Starity

Tom Daley

Tom Daley Tom Daley nemzetisége 4151. 88rajongó 5vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 100%
  • stílus: 100%
  • szimpátia: 100%

Tom Daley életrajza

ÉLETE

Tom Daley, születési nevén, Thomas Robert Daley, 1994 május 21.-én született a Devon megyében található, Playmouthban. Tanulmányait 11 és 14 éves kora között az Eggbuckland Community College-ben végezte el, ezt követően a sportban nyujtott tejesitménye alapján ösztöndíjat ajánlottak fel neki, amivel bejutott a Brighton College-be, ahová családja pénzügyi problémái miatt soha nem járhatott.

Tom megelégedett a szülővárósában található iskolával is, ahonnan 18 évesen remek bizonyitványal távozott. Többek közt spanyol nyelvből és matematikából is remekelt. Iskolás évei alatt, lehetőséget kapott egy fotósorozatra is, amire nem mondhatott nemet, egy olyan modellel pózolni, mint Kate Moss. A Vogue olasz számában jelent meg Kate és Tom közös anyaga.

KARRIER

2007

Mindössze csak 12 éves volt, amikor életében először indulhatott versenyen. Első érmét a 2007-ben megrendezésre kerülő Australian Youth Olympic Fesztiválón szerezte be, ahol társával együtt bronzérmesek lett a 10m-es férfi szinkronugrásban. A rendezvény szervezői kivételeztek Tom esetében, ugyanis a résztvevőknek minimum 15 évesnek kellett lenniük a verseny részvételéhez. Később, részt vett a FINA’s nemzetközi Grand Prix és World Series rendezvényén is, utóbbiban a negyedik helyen végzet egyénileg.

2008

2008 januárjában, Tom a legfiatalabb toronyugró címért szállt versenybe a British Championships rendezvényen, ahol a 10 méteres toronyugrásban meg is kaparintotta az őt megillető címet, valamint párjával Blake Aldridgeel, szinten győzedelmeskedtek a 10m-es férfi szinkronugrásban. Két héttel később Tom két új éremmel gazdagodott. Az egyéni tejesitménye alapján bronzérmes lett a FINA rendezvényén, valamint szinkronugrásban ezüstérmet szerzet a Madridi Grand Prixen.

Tom és Blake jó párost alkottak, és ez az eredményeken is meglátszott. A 2008 FINA Diving World Cupon Tom és Aldrige bronzérmesek lettek, és evvel Tom újabb rekordot döntött meg – Ő lett a legfiatalabb toronyugró, aki valahi is érmet szerzett egy világbajnokságon. 2008 márciusában Daleynak sikerült újabb rekordot felállítania, méghozzá, arany érmével, amit az európai bajnokságon szerzett. Evvel ő lett a legfiatalabb toronyugró, aki valaha is arany érmet szerzett az európai bajnokságon. A rendezvényre a Hollandiában található Eindhovenben került sor. Tom elődje, akinek rekordját sikerült megdönteni, az Ian Black volt, aki 1958-ban szerzett arany érmet az európai bajnokságon. Ő mindössze 17 éves volt.

Tom eredményeinek köszönhetően bejutott a 2008-as Olimpiára, ami abban az évben-Pekingben került megrendezésre. A hír úgy terjedt, mint a tűz, és a legfiatalabb brit olimpikonnak nevezték, de csak addig, amíg ki nem derült, hogy előtte, már valaki megdöntötte ezt a rekordot. Ugyanis az 1960-as Olimpián induló brit Ken Lester csak 13 éves és 144 napos volt akkoriban. Ám Tomnak nem dőlt össze emiatt a világa, hiszen a szinkronugrásban a nyolcadik helyen végzet, valamint egyéni tejesitményével a hetedik helyre került.

Egy hónappal az után, hogy az Olimpia a végéhez ért, Tom újabb versenyen vett részt. A FINA Junior World Championshipsen most életében először indulhatott, mivel mindeddig túl fiatal volt, hogy nevezzen rá. A B kategóriás platformban, a 14 és 15 fiúk között második lett a maga 549.60 pontjával. Ugyancsak a B kategóriás platform 3 méteres ugrásában másodikként végzet, 485.25 ponttal.

2009

2009 februárjában Tom második helyén végzet a 10 méteres bajnokságon, ahol 517.55 pontot ért el. Szinkronúszási rekordját sajnos nem tudta megvédeni, mivel párját, Blake Aldrigeot egy kocsmai verekedés során megszúrták, így nem indult. 2009 márciusában került megrendezésre a Diving World Series Kínában, ahol Tom harmadik lett, a maga 540.70 pontjával, majd a következő hónapban részt vett a következő World Series rendezvényen, amit Sheffieldben rendeztek meg, és ahol Tom második lett. A rendezvény során 540.85 pontot szerzet.

A kocsmai verekedés után, miután Tom édesapja megtudta a történeteket, ajánlotta, hogy fiának legyen egy újabb partnere az ugrásban. Tom ezt követően Max Brick mellett végezte, akivel jó barátságot ápolt. A páros a Fort Lauderdalebeli eseményen ezüstérmet szerzet a 10 méteres sinkronugrásban. Daley pedig megnyerte az egyéni versenyt, 554.90 ponttal.

2009-ben a FINA World Championships átköltözött Rómába. Az esemény során, Tom megnyerte az egyéni ugrást, vetélytársai pedig silány eredményeket produkáltak. Qiu Bo, 532.20 pontot szerzet, Zhou Luxin pedig ennél is kevesebbel, összesen 530.55 pontot kapott. A szinkronugrásban, párjával Brickkel a kilencedik helyen végeztek.

2010

2010 februárjában, Tom életében először vett részt a British Championshipsen, ahol másodikként végzet egyéni tejesitménye alapján, így maga mögött hagyva a nála idősebb és tapasztaltabb ugrót, Peter Waterfieldet. Egy hónappal később megrendezésre került ismét a szokványos esemény, a FINA Diving World Series, amit ezúttal Qingdaoban rendeztek meg. Tom a negyedik helyen végzet az egyéni 10 méteres ugrásban, 520.35 pontot szerzet, evvel ez lett az évi legmagasabb pontszáma, további eseményeken nem tudta megdönteni ezt a pontszámát.

Ezt követően a Mexikói eseményen mindössze 519.70 pontot érte, el és csak 0.80 pont hiányzott, hogy bronzérmes legyen, ennek a pontszámnak köszönhetően a negyedik helyen végzet. Augusztusban ismét eljött az European Championships, amit ezúttal Budapesten rendeztek meg. Bár Tom sokat készült, hogy újabb csodás eredményekkel szolgálhasson, egy sérülés miatt, azonban vissza kellett vonulnia. A Youth Olympic Gamesen való részvétele is kétséges volt, ám azonban annyira meggyógyult, hogy részt tudott venni a versenyben, ám csakis a 3 méteres ugrásban, ahol kilencedikként végzet.

Október 12.-én került megrendezésre a 2010 Commonwealth Games New Delhiben, Indiában. Az esemény során, Tom és partnere Max a sinkronugrásban, elérte a maximális pontszámot, és így aranyérmesek lettek, majd a következő napon, ahol már csak az egyéni verseny maradt hátra, Tom ismét győzedelmeskedett, és aranyéremmel jutalmazták tejesitményét. Novemberben két BBC díjra is jelölték, amiből egyet meg is nyert. A BBC Young Sports Personality of the Year 2010 díjat ez alkalommal már harmadjára zsebelhette be, és evvel ő lett az egyetlen olyan sportoló, aki ezt a díjat háromszor nyerte el.

2011

A 2011-es szezonban párcsere történt. Tom új partnere a 2004-es Athéni Olimpia ezüstérmese, Peter Waterfield lett, akivel csodás eredményeket ért el. A National Cup, ami ebben az évben, ami az új Southend Swimming and Diving Centreben került megrendezésre Daley és partnere a harmadik valamint második helyet kaparintották meg szinkronugrásban. Peter az egyéni tejesitményével legyőzte a fiatal olimpikont.

A 2011 World Championships ezúttal Shanghaiba került megrendezésre, partnere ismét Waterfield volt, akivel a szinkronugrásban a hatodik helyre jutottak. Az egyéni tejesitménynél, Daley most már az ötödik helyen végzet, a maga 505.10 pontjával.

2012

A 2012-es szezonban, mikor megrendezésre került a National Cup, Tom a verseny előtt néhány nappal visszalépet (Az egyéni versenyt egykori partnere Max Brick nyerte). A FINA World Cup rendezvényen Tom és Peter a hetedik helyen landoltak. Az eredményt látva, Alexei Evangulov nyíltan kezdte kritizálni a fiatal toronyugrót, és tejesitményét, valamint technikáját kezdte kérdőre vonni.

A kedélyek nem csillapodtak Daley és Evangulov között, ám Tom mindenáron bizonyítani akart. A Dubájba megrendezésre kerülendő első 2012 FINA Diving World Series keretein belül a szinkronugrásban Tom és partnere a negyedik helyen landolt, míg az egyéni tejesitményével ezüstérmes lett. A második esemény, ami Pekingben került megrendezésre, a szinkronugrásban, Dale és Waterfield ezüstérmesek lettek, a 10 méteres egyéni tejesitményt nézve pedig, Tom ugyancsak ezüstéremmel távozott.

Később egy héttel később egy újabb esemény keretein belül, amelyet Moszkvában került megrendezésre, Tom az egyéni versenyben ezüstérmes lett, a szinkronugrásban pedig csak az ötödik helyen landoltak. A DWS rendezvényen, amely ezúttal is Mexikóban került megrendezésre, most már semmi nem állíthatta meg, hogy újabb éremmel térjen haza. Az eseményen az egyéni tejesitményét arany éremmel jutalmazták, a szinkronugrásban pedig partnerével bronzérmesek lettek.

2012 májusában ismét megrendezték a National Cup rendezvényt, amely keretein belül Tom aranyérmes lett, így maga mögé utasítva az orosz Victor Minibaevet. Később megrendezték a British Gas Diving Championshipset, ami végeredményben az Olimpiára bejutásról szólt. A szinkronugrásban Daley és Waterfield érte el a legmagasabb pontszámot, és egyéni tejesitményel is ő érte el a legmagasabb pontszámot.

OLIMPIA

Tom és Waterfield a British Gas Diving Championshipsen való eredmények alapján bekerültek az nyári Olimpiára, és nagy sikereket értek el. A szinkronugrásban a páros kiváló eredményeket ért el. Tom végül bronz7 éremmel távozott az olimpiáról a 10 méteres toronyugrásban.

2013

Tom a nyári Olimpia befejezettével nagy hírnevet szerzett magának. 2013-ban több műsorban is vendégszerepelt. A 2013-as British Gas Diving Championships ezúttal saját házában került megrendezésre, ő maga pedig csak az egyéni versenyben vett részt. A versenyt megnyerte és így maga mögé utasította James Dennyt és Daniel Goodfellowt. A nyári Olimpia után Daley és Waterfield végzet egymással, és többet nem versenyeztek együtt.

Áprilisban a Diving World Series eseményen, amely most Edinburghban került megrendezésre, Daley a 10 méteres egyéni versenyben vett részt, amit meg is nyert. A 2013-as szezon, nem volt Tom szezonja, ugyanis egyik sérülés követte a másikat, és így több versenytől is vissza kellett lépnie. Végül a Barcelonában megrendezett 2013 World Championshipsen a hatodik helyen végzet a 10 méteres toronyugrásban.

2014

A 2014-es év elején, Tom edzőszékhelyét Playmouthból áthelyezte a London Aquatics Centrebe, és edzőt is váltott, Jane Figueredo személyében. Januárban Tom részt vett a Splash! második évadában. Eredményei közel sem voltak annyira jók, mint az első évadban. Az idei FINA Diving World Series Pekingben került megrendezésre, ahol Tom harmadikként végzet, a maga 525.05 pontjával.

Ugyancsak 2014-ben kapta meg saját valóságshowját az ITV2 csatornától. A hat részből álló Tom Daley Goes Global című showban a fiatal toronyugró hat csodálatos országba látogatott el. Az idei Commonwealth Gamesen, amit Glasgowban rendeztek meg, Tom és új partnere James Denny ezüstérmesek lettek a 10 méteres szinkronugrásban. Augusztusban került megrendezésre az European Championships Berlinben. Partnerével a szinkronugrásban negyedikként végeztek, míg Tom egyéni tejesitményével elnyerte az ezüstérmet.

MAGÁNÉLETE

Tom 2011-ben nehéz időszakon ment keresztül, ugyanis édesapja elhunyt.
2013-ban Tom egy YouTube videón keresztül vallotta be a nagyvilágnak másságát, és, hogy közel egy éve kapcsolatban van az amerikai forgatókönyvíró, producer és rendezővel, Dustin Lance Blackkel.  2017 májusában ki is mondták a boldogító igent.

DÍJAK és JELÖLÉSEK

2013 - UK Kids Choice Awards - Favourite UK Sports Star (NYERTES)
2012 - The Herald Awards - Sports Personality of the Year (NYERTES)
2012 - BBC Teen Radio 1 Awards - Male Hottie of the Year (NYERTES)
2012 - BBC Teen Radio 1 Awards - Best British Sports Star (NYERTES)
2011 - BBC Teen Radio 1 Awards - Best Young Sports Star (NYERTES)
2010 - Laureus World Sports Awards - Breakthrough of the Year (NYERTES)
2010 - BBC Sports Personality of the Year - Young Sports Personality of the Year (NYERTES)
2010 - BBC Sports Personality of the Year - Sports Personality of the Year (JELÖLÉS)
2010 - BBC Teen Radio 1 Awards - Best Sports Star (NYERTES)
2009 - The Herald Awards - Sports Personality of the Year (NYERTES)
2009 - Daily Telegraph/Aviva School Sport Matters Awards - Student of the Year (Male) (NYERTES)
2009 - BBC Sports Personality of the Year - Young Sports Personality of the Year (NYERTES)
2009 - BBC Sports Personality of the Year - Sports Personality of the Year (JELÖLÉS)
2008 - BBC Sports Personality of the Year - Young Sports Personality of the Year (JELÖLÉS)
2007 - The Herald Awards - Sports Personality of the Year (NYERTES)
2007 - BBC Sports Personality of the Year - Young Sports Personality of the Year (NYERTES)
2006 - BBC Sports Personality of the Year - Young Sports Personality of the Year (JELÖLÉS)

FILMEK

2014 - The BRIT Awards 2014 – Önmaga
2014 - National Television Awards – Önmaga / Műsorvezető
2013 - Fruit Shoot Skills Awards – Önmaga
2013 - The BRIT Awards 2013 – Önmaga / Műsorvezető
2013 - The BRITs Backstage 2013 – Önmaga
2012 - The Big Fat Quiz of the Year – Önmaga
2012 - First: The Official Film of the London 2012 Olympic Games – Önmaga / Versenyző
2012 - London 2012 Olympic Closing Ceremony: A Symphony of British Music – Önmaga
2012 - Tom Daley: Diving for Britain – Önmaga
2011 - Olympics 2012: One Year to Go – Önmaga
2010 - 100 Greatest Toys – Önmaga
2010 - Tom Daley: The Diver and His Dad – Önmaga
2010 - Sport Relief 2010 – Önmaga
2009 - The National Lottery: Big 7 – Önmaga / Műsorvezető
2008 - The Royal Variety Performance 2008 – Önmaga


SOROZATOK

2014 - Tom Daley Goes Global (6 epizód) – Önmaga
2014 - Saturday Sportsday (1 epizód) – Önmaga
2013 – 2014 - Splash! (6 epizód) – Önmaga
2010 – 2013 - This Morning (3 epizód) – Önmaga
2010 – 2012 - The Xtra Factor (2 epizód) – Önmaga
2012 - The Jonathan Ross Show (1 epizód) – Önmaga
2012 - London 2012 Olympics (mini-sorozat, 2 epizód) – Önmaga
2012 - 12 Again (1 epizód) – Önmaga
2011 – Daybreak (1 epizód) – Önmaga
2010 - Formula 1: BBC Sport (1 epizód) – Önmaga
2009 - A Question of Sport (1 epizód) – Önmaga
2009 – GMTV (1 epizód) – Önmaga
2009 - The Weakest Link (1 epizód) – Önmaga
2008 - Olympic Breakfast – Önmaga
2008 - Beijing 2008: Games of the XXIX Olympiad (mini-sorozat, 1 epizód) – Önmaga
2008 - Five News (1 epizód) – Önmaga
2008 – Superstars (1 epizód) – Önmaga
2008 – Breakfast (1 epizód) – Önmaga
2006 – Horizon (1 epizód) – Önmaga

Utolsó frissítés: 2021.11.03. 20:08 Mindenttudó által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace