Starity

Trent Reznor

Trent Reznor Trent Reznor nemzetisége 6311. 32rajongó 4vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 100%
  • stílus: 100%
  • szimpátia: 100%

Trent Reznor életrajza

Michael Trent Reznor Pennsylvania államban, Mercerben született, Michael J. Reznor és Nancy Clark gyermekeként. A középső nevén szólították, hogy elkerüljék az összekeverés lehetőségét az apjával. Gyermekkorában elváltak szülei, apja lelépett, nővére anyjánál maradt ő pedig a nagyszülőknél kötött ki.

Trent öt esztendősen kezdett zongorázni, és már akkor felfigyeltek tehetségére, hihetetlen zenei érzékére. Ahogy egy 1995-ös interjúban a nagyapja, Bill Clark megjegyezte, „A zene volt az élete, kisfiú kora óta. Nagyon tehetséges volt."  Egykori zongoratanárnője, Rita Beglin szerint Reznor „mindig Harry Connick, Jr.-ra emlékeztetett”, amikor játszott. 

A Mercer Area Junior és Senior középiskolákban Reznor szaxofonon és tubán tanult játszani. A dzsessz és a menetzenekarnak is tagja volt. Dr. Hendley Hoge, a Mercer High School zenekar egykori vezetője úgy emlékezett vissza Reznorra, mint aki „nagyon vidám és barátságos”. Ami nevezhető kisebb paradoxonnak, mivel Reznor lelki világa korántsem (volt?) derűs.

1983-ban végezte el a középiskolát, majd az Allegheny College-be iratkozott be, ahol informatikát és zenét tanult, valamint egy Option 30 nevű helyi bandához is csatlakozott, amely hetente három koncertet adott. A főiskolán töltött egy év után Reznor úgy döntött, otthagyja az iskolát, hogy minden idejét zenei karrierjének szentelhesse. 

Ezután sok zenekarban megfordult, de állandó helyét csak akkor találta meg, mikor a Right Track Studio-nál kapott állást mindenesként. A stúdió tulajdonosa, Bart Koster szerint Reznor „nagyon koncentrál mindenre, amit csinál. Amikor ez a srác fényesítette a padlót, tökéletesen nézett ki.”   Reznornak, hogy munkaidőn kívül használja a stúdiót, amelyet ő arra használt, hogy azoknak a daloknak a demóját vegye fel, amelyek végül a Nine Inch Nails első, Pretty Hate Machine c. albumán kaptak helyet. 1992-ben Grammy-díjat kapott a Broken EP-n szereplő Wish című számért, aminek 

Trent producerként működött közre Marilyn Manson Portrait of an American Family (1994), Smells Like Children (1995), és Antichrist Superstar (1996) c. albumain, mint ahogy a Született gyilkosok és az Útvesztőben c. filmzenék esetében is. Manson számára Trent '"egy testvér, aki sosem volt", életrajzi könyvében a fiatalkor kivételével szinte minden fejezetben megemlíti a zenészt. Szilveszter éjjeleken többször is kötöttek furcsa fogadásokat, valamint különböző tárgyakat, például mikrohullámú sütőt dobtak ki az emeletről.

Reznor játékfüggő, legfőképpen a Doomot az id Software-től, amit elmondása szerint koncertek után a Nine Inch Nails turnébuszon játszott. Ő alkotta az id Software népszerű játékának, a Quake-nek a zenéjét.

A The Downward Spiral (1994) és a The Fragile (1999) c. albumai között eltelt öt év alatt Trent Reznor depresszióval, szociális fóbiával, alkotói válsággal, drogfüggőséggel és a nagymamája halálának feldolgozásával küzdött. Nagymamája elvesztése csak olaj volt a tűzre. „Volt egy alak, aki befutotta pályáját. Felül kellett vizsgálnom az értékrendemet, helyre kellett tennem az eszem. Az állandó munka helyett kivettem pár évet, csak hogy kitaláljam, ki is vagyok, és hogy kigondoljam, akarom-e ezt tovább csinálni vagy sem. Szörnyű függővé váltam; össze kellett szednem magam, rá kellett jönnöm, hogy mi történt.”  - nyilatkozta e korszakáról.

2005-ben egy interjúban mindent tisztázott: „Most elég boldog vagyok.” De hozzátette: „Várj! Ezt ne nyomtasd ki! Elrontod a hírnevem. Legalább hazudj, és mondd, hogy van egy holttest a szekrényemben vagy valami.”  A With Teeth album, mely ugyanebben az évben jelent meg Reznor küzdelmeit, élményeit dolgozza fel, amelyeket az elvonón élt át. A Beside You In Time turnén (melyről koncertfilm is készült) már kezdték kiszivárogtatni a következő album dalait. Pendrive-okat dugtak el a helyszíneken, az elsőt - mely a Survivalism c. dalt tartalmazta - egy WC-ben találták meg. 2007-ben jött tehát a Year Zero, amit a kritikusok a NIN egyik legjobb albumának tartanak. 

2008-ban dupla albumot adott ki, mely ingyenesen letölthető digitális formában, mai napig. A Ghosts I-IV 130 percnyi tömény industrial muzsikát tartalmaz, és az egyetlen Nine Inch Nails album, amelyet nem kizárólag Trent Reznor szerzett (minden dalban részt vett, azonban néhányhoz Cortini, Ross és egyéb munkatársak nevei is fűződnek). Ezek után jött a The Slip, amely csak tíz tracket tartalmaz. Azóta Reznor jegeli a projektet, "Nine Inch Nails"-el fémjelezett dal azóta csak 2011 őszén jelent meg, a U2 tiszteletére a Zoo Station feldolgozása.

2010-ben életében először originál score-t írt David Fincher filmjéhez, A közösségi hálóhoz (együtt a NIN korábbi producerével, Atticus Rosszal). Eleinte Reznor csak lézengett és merengett, mivel fogalma sem volt, hogy kezdje el az egészet. "Kérdeztem Davidtől, hogy most mit is kéne tennem.. Csörrentsem meg a zeneszerzők koronázatlan királyát, Hans Zimmert és hívjam el kávézni?" A díj átvétele után a következőket mondta: "Azt hiszed, hogy valószínűleg nem fogsz nyerni, de ha nyersz, nem kéne úgy beszélned, mint egy idióta. Egyre csak szorongsz. Aztán rájössz, hogy tizenkét órája nem ettél. A kamera figyel, talán állandóan. Aztán szép lassan hallod a nevedet. OK, feleség megölelve, vigyázz, nehogy elcsússz a kábelekben! 'Miért megyek ilyen gyorsan? El fogok csúszni... ' -gondolod magadban, de nem tudsz lassítani. Úristen, ott van Nicole Kidman, 9 láb magas! Ki kell állni a mikrofonhoz..Majd egy ezredmásodperc múlva már a backstage-ben állsz kezedben az aranyszoborral."

2010 júniusában az általa alapított How To Destroy Angels együttes kiadta EP-jét, azonos címmel. A lemez hat számot tartalmazott, kedvező fogadtatásban részesült. A banda tagjai Reznor, felesége, Mariqueen Maandig valamint Atticus Ross. "Mindössze hat hét munkája, amit hallhattok azon a lemezen. Mindent nagyon gyorsan csináltunk, ezért úgy érzem, hogy kissé összecsapott lett és nagyon hasonlít a korábbi munkáimra. A teljes albumot megpróbáljuk kicsit mássá  varázsolni."

Második filmzenei munkája szintén Fincherhez fűződik, Stieg Larsson bestelleréből készült A tetovált lány. A közel három órás korong digitálisan 2011 december 9-én jelent meg, jó kritikai fogadtatásban részesült, és ezzel Trent (valamint Atticus) újból jelöltté vált a Golden Globe Awards-on. A páros tizenhat (!) hónapig dolgozott a filmzenén. "Atticusszal magunkba fordultunk, és rengeteg munkával megírtuk életünk legszebb muzsikáit."

Mariqueen Maandig filippínó énekesnővel 2009 áprilisában jegyezték el egymást, azév októberében összeházasodtak, első gyermekük, Lazarus Echo Reznor 2010 október 15-én, második, Balthazar pedig két évvel később született meg.

Reznor egy 2011 novemberi interjúban kijelentette, hogy 2012-ben új NIN-album és egy újabb trónörökös várható, aki 2012 január elején jött a világra. Szerepet vállalt Dave Grohl egyelőre ismeretlen című filmjében. 2012 áprilisában születtek újabb hírek a How To Destroy Angels full lenght recordról, valamint Reznor az ASCAP gálán Golden Note Awardot kapott. "Ez egy bók, hisz a dalszerzés egy olyan dolog, aminek csak most kezdek rájönni a nyitjára, de minden napra tartogat meglepetést. Én itt csak egy kezdőnek számítok, annak is érzem magam."

2012 nyarán Reznor bejelentette, hogy az ő nevéhez fog fűződni a Call of Duty 4: Black Ops II videojáték zenéje, így a Quake után ismét bizonyíthat ezen a téren. Egy évre rá, Reznor bejelentette a Nine Inch Nails visszatérését: a Hesitation Marks-ra keresztelt album 2013 szeptemberében került a boltokba, beharangozó dal a Came Back Haunted, mellyel remek visszhangot ért el mind a kritikusok, mind a NIN-hívek körében. A számhoz tartozó videoklip június végén jelent meg, David Lynch rendezte. Ehhez képest az album vegyes kritikákban részesült.  

2014 őszén jelent meg David Fincher legújabb filmje, a Gone Girl. Ismét Reznor és társa, Attius Ross jegyezték a filmzenét.

Szerzőként:

NIN

1989 Pretty Hate Machine

1991 Broken

1994 The Downward Spiral

1999 The Fragile

2005 With Teeth

2007 Year Zero

2008 Ghosts I-IV

2008 The Slip

2013 Hesitation Marks

Más:

2010 The Social Network Original Score

2010 How To Destroy Angels (How To Destroy Angels EP)

2011 The Girl With The Dragon Tattoo Original Score

2013 Welcome Oblivion (How To Destroy Angels LP)

2014 Gone Girl Original Score

 

Egyéb:

1995 Se7en (zenei producer, szerző: "Closer")

1995 Natural Born Killers (zenei producer, szerző: "A Warm Place", "Something I Can Never Have")

1997 Lost Highway (zenei producer, szerző: "A Perfect Drug")

1997 David Bowie - I'm Afraid Of Americans (közreműködő előadó)

1999 12 Rounds - My Big Hero (album)

2008 Wanted (szerző: "Every Day is Exactly the Same")

2011 Limitless (szerző: "The Believers")

2012 Cabin in the Wood (szerző: "Last")

Utolsó frissítés: 2015.05.11. 23:11 tya04 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace