gondoltam létrehozok egy ilyen témát, hátha érdekel valakit az újságírás. Én újságírónak tanulok, úgyhogy már elég sok elméleti-és gyakorlati-dolgot tudok ezzel kapcsolatban. Ha igény lesz rá leírok pár fontos dolgot, de várom kérdéseiteket is:)
Újságírás
2013. február 06. 14:03
Sziasztok!
gondoltam létrehozok egy ilyen témát, hátha érdekel valakit az újságírás. Én újságírónak tanulok, úgyhogy már elég sok elméleti-és gyakorlati-dolgot tudok ezzel kapcsolatban. Ha igény lesz rá leírok pár fontos dolgot, de várom kérdéseiteket is:)
2013. február 06. 14:07
|
|
Sally SparrowLondonb*zi chenoista |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10969 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline
|
Idézet (VastagCsabiFaan @ 2013.02.06. 14:03)
Sziasztok!
15 éves vagy, ha jól láttam. Tehát nem főiskolán/egyetemen tanulod az újságírást.
Én is kommunikáció tagozatos gimibe jártam, ahol mi is tanultunk újságírni.
2013. február 06. 14:10
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.02.06. 14:07)
15 éves vagy, ha jól láttam. Tehát nem főiskolán/egyetemen tanulod az újságírást.
igen, jól láttad.. nem, nem ott tanulom, de újságíró szakon vagyok, és elég sok szakmai óránk van, az egyik tanárunk újságíró, és sok dologra tanít minket. Persze ha nem tetszik a topik nem kell itt lenni.
1 felhasználónak tetszik:
Ms. Shorty
2013. február 06. 14:23
|
|
KazuoMrs. Howell |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.12.16. Hozzászólás: 7085 Csatolások: 5676 Azonosító: 165377 offline
|
Engem mindig is érdekelt az újságírás, a sulimban újságíróként is tevékenykedek.
Tervbe volt véve, hogy kommunikációs fősulira megyek, de bizonyos okok miatt le kellett róla mondanom.
Darkness
2013. február 06. 14:28
|
|
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10969 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline
|
Idézet (VastagCsabiFaan @ 2013.02.06. 14:10)
igen, jól láttad.. nem, nem ott tanulom, de újságíró szakon vagyok, és elég sok szakmai óránk van, az egyik tanárunk újságíró, és sok dologra tanít minket. Persze ha nem tetszik a topik nem kell itt lenni. 
Mi van, el akarsz zavarni?
Nem arról van szó, hogy nem tetszik ez a topik, csak a címből és a nyitókommentből kiindulva azt hittem, hogy felsőoktatásban tanulod ezt, ami egyébként sokkal mélyebb és részletesebb, mint egy középiskolában, még akkor is, ha újságíró tartja a kurzust. Ez alapnak, ugródeszkának jó, de szerintem azt túlzás kijelenteni, hogy ettől már újságíró leszel. Vagy esetleg ez ilyen szakközépsuli, ahol végzettség is jár hozzá az érettségi mellé?
Anno, mikor én jártam gimibe (te jó ég, annak már 10 éve), ott is elég érdekesek voltak az órák, sok mindenre rávilágítottak. Tulajdonképpen az volt az a pont, ahol meglehetősen kiábrándultam az újságírásból, mint hivatásból.
Szóval én megmaradtam hobbifirkász-szinten, annak ellenére, hogy többször jelent már meg cikkem újságban, internetes magazinban (nem csak itt). Olvasok sajtót, de nem bulvárt.
Mindenesetre ha neked bejön ez az egész és szeretnéd ezt csinálni később is, akkor sok sikert a felvételihez. Nem irigyellek benneteket, az én időmben még egy viszonylag(!!!) normális(?!) rendszer volt az oktatásban, de most.?!
Egy apró tanács vagy észrevétel: Ha ennyire érdekel az újságírás, akkor nagyon fontos dolog a helyesírás és a szép, tagolt íráskép. Gépelve is...
2013. február 06. 14:37
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.02.06. 14:28)
Mi van, el akarsz zavarni?
Netán félsz a "konkurenciától"?
Nem arról van szó, hogy nem tetszik ez a topik, csak a címből és a nyitókommentből kiindulva azt hittem, hogy felsőoktatásban tanulod ezt, ami egyébként sokkal mélyebb és részletesebb, mint egy középiskolában, még akkor is, ha újságíró tartja a kurzust. Ez alapnak, ugródeszkának jó, de szerintem azt túlzás kijelenteni, hogy ettől már újságíró leszel. Vagy esetleg ez ilyen szakközépsuli, ahol végzettség is jár hozzá az érettségi mellé?
Mert nem hiszem.
Anno, mikor én jártam gimibe (te jó ég, annak már 10 éve), ott is elég érdekesek voltak az órák, sok mindenre rávilágítottak. Tulajdonképpen az volt az a pont, ahol meglehetősen kiábrándultam az újságírásból, mint hivatásból.
(értem ez alatt leginkább a bulvárszennyet) Ettől függetlenül érettségi után jelentkeztem kommunikáció és médiatudomány szakra az egyetemre, de nem volt hozzá elég a pontom. Utólag belegondolva nem is baj, mert akkor nem csak egy tárgyat kellett volna elszenvednem egy idegbeteg oktatótól...
Szóval én megmaradtam hobbifirkász-szinten, annak ellenére, hogy többször jelent már meg cikkem újságban, internetes magazinban (nem csak itt). Olvasok sajtót, de nem bulvárt.
Mindenesetre ha neked bejön ez az egész és szeretnéd ezt csinálni később is, akkor sok sikert a felvételihez. Nem irigyellek benneteket, az én időmben még egy viszonylag(!!!) normális(?!) rendszer volt az oktatásban, de most.?!
Egy apró tanács vagy észrevétel: Ha ennyire érdekel az újságírás, akkor nagyon fontos dolog a helyesírás és a szép, tagolt íráskép. Gépelve is...
Nem szabad rá sajnálni az időt, ha már belekezdünk valamibe. Ne csak a tartalom maga legyen szép, de a forma is. 
Nem akarlak elzavarni, csak egy megjegyzés volt.
Én viszont nem fogok megmaradni hobbifirkász-szinten, mert nekem ez ahhoz túl sokat jelent. Nekem is jelent már meg cikkem újságban, egy ilyen versenyt meg is nyertem(Dunaújvárosi Hírlap, SÉTA program), és újságírás tanáraim szerint is jó vagyok. Nem azért hoztam létre a topikot, hogy okoskodjak, hanem azért, mert lehet, hogy tudok olyanokat írni, amiket mások nem tudnak.
Sally Sparrow
2013. február 06. 14:50
|
|
|
Idézet (VastagCsabiFaan @ 2013.02.06. 14:37)
Nem akarlak elzavarni, csak egy megjegyzés volt.
Én viszont nem fogok megmaradni hobbifirkász-szinten, mert nekem ez ahhoz túl sokat jelent. Nekem is jelent már meg cikkem újságban, egy ilyen versenyt meg is nyertem(Dunaújvárosi Hírlap, SÉTA program), és újságírás tanáraim szerint is jó vagyok. Nem azért hoztam létre a topikot, hogy okoskodjak, hanem azért, mert lehet, hogy tudok olyanokat írni, amiket mások nem tudnak.
Én is elszánt voltam, csak nem a bulvár-irányba. De adja Isten, hogy neked összejöjjön.
Az első díjhoz pedig gratulálok. Nálunk is van/volt a helyi lapban ilyen diákok által készített újságoldal, de - és ezt nem neked szánom, te biztosan jókat írtál, ha nyertél, hanem én úgy általánosságban tettem a megállapítást - az ott megjelent írások 90%-a még iskolai dolgozatnak is sz*r lett volna szerintem, nem hogy még meg is jelentették őket.
(Én meg verspályázat első helyes vagyok amúgy.
Szerintem egyébként a laikusok igazán jól kérdezni sem tudnak az újságírással kapcsolatban, úgyhogy a helyedben én leckénként tálalnám a népnek az anyagot és azokhoz lehetne fűzni a kérdéseket. És ez sem okoskodás volt részemről, csak egy tanács.
Kazuo
2013. február 06. 15:07
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.02.06. 14:50)
Én is elszánt voltam, csak nem a bulvár-irányba. De adja Isten, hogy neked összejöjjön.
Az első díjhoz pedig gratulálok. Nálunk is van/volt a helyi lapban ilyen diákok által készített újságoldal, de - és ezt nem neked szánom, te biztosan jókat írtál, ha nyertél, hanem én úgy általánosságban tettem a megállapítást - az ott megjelent írások 90%-a még iskolai dolgozatnak is sz*r lett volna szerintem, nem hogy még meg is jelentették őket.
Egy normális mondatot nem tudnak összerakni, nincs egy gondolatmenet, amit végigvisznek... Olyanokat írtak, amiket én - nem vicc! - általános iskolás koromban követtem el utoljára. A megjelent versekről meg inkább említést sem teszek. Nálunk az újságba minden sz*rt betettek, csak hogy teljen a lap. Szerintem senki rá sem nézett ezekre a szövegekre, én ezt gondolom.
Szabadságolták a szerkesztőket vagy valami.
)
Szerintem egyébként a laikusok igazán jól kérdezni sem tudnak az újságírással kapcsolatban, úgyhogy a helyedben én leckénként tálalnám a népnek az anyagot és azokhoz lehetne fűzni a kérdéseket. És ez sem okoskodás volt részemről, csak egy tanács.
Az az újság remek lehetett
Verspályázat? de klassz, gratulálok!
A tanácsot köszi.
Sally Sparrow
2013. február 06. 15:13
Idézet (VastagCsabiFaan @ 2013.02.06. 15:07)
Nálunk még annál is rosszabb volt, amit kb. azok szerkesztettek, akik a legtöbb sráccal feküdtek le.. a minőség meglátszott: kacskaringós Caps Lock-betűk, nem is beszélve az értelmetlen mondatokról.
2013. február 06. 15:22
Idézet (Courtneyy @ 2013.02.06. 15:13)
Nálunk még annál is rosszabb volt, amit kb. azok szerkesztettek, akik a legtöbb sráccal feküdtek le.. a minőség meglátszott: kacskaringós Caps Lock-betűk, nem is beszélve az értelmetlen mondatokról. 
jézusom
Sally Sparrow
2013. február 06. 15:23
|
|
KazuoMrs. Howell |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.12.16. Hozzászólás: 7085 Csatolások: 5676 Azonosító: 165377 offline
|
Fogadd őszinte részvétem, tudom, hogy mit érezhettél. Kb. nálunk is ez működött egy ideig.
2013. február 06. 15:31
|
|
Selly 13bellathorne.♥ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.08.24. Hozzászólás: 1169 Csatolások: 698 Azonosító: 133827 offline
|
Ha minden jól megy én is újságíró leszek, vagyis ez az álmom. (persze még előtte el kell végeznem az általánost meg egy jó gimit választani) Ha bármilyen tapasztalatotok van, vagy érdekesség írjátok le ide kérlek, hagy ismerkedjek a területtel.
2013. február 06. 15:34
Nálunk iskolaújság sem volt, általánosban kb. negyedikes koromig volt egy szösszenet, aztán semmi, viszont egyik középsulimban sem volt semmi komolyabb, konkrétan semmi
Én is újságírást szeretnék tanulni, habár OKJ keretein belül, idén már nem is tudnék egyetemre/főiskolára jelentkezni, mert tavaly érettségiztem, én meg azért nem fogok sem szintemelőt, sem pluszt letenni, hogy egyetemre menjek. Bőven jó nekem az OKJ, aztán majd alakul. Nem kergetek nagy álmokat, hogy belőlem újságíró lesz, mert ha az is lesz, biztos nem Magyarországon, ott nem lehet belőle megélni. Majd elválik.
VastagCsabiFaan: nem kötekedésből írnám én sem, viszont ha már pont az újságírással kapcsolatban nyitsz topikot, akkor ügyelj a helyesírásodra, és a stilisztikára is. Lehet, hogy az átlagos felhasználónak bőven tökéletes a mindent kisbetűvel írok és egybe című történet, de én mondjuk az ilyenekre nagyon figyelek. És ez a felhasználóról is sokat elárul, hogy hogyan szerkeszti a hozzászólását, hogyan tagolja, stb.
Illetve még egy meglátás: ha valaki mond valamit, ami nem egyetértés, akkor azt ne sértésnek vedd, és ne zavard el.
Sally Sparrow
2013. február 06. 15:42
Idézet (Cynthia @ 2013.02.06. 15:34)
Nálunk iskolaújság sem volt, általánosban kb. negyedikes koromig volt egy szösszenet, aztán semmi, viszont egyik középsulimban sem volt semmi komolyabb, konkrétan semmi
Én is újságírást szeretnék tanulni, habár OKJ keretein belül, idén már nem is tudnék egyetemre/főiskolára jelentkezni, mert tavaly érettségiztem, én meg azért nem fogok sem szintemelőt, sem pluszt letenni, hogy egyetemre menjek. Bőven jó nekem az OKJ, aztán majd alakul. Nem kergetek nagy álmokat, hogy belőlem újságíró lesz, mert ha az is lesz, biztos nem Magyarországon, ott nem lehet belőle megélni. Majd elválik.
VastagCsabiFaan: nem kötekedésből írnám én sem, viszont ha már pont az újságírással kapcsolatban nyitsz topikot, akkor ügyelj a helyesírásodra, és a
stilisztikára is. Lehet, hogy az átlagos felhasználónak bőven tökéletes a mindent kisbetűvel írok és egybe című történet, de én mondjuk az ilyenekre nagyon figyelek. És ez a felhasználóról is sokat elárul, hogy hogyan szerkeszti a hozzászólását, hogyan tagolja, stb.
Illetve még egy meglátás: ha valaki mond valamit, ami nem egyetértés, akkor azt ne sértésnek vedd, és ne
zavard el.
VastagCsabiFaan: nem kötekedésből írnám én sem, viszont ha már pont az újságírással kapcsolatban nyitsz topikot, akkor ügyelj a helyesírásodra, és a
stilisztikára is. Lehet, hogy az átlagos felhasználónak bőven tökéletes a mindent kisbetűvel írok és egybe című történet, de én mondjuk az ilyenekre nagyon figyelek. És ez a felhasználóról is sokat elárul, hogy hogyan szerkeszti a hozzászólását, hogyan tagolja, stb.
Illetve még egy meglátás: ha valaki mond valamit, ami nem egyetértés, akkor azt ne sértésnek vedd, és ne
zavard el.
Igyekszem normálisan írni, csak kénytelen vagyok mobilról feljönni, mert valami van a géppel.
Sally Sparrow
2013. február 07. 08:22
|
|
|
Idézet (VastagCsabiFaan @ 2013.02.06. 15:07)
nálunk komolyan veszik az ilyen dolgokat. A hírlap legjobb(legalábbis szerintem) újságírója vezeti ezt a SÉTA dolgot, tehát nálunk ezzel nincs gond.
Régen rengeteg verssel próbálkoztam, aztán feladtam, mert rosszak lettek
A tanácsot köszi.
A tanácsot köszi.
Konkrétan a Somogyi Hírlap, de psszt...
Egyébként az én volt sulim diákjai egész jó cikkeket hoztak össze a program során, ők tartoztak legnagyobb részben a maradék 10%-ba, amit jónak ítéltem. Amin viszont meglepődtem, hogy a nagynevű, menő, elit sulik diákjai milyen semmitmondó szemetekkel jöttek.
Köszi szépen.
2013. február 07. 16:30
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.02.07. 08:22)
Konkrétan a Somogyi Hírlap, de psszt...
Egyébként az én volt sulim diákjai egész jó cikkeket hoztak össze a program során, ők tartoztak legnagyobb részben a maradék 10%-ba, amit jónak ítéltem. Amin viszont meglepődtem, hogy a nagynevű, menő, elit sulik diákjai milyen semmitmondó szemetekkel jöttek.
Egy ideig lelkes olvasója voltam a rovatnak, de hamar elvette a kedvem a sok elolvasásra sem méltó firkálmány.
Köszi szépen.
Én sem írok már verseket, úgy érzem nem tudnék olyat írni, amire azt mondom, hogy ez tényleg vállalható. Anno rengeteg ihlet jött, most inkább írás területén átkanyarodtam a cikkírásra, fordításra. Amúgy az első történeteimet általános alsóban kezdtem írni, azóta "grafomániás" volnék.
Mióta az eszemet tudom, írok. Hol ezt, hol azt...
Most éppen egy szakdolgozatot. 
Én is kb azóta írok, mióta az eszemet tudom. Nekem az írás olyan, mint másoknak a zene, vagy a drogosoknak a drog.. Nem tudok élni nélküle. Egyébként az én volt sulim diákjai egész jó cikkeket hoztak össze a program során, ők tartoztak legnagyobb részben a maradék 10%-ba, amit jónak ítéltem. Amin viszont meglepődtem, hogy a nagynevű, menő, elit sulik diákjai milyen semmitmondó szemetekkel jöttek.
Köszi szépen.
Sally Sparrow
2013. március 01. 09:02
Sziasztok!
Nos, kicsit későn, de meghoztam az első anyagot. Úgy gondoltam, a fordított piramis elvével kezdem, tekintve, hogy ez az újságírás alapelve, hiszen gyakorlati útmutatót nyújt az újságíró számára.
A fordított piramis 3 szintből áll(A nem éppen művészi rajzért katt ide). Az alsó szinten található az A, vagyis alapinformáció. Az alapinformáció a mindenkori hírtartalom legfontosabb eleme. Ezzel kezdődik a hír. A második szinten a K1, vagyis a közvetlenül kapcsolódó információ áll. Közvetlenül kapcsolódó információnak nevezhetőek mindazok a hírtartalmak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az alapinformációhoz. A harmadik szinten található a K2, vagyis a kiegészítő információ. Kiegészítő információ minden olyan tartalom, amely nem kapcsolódik közvetlenül az alapinformációhoz. Az alsó két szint(A, K1) alkotja a klasszikus(egy mondatos) mínuszos hírt. Például: Leszúrták Hófehérkét az erdőben tegnap délután. A sorrend fontos! Először a Mi történt?, aztán a Kivel történt?, majd a Hol és a Mikor történt? kérdésre kell választ adni.
A hír 5+1 alapkérdése:
1. Mi történt?
2. Kivel történt?
3. Hol történt?
4. Mikor történt?
5. Hogyan történt?
+1. Miért történt?
A Miért? azért a +1 kérdés, mert egy hír enélkül is megállja a helyét. A Miért? kérdés összekapcsolja a hír magját(az 5 kérdést) a valósággal.
Nos, kicsit későn, de meghoztam az első anyagot. Úgy gondoltam, a fordított piramis elvével kezdem, tekintve, hogy ez az újságírás alapelve, hiszen gyakorlati útmutatót nyújt az újságíró számára.
A fordított piramis 3 szintből áll(A nem éppen művészi rajzért katt ide). Az alsó szinten található az A, vagyis alapinformáció. Az alapinformáció a mindenkori hírtartalom legfontosabb eleme. Ezzel kezdődik a hír. A második szinten a K1, vagyis a közvetlenül kapcsolódó információ áll. Közvetlenül kapcsolódó információnak nevezhetőek mindazok a hírtartalmak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az alapinformációhoz. A harmadik szinten található a K2, vagyis a kiegészítő információ. Kiegészítő információ minden olyan tartalom, amely nem kapcsolódik közvetlenül az alapinformációhoz. Az alsó két szint(A, K1) alkotja a klasszikus(egy mondatos) mínuszos hírt. Például: Leszúrták Hófehérkét az erdőben tegnap délután. A sorrend fontos! Először a Mi történt?, aztán a Kivel történt?, majd a Hol és a Mikor történt? kérdésre kell választ adni.
A hír 5+1 alapkérdése:
1. Mi történt?
2. Kivel történt?
3. Hol történt?
4. Mikor történt?
5. Hogyan történt?
+1. Miért történt?
A Miért? azért a +1 kérdés, mert egy hír enélkül is megállja a helyét. A Miért? kérdés összekapcsolja a hír magját(az 5 kérdést) a valósággal.
2013. október 02. 07:31
|
|
|
Mi történt? Hamar feladtad a projektet.
2013. október 02. 09:59
|
|
|
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.10.02. 07:31)
Mi történt? Hamar feladtad a projektet.
Hogy állnak egyébként a tanulmányaid?
Ryan Reynolds tartotta a lelket Blake Livelyban Taylor Swift esküvője miatt
Ryan Reynolds tartotta a lelket Blake Livelyban Taylor Swift esküvője miatt
Már nem kell a régi barátainak.
Magyar tervező ruháját viselte Zendaya
Magyar tervező ruháját viselte Zendaya
Magyar tervezőzől választott.
Meghalt a nagymamája, ő pedig nyaralós képeket posztolt - sokan támadják Kim Kardashiant
Meghalt a nagymamája, ő pedig nyaralós képeket posztolt - sokan támadják Kim Kardashiant
Kicsit rosszul jött ki a nyaralási fotók időpontja.
Jim Parsons nyomorultul érezte magát az Agymenők forgatása alatt
Jim Parsons nyomorultul érezte magát az Agymenők forgatása alatt
Elárulta, miért érzett így.
Vilmos herceggel járt iskolába és folyékonyan beszél ógörögül – 5+1 meglepő tény Tom Hiddlestonról
Vilmos herceggel járt iskolába és folyékonyan beszél ógörögül – 5+1 meglepő tény Tom Hiddlestonról
Hat meglepő érdekesség a Loki sztárjáról.
Jennifer Love Hewitt szőke hajjal mutatkozik be a 911 L.A. 10. évadában
Jennifer Love Hewitt szőke hajjal mutatkozik be a 911 L.A. 10. évadában
Új frizurával jelenik meg az új részekben.