Starity

Internetes népszerűség - Mennyire tükrözi a valóságot?

2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2010. május 25. 09:33 #1
- törölt felhasználó -    
Eszembe jutott egy érdekes téma (illetve, hogy érdekes-e, az majd kiderül), amelyen érdemes elgondolkodni. Vajon mennyire tükrözi a valóságot egy sztár internetes népszerűsége (adott közösségben, oldalon stb.)? Lehet-e azt mondani, hogy ha egy sztár népszerű az interneten, akkor valóban népszerű?

Az én véleményem az, hogy nem, vagyis az internetes népszerűség nem mérvadó. Ugyanis az interneten — lásd pl. a Starityt — gyakorlatilag bárki írhat bármiről, bárki létrehozhat oldalt, feltölthet tartalmakat bárkiről, ami viszont nem a közvéleményt, hanem sok esetben csak egy-egy ember ízlését/érdeklődését tükrözi.

Várom a ti véleményeteket! beer.gif
2010. május 25. 11:01 #2
Castia
Castia
visszatérő vendég
    Csoport: Tag
Hozzászólás: 241
Csatolások: 108
Azonosító: 12054
Idézet
Vajon mennyire tükrözi a valóságot egy sztár internetes népszerűsége (adott közösségben, oldalon stb.)? Lehet-e azt mondani, hogy ha egy sztár népszerű az interneten, akkor valóban népszerű?

Az internet a leggyorsabban változó médium, ami a legérzékenyebben reagál az aktuális trendekre. Ilyen szempontból tehát jól mutatja, ki mennyire népszerű adott pillanatban. De ha statisztikát szeretnél úgy általában a népszerűségről, ahhoz már a minta kiválasztásánál több mindent figyelembe kell venni, például a korosztályokat: a rajongás mint olyan általában tizenévesekre jellemző. Egyértelműen ők a legaktívabbak, ami a fórumozást, honlapkészítést (még ha csak két hónapig működik is), szavazásokat stb. illeti. Ha ebből méred le a népszerűséget, akkor az ő korosztályuknak szóló sztárok lesznek elöl.

Másfelől az se mindegy, épp hol figyeled valakinek a népszerűségét. Nincs olyan hatalmas site, ami mindenki ízlését lefedné. Mindegyiknek megvan a maga célközönsége, amibe ha te épp beletartozol, úgy tűnhet az egész világ ugyanazt szereti, amit te; ha meg nem, akkor mintha egyedül lennél az ízléseddel a világon. Nyilván az igazság a kettő között van.

Összesítve azt mondanám, a 2. kérdésedre a válasz: igen, ha valaki az interneten népszerű, az valóban népszerű - az adott pillanatban, az általa megcélzott célcsoportban. De ettől még lehet népszerű más is, más mikroközösségekben, vagy éppen más megjelenési formákból mérve.

2010. május 25. 11:32 #3
szeri thalía
szeri thalía
Roxitha

StátuszKérlek, mondd utoljára, hogy hagyjam abba, és megteszem érted...
Hozzászólás: 1277
Csatolások: 23
Azonosító: 125933
Idézet (El Mexicano @ 2010.05.25. 09:33)
Eszembe jutott egy érdekes téma (illetve, hogy érdekes-e, az majd kiderül), amelyen érdemes elgondolkodni. Vajon mennyire tükrözi a valóságot egy sztár internetes népszerűsége (adott közösségben, oldalon stb.)? Lehet-e azt mondani, hogy ha egy sztár népszerű az interneten, akkor valóban népszerű? 
Az én véleményem az, hogy nem, vagyis az internetes népszerűség nem mérvadó. Ugyanis az interneten — lásd pl. a Starityt — gyakorlatilag bárki írhat bármiről, bárki létrehozhat oldalt, feltölthet tartalmakat bárkiről, ami viszont nem a közvéleményt, hanem sok esetben csak egy-egy ember ízlését/érdeklődését tükrözi.

Várom a ti véleményeteket! beer.gif

hát igen ezt jó írtad mert lehetek én is itt nagy sztár hogy mondjuk én miket tudok de igazából meg nem az internet az csak 1 dolog!
ha nem ír senki semmit 1 sztárról és ha ő mégis az akkor nem a neten múlik hogy az maradjon! smileeee.gif
2010. május 25. 11:34 #4
Bessie
Bessie
Jung Kook

Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 15798
Csatolások: 67785
Azonosító: 27941
Ahogy a korosztály változik, úgy változik a sztár népszerűsége. Szüleim annak idején imádták mondjuk Alain Delont, vagy Sean Conneryt, de a mai fiatalok nem biztos, hogy ismerik őket. Ilyen az élet, semmi sem örök. smileeee.gif
Ahogy pedig mi, vagy a fiatalok felnőnek, úgy változik az ízlésük.
2010. május 25. 11:36 #5
- törölt felhasználó -    
Idézet (Castia @ 2010.05.25. 11:01)
Az internet a leggyorsabban változó médium, ami a legérzékenyebben reagál az aktuális trendekre. Ilyen szempontból tehát jól mutatja, ki mennyire népszerű adott pillanatban. De ha statisztikát szeretnél úgy általában a népszerűségről, ahhoz már a minta kiválasztásánál több mindent figyelembe kell venni, például a korosztályokat: a rajongás mint olyan általában tizenévesekre jellemző. Egyértelműen ők a legaktívabbak, ami a fórumozást, honlapkészítést (még ha csak két hónapig működik is), szavazásokat stb. illeti. Ha ebből méred le a népszerűséget, akkor az ő korosztályuknak szóló sztárok lesznek elöl. 
Másfelől az se mindegy, épp hol figyeled valakinek a népszerűségét. Nincs olyan hatalmas site, ami mindenki ízlését lefedné. Mindegyiknek megvan a maga célközönsége, amibe ha te épp beletartozol, úgy tűnhet az egész világ ugyanazt szereti, amit te; ha meg nem, akkor mintha egyedül lennél az ízléseddel a világon. Nyilván az igazság a kettő között van. 
Összesítve azt mondanám, a 2. kérdésedre a válasz: igen, ha valaki az interneten népszerű, az valóban népszerű - az adott pillanatban, az általa megcélzott célcsoportban. De ettől még lehet népszerű más is, más mikroközösségekben, vagy éppen más megjelenési formákból mérve.

Igen, ebben nagyon sok igazság van. Ugyanakkor ellenérvként egy konkrét példa, épp az itteni tevékenységemet alapul véve: ha én nem lennék itt, akkor pl. Thalíáról senki nem írna cikkeket, következésképpen ebben a közösségben/közegben nem (sem) lenne "népszerű". Vagyis ez esetben egy ember egyéni tevékenysége határozza meg az adott sztár népszerűségét.

Ami persze abból a szempontból mégiscsak előny, hogy ezen portálon keresztül megismerhet az ember olyan sztárokat, akikkel egyébként a nyomtatott sajtóban, tévében, rádióban a kutya nem foglalkozik.
2010. május 25. 11:47 #6
- törölt felhasználó -    
Idézet (El Mexicano @ 2010.05.25. 11:36)
Vagyis ez esetben egy ember egyéni tevékenysége határozza meg az adott sztár népszerűségét.

Egy cipőben járunk ezzel. thumbsup.gif
2010. május 25. 11:48 #7
- törölt felhasználó -    
Idézet (szeri thalía @ 2010.05.25. 11:32)
hát igen ezt jó írtad mert lehetek én is itt nagy sztár hogy mondjuk én miket tudok de igazából meg nem az internet az csak 1 dolog!
ha nem ír senki semmit 1 sztárról és ha ő mégis az akkor nem a neten múlik hogy az maradjon! smileeee.gif

Hát igen, a fiatal korod ellenére megfogtad a lényeget, én is hasonlóan gondolom.

Vagyis, ahogy Castia írta, az internet inkább csak hozzásegíti az embert az információk gyors megszerzéséhez, de alapjában véve valakit, aki amúgy népszerűtlen, nem lehet csak az internet segítségével népszerűvé tenni.
2010. május 25. 13:12 #8
Castia
Castia
visszatérő vendég
Hozzászólás: 241
Csatolások: 108
Azonosító: 12054
Idézet (El Mexicano @ 2010.05.25. 11:36)
ha én nem lennék itt, akkor pl. Thalíáról senki nem írna cikkeket, következésképpen ebben a közösségben/közegben nem (sem) lenne "népszerű". Vagyis ez esetben egy ember egyéni tevékenysége határozza meg az adott sztár népszerűségét.

Ez a tevékenység inkább népszerűsítés. Ahogy erre a legjobb példa az utóbbi napokban megjelenő Nótár Mari cikkek, amiket vagy ő maga, vagy 1-2 lelkes rajongója ír. Tehát Nótár Mariról van már legalább 2 cikk, míg az én egyik kedvenc előadómnak, Rob Zombie-nak még csak adatlapja sincs. tongue.gif Még az is lehet, hogy az itt jelenlévők közül többen ismerik Nótár Mari nevét, vagy mittudomén, Justin Bieberét biztosan. Viszont ha egy rockzenei fórumon néznénk körül, totál más eredmény jönne ki - és egyik sem tükrözné a valóságot, hiszen a teljes népszerűséget csak az alapján lehetne megítélni, ha mindenhol rákérdeznénk, kedvelik-e az adott személyt, ez pedig a gyakorlatban lehetetlen. Meg talán felesleges is, a valódi fokmérő úgyis az, hogy elmennek-e a koncertjére, megveszik-e a lemezét, jegyet a filmjére, stb.
Thalía népszerűségét se lehet abból megítélni, hogy itt csak néhány aktív rajongója van. Van egy ismerősöm (konkrétan egy volt itteni moderátor wink.gif ), aki sok telenovellát néz, néha szóba kerül vagy küld egy linket, így tudom, hogy a műfajnak, és úgy általában a latin sztároknak is megvan a maguk stabil rajongótábora. Ott valószínűleg szintén nem ismerik se Justin Biebert, se Rob Zombie-t. Nincs ezzel semmi gond. beer.gif
2010. május 25. 13:42 #9
- törölt felhasználó -    
Mondjuk a Starityt is népszerűsítem a Wikipédiában: írtam róla cikket, és felhívtan a szerkesztőtársak figyelmét, hogy ha új sztárról írnak cikket és van neki Starity-lapja, akkor linkeljenek rá. Megírtam a cikket spanyolul is (és az angol Wikiben is jó lenne, csak az a gond, hogy nem nagyon tudok angolul).
2010. május 25. 17:25 #10
Christo
Christo

StátuszQuot libros, quam breve tempus.
  Csoport: Kiemelt tag
Hozzászólás: 7844
Csatolások: 21645
Azonosító: 77830
Én is azt mondom, hogy a mai világban sok ember használja az Internetet, de ezek különböző korosztályokba sorolhatóak. A fiatalok ismerkednek, társalognak, honlapot csinálnak stb. A középkorúak között is akadnak ilyenek, de sokkal kevesebb, ők inkább csak kereskedelmi célból használják és igazából az idősebb korosztályból (mondjuk 50 évtől) láttam már olyat, aki igénybe vette a net szolgáltatásait, de annak főleg valami nyomósabb oka volt. Pl: vidéken élő családdal való kapcsolattartás.
Szóval ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy leginkább csak az aktív netes generációban lehet mérvadó az internetes népszerűség, ami persze kihat a sajtóra is, de teljes mértékben nem befolyásolja azt.
Nem tudom, mennyire volt érthető... smileeee.gif
2010. május 25. 19:14 #11
- törölt felhasználó -    
Idézet (Christo @ 2010.05.25. 17:25)
Szóval ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy leginkább csak az aktív netes generációban lehet mérvadó az internetes népszerűség, ami persze kihat a sajtóra is, de teljes mértékben nem befolyásolja azt.

Az én eddigi tapasztalataim alapján a nyomtatott sajtót semennyire sem befolyásolja.

Annyit még hozzátennék, hogy — szerintem — az aktív netes generáció nagyjából egybeesik azzal, akik a zenét hallgatják és a filmeket nézik, tehát lényegében tőlük függ adott sztár népszerűsége, vagyis elvileg lehetne mérvadó az internetes népszerűség, de valamiért mégsem az, mert ahogy te is írtad, nem igazán van hatással a nyomtatott sajtóra és a tömegkommunikációs médiára (tévé, rádió), azaz még nem veszik kellőképpen komolyan az internetet mint tájékoztatási közeget — legalábbis nálunk.
2010. május 25. 19:23 #12
Gabor28
Gabor28
Mr. Sunshine
Hozzászólás: 2116
Csatolások: 18119
Azonosító: 33038
Lehet ez nem teljesen ide tartozik, nem tudom, de egy dolog jutott erről eszembe.
Christina Applegate (bocs, hogy mindig vele jövök, csak az ő életpályáját tudom) nagyon híres volt míg ment a rém rendes, meg Magyarországon mikor volt a "Rém rendes hullám" mikor napi 3 rész ment. Sorba nyíltak a gportálos oldalak, aztán semmi. Majd mikor jött a Samantha Who című sorozat ismét megnyílt 1-2 oldal. Meg a mellrákja után is eléggé felkapott lett. Egy csomó magyar pletyka oldalon jelentek meg róla cikkek. Most meg megint semmi.
Szóval attól is függ, hogy ki milyen népszerű, hogy folyamatosan szem előtt van-e és ha igen akkor is mivel.
2010. május 26. 09:39 #13
- törölt felhasználó -    
Idézet (Gabor28 @ 2010.05.25. 19:23)
Lehet ez nem teljesen ide tartozik, nem tudom, de egy dolog jutott erről eszembe.
Christina Applegate (bocs, hogy mindig vele jövök, csak az ő életpályáját tudom) nagyon híres volt míg ment a rém rendes, meg Magyarországon mikor volt a "Rém rendes hullám" mikor napi 3 rész ment. Sorba nyíltak a gportálos oldalak, aztán semmi. Majd mikor jött a Samantha Who című sorozat ismét megnyílt 1-2 oldal. Meg a mellrákja után is eléggé felkapott lett. Egy csomó magyar pletyka oldalon jelentek meg róla cikkek. Most meg megint semmi.
Szóval attól is függ, hogy ki milyen népszerű, hogy folyamatosan szem előtt van-e és ha igen akkor is mivel.

Ez teljesen igaz. Én ugyanígy vagyok Thalíával, lényegében csak az ő munkásságát ismerem, de az a vicc az egészben, hogy ő sem arról volt itt nálunk népszerű, aki valójában (énekesnő), hanem mint telenovella-főszereplő (amikor összesen 7 sorozatban és 1 filmben szerepelt 30 év alatt, szemben a 16 lemezzel, amit — csak szólóénekesként — kiadott). Tehát az sem jó, ha valakit így beskatulyáznak egy-egy időszakos tevékenysége/szereplése miatt, amikor nem az a fő foglalkozása, és utána pont ez a beskatulyázás (despektív értelemben) akadályozza meg, hogy a tényleges szakmájában elismert legyen.
2010. május 26. 23:50 #14
- törölt felhasználó -    
Szeretnék egy tanulmányt készíteni és, ahhoz szükségem lesz 100 különböző válaszra legkésőbb Július 1-ig.

Téged személy szerint mennyire befolyásol az, hogy egy sztárnak milyen a weboldala, illetve mennyit találkozol vele az interneten? Rosszat jelent egy elhanyagolt weboldal? Egy igényes rajongói oldal kiválthatja az igénytelen hivatalos weboldal szerepét?

Ezekre keresem a válaszokat. Remélem segítesz!
2010. május 26. 23:55 #15
- törölt felhasználó -    
Idézet (notarmarymusic @ 2010.05.26. 23:50)
Szeretnék egy tanulmányt készíteni és, ahhoz szükségem lesz 100 különböző válaszra legkésőbb Július 1-ig.
Téged személy szerint mennyire befolyásol az, hogy egy sztárnak milyen a weboldala, illetve mennyit találkozol vele az interneten? Rosszat jelent egy elhanyagolt weboldal? Egy igényes rajongói oldal kiválthatja az igénytelen hivatalos weboldal szerepét?
Ezekre keresem a válaszokat. Remélem segítesz!

Engem annyira nem befolyásol, mert van 1-2 sztár, akiről alig van hír, alig találkozok velük a neten és még is a legnagyobb sztároknak gondolom - legalábbis az én szememben. A weboldal szerintem akkor jó(főleg,ha hivatalos), ha a sztár saját maga ír le oda 1-2 gondolatot. Az szerintem vonzza az embereket. És szerintem elég rossz,ha elhanyagolják. Jó nem 1-2-3 hetet vagy 1,5 hónapot mondok elhanyagoltnak, hanem, ami akár évek óta nincs frissítve. És én imádom a rajongói lapokat és szerintem simán kiváltja wink.gif nekem is van weblapom és a hivatalos weblapon ( ha van. most jelenleg nincs) nincs fent semmi érdekfeszítő az adott sztárról
2010. május 27. 08:59 #16
Necros
Necros
Cara is my Mistress

StátuszCaptivated by Tabrett.
Hozzászólás: 8558
Csatolások: 17675
Azonosító: 12106
Téged személy szerint mennyire befolyásol az, hogy egy sztárnak milyen a weboldala, illetve mennyit találkozol vele az interneten?

Örülök, ha a hivatalos oldal tartalmas és friss infókat is közzétesz, lehetőleg maga a sztár, de a róla alkotott véleményemet nem igazán befolyásolja. Például ott van Tabrett Bethell, ő nyilatkozta, hogy ő nem szeretne mindent elárulni magáról, nem akarja, hogy minden titkán csámcsogjanak, és nem is igazán ért ezekhez a dolgokhoz, így nem biztos benne, hogy az interneten is jelen szeretne lenne. Ez szerintem abszolút érthető dolog. Persze, sajnálom, hogy nem léphetek, egyelőre, így kapcsolatba vele, de tiszteletben tartom az érzéseit. Nincs azzal semmi gond, ha valaki zárkózott és nem akarja, hogy mindent tudjanak a magánéletéről.
Rosszat jelent egy elhanyagolt weboldal?

Szerintem semmit nem jelent, millió oka lehet annak, hogy nem frissül valakinek az oldala, nem kell feltétlenül rosszra gondolni.
Egy igényes rajongói oldal kiválthatja az igénytelen hivatalos weboldal szerepét?

Igen.
2010. május 27. 09:20 #17
- törölt felhasználó -    
Én már indítottam erről egy topikot Internetes népszerűség címmel, érdemes azt is elolvasnod.

Véleményem szerint egyébként semennyire, de ezt is ott részletesen kifejtettem. Inkább fordítva van: a népszerű sztárokkal többet foglalkoznak az interneten, de egy nem túl népszerű sztárt nem lehet az internet segítségével népszerűvé tenni, mivel az internet — az eddigi tapasztalataim szerint — semmilyen hatással nincs a nyomtatott sajtóra és a tömegkommunikációs eszközökre (tv, rádió).

(Röviden és tömören, hiába van 1000 oldal róla az interneten, ha egyszer nem játsszák a számait a rádióban, nem beszélnek róla és nem adják a videoklipjeit a tévében, nem írnak róla a magazinokban, akkor cseszheted...)
2010. május 27. 09:49 #18
Necros
Necros
Cara is my Mistress

StátuszCaptivated by Tabrett.
Hozzászólás: 8558
Csatolások: 17675
Azonosító: 12106
Idézet (El Mexicano @ 2010.05.27. 09:20)
Én már indítottam erről egy topikot Internetes népszerűség címmel, érdemes azt is elolvasnod.
Véleményem szerint egyébként semennyire, de ezt is ott részletesen kifejtettem. Inkább fordítva van: a népszerű sztárokkal többet foglalkoznak az interneten, de egy nem túl népszerű sztárt nem lehet az internet segítségével népszerűvé tenni, mivel az internet — az eddigi tapasztalataim szerint — semmilyen hatással nincs a nyomtatott sajtóra és a tömegkommunikációs eszközökre (tv, rádió).
(Röviden és tömören, hiába van 1000 oldal róla az interneten, ha egyszer nem játsszák a számait a rádióban, nem beszélnek róla és nem adják a videoklipjeit a tévében, nem írnak róla a magazinokban, akkor cseszheted...)

Szerintem meg lehet nagy hatása az internetnek. A nagyobb ismertséget megadhatja, akár akkorát is, hogy felfigyeljenek rá a tévék, satöbbi. Onnan persze már a "sztáron" múlik, hogy mi lesz vele.
Ott van mondjuk a Youtube-ról Marina Orlova, azaz HotForWords. Kezdetben alig nézték, de aztán egyre több Youtube-os nagy név említette meg, ma pedig már ott tart, hogy többször meghívták televíziós műsorokba is.
2010. május 27. 09:51 #19
tironman
tironman
HQParadise.
Hozzászólás: 1908
Csatolások: 774
Azonosító: 5
Az emberek még mindig inkább azt tekintik "sztárnak" akik a tv-ben esetleg rádióban szerepelnek. Az internet még nem tartozik ezen médiumok közé, csak kiegészítő jellege van promotálás szempontjából. Én úgy látom hogy hamarosan ez változni fog, web2 elkezdett elég komoly lehetőséget mutatni a jövőre nézve. smileeee.gif

A topicindítónak:
Jobb megoldás lenne szerintem egy online kérdőív szerkesztése és az kitöltetése a megkérdezettekkel. wink.gif
2010. május 27. 09:56 #20
viraag
viraag
mrs.padalecki

Státuszazt gondolom,ami te.
Hozzászólás: 2329
Csatolások: 4542
Azonosító: 69484

1. Téged személy szerint mennyire befolyásol az, hogy egy sztárnak milyen a weboldala, illetve mennyit találkozol vele az interneten? 2. Rosszat jelent egy elhanyagolt weboldal? 3. Egy igényes rajongói oldal kiválthatja az igénytelen hivatalos weboldal szerepét?

1. Szerintem mindenkit befolyásol, hogy egy adott sztár mennyit szerepel az interneten. Akár botrányos, akár nem. Hiszen mivel személyesen nem ismerhetjük őket, azoknak hiszünk amit látunk, olvasunk.Így kialakul egy kép, ami lehet jó és rossz is. Akit nem ismerhetünk személyesen mindenképp csak az alapján dönthetünk amit olvasunk vagy látunk tőle.

2.Szerintem egy olyan sztárnak, aki tényleg ad magára valamit nem lehet elhanyagolt a weboldala. Hiszen a rajongói, vagy leendő rajongói innen értesülhetnek a legjobban róla és egy nem frissülő weblap negatívan befolyásolhatja a népszerűségét

3.Ez teljesen így van szerintem. Mert egy jól értesült rajongó koncertinfókkal és hírekkel ugyanúgy ellátja a nagyérdeműt. Ha pedig még több időt fordít a fejlesztésre az adott rajongó mint a sztár hivatalos honlapjának fejlesztője, akkor hamar átveheti a helyét smileeee.gif

meghajolo.gif
2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!