Starity

Sylvester Stallone

Sylvester Stallone Sylvester Stallone nemzetisége 534. 984rajongó 56vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 99%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Michael Sylvester Gardenzio Stallone
 • Becenév
 • Sly
 • Születési idő
 • 1946. július 06.
 • Születési hely
 • Manhattan, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, forgatókönyvíró
 • Családi állapot
 • nős, 5 gyermek
 • Partner
 • Jennifer Flavin
 • Magasság
 • 177 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Brigitte Nielsen Antonio Banderas Bruce Willis Jean Claude Van Damme Kurt Russell Jason Statham Armand Assante Dolph Lundgren

Sylvester Stallone életrajza

KEZDETI ÉVEK

Michael Sylvester Gardenzio Stallone 1946. július 6-án született New Yorkban, a fodrász Frank Stallone Sr és Jackie Stallone (táncosnő, asztrológus és a női birkózás nagy támogatója) idősebb fiaként. Édesapja Gioia del Colle-ban született, Olaszországban, és még gyermek volt, amikor a család kivándorolt Amerikába. Édesanyja félig orosz zsidó, félig francia származású. Öccse Frank Stallone zenész és színész. Születése közben komplikáció támadt és ezért az orvosnak fogóval kellett a világra segítenie a kisbabát, ám olyan rosszul használta az eszközt, hogy megsértett egy ideget és ettől Stallone arcának bal alsó része örökre lebénult - ezért olyan furcsa a színész mimikája és olyan lassú a beszéde. Katolikusnak keresztelték.

Nem sokkal később az apa Washingtonba költöztette a családját, ahol egy kozmetikai iskolát nyitott. Édesanyja egy női gimnáziumot nyitott 1954-ben, Barbella's néven. A szülők Stallone kilencéves korában elváltak, ő pedig az édesanyjával élt tovább. Iskoláit Philadelphiában végezte a Notre Dame Academy-n és a Lincoln High Schoolban, majd egy ideig a Charlotte Hall Military Academy hallgatója volt, a Miami Dade College és a University of Miami után


KARRIER

Első filmszerepét egy pornófilmben kapta, a The Party at Kitty and Stud's-ben 1970-ben. Két napi munkáért 200 dollárt kapott. Stallone később elmondta, hogy kétségbeesésében vállalta el a szerepet, miután kilakoltatták a lakásából és néhány napig hajléktalan volt, a New York City Port Authority buszállomáson aludt.
A filmet néhány évvel később az Italian Stallion azaz az Olasz Csődör néven adták ki, hogy kihasználják Stallone sikerét, aki abban az időben vált híressé a Rocky szerepével (amelyben Olasz Csődör volt a beceneve). Szerepelt egy erotikus off-Broadway-darabban is, amely a Score néven 23 előadást ért meg a Martinique Theatre-ben 1971. október 28 és november 15 között.

1970-ben Stallone a No Place to Hide (később újravágták és a Rebel címet kapta) című filmben. Ebben főszerepet kapott, de a legtöbb szerep, amit akkoriban sikerült megszereznie, eléggé jelentéktelen és kicsi volt. Játszott Woody Allen Bananas című filmjében és Jack Lemmon mellett a The Prisoner of Second Avenue-ben 1975-ben. TV-sorozatokban is feltűnt, például a Police Story és a Kojak egy-egy epizódjában.

1976-ban elérkezett az ő ideje, amikor a Rocky című filmjével világsikert aratott és örökre beírta a nevét a filmtörténelembe. 1975. március 24-én látta a Muhammad Ali–Chuck Wepner boxmeccset és ez adta az ötletet a Rocky-hoz. A mérkőzés után hazament és három nap alatt megírta a forgatókönyvet. Több céget is felkeresett, hogy eladja a történetet, feltéve, ha ő játszhatja a főszerepet. Nehezen, de sikerült találnia egy stúdiót, aki beleegyezett (sokan jókora összeget kínáltak a forgatókönyvért, de egy híres színészt akartak volna Rocky szerepére.)
A Rocky-t 10 Oscar-díjra jelölték, köztük a Legjobb színész és a Legjobb forgatókönyv kategóriájában. Végül három Oscart vihetett haza a Legjobb film, Legjobb rendezés és Legjobb vágás kategóriában.

Újabb filmszerepek következtek, majd 1979-ben megírta a forgatókönyvet a Rocky II-höz, amit ő maga rendezett és a főszerepet is természetesen ő alakította. Hatalmas siker lett, 200 millió dollárt hozott a konyhára.
Stallone egyre népszerűbb színész lett, egyre nagyobb filmcsillagokkal forgathatott az újabb filmjeiben, majd 1982-ben ismét történelmet írt, amikor eljátszotta a vietnámi veterán katonát, John Rambót a népszerű a Rambo - First Blood című filmben. Ezt a filmet két folytatás, a Rambo: First Blood Part II (1985) és a Rambo III (1988) követte - kevesebb dicséretet kaptak, de még mindig elég sokan nézték meg a moziban. Még két részt írt és rendezett: a Rocky III (1982) és a Rocky IV (1985). A forgatások alatt Stallone kemény katonai kiképzésnek vetette magát alá, hogy a fizikuma hiteles legyen.

Megpróbált többféle műfajban is helyt állni - kevesebb sikerrel. 1984-ben besegített a Rhinenstone című film forgatókönyvébe és feltörekvő country énekest alakított (még egy dalt is elénekel), majd 1987-ben a Túl a csúcson című drámában egy kamionsofőrt játszott, aki próbálja helyrehozni a kapcsolatát a kisfiával.

A 80-as évek második felében azonban halmozta a sikerfilmeket: Kobra (1986), Lock Up (1989) Tango és Cash (1989), majd ismét bukásokkal tarkított évek következtek, amikor a kritika és a rajongók csúnyán lehúzták a filmjeit: Rocky V (1990), Oscar (1991) Stop! Or My Mom Will Shoot (1992).
Azonban 1993-ban megtört az átok és ismét megindult a sikerszéria, amikor megjelentek az akciófilmjei: Cliffhanger, Demolition Man (1993), The Specialist (1994), Judge Dredd (1995), Assassins (1995) Daylight (1996) Cop Land (1997), valamint szerepet kapott az Antz című animációs filmben (1998).

1999-ben megkapta a Bachelors of Fine Arts (BFA) diplomáját a University of Miami-n.

A 2000-es évek elején több kudarcot könyvelhetett el, mint sikert, bár a 2003-as Spy Kids 3-D: Game Over főgonoszaként ismét nagyot kaszált. Nemcsak főszerepeket, hanem epizódszerepet is vállalt (Taxi 3 2003, Las Vegas, (sorozat) 2005).
2005-ben műsorvezetőként jelent meg az NBC Reality box-szal kapcsolatos sorozatában, a The Contender-ben és vezette be a film világába Hulk Hogant, aki a Rocky III-ban is szerepet kapott, Thunderlips néven.
2006-ban Stallone egy hároméves kihagyás után visszatért a film világába a Rocky VI-tal, ami nagy kritikai és anyagi sikert hozott és amit ismét ő maga írt és rendezett a főszerep eljátszása mellett. Két évvel később a Rambo IV jelent meg, ez is hatalmas sikert aratott.

Stallone nemcsak színészként ismert, de ő rendezte és írta a Paradise Alley (1978) című filmet, ő rendezte a a Staying Alive, a Rocky II, Rocky III, Rocky IV, Rocky Balboa, Cobra, Driven és a Rambo című filmeket. Besegített néhány másik filmjének a forgatókönyvébe is, például a F.I.S.T., Rhinestone, Over the Top, Cliffhanger és az első három Rambo-film esetében.
2005-ben megjelentette a Sly Moves című könyvét, amiben fitness és táplálkozástani tudnivalókat osztott meg az olvasókkal, valamint őszintén beszámolt az életéről és a munkásságáról.
Később elárulta, hogy szerezte rendezni egy filmet Edgar Allen Poe életéről, valamint Nelson DeMille regényéből, a The Lion's Game-ből és James Byron Huggin regényéből, a Hunter-ből. Tervei között szerepelt az 1974-es Charles Bronson-film, a Death Wish feldolgozása is.

2010-ben hatalmas sikert aratott a The Expendables, amit Stallone írt és rendezett a főszerep eljátszása mellett, olyan akciósztárok mellett, mint Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Eric Roberts, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger. (A forgatás során - ahol szokás szerint nem kímélte magát és mindent kaszkadőr nélkül akart elvégezni - eltört a nyaka és fémlemezt kellett beültetni a testébe.)
A folytatás, a The Expendables 2 2012 augusztusában jelent meg - még nagyobb bevételt hozva, az akciósztárok filmes csapatához ezúttal Jean-Claude Van Damme csatlakozott. Sly 2013-ban több új filmmel is készült a Fejlövés akciófilmben egy bérgyilkost a Szupercella akcióthrillerben pedig egy rabot alakított, Arnold Schwarzeneggerrel együtt, valamint Robert De Niroval játszott A kiütés című vígjátékban.
2014-ben a Reach Me valamint a Feláldozhatók 3. felvonásában láthattuk viszont.
2015-ben mutatták be a Creed című filmjét, emellett két másikon is dolgozott, amelyeken szinkronszínészként vett részt: 2016-ban mutatták be a Ratchet and Clank című animációs filmjét.
2017-ben szerepet kapott a Guardians of the Galaxy Vol.2. ben és a hangját kölcsönözte az Animal Crackers egyik karakterének, valamint egy epizód erejéig önmagát alakította a This is Us című sorozatban.
2018-ben olyan alkotásokban volt látható, mint a Creed II, Backtrace és az Escape Plan 2: Hades.
2019-ben mutatták be a Rambo: Last Blood és az Escape Plan: The Extractors című filmjeit.
2021-ben került bemutatásra a Samaritan.
A jövőbeli tervei között szerepel a Feláldozhatók 4., és a Little America is.
 

MAGÁNÉLET

Stallone háromszor nősült. 1974. december 28-án feleségül vette Sasha Czack-ot. Két fiuk született, Sage Moonblood (1976-2012) és az autista Seargeoh (1979). 1985. február 14-én a házaspár elvált, december 15-én pedig Stallone elvette Brigitte Nielsen modell-színésznőt, akivel két évig élt házassági kötelékben, a válásuk rendszeres téma volt a pletykalapok címplapján. 1997. májusában Stallone Jennifer Flavin színésznővel kötött házasságot, akitől három lánya született: Sophia Rose (1996), Sistine Rose (1998) és Scarlet Rose (2002)

Életét az utóbbi években több tragikus esemény is beárnyékolta. Elsőszülött fia, Sage halála után hat héttel tüdőrákban elhunyt Stallone féltestvére, a 48 éves Toni Ann Filiti. A színész elhanyagolta a templomba járást, ahogyan a karrierje felívelt, de amikor megtudta, hogy a kislánya, Sophie szívbetegen született 1996-ban, ismét hívő és buzgó katolikus lett belőle.   


DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

JELÖLÉSEK:

1977 Academy Awards - Best Actor in a Leading Role - Rocky
1977 Academy Awards - Best Screenplay - Rocky

1977 Golden Globe -  Best Actor in Drama - Rocky
1977 Golden Globe - Best Screenplay - Rocky

1978 BAFTA Awards - Best Actor - Rocky
1978 BAFTA Awards - Best Screenplay - Rocky

DÍJAK:

1977 David di Donatello Awards - Best Foreign Actor
2004 Golden Camera Awards - Best International Actor
2008 Zurich Film Festival - Golden Icon Award
2010 Hollywood Film Festival - Lifetime Achievement Award

Készítette: Jolie_77 és Boscorelli

FILMEK

???? Little America
???? The Expendables 4 - Barney Ross
2021 Samaritan - Stanley Kominski
2019 Escape Plan: The Extractors - Ray Breslin
2019 Rambo 5: Last Blood - Rambo
2018 Creed II - Rocky Balboa
2018 Escape Plan 2: Hades - Ray Breslin
2018 Backtrace - Sykes
2017 This Is Us (TV sorozat) - Sylvester Stallone (epizód: Déjà Vu (2017) ... Sylvester Stallone
2017 Animal Crackers - Bullet-Man (hang)
2017 Guardians of the Galaxy Vol. 2 - Stakar Ogord
2016 Ratchet and Clank - Victor Von Ion (hang)
2015 Creed - Rocky Balboa
2014: The Expendables 3 / The Expendables - A feláldozhatók 3. - Barney Ross
2014: Reach Me - Gerald
2013: Grudge Match / A kiütés - Henry 'Razor' Sharp
2013: Escape Plan / Szupercella - Ray Breslin
2013: Bullet to the Head / Fejlövés - Jimmy Bobo
2012: The Expendables 2 / The Expendables - A feláldozhatók 2. - Barney Ross
2010: The Expendables / The Expendables - A feláldozhatók - Barney Ross
2008: Rambo / John Rambo - John J. Rambo
2006: Rocky Balboa - Rocky Balboa
2004: Shade / A nagy trükk - Dean 'The Dean' Stevens
2003: Spy Kids 3-D: Game Over / Kémkölykök 3-D:Game Over - Toymaker
2003: Taxi 3 - Passenger to Airport
2002: Avenging Angelo / Késő bosszú - Frankie Delano
2002: D-Tox - Jake Malloy
2001: Driven / Felpörgetve - Joe Tanto
2000: Get Carter - Jack Carter
1997: Cop Land / Copland - Freddy Heflin
1997: The Good Life - Boss
1996: Daylight / Daylight-Alagút a halálba - Kit Latura
1995: Assassins / Bérgyilkosok - Robert Rath
1995: Judge Dredd / Dredd bíró - Judge Joseph Dredd
1994: The Specialist / A specialista - Ray Quick
1993: Demolition Man / A pusztító - John Spartan
1993: Cliffhanger / Cliffhanger-Függő játszma - Gabe Walker
1992: Stop! Or My Mom Will Shoot / Állj, vagy lő a mamám! - Sgt. Joe Bomowski
1991: Oscar - Angelo 'Snaps' Provolone
1990: Rocky V - Rocky Balboa
1989: Tango & Cash / Tango és Cash - Lt. Raymond Tango
1989: Lock Up / A bosszú börtönében - Frank Leone
1988: Rambo III / Rambo 3 - Rambo
1987: Over the Top / Túl a csúcson - Lincoln Hawk
1986: Cobra / Kobra - Marion 'Cobra' Cobretti
1985: Rocky IV - Rocky Balboa
1985: Rambo: First Blood Part II / Rambo 2. - John J. Rambo
1984: Rhinestone / Énekes izompacsirta - Nick
1983: Staying Alive / Életben maradni - Man on Street
1982: First Blood / Rambo - John J. Rambo
1982: Rocky III - Rocky Balboa
1981: Escape to Victory / Menekülés a győzelembe - Captain Robert Hatch
1981: Nighthawks / Fantom az éjszakában - Deke DaSilva
1979: Rocky II - Rocky Balboa
1978: Paradise Alley / Édenkert a sikátorban - Cosmo Carboni
1978: F.I.S.T. / Ö.K.Ö.L. - Johnny Kovak
1976: Rocky - Rocky Balboa
1976: Cannonball / Flúgos futam - Mafioso
1975: Farewell, My Lovely / Kedvesem, isten veled - Jonnie
1975: Death Race 2000 / Halálos futam 2000 - Machine Gun Joe Viterbo
1975: Capone - Frank Nitti
1975: The Prisoner of Second Avenue / A Második utca foglyai - Youth in Park
1974: The Lords of Flatbush / A lordok Bandája - Stanley Rosiello
1971: Klute - Discotheque Patron
1971: Bananas / Banánköztársaság - Subway Thug #1
1970: No Place to Hide - Jerry Savage
1970: The Party at Kitty and Stud's - Stud
1970: Lovers and Other Strangers / Szerelmesek és más idegenek - Extra at Wedding


EGYÉB SZEREPEK
2011: Zookeeper / A gondozoo - Joe the Lion (szinkron)
2005: Las Vegas - Frank the Repairman (sorozat, 2 Epizód)
2002: Liberty's Kids - Paul Revere (sorozat, 1 Epizód)
1998: Antz / Z, a hangya - Weaver (szinkron)
1975: Kojak - Det. Rick Daly (sorozat, 1 Epizód)
1975: Police Story - Elmore 'Rocky' Caddo (sorozat, 1 Epizód)

Filmzene

1984: Énekes izompacsirta

♦ Stay Out of My Bedroom If You Can't Take the Heat
♦ Woke Up In Love
♦ Drinkenstein
♦ Sweet Lovin' Friends
♦ Be There

1978: Édenkert a sikátorban

♦ Too close to paradise

Utolsó frissítés: 2021.04.18. 21:09 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace