Starity

Zhao Wei

Zhao Wei Zhao Wei nemzetisége 8343. 29rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 60%
 • stílus: 40%
 • szimpátia: 50%
 • Születési név
 • Vicki Zhao Wei
 • Születési idő
 • 1976. március 12.
 • Születési hely
 • Kína, Wuhu, Anhui tartomány
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Partner
 • nem publikus
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Halak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Zhao Wei életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

Zhao Wei 1976. március 12-én született a Kína Anhui tartományában található Wuhu-ban. Apja mérnökként dolgozott, anyja tanítónõ volt. Általános iskolai tanulmányait a Teachers’ College Elementary School-ban folytatta, majd a Teachers’ College High School-ban érettségizett és anyjához hasonlóan õ is tanítónõnek készült. Azonban 1993-ban egy filmes stáb érkezett Wuhu-ba és a Hua hun (Soul of a painter) címû filmhez kerestek statisztákat. Vicki is jelentkezett és annyira megtetszett neki a filmes világ, hogy elhatározta, õ is színésznõ lesz. Hamarosan rá is talált Xie Jin filmrendezõ újonnan nyílt filmmûvészeti iskolájára, majd a Pekingi Filmakadémia Elõadói szakára került, ahol 2000-ben végzett.

Elsõ filmes szerepe, immár nem statisztaként, Xie Jin Penitentiary Angels (Nu er gu) címû filmjében volt, egy börtönben raboskodó 7 elítélt egyikét alakította. Vicki nem érezte kielégítõnek a saját alakítását benne, de hasznos tapasztalatnak tartotta, valamint nagy lehetõségnek, hogy egy híres rendezõ filmjében debütálhat. Ezután kisebb szerepeket kapott különféle tv sorozatokban, majd 1998-ban a Sisters in Beijing címû sorozat fõszereplõjeként kivívta a sorozat alapjául szolgáló regény írójának, Chiung Yao-nak az elismerését, aki tehetségesnek és kicsit kövérnek tartotta. Zhao hamarosan lefogyott és szerepet kapott az író következõ mûvének tv sorozat változatában, a Princess Pearl-ben. A sorozat meglepõen sikeres lett, aminek következtében Vicki népszerûsége is sokat emelkedett. Õ lett a legfiatalabb színésznõ, aki megkapta a legjobb színésznõnek járó Golden Eagle Award-ot (ez a kontinentális Kína Emmy díja). Ez után is szerepelt még néhány tv sorozatban, de egyre inkább úgy érezte, hogy mindent elért, amit a tv-nél el lehet és a mozik világába szeretett volna továbblépni.

Elsõ hongkongi filmszerepe Andrew Lau The Duel címû filmjében volt, ahol talán a Princess Pearl-nek köszönhetõen szintén egy hercegnõt, Phoenix-et alakította. Azonban a figyelmet inkább Stephen Chow Shaolin Soccer-ében kapott szerepe kapta, ahol az eddig megszokott aranyos lánykák helyett egy csúnya „gõzölt kenyér” árust alakított. Õ maga is „gusztustalannak” tartotta magát a filmben. Nem sokkal ezután forgatta le Qi Shu és Karen Mok társaságában a Virtuális hajnal címû akciófilmet, ami szintén sikeres lett. Még 2001-ben leforgatott egy újabb Chiung Yao nevével fémjelzett tv sorozatot, a Romance in the rain-t, aztán hosszú idõre a filmezésre összpontosított. 2003-ban négy filmben kapott fõszerepet, mind a négyet méltatták a kritikusok is. A My Dream Girl-ben Ekin Cheng oldalán látható, a három mandarin nyelvû alkotás pedig a Warriors of heaven and earth címû kalandfilm, a Green Tea címû romantikus dráma és a Goddess of mercy címû dráma volt. Ez utóbbiban a kínai határon állomásozó rendõrök és a drogdílerek közötti harcot mutatták be (a lényeget persze nem írom itt le), Vicki partnere ebben a filmben Nicholas Tse volt. A Warriors of heaven & earth-ben nyújtott produkciójáért kapott egy „legjobb színésznõ” díjat is, azzal együtt is, hogy mindössze 25 soros párbeszéde volt az egész filmben. 2005 szintén egy igen sikeres éve volt, az A Time To Love címû filmjéért több díjat is kapott, valamint 4 év után ismét szerepet vállalt egy tv sorozatban, a Moment of Peking-ben. A Pekingi Filmakadémián pedig mindeközben levizsgázott rendezõi szakon is, majd tovább folytatta rendezõi tanulmányait.

„Rendes” kínai színészhez méltóan õ is kipróbálta magát a zenei életben. Elsõ albumát, a Swallow-t 1999-ben adta ki, ezen még sok szám szerepelt a Princess Pearl tv sorozatból. Még ugyanebben az évben adta ki a Magic of Love-t, majd 2001-ben a The Last Separation-t. Ez a három album ugyan Kína szerte jól fogyott, a kritikusok azonban igencsak lehúzták. Szintén 2001-ben a Romance in the Rain OST-jén is énekelt, hiszen a karakter, akit a sorozatban alakított, sûrûn dalra fakadt. Azt már talán mondani sem kell, hogy a dalokat Chiung Yao szerezte. Ezután három év szünet következett, a negyedik album csak 2004-ben jelent meg Piao címmel. Zhao többek között azért is készítette el ezt az albumot, hogy az idõközben róla terjedni kezdõ pletykák helyett (vagy legalább mellett) errõl beszéljenek. Mind a rajongók, mind a kritikusok egyetértettek abban, hogy az új albumon már egy sokkal profibb énekesnõ hallható. Az albumból 10 nap alatt 300000 fogyott. A legújabb albuma 2005-ben jelent meg Double címmel, rajta a Moment of Peking betétdalával. Zenei karrierje elismeréseként több díjat is kapott, többek között a 2006 legnépszerûbb énekesnõje és legnépszerûbb videoklipje díjakat.

A zenéjéhez személyes véleményként annyit, hogy az elsõ két album valóban kicsit gyengécske, sok gyerekes zenével, lityi-lötyi house csodákkal, meg régi európai diszkózenék feldolgozásaival (pl. Saturday Night, Dr. Jones). A Piao viszont tényleg jó lett.

A hírnevének köszönhetõen Vicki a pletykalapok állandó szereplõje lett. 2001-ben egy Zou Xue nevû hölgy közzé tett egy képet egy magazinban, amin Zhao a második világháborús japán zászlóra emlékeztetõ ruhában pózol. A kép hatalmas botrányt kavart, a kínaiak érzéseik megsértéseként értelmezték, néhányan igencsak szélsõségesen reagáltak. Egy koncerten az egyik munkás fellökte Zhao-t és ürülékkel kente be az arcát. Tettét azzal indokolta, hogy a nagyszüleit a japánok ölték meg a második világháborúban. 2004-ben Zou Xue újfent hallatott magáról, ezúttal az újságoknak azt állította, hogy Zhao felbérelte a sofõrjét, hogy üsse el õt, valamint azt is, hogy az általuk közösen alapított Z1 klubban Zhao rendszeresen drogozik a barátaival. Arrafelé is zajlik az élet rendesen, úgy látszik… Hogy Zou Xue vádjai igazak-e, vagy sem, az innen nézve nem érdekes, a lényeg az, hogy Vicki Zhao Wei jelenleg Taiwan legjobb színésznõje.

(Tian xia wu shuang) (2002) színész

Üsd, vágd, focizzál!

Utolsó frissítés: 2010.09.26. 12:12 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace