Starity

Tom Hanks

Tom Hanks Tom Hanks nemzetisége 567. 938rajongó 75vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 98%
  • stílus: 94%
  • szimpátia: 95%

Tom Hanks életrajza

Thomas Jeffrey Hanks 1956. július 9-én született Concordban, Kalifornia államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesapja, Amos Mefford Hanks(1924-1992), aki szakács volt, és édesanyja Jane Marylyn (1932-) pedig kórházi dolgozó, aki portugál ősökkel rendelkezik. Hanks szülei 1960-ban elváltak. Három idősebb gyermek, Sandra – akiből író lett, Larry – orvos, illetve az Illinois-i egyetemen professzor és Tom az apjukkal éltek, míg fiatalabbik testvérük Jim – aki szintén színészi pályán helyezkedett el, édesanyjukkal marad Red Bluffban, Kalifornia államban.

A Hanks családi történetéből az is kiderül, hogy katolikus és mormon vallásúak voltak. Az iskolában népszerűtlen volt, mint a diákok és a tanárok körében is. 1965-ben Amos Hanks feleségül vette Frances Wongot, aki ugyan Los Angeles-i, de kínai ősökkel rendelkezik. Francesnek három gyermeke lett, kettő Tommal élt, mialatt ő a középiskolát járta. Hanks több iskolai darabban is szerepelt mialatt a Skyline Középiskolába járt, Oaklandba, Kalifornia államban. Hanks a Hayward-i Chabot College-ra járt, majd két év után átjelentkezett a Sacramento-i California State University-re.

Karrierje
1980-ban kezdődött el karrierje, mikor is szerepet kapott a Gyilkos vágyak című filmben, mint Elliott. Még ebben az évben mellékszereplőként feltűnt a Szerelemhajó című filmben, mint Rick Martin.

1980-1982 között főszereplője lett a Bosom Buddies című sorozatnak, ahol Kip Wilson és/ Buffy Wilson szerepét kapta meg több mint 37 részen keresztül.

1982-ben feltűnt a Misztikus játékban, ahol Robbie Wheeling szerepében láthattuk őt. A filmben egy egyetemista csoport szerepjátékba kezd, és a játék során az egyik szereplő eltűnik.

1984-ben két filmben is feltűnt az egyik a A nagy csobbanás volt, ahol Allen Bauer karakterét játszotta el. Allen azt hiszi megtalálta élete szerelmét, aki azonban nem e világi lény. Barátnőjéről olyan titok derül ki, ami beárnyékolja kapcsolatukat, hiszen ő egy igazi hableány. Ebben az évben feltűnik még a Legénybúcsúban is, ahol Rick Gassko szerepét kapta meg. Rick barátai meglepődnek mikor megtudják, hogy barátjuk házasodni készül, azonban az após azt akarja, hogy ne ez a fiú vegye el lányát, így egyik barátot megpróbálja rábeszélni, hogy bakul süljön el a legénybúcsú.

1985-ban feltűnt a Magas barna férfi felemás cipőben filmben, ahol Richard Harlan Drew szerepét kapta meg. Richard egy átlagos férfi, akinek titkos viszonya alakul ki legjobb barátja feleségével miközben a CIA figyeli minden lépését. Még ebben az évben feltűnt az Önkéntesek című filmben, mint Lawrence Whatley Bourne III.

1986-ban szerepelt a A pénznyelőben, mint Walter Fielding, Jr. Friss házaspár új lakást szeretne, azonban ez nem jön össze, hiszen nincs rá keretjük. Azonban hihetetlen módon találnak egy eléggé olcsó lakást, azonban mikor beköltöznek, a héáz elkezd szétesni.. és a jó befektetés nem térül meg. A következő film, amiben szerepelt az Alma a fájától, ahol David Basnerként tűnt fel. Egy tökéletes élet, egy tökéletes világban, igen ám, de ez csak mindaddig tartott, míg meg nem tudta, hogy szülei kapcsolatának vége és válnak, ezután a világ még sem volt olyan tökéletes, mint azt hitte. Feltűnt még az Örökké búcsúzunk című filmben, mint David Bradley. A film 1940-es évek elejét mutatja be, ahol David sebesült katonaként érkezik meg egy jeruzsálemi kórházba. Első látásra egymásba szeret ő és egy fiatal zsidó ápolónő.

1987-ben szerepet kapott a Behálózva filmben, ahol Det. Pep Streebeket alakította. Pop egy okos, beszédes zsaru, aki új társként tűnik fel Joe mellett. A nyomozók egy gyilkossági ügyet kapnak meg, amely összefüggésbe hozható egy szektával.

1988-ban szerepet kapott a Segítség, felnőttem! című filmben, ahol Josh szerepét alakította. A filmben nyújtott alakításáért Tomot Golden Globe-ra jelölték, amit el is nyert. Josh egy tizenhárom éves kisfiú, akinek azaz egy kívánsága van, hogy bárcsak felnőne: és teljesül is. Csak egy a bibi: a teste felnőtt, a lelke gyermeki. A következő film, amiben szerepet kapott az Életem a kabaré volt, ahol Steven Gold szerepében láthattuk.

1989-ban szerepet kapott az Ami sok, az sokk című filmben, ahol Ray Peterson szerepét kapta meg. Ray nem igazán szeret kimozdulni itthonról, legfőbb vágya pihenni a saját kertjében. Azonban a szomszédba új emberek költöztek, immáron egy hónapja, hogy ez megtörtént, azonban senki nem hallotta, vagy látta őket, egyedül gépzajt hallanak folyton, Ray elhatározza, kideríti, kik is az új szomszédjai. A következő film, amiben feltűnt az Egyik kopó, másik eb, ahol Det. Scott Turner szerepét kapta meg. Scott kénytelen befogadni Hoochot, egy aranyos kutyát, akinek a gazdáját brutálisan meggyilkolták.,

1990-ban feltűnt a Joe és a vulkán című filmben, ahol Joe-t alakította. Joe azt hiszi tökéletes élete van, azonban egy nap kiderül, hogy halálos beteg és maximum másfél éve van. Egy milliárdos visszautasíthatatlan ajánlatot tesz az irányába, ha beleugrik a tűzhányóba, amiről az őslakók azt hiszik, hogy minden évben emberáldozatot kíván. akkor utolsó hónapjait luxuskörülmények között töltheti.

1992-ban szerepet kapott a Micsoda csapat! című filmben, ahol Jimmy Dugan karakterét alakította. Rá egy évvel szerepet kapott a Philadelphia - Az érinthetetlen című filmben, ahol Andrew Beckett szerepét kapta meg. Andrew egy jól menő ügyvéd, aki képes titokban tartani azt, hogy meleg, mindaddig, míg el nem kapja az AIDS-et, amiatt kirúgják a cégtől. Andrew nem nyugszik ebbe bele és felkeresi Joe-t egy jó menő ügyvédet, hogy képviselje őt. A következő film, amiben feltűnt A szerelem hullámhosszán, ahol Sam Baldwin karakterét alakította. Sam felesége meghalt, egyedül neveli kisfiát, aki karácsony estején egy rádiós műsorba betelefonál, egy kocsiban ülő hölgyemény hallotta ezeket a csodálatos szavakat és megesküdött, hogy megtalálja őket.

1994-ban szerepet kapott a Forrest Gump című filmben, ahol Forrest Gumpot, egy autista fiút alakított, aki egy padon meséli el élete történetét. Forrest nem is egy zseni, de becsületes, aranyos fiatalember, aki sok mindent átél. Katona lesz belőle, élsportoló, és a végén együtt lehet – még ha nem is sok ideig gyerekkori szerelmével is. A filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-ot és Oscar díjat is nyert.

1995-ben szerepet kapott az Apollo-13 című amerikai filmben, ahol Jim Lovell karakterét alakította. 1970. április 11-én útnak indul az Apollo nevű űrhajó, amely megkísérelte a Holdra szállás. a 13 fős legénység nem is tudja mi vár rá: probléma akad kilövésnél, ami megfosztja őket az oxigéntől.

1998-ban feltűnik a Ryan közlegény megmentése című filmben, mint Miller kapitány. Miller kapitánynak és megmaradt csapattagjainak az a feladata, hogy az ellenséges területről kiszabadítsák James Ryan közlegényt. A következő film, amiben szerepelt A szerelem hálójáb@n, ahol Joe Fox, könyváruház tulajdonosát alakította. Joe, Kathleen gyermekkönyv boltossal szemben nyitja meg boltját, amely bosszantotta Kathleent. Az interneten álnéven elkezdenek megismerkedni, és kiderül, hogy sokkal több a közös bennük, mint azt elsőre hitték.Rá egy évvel később, 1999-ben szerepet kapott Stephen Spielberg rendezésében a Halálsoron című filmben, ahol Paul Edgecomb szerepét kapta meg.

2000-ben feltűnik a Számkivetett című amerikai filmben, mint Chuck Noland. Chuck karrierje csúcsán van, azonban egy szörnyű baleset következtében egy repülőgép balesetet szenvednek, ahol csak ő maradt életben. Chuck nem hagyja el magát, nem hagyja, hogy úrrá legyen rajta a kétségbeesés, folytatja tovább az életét úgy, hogy csak önmagára számíthat.

2001-ben feltűnik egy rész erejéig az Elit alakulat című sorozatban, ahol egy brit tisztet alakított. Rá egy évvel, 2002-ben feltűnik A kárhozat útja című filmben, amint Michael Sullivan. Michel tisztességes ember, akiről nemsokára kiderül, hogy másodállásként embereket gyilkol meg, és ezt fia is megtudja. A fiú és az apa után erednek, hogy eltegyék őket láb alól, azonban a Sullivan család nem adja magát könnyen. Még ebben az évben feltűnt a Kapj el, ha tudsz című filmben, ahol Carl Hanratty-t alakította Leonardo DiCaprio oldalán. Carl egy FBI ügynök, akinek legfőbb feladata, hogy a szélhámos Franket rács mögé jutassa, azonban Frank sokkal ravaszabb, mint azt Carl hitte volna.

2003-ban hét rész erejéig feltűnik a Freedom: A History of Us című sorozatban, ahol Abraham Lincoln / Paul Revere / Daniel Boone szerepét alakította. Rá egy évvel később, 2004-ben feltűnt a Betörő az albérlőm című amerikai filmben, ahol Professor G.H. Dorr-t alakította. A professzor sem a hagyományos módon szerezte meg a diplomáját, azonban ezt sosem tudja meg senki. Legnagyobb áldozata egy templomi közösség tagja, akinek a házába akar betörni. De vajon sikerül-e neki? A következő film, amiben szerepelt a Terminál volt, ahol Viktor Navorski szerepét kapta meg. Viktor éppen New York-i repülőtérre érkezett meg, azonban nem léphet be az országba, mert útlevele egy nem létező országból való. Feltűnt még a Mindörökké Elvis című filmben, mint Mailbox Elvis.

2006-ben feltűnik a Da Vinci-kód című filmben, ahol Robert Langdon szerepét kapta meg. Az amerikai tudós Párizsban van, mikor rejtélyes telefonhívást kap: a Louvre kurátorát holtan találják és remélik, hogy az amerikai tudós segít megfejteni a gyilkosságot. Azonban ahogyan belecsöppent az eseménybe, úgy kell hirtelen majd menekülnie. Még ebben az évben szinkronszínészként is feltűnik a Verdákban, ahol Woody autót szinkronizálja.

2007-ben feltűnt a Charlie Wilson háborúja című amerikai sikerfilmben, ahol Charlie Wilson szerepét kapta meg. A történet 1970 évek végét ábrázolja, amikor is az oroszok bevonultak Afganisztánba,. Charlie hisz az eszmében, ezért támogatókat keres ez ellen, és talál is. Rá egy évvel később, 2008-ben feltűnt A tökéletlen trükk című filmben, ahol Mr. Gable szerepét kapta meg.

2009-ben szerepet kapott az Angyalok és démonok című filmben, ahol Robert Langdon szerepét kapta meg. Da Vinci híres könyvsorozatának első része, amely egy díjat nyert, és másik 5 díjra is jelölték, azonban kevesebb sikert hozott, mint a Da Vinci kód. Egy évvel később, 2010-ben szinkronszínészként feltűnt a Toy Story 3.-ban, ahol Woody hangját adta. Narrátorként szerepelt ezen kívül a The Pacific - A hős alakulat című mini-sorozatban is.

2011-ben szerepet kapott a Rém hangosan és irtó közel című filmben, ahol Thomas Schell szerepét kapta meg. Ezután szinkronszínészként feltűnt a Small Fry-ban, illetve a Hawaiian Vacationban, ahol Woody hangját kölcsönözte. Ebben az évben szerepet kapott Julia Roberts oldalán a Larry Crowne című filmben, ahol Larryt alakította. Larry jól menő férfi, akinek az élete csupa tökéletesség, mindaddig, míg ki nem rúgják munkahelyéről, ezáltal annyi gond szakad a nyakába, hogy már nem is lát tőle. Azonban barátja tanácsára munkát vállal, és megismerkedik Mercedesszel, aki szónoklattant tanít. Mellékszereplőként feltűnt a Stúdió című sorozatban, mint Tom Hanks.

2012-ben szerepet kapott a Felhőatlasz című filmben, ahol Dr. Henry Goose-t alakította Halle Berry oldalán. A filmet Golden Globe-ra jelölték és másik 14 díjat is bezsebelt. Ugyanebben az évben ismét Woody hangját kölcsönözte a Buliszaurusz Rexben, egy Toy Story-rövidfilmben.

2013-ban feltűnt a Phillips kapitányban, ahol Richard Phillips kapitányt alakította, valamint ismét szinkronszínészkedett a Toy Story of Terrorban, a franchise-hoz készült halloweeni kisfilmben. Az év másik nagy dobása Tom számára a Banks úr megmentése volt, melyben a legendás Walt Disney bőrébe bújhatott. A film azt az időszakot mutatja be a rajzfilmkészítő életéből, mikor a Mary Poppins jogait kívánta megvásárolni P. L. Travers írónőtől - utóbbit Emma Thompson keltette életre, de feltűntek még Colin Farrel és Ruth Wilson is.

2014-ben ismét Woody hangja volt, ezúttal egy karácsonyi kisfilmben, a Toy Story That Time Forgotban, valamint a Disney hivatalosan is megerősítette, hogy 2018-ban érkezik a Toy Story 4. része, mely jelenleg előkészületi stádiumban van. 2015-ben előbb egy kisebb szinkronmunkát vállalt a Yo Gabba Gabba! című, gyermekeknek készült animációs sorozatban, majd főszerepet játszott Steven Spielberg legújabb rendezésében, a Kémek hídjában. Bár Tom alakítását most nem díjazták, partnere, Mark Rylance Oscar-díjat is kapott alakításáért. Az évet az Ithaca című II. világháborús dráma főszerepével zárta.

2016 ismét nagy év volt számára, hiszen hét év után újra Robert Langdon bőrébe bújhatott az Inferno című filmben, Dan Brown nagysikerű regényének adaptációjában, melyet 2015 folyamán Magyarországon forgattak. Egy másik könyv adaptációjában is főszerepet kapott, hiszen Dave Eggers magyarul is megjelent regénye, a Hologram a királynak több országban is bemutatásra került. Clint Eastwood új rendezésében, a Sully - Csoda a Hudson folyón című filmben pedig annak a hőssé vált repülőgép-pilótának a megformálója volt, aki néhány éve sikeresen landolt gépével a New York-i Hudson folyón, megmentve ezzel 155 utasát - a filmet 2016 szeptemberében mutatták be. 2017 tavaszán mutatták be a szintén Dave Eggers kötetéből készült A Kört, melyben Tom mellett Emma Watson a másik főszereplő. A főszereplő hangja volt a The David S. Pumpkins Animated Halloween Specialben, amit 2017. október 28-án vetítettek le az NBC-n - a karaktert korábban megformálta a Saturday Night Live egyik epizódjában.

Ő alakítja majd Ernest Krause parancsnokot a Greyhoundban, egy Aaron Schneider által megrendezésre kerülő háborús filmben. A filmet várhatóan 2019. február 8-án mutatja be a Sony Pictures. Ezután ismét Woody seriff hangját kölcsönzi majd a Pixar animcáiós filmjében, a Toy Story 4-ben, aminek bemutatója 2019. június 21-én várható.

2018 januárjában kiválasztották Fred Rogers szerepére Marielle Heller életrajzi filmjébe, a You Are My Friend-be, aminek munkálatai 2018 szeptemberében kezdődnek. Bemutatására szintén a Sony Pictures forgalmazásában került sor, 2019. október 18-án. 2017. októberében leszerződött Finch, a Föld utolsó túlélőjének szerepére a BIOS című sci-fi drámába. A film bemutatója 2020. október 2-án várható, a Universal Pictures gondozásában.  

Magánélete
Tom Hanks 1978-ban vette feleségül Samantha Lewis amerikai színésznőt, akivel a kapcsolata 1987-ig tartott, majd ekkor következett be a válás. A párnak két gyermekük született. Colin Hanks, aki szintén színész lett és Elizabeth Ann Hanks.

1988-ban Tom összeházasodott Ruth Wilsonnal, akik először a Bosom Buddies forgatásán találkoztak először, de a forgatás során kapcsolatuk egyre erőteljesebbé vált, mikor is újból találkoztak a Volunteers forgatásán. Két gyermekük született: Chester (Chet), aki nemcsak színészként próbált betörni, hanem külön rap albumot is kiadott, illetve Truman Hanks.

Hanks nemsokára nagypapává vált, ugyanis Colin felesége 21011-ben életet adott első gyermekének, Második unokája 2013-ban született meg.

2013. október 7-én a The Late Show with David Letterman című műsorban Tom bevallotta, hogy sajnos kettes diabéteszt diagnosztizáltak nála.

Írta: AmyVie, 2015-től Lindsay019

SOROZATOK
Maya & Marty (2016) - Gene (1 epizód)
Yo Gabba Gabba! (2015) - China Gabbas (1 epizód)
Electric City (2012) - Cleveland Carr (21 epizód)
A stúdió (2011) - Tom Hanks (2 epizód)
Freedom: A History of Us (2003) - Abraham Lincoln / Paul Revere / Daniel Boone (7 epizód)
Az elit alakulat (2001) - British Officer
Scene by Scene (2001) - Tom Hanks (2001)
A végtelen szerelmesei - Az Apolló-program (1998) - Jean-Luc Despont (1 epizód)
Fallen Angels (1993) – Problémás fiú (1 epizód)
Mesék a kriptából (1992) - Baxter (1 epizód)
Családi kötelékek (1983-1984) - Ned Donnelly (3 epizód)
Happy Days (1982) - Dr. Dwayne Twitchell (1 epizód)
Taxi (1982) - Gordon (1 epizód)
Bosom Buddies (1980-1982) - Kip Wilson / Buffy Wilson (37 epizód)
Szerelemhajó (1980) - Rick Martin (1 epizód)

FILMEK
A Man Called Ove (201?) - Ove
BIOS (2020)
You Are My Friend (2019) - Fred Rogers
Greyhound (2019)
A Pentagon titkai (2017) - Ben Bradlee
A kör (2017) - Eamon Bailey
Inferno (2016) - Robert Langdon
Sully - Csoda a Hudson folyón (2016) - Chesley Sullenberger
Hologram a királynak (2016) - Alan Clay
Ithaca (2015) - Mr. Macauley
Kémek hídja (2015) - James Donovan
Banks úr megmentése (2013) - Walt Disney
Phillips kapitány (2013) - Captain Richard Phillips
Felhőatlasz (2012) - Dr. Henry Goose / Hotel Manager / Isaac Sachs
Rém hangosan és irtó közel (2011) - Thomas Schell
Larry Crowne (2011) - Larry Crowne
Angyalok és démonok (2009) - Robert Langdon
A tökéletlen trükk (2008) - Mr. Gable
Charlie Wilson háborúja (2007) - Charlie Wilson
A Da Vinci-kód (2006) - Robert Langdon
Polar Expressz (2004) - Hero Boy / Father / Conductor / ...
Mindörökké Elvis (2004) - Mailbox Elvis
Terminál (2004) – Viktor Navorski
Betörő az albérlőm (2004) - Professor G.H. Dorr
Kapj el, ha tudsz (2002) - Carl Hanratty
A kárhozat útja (2002) - Michael Sullivan
Számkivetett (2000) - Chuck Noland
Halálsoron (1999) - Paul Edgecomb
A szerelem hálójáb@n (1998) - Joe Fox
Ryan közlegény megmentése (1998) - Captain Miller
Nyomul a banda (1996) - Mr. White
Apollo-13 (1995) - Jim Lovell
Vault of Horror I (1994)
Forrest Gump (1994) - Forrest Gump
Philadelphia - Az érinthetetlen (1993) - Andrew Beckett
A szerelem hullámhosszán (1993)- Sam Baldwin
Micsoda csapat! (1992) - Jimmy Dugan
Radio Flyer - Repül a testvérem (1990) - Older Mike
Hiúságok máglyája (1990) - Sherman McCoy
Joe és a vulkán (1990) - Joe
Egyik kopó, másik eb (1989) - Det. Scott Turner
Ami sok, az sokk (1989) - Ray Peterson
Életem a kabaré (1988) - Steven Gold
Segítség, felnőttem! (1988) - Josh
Behálózva (1987) - Det. Pep Streebek
Örökké búcsúzunk (1986) - David Bradley
Alma a fájától (1986) - David Basner
A pénznyelő (1986) - Walter Fielding, Jr.
Önkéntesek (1985) - Lawrence Whatley Bourne III
Magas barna férfi felemás cipőben (1985) - Richard Harlan Drew
Legénybúcsú (1984) - Rick Gassko
A nagy csobbanás (1984) - Allen Bauer
Misztikus játék (1982) - Robbie Wheeling
Gyilkos randevú (1980) - Elliot

HANGJÁT ADTA
Toy Story 4 (2019) - Woody hangja
The David S. Pumpkins Halloween Special (2017) - David S. Pumpkins hangja
Toy Story That Time Forgot (2014) - Woody hangja
Toy Story of Terror (2013) - Woody hangja
Partysaurus Rex (2012) - Woody hangja
Small Fry (2011) - Woody hangja
Hawaiian Vacation (2010) - Woody hangja
Toy Story 3. (2010) - Woody hangja
The Pacific - A hős alakulat (2010) - Narrator (hat részben szerepelt)
Beyond All Boundaries (2009) - narrátor
Verdák (2006) - Woody Car
Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (2005)- narrátor
Toy Story 2 (1999) - Woody hangja
Toy story - Játékháború 2. (1999) - Woody hangja
Toy Story Activity Center (1996) - Woody hangja
Toy story - Játékháború (1995) - Woody hangja

Utolsó frissítés: 2018.06.16. 20:08 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace