Starity

Vörös István

Vörös István Vörös István nemzetisége 17353. 1rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Vörös István
 • Születési idő
 • 1955. január 27.
 • Születési hely
 • Budapest, Magyarország
 • Foglalkozás
 • énekes, zenész, dalszerző
 • Családi állapot
 • nőtlen
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • zöldesbarna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Vörös István életrajza

Vörös István magyar énekes, zenész és dalszerző 1955. január 27-én született Budapesten.

15 éves korában kezdett zenélni különböző amatőr zenekarokban (Vörös és fekete, Káosz, Kotló-gátló, Jam, Record) és olyan, későbbi sztárokkal együtt játszott, mint Leslie Mándoky, Vikidál Gyula és Majsai Gábor.
1975-ben a legendás gitárkirály Radics Béla helyére került, a Nevada zenekarba.
1977-ben az Omega Időrabló című lemezének népszerűsítő turnéján session zenészként mutatkozott be.
1978-ban az Olympia együttes gitáros-dalszerzője lett.
1979-ben, a katonaideje alatt szervezte első saját zenekarát, a Hadi-rock formációt, ahol kizárólag a saját szerzeményeit adta elő.

1981-ben leszerelt és megalakította a Prognózis együttest. Egy hónappal részt vettek a Rock Reflektor nevű tehetségkutató versenyt, amelyet meg is nyertek. Ezután kaptak meghívást az első jelentős magyar rock-fesztiválra, Dorogra, ahol több tízezer ember előtt léptek fel hatalmas sikerrel.
1982-ben megjelent a Hajsza közben / Nyári éjszakák című kislemez, amely heteken keresztül vezette a Magyar Rádió és a Magyar Ifjúság ifjúsági lap közös slágerlistáját.
1982-ben indult a zenekar klubja Csepelen - itt szerveződtek a rajongók.

1984-ben megjelent első nagylemezük Előjelek címmel, ezt követte két évvel később a Tele van a város szerelemmel, amelynek köszönhetően a banda igazi népszerűségre tett szert. Olyan világsztárok előtt léphettek fel, mint Tina Turner és Alvin Lee, számos koncertet adhattak a a legendás Budai Ifjúsági Parkban, és a Petőfi Csarnokban, valamint a korszak minden jelentős rockfesztiválján és segélykoncertjén szerepeltek (Pusztavacs, Tőserdő, Népstadion-kert, BS–Pop-Majális) (Éhező Afrikáért, Mozgáskorlátozottakért '81.)
1987-ben Vörös István új formációval adta ki a Piknik Club című albumot, amely nagy sikert hozott és még szélesebb közönségréteget hódított meg.
1988 őszén Kárpát-Ukrajnában,1989-től két évig Svájcban és Lichtensteinben turnézott.

1991 tavaszán Vörös István és a Prognózis néven, új zenészek kíséretével folytatta a karrierjét. A Kőbányai Szabadidő Központban indult egy új rajongói klub, amelyben 1999. áprilisáig minden második héten fellépett. Itt jelent meg a rajongói újságjuk, a KÖSZI is.
Az 1993-ban megjelent Ez egy kutya világ című album már a rendszerváltás időszakának hangulatát tükrözte. Ugyanebben az évben a számtalan koncertjük mellett felléptek a legnagyobb ifjúsági rendezvénynek számító  Diákszigeten és a Csörge-tavi Rockfesztiválon is.
1994 szeptemberében a Manfred Mann's Earth Band vendégzenekaraként léptek fel a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán, majd megjelent a Legjobb Prognózis dalok 1981–1987. c. válogatásalbum.
1995-ben új stúdióalbummal jelentkeztek, Minden viharon át címmel. A szeptember 9-én rendezett lemezbemutató koncertről hang- és filmfelvétel is készült, és az elkészült koncertfilmet minden jelentősebb TV-csatorna bemutatta - októberben került a boltokba Én az időt nem sajnálom címmel.
1996-ban Prágában léptek fel többször is, majd elsőként kaptak meghívást a taszári IFOR támaszpontra. A koncert csúcspontján eljátszották Bruce Springsteen Born In The USA című dalát is - erről beszámolt egy Springsteen rajongói magazin, a Cadillac Range, ennek köszönhetően jutott el hírük az USA-ba.
1997-ben megismerkedtek és három közös koncerten léptek fel Joe D'Urso énekes-gitárossal, majd újabb albummal jelentkeztek - Szűk nekünk ez a város címmel.

1999-ben Vörös István szólókarrierbe kezdett. Először májusban az angol nyelvű To get on with me című albuma jelent meg, amelyen korábbi slágereit adta elő angolul, majd októberben a Napszerelmesek került a boltokba.

2000-ben jelent meg a Magányos utazó című albuma, amelynek bemutatójára 2001. február 17-én került sor a Budapest Kongresszusi Központban. A koncertről film is készült. Egy hónappal később a mexikói Querétaro-ban  lépett fel, egy zenei fesztiválon - angolul, magyarul és spanyolul énekelte el a dalait. Ősszel a Petőfi Csarnokot töltötte meg, amikor sor került a Prognózis jubileumi koncertjére. (November 9-én jelent meg a koncert anyagát rögzítő album.)
2002 márciusában Mexikóban turnézott (Mexikó City, Querétaro, Jalpan, Cumbre Tajin, Posa Rica, Amaelco, Acapulco), augusztusban pedig Erdélyben, Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen lépett fel.
2003. október 4-én megjelent a Prognózissimo koncertalbum.
2004 szeptemberében elkészült a Tettenérés című stúdióalbum, októberben pedig sor került a lemezbemutató koncertre - a Tetten értük a pillanatot című DVD nem sokkal később jelent meg.
2005 decemberében Vörös István Szarajevóba és Párizsba kapott meghívást, ahol egy-egy akusztikus koncert keretében magyarul és angolul adta elő a dalait.
2006 májusában Brüsszelben lépett fel, majd a zenekarával Erdélyben, a baróti zenei fesztiválon szerepeltek. Decemberben a zenész Dél-Koreában, Szöulban az Európa-Korea Gála keretében két akusztikus koncerten mutatkozott be a távol-keleti közönségnek, majd interjút készített vele a Korea Times.
2007.  február 24-én a Petőfi Csarnokban újabb Prognózis-nagykoncertre került sor, szeptemberben pedig megjelent a Magányos utazó – Koncert a Kongresszusi Központban című DVD.
2008 tavaszán a Rock Aréna 2. rendezvény keretében adott egy órás koncertet.
2009 októberében stúdióba vonult, hogy egy új stúdióalbumon és egy akusztikus válogatáslemezen dolgozzon.

2010-ben Szófiában egy, Torontóban három akusztikus koncertet adott, majd Göteborgban a Körösi Csoma Társaság meghívására másfél órás akusztikus koncerttel mutatkozott be. Októberben kettős albummal jelentkezett: a Magaslesen 17 vadonatúj dalt, a Mélyföld korábbi slágereinek akusztikus változatát mutatta be.
2011 áprilisában a budapesti SYMA Csarnokban ünnepelte karrierjének 30. születésnapját. A koncertről az MTV 1 koncertfilmet készített, amit szeptemberben be is mutattak.
2012 és 2015 között folyamatosan koncertezett, új stúdióalbuma nem készült, viszont megjelent a Hallgass, ha jót akarsz! válogatásalbumának első három része.
2016. januárjában a miskolci Kocsonyafesztiválon lépett fel, majd nem sokkal később megjelent legújabb válogatásalbuma, a Hallgass, ha jót akarsz! - A legjobb dalok 4.
2018-ban jelent meg a legújabb válogatásalbuma, a Hallgass, ha jót akarsz! - A legjobb dalok 5. - március és augusztus között több koncertet adott az ország számos pontján, köztük június 8-án a visegrádi Visegrock Fesztiválon.
Jelenleg (2019) nem hallani felőle.
 

Albumai (szóló)

1993 - Vörös István és a Prognózis - Ez egy kutya világ (CD, MK - Microprofit)
1995 - Vörös István és a Prognózis - Minden viharon át (CD, MK - Hungaroton)
1996 - Vörös István és a Prognózis - Én az időt nem sajnálom (CD, MK - Hungaroton)
1997 - Vörös István és a Prognózis - Szűk nekünk ez a város (CD, MK - VIP)
1999 - Steve Red - To Get On With Me (CD - VIP)
1999 - Vörös István - Napszerelmesek (CD, MK - VIP)
2000 - Vörös István - Magányos utazó (CD, MK - VIP)
2002 - Vörös István - Táncol a világ a feje tetején - Jubileumi Koncert (CD, MK - VIP)
2004 - Vörös István - Tettenérés (CD, MK - VIP)
2005 - Vörös István - Tetten értük a pillanatot (DVD - VIP)
2007 - Vörös István - Magányos utazó - Koncert a Kongresszusi Központban (DVD - VIP)
2010 - Vörös István - Magaslesen (CD - VIP)
2010 - Vörös István - Mélyföld - Akusztikus verziók (CD - VIP)
2012 - Vörös István - Hallgass, ha jót akarsz! - A legjobb dalok 1. (CD - VIP)
2013 - Vörös István - Hallgass, ha jót akarsz! - A legjobb dalok 2. (CD - VIP)
2014 - Vörös István - Hallgass, ha jót akarsz! - A legjobb dalok 3. (CD - VIP)
2016 - Vörös István - Hallgass, ha jót akarsz! - A legjobb dalok 4. (CD - VIP)

Albumai (együtteseivel)

1983 - Prognózis - Hajsza közben / Nyári éjszakák (SP - Hungaroton-Start)
1984 - Prognózis - Előjelek (LP, MK - Hungaroton-Start)
1986 - Prognózis - Tele van a város szerelemmel (LP, MK - Hungaroton-Profil)
1988 - Piknik Club - Piknik Club (LP, MK - Hungaroton-Profil)
1994 - Prognózis - A legjobb dalok 1981-1987 - Tele van a város szerelemmel (CD, MK - Hungaroton-Gong)
2003 - Prognózis - Prognózissimo - Koncert a Petőfi Csarnokban (CD, MK - VIP)
2007 - Prognózis - Prognózissimo - Újra tele van a város szerelemmel (DVD - VIP)
 

Utolsó frissítés: 2019.07.05. 21:09 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace