Starity

Sutton Foster

Sutton Foster Sutton Foster nemzetisége 11467. 17rajongó 0vélemény
 • Születési név
 • Sutton Lenore Foster
 • Becenév
 • Sutton
 • Születési idő
 • 1975. március 18.
 • Születési hely
 • Statesboro, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • színésznő, énekesnő, táncosnő
 • Családi állapot
 • férjezett, 1 gyermek
 • Partner
 • Ted Griffin
 • Magasság
 • 175 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Halak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Sutton Foster életrajza

KEZDETEK


Fotó: Corey Nickols / Tribeca Filmfesztivál (2019. április 25.)

Sutton Lenore Foster 1975. mácius 18-án született a Georgia állambeli Statesboróban. Egy bátyja van, a szintén színészként tevékenykedő Hunter Foster, akivel a Michigan állambeli Troyban nőttek fel. Sutton 15 évesen már a Star Search című műsorban volt versenyző, valamint a Mickey Mouse Club meghallgatására is elment. Érettségije megszerzése előtt elhagyta a középiskolát, hogy a The Will Rogers Follies nemzeti turnéjában szerepelhessen. A vizsgáihoz szükséges tananyagot így levelező kurzusokon keresztül sajátította el. Ezek után a Carnegie Mellon egyetemre ment, ám azt is elhagyta egy év után, hogy a színészetet immár teljes munkaidőben űzhesse.

2012-ben a Ball State egyetemtől tiszteletbeli doktorátust kapott színésznői és énekesnői karrierjéért, valamint az egyetem hallgatóinak nyújtott segítsége miatt.

KARRIER


Millie Dilmount szerepében a Thoroughly Modern Millie nyitóelőadásán (2002. április 18.)

Sutton 1995-ben a Pomádé című musical Sandy Dumbrowskyjaként járta az országot, 1996-ban pedig a Broadway produkcióban kapta meg ugyanazt a szerepet. 1997-ben elhagyta a produkciót, hogy A vörös pimpernel együttesében szerepeljen. A show befejezésekor az Annie-ben tért vissza, 1998-ban pedig a Nyomorultakkal indult turnéra, mint Éponine Thénardier. Később ezt a szerepet a Broadway-en is megkapta, még ha csak helyettesítőként is.

A Nyomorultakat végül a Thoroughly Modern Millie miatt hagyta ott. Kezdetben kórustagként volt jelen a La Jolla Playhouse produkciójában, majd miután Kristin Chenoweth leadta a szerepet, Erin Dilly pedig nem vállalta, Sutton kapta meg a szerepet. A musical 2002. április 18.-án indult hódító útjára a Broadway színpadán, a kritikusok és a közönség pedig imádta a produkciót. Különösen kiemelték Sutton alakítását, aki Tony-díjat nyert Millie megformálásáért.

2005 májusában Maureen McGovern oldalán szerepelt a Little Woman című, Louisa May Alcott regényéből készült musicalben. Alakítását ismét egy Tony-jelöléssel jutalmazták, a győzelmet azonban elveszítette Victoria Clarkkal szemben. 2006-ban a The Drowsy Chaperone-nal tért vissza a Broadway színpadára. Janet van de Graaff-ot, egy híres Broadway-sztárt alakított a darabban, aki azt tervezi, hogy a családjáért lemond a karrierjéről. Alakításáért ismét kapott egy jelölést a Tony Awardson, végül azonban LaChanze győzedelmeskedett.

2008. december 14.-én debütált a Shrek a musical, ami a nagy sikerű 2001-es animációs film zenés színpadi adaptációja. Sutton ebben a női főszereplőt, Fionát alakította egészen a darab 2010-es levételéig. Alakításáért kiérdemelte negyedik Tony-jelölését is, amit ezúttal Alice Ripleyvel szemben veszített el.

2011. április 7.-én kezdődtek el az Anything Goes újraélesztett változatának előadásai a Stephen Sondheim Theatre-ben. Sutton Reno Sweeney-t alakította, akinek megformálásáért elnyerte második Tony-díját is. 2012. március 11.-én volt az utolsó előadása, hogy az ABC június 11.-én debütáló sorozatát, a Bunheadset forgathassa. Itt Michelle-t, egy ex las vegasi táncosnőt alakított, aki megfontolás nélkül hozzámegy egy férfihoz, odaköltözik hozzá, majd új anyós tánciskolájában kezd el balettet tanítani. A széria végül nem bizonyult hosszú életűnek, a csatorna egy évad után kaszálta is.


Sutton Liza Millert alakítja a TVLand népszerű sorozatában, a Youngerben

2014 márciusától augusztusig a Violet című musicalben szerepelt. Violet Karl megformálásért megkapta a hatodik Tony-jelölését is, amit végül Jessie Mueller vitt haza helyette. 2014-ben kapta meg az egykamerás dramedy pilotjának, a Youngernek az egyik főszerepét. A széria eredetileg 2015 januárjában startolt volna a TV Landen, végül azonban egészen március 31-ig elhalasztották. Jelenleg a sorozat következő, szám szerint hatodik évadát forgatják, aminek premierje 2019 júniusában esedékes.

2016-ban visszatért a színpadra és a Sweet Charity címszereplőjét, Charity Hope Valentine-t alakította novembertől 2017 januárjáig. Ugyanebben az évben szerepelt a Gilmore Girls rebootjában, az Egy év az életünkből-ben és vendégszerepet kapott a Férjem védelmében című sorozatban is.

2019 márciusában bejelentették, hogy Sutton ismét visszatér a színpadra: a The Music Man című musicalben fog Marian bőrébe bújni, partnerét pedig nem más, mint Hugh Jackman fogja alakítani. Az újraélesztett musical bemutatóját eredetileg 2020-ban tartották volna, azonban a koronavírus járvány miatt egészen 2022 februárjáig tolták ki.

A rajongóknak addig sem kell nélkülözniük a színésznőt: 2021-ben a Paramount+ műsorára tűzte a Younger hetedik, egyben utolsó évadát, amit később az anyacsatorna, a TVLand is lead. Májusban azt is bejelentették, hogy Megan Mullaly sérülése miatt Sutton csatlakozik a londoni Barbican Theatre Anything Goes produkciójához. Sutton ezúttal is Reno Sweeney-t fogja alakítani, az előadást pedig ezúttal otthon is megtekinthetjük, hiszen november 28-án megjelent a televíziós változat is. Októbertől pedig a színésznő első könyvét, a Hooked: How Crafting Saved My Life-ot is kezünkbe vehetjük majd.

SZÓLÓALBUMOK
Első nagylemeze, a Wish 2009. február 17.-én jelent meg a Ghostlight Recordsnál. A dalokat különböző műfajokból válogatta össze, így megtalálható rajta jazz, pop és musicaldalok. A Shrek musicales elfoglaltságai miatt turnézni az albummal nem tudott, helyette az anyag promotálása céljából a Rose Theaterben adott koncertet.

Második albuma, az An Evening with Sutton Foster: Live at Café Carlyle 2011. március 15.-én látott napvilágot, szintén a Ghostlightnál. Ahogy azt a címe is sugallja, ez egy live album, amit turnéja állomásán rögzítettek. A dallistán szintén megtalálhatóak a Wish dalai, valamint Broadway-es munkásságának egy-egy darabja. A rajongók és a kritikusok is pozitívan fogadták az elkészült művet.

Harmadik nagylemezét, a Take Me to the Worldöt 2018. április 20.-ától lehet előrendelni, június elsején pedig fizikai és digitális formában is megjelenik majd eddigi kiadóján, a Ghostlight Recordson keresztül. Az albumon egyaránt hallhatóak lesznek musical- és popslágerek; a dalokon keresztül pedig abba az "utazásba" tekinthetünk bele, aminek Sutton a kislánya születése óta részese.

MAGÁNÉLET


Sutton és férje, Ted Griffin a Younger ötödik évadának premierjén (2018. június 4.)

Sutton az egyetemen ismerkedett meg Christian Borle színésszel, akivel 2006. szeptember 18.-án kötötték össze életüket. Válásuk hírét 2010-ben, egy rádiós interjú alkalmával erősítették meg. Noha házasságuk véget ért, a mai napig jó kapcsolatban vannak és támogatják egymást. Neki köszönhetően kapott Christian is szerepet a Gilmore Girls rebootjában, megbeszélésük alkalmával ugyanis elmondta Amy Sherman-Palladinónak, hogy exférje rendkívül örülne, ha a musicalbetétben szerepelhetne.

2010-től 2011-ig a Harmadik Műszakból is ismert Bobby Cannavale színésszel járt. Kapcsolatuk végét 2012 áprilisában erősítette meg Foster.

Sutton 2013. szeptember 19-én erősítette meg azokat a híreszteléseket, miszerint eljegyezte őt a forgatókönyvíró Ted Griffin, akivel egy vakrandi keretein belül ismerkedett meg. Esküvőjüket egy évvel később, 2014. október 25.-én tartották Santa Barbarában. A páros szeretett volna közös gyermeket, probálkozásaik sikerességének azonban Sutton termékenységi problémái álltak útjában. 2017. áprilisában így bejelentették, hogy örökbe fogadtak egy egy hónapos kislányt, akit Emily Dale Griffinnek kereszteltek el.

"Mindig megpróbáltam megérteni, hogy miért nem sikerült. Arra gondoltam, hogy valami oka kellett, hogy legyen. Most már ráébredtem, hogy Emilyt nekünk szánta a sors. Ő volt az ok."

- nyilatkozta 2018-ban a People magazinnak.

DÍJAI


Sutton az első Tony-díjával pózol az 56. Tony Awardson (2002. június 2.)

× 2013 Gracie Awards - Legkiemelkedőbb színésznői alakítás áttörő szerepben (Bunheads)
× 2011 Tony Awards - Legjobb női főszereplői alakítás musicalben (Anything Goes)
× 2011 Broadway.com Audience Awards - Legjobb női főszereplő musicalben (Anything Goes)
× 2011 Drama Desk Award - Legkiemelkedőbb színésznő musicalben (Anything Goes)
× 2011 Outer Critics Circle Awards - Legkiemeldőbb színésznő musicalben (Anything Goes)
× 2011 Astaire Award - A Broadway legjobb táncosa (Anything Goes)
× 2009 Outer Critics Circle Awards - Legkiemelkedőbb színésznő musicalben (Shrek a musical)
× 2009 Broadway.com Audience Awards - Kedvenc díva alakítás (Shrek a musical)
× 2008 Broadway.com Audience Awards - Kedvenc színpadi páros (Young Frankeinstein) - megosztva Roger Barttal
× 2005 Broadway.com Audience Awards - Kedvenc színésznő musicalben (Little Woman)
× 2005 Broadway.com Audience Awards - Kedvenc díva alakítás (Little Woman)
× 2002 Tony Awards - Legjobb női főszereplői alakítás musicalben (Thoroughly Modern Millie)
× 2002 Drama Desk Award - Legkiemelkedőbb színésznő musicalben (Thoroughly Modern Millie)
× 2002 Outer Critics Circle Awards - Legkiemelkedőbb színésznő musicalben (Thoroughly Modern Millie)
× 2002 Astaire Award - Legjobb női táncos (Thoroughly Modern Millie)
× 2002 Broadway.com Audience Awards - Kedvenc színésznő musicalben (Thoroughly Modern Millie)
× 2002 Broadway.com Audience Awards - Legjobb áttörő alakítás (Thoroughly Modern Millie)

Az életrajzot írta: Szandi0820

FILMEK
2021 Anything Goes - Reno Sweeney
2018 Younger: Girls - Liza Miller (rövdfilm)
2016 Mired - Wife (hang, rövidfilm)
2015 Gravy - Kerry
2014 The nobodies - Amy (rövidfilm)
2014 The angriest man in Brooklyn / Brooklyn legmérgesebb embere - Adela
2013 Shrek the Musical / Shrek - A musical - Fiona (felvétel az előadásról)
2008 Just in case - Boy (hang)
1989 Mr. Terbillion's ambition - Sarah (rövidfilm)

SOROZATOK
2021 Ridley Jones - Mama Jones / Mrs. Sanchez
2020 Vampirina - Bora the banshee
2020 Primetime: What Would You Do? - vendég
2020 A Milion Little Things - Chloe
2019 Into the Dark - Lauren
2018 Instinct - Celia Baxter
2016 Gilmore Girls: A year in the life / Szívek szállodája: Egy év az életünkből - Violet
2016 Match game - önmaga
2016 The good wife / A férjem védelmében - szemtanú
2016 Mad dogs - Gerda
2015-2021 Younger - Liza Miller
2015 Elementary / Sherlock és Watson - Tara Parker
2014 Say yes to dress - önmaga
2014 Psych / Psych - Dilis Detektívek - Gretchen Eikleberry
2013 Doc McStuffins / Dr. Plüssi - Frida Fairy Flyer (hang)
2012-2013 Bunheads - Michelle Simms
2012 Royal pains / Luxusdoki - Julie Sharp
2011-2012 Sesame street / Szezám utca - önmaga
2010 Law & Order: Special Victims Unit / Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály - Rosemary
2008 The battery's down - önmaga
2007 Flight of the conchords / Slágermájerek - Coco
2007 Johnny and the Sprites - Tina

SZÍNHÁZ
2021 The Music Man - Marian Paroo
2021 Anything Goes - Reno Sweeney
2019 Into the Woods / Vadregény - The Baker's Wife
2016 Sweet Charity - Charity Hope Valentine
2015 Wild party - Queenie
2013-2014 Violet - Violet Karl
2011-2012 Anything goes - Reno Sweeney
2010 Trust - Prudence
2010 They're playing our song - Sonia Walsk
2010 Anyone can whistle - Nurse Fay Apple
2008-2010 Shrek the musical / Shrek a musical - Fiona
2007-2008 Young Frankeinstein - Inga
2006-2007 The drowsy chaperone - Janet Van de Graaf
2005 Little women - Jo March
2004 Me and my girl - Sally Smith
2004 Snoopy! the musical - Peppermint Patty
2003 Chess / Sakk - Svetlana
2002 Funny girl - Fanny Brice
2002-2004 Thoroughly Modern Millie - Millie Dilmount
2001 South Pacific - Nellie Forbush
2001 The three musketeers - Constance Bonacieux
2000 Thoroughly modern Millie - Millie Dilmount
2000 Dorian - Sister Claire
1999-2000 Les Misérables / Nyomorultak - Éponine
1998 What the world needs now - Jennifer
1997 The Scarlet Pimpernel / A vörös pimpernel - kórustag
1997 Annie - Star To Be/Dog Catcher/Cecille/Ronnie Boylan
1995-1996 Grease / Pomádé - Sandy Dumbrowski
1992 The Will Rogers Follies - kórustag

KÖNYVEK
2021 Hooked: How Crafting Saved My Life

ÖNÁLLÓ ALBUMOK
2018 Take Me to the World
2011 An evening with Sutton Foster: Live at the Café Carlyle
2009 Wish

MUSICALALBUMOK
2014 Violet
2011 Anything Goes
2009 Shrek the Musical
2007 Young Frankeinstein
2006 Drowsy Chaperone
2005 Little women
2002 Thoroughly Modern Millie
1998 The Scarlet Pimpernel

Utolsó frissítés: 2022.02.27. 14:02 Szandi0820 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace