Starity

Stephenie Meyer

Stephenie Meyer Stephenie Meyer nemzetisége 448. 1168rajongó 128vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 92%
 • stílus: 87%
 • szimpátia: 89%
 • Születési név
 • Stephenie Morgan
 • Becenév
 • Steph, SteMe
 • Születési idő
 • 1973. december 24.
 • Születési hely
 • Hartford, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • írónõ
 • Családi állapot
 • férjezett, 3 gyermek
 • Partner
 • Christian "Pancho" Meyer
 • Magasság
 • 163 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Robert Pattinson Taylor Lautner Kristen Stewart Catherine Hardwicke

Stephenie Meyer életrajza

Stephenie Meyer (szül.: Morgan) 1973. december 24-én született Hartford-ban, Connecticut-ban. Szülei Stephen és Candy Morgan. Phoenix-ben, Arizonában nőtt fel, öt testvére van: Seth, Emily, Jacob, Paul, és Heidi. A scottsdale-i Chaparral High School tanulója volt, ahol egykori angol tanára azt mondta rá, "fényes, de nem túlságosan." A Brigham Young University-n folytatta tanulmányait, Provo-ban (Utah), ahol angolból diplomázott 1997-ben. Steph négy éves korában ismerkedett meg férjével, Christian-nel, akivel 1994-ben házasodtak össze, mikor mindketten 21 évesek lettek. Három gyermekük van: Gabe, Seth és Eli. Christian Meyer, korábbi könvvizsgáló ma már visszavonlt, hogy vigyázhasson a gyerekekre.

Stephenie Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának, nyilatkozatai szerint pedig szigorúan erkölcsös a hitét tekintve, nem iszik alkoholt és nem dohányzik. Stephenie-nek sosem volt írói tapasztalata és nem is írt egyetlen rövid sztorit sem az Alkonyat előtt. Úgy volt, hogy jogi egyetemre megy, mert úgy érezte, nincs esélye az íróvá-váláshoz, de mikor legidősebb fia, Gabe megszületett, meggondolta magát. "Mikor Gabe megszületett, csak az anyukája akartam lenni." Mielőtt író lett volna, Steph egyetlen szakmai munkájában recepciós volt egy ingatlancégnél.

AZ ALKONYAT-SOROZAT

Alkonyat
Stephenie többször is elmondta, az Alkonyat ötlete egy álomból született, 2003. június 2-áról. Az álom egy emberlányról és egy vámpírfiúról szólt, akik szerelmesek lettek egymásba, de a fiú a lány vérére szomjazott. Álma alapján Steph megírta a könyv 13. fejezetének tervezetét. Három hét leforgása alatt álmát teljes regénnyé formálta át, bár állítása szerint sosem állt szándékában megjelentetni az Alkonyatot, csupán saját szórakoztatására írta. Nővére visszajelzése nagyon lelkes volt, és rábeszélte Stephenie-t, hogy küldje el a kéziratot az irodalmi ügynökségnek. Stephenie 15 levelet írt, ebből 5 megválaszolatlan maradt, kilencben elutasították, az utolsó pedig pozitív visszajelzés volt Jodi Reamer-től a Writers House-tól. Egy 2003-as aukción nyolc kiadó versengett az Alkonyat kiadásának jogaiért. Novemberben Steph aláírt egy 750.000 dolláros, három könyvre szóló szerződést a Little, Brown and Company-vel. Az Alkonyat 2005-ben jelent meg 75.000 példányszámban. Kiadása után egy hónapon belül a New York Times Best Seller ötödik helyére ugrott, később az elsőre. A regény külföldi jogait több, mint 26 országnak adták el. A Publisher Weekly a regényt Az év könyvének nevezte, a New York Times pedig a Szerkesztőség választása díjjal jutalmazta.

Utólagos regények
Az Alkonyat (2005) sikerét követően Steph további három könyvvel egészítette ki a sztorit: Újhold (2006), Napfogyatkozás (2007) és Hajnalhasadás (2008). Egy héttel kiadása után az Újhold (2006) ötödik helyre ugrott a New York Times Best Seller listán, második hétre elérte az első helyet, melyet további 11 hétre magáénak tudhatott. Összesen több, mint 50 hetet töltött a listán. A Napfogyatkozás megjelenése után az első három Alkonyat-könyv összesen 143 hetet töltött a New York Times Best Seller listáján. Az Alkonyat-sorozat negyedik része, a Hajnalhasadás kezdeti példányszáma 3,7 millió volt. Ebből több, mint 1,3 milliót adtak el az első napon. A regénnyel Steph lnyerte első British Book díját, annak ellenére, hogy a versenyben J. K. Rowling Bogárd bárd meséi című művét is jelölték. A sorozatból több, mint 100 millió példányt adtak el világszerte, összesen 37 nyelven. 2008-ban a sorozat négy kötete érte el az első négy helyet a USA Today év végi bestseller listáján, ezzel ő lett az első szerző, aki elérte ezt a teljesítményt, valamint ő lett az év bestseller-szerzője is. 2009-ben a négy könyve újra elérte az első négy helyezést a USA Today év végi bestseller listáján.

2009 augusztusában a USA Today bejelntette, hogy Stephenie megtörte J. K. Rowling rekordját bestseller listájukon: a négy Alkonyat-könyv 52 hetet töltött egyhuzamban a top 10-ben. Miután a befejezőkötet, a Hajnalhasadás megjelent, Steph megerősítette, hogy ez lesz az utolsó könyv Bella Swan szemszögéből. Az Éjféli nap (Midnight Sun) a regénysorozat társregénye lett volna. A kötet az Alkonyat eseményeit mesélte volna el Edward Cullen szemszögéből. Steph remélte, hogy az Éjféli nap nem sokkal a Hajnalhasadás után a boltok polcaira kerülhet, de miután az első 12 fejezet piszkozata felkerült az internetre, Steph úgy döntött, örökre felfüggeszti a projektet. A kiszivárgás miatt úgy döntött, hogy inkább más témájú könyveit folytatja, az Éjféli nap fejezeteinek vázlatait pedig elérhetővé tette saját weboldalán. 2015-ben új könyvet jelentetett meg az Alkonyat franchise 10. évfordulójára, Life and Death: Twilight Reimagined címmel, melyben megcserélte az eredeti szereplők nemét: Bellából Beau, Edwardból Edythe lett, és így tovább. 2020-ban bejelnetette, hogy érkezik még egy regény az Alkonyat sorozathoz, ez pedig a Midnight Sun címet kapta. A regény 2020. augusztus 4-én jelent meg, hazánkba pedig Éjféli nap címmel érkezett, 2020 decemberében.

Inspiráció
Stephenie rengeteg regényt felsorolt már inspirációként a Twilight sorozathoz, köztük a Jane Eyret Charlotte Brontë-tól és az Anna könyveket L. M. Montgomery-től. A sorozat minden könyvét más irodalmi klasszikus inspirálta különlegesen: A Twilightot Jane Austen Büszkeség és balítélet; az Újholdat Shakespeare Rómeó és Júlia; a Napfogyatkozást Emily Brontë Üvöltő szelek; a Hajnalhasadást pedig Shakespeare Velencei kalmár és Szentivánéji álom című művei ihlették. "Egész életemben felnőtteknek szóló könyveket olvastam. Könyvfalóként nőttem fel. Minél vastagabb a könyv, annál jobb" - nyilatkozta. Mindemellett Orson Scott Card nagy rajongója és "nem telik el úgy év, hogy újra ne olvasná" Jane Austen könyveit.

Ezenkívül azt mondja, hogy írását erősen befolyásolja a zene, sokszor tesz ki lejátszási listákat az oldalára, amik különösen megihlették könyveit. A leggyakoribb együttesek ezen listákon a Muse, a Blue October, a My Chemical Romanve, a Coldplay és a Linkin Park. Mormonként elismeri, hogy hite is befolyásolja munkáját. Azt vallja, hogy karaktereik "hajlamosak többet godnolkodni azon, honnan jöttek és hová tartanak, mint ami megszokott lenne." Regényeit nem szeretné tudatosan mormon-befolyás alá helyezni, vagy a szexuális önmegtartóztatás erényeit és a lelki tisztaságot hirdetni, de elismeri, hogy írását alakítja értékrendje is: "Nem hinném, hogy a könyveim igazán grafikussá vagy sötétté válnának amiatt, aki vagyok. Az én történeteimben mindig sok világosság lesz."

Filmadaptációk
A Summit Entertainment 2007 áprilisában megvásárolta az Alkonyat megfilmesítési jogait. A film forgatókönyvét Melissa Rosenberg írta, a rendezője pedig Catherine Hardwicke volt. Bella Swan szerepében Kristen Stewart, Edward Cullenében Robert Pattinson és Jackob Blackében pedig Taylor Lautner látható. A filmet 2008. november 21-én mutatták be. Az egyik vacsorázós jelenetnél Stephenie is látható egy pillanatra. Az első film sikere miatt a Summit zöld utat adott a folytatásnak, az Alkonyat: Újholdnak 2008 novemberében. A második filmet már Chris Weitz rendezte és 2009. november 20-án mutatták be. A harmadik könyv adaptációját, az Alkonyat: Napfogyatkozást 2009 februárjában jelentették be. A 2010. június 30-án bemutatott filmet David Slade rendezte. A Summit eredetileg már 2008 novemberében megkapta a jogokat az Alkonyat: Hajnalhasadáshoz is, 2010 júniusában jóváhagyott egy kétrészes adaptációs tervezetet, aminek kezdését 2010 végére tervezték. Az első részt 2011. november 18-án, a másodikat pedig 2012. november 16-án mutatták be.

A BUROK

2008 májusában Stephenie felnőtt sci-fi regénye, A Burok is megjelenésre kerül a Little, Brown Company felnőtt könyvekkel foglalkozó kiadórészlegénél. A könyv főszereplője Melanie Stryder és Vándor, aki egy idegel "lélek" által megszállt fiatal nő, akit együttműködésre akarnak kényszeríteni. A Burok első helyen nyitott a New York Times bestseller listáján és 26 hétig szerepelt a listán. Stephenie elárulta, hogy további regényeken dolgozik A burok sorozathoz és hogy szeretne egy trilógiát, melynek második kötete "A lélek", harmadik kötete "A hajtó" címet viselné. Egy "Kérdezz-felelek" találkozó alkalmával Kansas City-ben, Steph azt nyilatkozta, már megvannak a vázlatai a folytatáshoz, sőt, el is kezdte írni őket, de aggályai vannak, hiszen A burok világa "veszélyes hely", ahol a karakterek meg is halhatnak, ő viszont nem biztos, hogy meg akarja ölni őket.

Filmadaptáció
A burok filmes változatát Andrew Niccol rendező készítette el, Saoirse Ronan alakítja Melanie Stryder-t, Max Irons Jared Howe-t, Jake Abel Ian O'Shea-t, Diane Kruger pedig a Hajtót. A filmet 2013. március 29-én mutatták be, de főként negatív kritikai fogadtatásban részesült.

ELEMZÉS

Fogadtatás
AZ Entertainment Weekly szerint Steph "a világ legnépszerűbb vámpír-regényírója Anne Rice óta", míg a The Guardian szerint "fantáziadús mesemondó, termékeny szerző és a kiadói piac egyik új és erős alakja." Wayne Janes a Toronto Sun-tól egyet értett, szerinte "Meyer sikere egy másik trendet is hozott magával - mely a virtuális bestseller-listák uralma óta az utóbbi években elterjedt besorolás, a fiatal felnőtt szekció", és megjegyezte, "Új Harry Potter-kaland hiányában a tizenévesek, a fantasy rajongók és a nők (az értékesítés többnyire a nőket érinti), akik elájulnak a szűzies, James Dean-es vámpírtól, melyet Meyer kitalált, imádják a tiszta szerelem képviselőit." Tymon Smith a The Times-tól úgy jellemezte őt, mint "a fiatal felnőtt fikció szupersztárját."

Stephenie-t a USA Today 2008-ban "Az év szerzőjének" nevezte, az MSN Lifestyle "2008 legbefolyásosabb nőjének", valamint "irodalmi fénypontnak" titulálták. A Time magazin "100 legbefolyásosabb ember 2008-ban" listáján a 49. helyre sorolták, valamint felkerült "Emberek, akik számítanak" elnevezésű listájukra is, Lev Grossman pedig megjegyezte, "Talán az amerikaiak még nem állnak készen egy mormon elnökjelöltre. Te több, mint készek kinevezni egy mormont az év legjobb bestseller-írójának." 2008 decemberében felkerült a The Arizona Republic "Legelképesztőbb emberek" listájára.

Orson Scott Card regényíró azt nyilatkozta, "[Stephenie Meyer] fénylő világossággal ír, sosem áll az olvasó és az általa megosztott álmok közé. Ő az igazi." Scott "csodálatos jelenségként" írta le Meyer-t. A Newsweek inertjújában Jodi Picoult író úgy nyilatkozott, "Stephenie Meyer könyveire rákattantak az emberek, és ez mindannyiunknak jó." Steph 5. helyen végzett a Forbes magazin "Legjobban kereső nők Hollywoodban" listáján, melyen ő volt az egyetlen író, valamint megjegyezték, hogy "az Alkonyat-sorozat fiatal felnőtteknek szóló vámpírkönyvei órási vihart kavartak a könyvkiadás és a film világában is."

2009-ben 84. lett a Vanity Fair "Top 100 információs kori erő" listáján. Steph bekerült a Female Force életrajzi képregény egyik számába, mely egy olyan Bluewater Productions cím, mely a társadalom és a popkultúra legbefolyásosabb nőivel foglalkozik. A képregényben korábban olyan nők életrajzai jelentek meg, mint Oprah Winfrey vagy Diana hercegnő. 2011-ben a CEOWORLD magazin rangsorolta 'Legszórakoztatóbb nők' listáján. Stephenie az évtized második legjobb bestseller szerzője az Amazon által publikált lista szerint, melyen J. K. Rowling előzte meg.

Rajongótábor
Stephenie rendkívül sok rajongót szerzett magának az Alkonyat-regényeknek köszönhetően, mely egy Forks nevű kisvárosban játszódik az olimpiai-félszigeten, Washington államban. Forks hatalmas figyelmet kapott a rajongóktól, szeptember 13-án pedig "Stephenie Meyer Nap"-ot ünnepelnek, ez a dátum ugyanis Bella születésnapja. A rajongók más módon is kifejezik maguk: "Úgy öltöznek fel, mint a karakterek. Megírják a saját történeteiket a szereplőkről, és elmesélik őket az interneten. Ha Steph megjelenik egy könyvesboltban, 3000 ember megy oda, hogy találkozzon vele. Vannak Alkonyat-témájú rockbandák."

Kritika
Összehasonlítva Stephenie-t J. K. Rowling-gal, Stephen King kifejezte, "az igazi különbség az, hogy Jo Rowling egy fantasztikus író, és Stephenie Meyer rohadtul nem tud írni. Nem túl jó." Majd úgy folytatta: "Az embereket elkápráztatja a történet és az ütem, Stephenie Meyer esetében pedig elég tiszta, hogy egy egész generációnyi lánynak ír, óvatosan felnyitva az utat a szerelem és a szex felé. Nagyon izgalmas és szenzációs, és különösebben nem fenyegető, mert nem nyílt a szexualitás. A dolgok fizikai oldalát úgy közvetíti, minthogy a vámpír megérinti az alkarját vagy megsimogatja a bőrét, a lány pedig forró és hideg lázban ég. És a lányoknak ez a rövid összefoglalása azoknak az érzelmeknek, amivel még nem készek megküzdeni."

Stephenie-t feministák is bírálták, ezzel antifeminista írónak bélyegezve, mert szerintük a sorozat egy fizikailag bántalmazó kapcsolatot mutat be, rámutatva olyan tényekre, miszerint Bella egész élete Edward körül forog; nem tudja irányítani a saját életét; teljesen attól függ, hogy Edward képes-e megvédeni az életét, a szüzességét, és az emberségét; és a fizikai sérülések abból adódóan, hogy Bella és Edward szerelme végül beteljesedik. Steph elutasította ezeket a kritikákat, mondván, a könyvek Bella választására fókuszálnak, illetve hogy bajban megmutatkozó személyisége csakis az emberségéből fakad.

MAGÁNÉLET
Stephenie 1994-ben ment feleségül Christian Meyer-hez. Három gyermekük született: Gabe, Seth és Eli. A család Cave Creek-ben, Arizonában él, de van egy otthonuk Marrowstone Island-en, Washington államban is.

FILMPRODUCER
Stephenie filmproducerként is tevékenykedik. 2011-ben elindította saját produkciós cégét Meghan Hibbett oldalán. A cég neve Fickle Fish Films. Steph 2011 nagy részét azzal töltötte, hogy a Hajnalhasadás két részén dolgozott, illetve Shannon Hale Austenland című regényének filmes feldolgozásán. 2012. február 12-én Steph hivatalos oldalán erősítette meg, hogy A burok forgatás, melynek ő lesz a producere, 2012. február 13-án, hétfőn kezdik majd. 2012 áprilisában bejelentette, hogy elkészíti Lois Duncan Down a Dark Hall című könyvének filmadaptációját is.

EGYÉB MUNKÁK
Stephenie rövid történetei közül egy megjelent a Pokoli báléjszakák című könyvben, mely rosszul elsült, természetfeletti képességekkel tarkított végzős bálokról szóló sztorik gyűjteménye. Steph története, mely a "Földi pokol" címet viseli, egy Sheba nevű démonról, és egy Gabe nevű félangyalról szól, akik szerelmesek lesznek egymásba. A könyvben olyan írók történetei jelentek még meg, mint Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe és Lauren Myracle. A kötet 2007 áprilisában jelent meg.

Steph többször is megemlítette, hogy más könyvötletei is vannak, köztük egy szellemsztori Summer House címmel, egy időutazós történet, valamint egy a hableányokról. 2008. augusztus 28-án megerősítették, hogy Stephenie írja meg Jack's Mannequin "The Resolution" című videoklipjének sztoriját, melyet a következő héten társrendezőként is szponzorált.

2009-ben Stephenie szerződött a gördeszkás és ruházati céggel, a Hobo Skate Company-vel, hogy elkészítse saját ruházati vonalát, melyek A burok című sci-fi regényének stílusát követő pólók és gördeszkák. 2010. március 30-án jelentették be, hogy Steph írt egy 200 oldalas novellát Bree Tanner rövid második élete címmel. A könyv 2010. június 5-én jelent meg, Steph hivatalos oldalán pedig ingyen le lehetett tölteni június 7 és július 5 között.

2009 áprilisában Stephenie részt vett a Book Babe projektben, mely barátnője, Faith Hochhalter orvosi kezelésének fizetésére létrehozott alapítvány, akinél mellrákot diagnosztizáltak. Stephenie rengeteg előolvasói példányt és eredeti kéziratokat bocsátott aukcióra. Ugyanebben az évben, Stephenie összeállít a Hobo Skate Company-vel, akivel közösen aukcióra bocsátottak egy A burok-stílusú gördeszkát, melyet 1500 dollárért adtak el. A befolyt összeget jótékony célra adományozták.

2015 decemberében került megerősítésre, hogy Stephenie lesz Daniel O'Malley A bástya című könyvéből készülő televíziós sorozat producere. A sorozat premierdátuma még nincs kitűzve, de az USA-ban a Hulu vetíti majd. 2016 júliusában jelentette be, hogy írt egy új könyvet, A Vegyész (The Chemist) címmel, mely egy felnőtteknek szóló akcióthriller. A könyv egy volt ügynöknőről szól, aki megpróbál kibújni egykori alkalmazói szorításából. A bemutatóra 2016 november 8-án került sor.

KÖNYVEK
Alkonyat-sorozat
1. Alkonyat (2005)
2. Újhold (2006)
3. Napfogyatkozás (2007)
4. Hajnalhasadás (2008)
- Bree Tanner rövid második élete (2010)
- A Twilight világa hitelesen, színesen (2011)
- Egy életem, egy halálom (2015)
- Éjféli nap (2020)

Más könyvek
- Pokoli báléjszakák (egy novella, 2007)
- A burok (2008)
- A Vegyész (2016)

Utolsó frissítés: 2021.06.06. 10:10 allisonhale. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace