott. Ez lett a legjobban eladott Világbajnokságra írt szám.

2010. októberében Shakira kiadta a kilencedik albumát a Sale el Solt. Az album hetedik helyet szerezte meg a Billboard 200-as listáján. Az első szám, ami megjelent az albumról a Luca volt, ez nagyon sok országban első helyen szerepelt a zenei listákon. Az albumot több mint egy millió példányban adták el világszerte egy héten belül és összesen négy milliót adtak el belőle.

2011-ben Shakirakitöntették a Latin Recording Academy Person of the Year címmel, majd előadta Joe Arroyo Barranquilla Me Quedo című számát, aki előtt evvel is tisztelgetett, ugyanis az énekes egy évvel ezelőtt halt meg. 2010-ben Shakira közös munkába fogott Pitbullal, a számnak a címe Get It Started lett, amely Pitbull Global Warming című lemezén hallható. Ez a szám 2012. június 28-án került napvilágra.

2013–jelenleg: The Voice és Shakira
2011. novemberében Shakira beszélt a tizedik albumáról, akkoriban azt nyilatkozta, hogy már belefogott a megalkotásukba. Olyan híres emberekkel dolgozott együtt, mint Benny Blanco, Tiësto, RedOne, Max Martin, Dr. Luke, LMFAO, Akon, Fernando Garibay, Sia, Ester Dean Skrillex, The Runners, The-Dream, Tricky Stewart, Shea Taylor és Billboard. Eredetileg az első dal az albumáról a Truth or Dare volt. A videklippnek a forgatását Lisszabonban kezdték meg 2012. június 29-én, azonban az énekesnő terhessége miatt a dal kiadását és a videklipp befejezését elhalasztották.

2012. szeptember 17-én bejelentették, hogy Shakira és Usher csatlakozni fog a The voice című tehetségkutató műsor negyedik évadjához Adam Levine és Blake Shelton mellé. Shakira azonban bejelentette, hogy a figyelmét ezentúl az új albumára fordítja ősszel és végül a tehetségkutató műsor hatodik évadjában szerepelt.

2013. november 23-án Shakira bejelentette, befejezte az albumon llévő összes szám dalszövegének a megírását. 2013. decemberében bejelentették, hogy az énekesnő új száma kicsit csúszni fog, 2014 juanuárjára, ugyanmis egy új számot vett fel Rihannával. 2014. január 14-ln megjelent Shakira és Rihanna közös száma a Can't Remember to Forget You. Shakira 10. albuma pedig 2014. március 25-én jelent meg.

2014. július 13-án Shakira előadta a La La La (Brazil 2014) című számát, amelyet Carlinhos Brown-nal egy brazil énekessel együtt készített el a 2014 FIFA World Cup záróján. Ez a fellépése immáron a harmadik megjelenése volt a FIFÁN.

2015. augusztus 14-én a Disney D23 Expo rendezvényén jelentette be, hogy szinkronszínészként fel fog tűnni a Zootopia című gyermek animációs filmben, mint Gazelle, aki a legnagyobb pop sztár Zootopiában. A filmet 2016. februárjában mutatták be, aminek a premierjén az énekesnő is ott volt. Shakira ezenkívül fel fog tűnni egy betétdal elénekelése által egy filmben. A filmnek a betétdalát Sia és  Stargate szerezte, a szám címe Try Everything.2016 október 28-án kiadta a Chantaje című számát, amelyet Maluma kolumbiai énekessel együtt készített el. A szám Shakira 11. albumán lesz hallható.

2017. április 7-én Shakira kiadta Me Enamoré dalát, amely a hetedik studióalbumáról az El Dorado lemezéről került ki. Az album 2017. május 26-án jelent meg.Shakora 2017. novemberében indul útnak az El Dorado albumának a turnéjára. A turné összesen 36 helyszínt tartalmaz és 2018. februárjában fog véget érni.  A turné Németországban kezdődött volna meg 2017. november 8-án, azonban az énekesnőnek betegsége miatt le kellett mondania, és későbbi időpontra áttenni a koncertet. November 9-én hasonló okok miatt lemondta a párizsi, amszerdami és antwerpeni koncertjét is az énekesnő. 2017. november 14-én a közösségi médián keresztül nyilatkozott, hogy sajnos a hangszála bevérzett. Énekelni nem tudott, így az összes 2017-ben lévő fellépését 2018-ra halasztotta. Shakira a Twitteren keresztül azt is hozzátette, hogy 2018-ban Brazíliába is ellátogat és koncertet ad. 2018. június 8-án Hamburgban adott koncerten.

2019-ben újabb dalt és albumot nem adott ki. Még ebben az évben az NFL és a Pepsi közös bejelentést tett, miszerint a 2020-as Super Bowl kupán Shakira és Jennifer Lopez közös számot adnak majd elő.

Magánélete
Shakira 2000-ben jött össze egy argentin ügyvéddel Antonio de la Rúa-val. 2009-ban egy interjú alkalmával Shakira úgy nyilatkozott, hogy az ő párkapcsolatuk olyan, mintha házasok lennének, nekik nincsen szükségük papírra, hogy ezt bizonyítsa. 2011 január 10-én Shakira bejelentette, hogy 11 év után Antonioval szétváltak az útjaik. 
2012. szeptemberében nyilvánosságra került, hogy de la Rúa pereli Shakirát 250 millióm dollára, majd 2013 áprilisában be is nyújtotta és 100 millió dollárra perelte az énekesnőt menedzseri dolgok miatt.

Shakira jelenleg egy spanyol futballistával Gerard Piquével él párkapcsolatban, aki az FC Barcelona játékosa. 2010-ben találkoztak a Waka Waka című szám klippjének a forgatásán, amely a 2010-es Világbajnokságra készült. Shakira 2011. március 29-én erősítette meg kapcsolatukat. Shakira 2013. január 22-én adott életet első fiának Milan Piqué i Mebaraknak, majd 2015. január 29-én pedig megszületett második gyermeke is Sasha Piqué i Mebarak Barcelonában, Spanyolországban.

Érdekességek
- Mindig is szerette a gyerekeket, így az alapítványán keresztül iskolákat építtet a rászoruló gyermekeknek.
- Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul is.

FILMEK, SOROZATOK
Zootropolis-Állati nagy balhé (2016) - Gazelle hangja
El oasis (1996) - Luisa Maria
 


Pies Descalzos (1995)
1. Estoy aquí
2. Antología
3. Un poco de amor
4. Quiero
5. Te necesito
6. Vuelve
7. Te espero sentada
8. Pies descalzos, sueños blancos
9. Pienso en ti
10. ¿Dónde estás corazón
11. Se quiere, se mata


Dónde Están los Ladrones? (1998)
1. Ciega, sordomuda
2. Si te vas
3. Moscas en la casa
4. No creo
5. Inevitable
6. Octavo día
7. Que vuelvas
8. Tú
9. ¿Dónde están los ladrones?
10. Sombra de ti
11. Ojos así


Laundry Service (2001)
1. Objection (Tango)
2. Underneath Your Clothes
3. Whenever, Wherever
4. Rules
5. The One
6. Ready for the Good Times
7. Fool
8. Te Dejo Madrid
9. Poem to a Horse
10. Que Me Quedes Tú
11. Eyes Like Yours (Ojos así)
12. Suerte
13. Te Aviso, te Anuncio (Tango)


Fijación Oral Vol. 1 (2005)
1. En tus pupilas
2. La pared
3. La tortura (featuring Alejandro Sanz)
4. Obtener un sí
5. Día especial (featuring Gustavo Cerati)
6. Escondite inglés
7. No (featuring Gustavo Cerati)
8. Las de la intuición
9. Día de enero
10. Lo imprescindible
11. La pared (Versión Acústica)
12. La tortura (Shaketon Remix)


Oral Fixation Vol. 2 (2005)
1. How Do You Do
2. Illegal (featuring Carlos Santana)
3. Hips Don't Lie (featuring Wyclef Jean)
4. Animal City
5. Don't Bother
6. The Day and the Time (featuring Gustavo Cerati)
7. Dreams for Plans
8. Hey You
9. Your Embrace
10. Costume Makes the Clown
11. Something
12. Timor


She Wolf (2009)
1. She Wolf
2. Did It Again
3. Long Time
4. Why Wait
5. Good Stuff
6. Men in This Town
7. Gypsy
8. Spy (featuring Wyclef Jean)
9. Mon amour
10. Lo hecho está hecho (bonus track)
11. Años luz (bonus track)
12. Loba
 


Sale el Sol (2010)
1. Sale el Sol
2. Loca (featuring El Cata)
3. Antes de las Seisrdita (featuring Residente Calle 13)
4. Gordita (featuring Residente Calle 13)
5. Addicted to You
6. Lo Que Más
7. Mariposas
8. Rabiosa (featuring El Cata)
9. Devoción
10. Islands
11. Tu Boca
12. Waka Waka (Esto es África) (K-Mix)
13. Loca (featuring Dizzee Rascal)
14. Rabiosa (featuring Pitbull)
15. Waka Waka (This Time for Africa) (K-Mix)

 

Shakira (2014)
1. Can't Remember to Forget You
2.Empire
3. You Don't Care About Me 
4. Dare (La La La)
5. Cut Me Deep (featuring Magic!)
6. 23
7. The One Thing
8. Medicine (featuring Blake Shelton)
9. Spotlight 
10. Broken Record 
11. Nunca Me Acuerdo de Olvidarte 
12. Loca por Ti
 

Utolsó frissítés: 2020.03.24. 19:07 AmyVie által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace