Starity

Lena Headey - Adatlap pályázat!

Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!
2017. május 28. 19:31 #1
Ellie Andrews
Ellie Andrews
*homo sensorium*
 
StátuszAmor vincit omnia.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.08.18.
Hozzászólás: 6949
Csatolások: 3304
Azonosító: 133484
Offline offline
Szombat délig lehet beküldeni a saját szavaiddal megfogalmazott, igényesen megformázott, nem másolt és nem webfordítóval készített életrajzokat! Ha elnyerted, minimum három hónapig meg kell tartanod, nem cserélheted és nem is mondhatsz le róla.
Szavazni csak a nevezőknek és a kijelölt tagoknak lehet: duracell, Lindsay019, funny18, Ellie Andrews, Audrey Jane, LexiCobain, Glamster _ToTo_, Christo és döntetlen esetén joe_r a "bíró".
2017. június 03. 11:57 #2
duracell
duracell
mockingjay™
 
StátuszA lapjaimért NEM lehet csomagot vállalni, köszönöm az érdeklődést!
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.08.18.
Hozzászólás: 2085
Csatolások: 34566
Azonosító: 133509
Offline offline
KEZDETEK
Lena Headey 1973. október 3-án született Hamiltonban, Bermudán. Édesanyja Sue, édesapja John Headey. Apja yorkshire-i rendőrtiszt, aki úgy ismerkedett meg édesanyjával, hogy a szigeten állomásozott. Vanm egy öccse, Tim. A család Somersetbe költözött, mikor Lena 5 éves volt, később pedig, 11 éves korában Shelley-be, Nyugat-Yorkshire-be. Gyerekként balettórákat vett, mielőtt azt mondták volna, hogy hagyja abba.

Első színészettel kapcsolatos élményére akkor került sor, mikor a Shelley College tanítványa volt. 17 éves volt, amikor az iskolai színdarabbal a Nemzeti Királyi Színházban léptek fel, és kiválasztották az 1992-es Lápvilág egyik karakterének megformálására.

KARRIER
1990-ES ÉVEK: DEBÜTÁLÁS ÉS KORAI SZEREPEK
17 évesen szerepelt egy egyszer előadott műsorban, utána pedig egy casting ügynök készített róla egy képet, és megkérte, hogy menjen el egy meghallgatásra. Később mellékszerepet kapott a Lápvilág című drámában, így lehetősége adódott arra, hogy olyan színészekkel dolgozzon együtt, akik már évek óta a filmiparban tevékenykednek. Kapott egy kisebb szerepet a Napok romjai című filmben is, amit 1993-ban mutattak be, és 8 Oscar-jelölést is kapott.

Katherine-t alakította a Disney 1994-ben bemutatott Maugli, a dzsungel fia című filmjében. A film pozitív fogadtatásban részesült, és közel 44 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban. Lena kollégiáihoz hasonlóan kedvező kritikát kapott, James Berardinelli például "szolid előadását" dicsérte. A film forgatásán ismerte meg Jason Flemynget, akivel aztán kilenc évig alkottak egy párt.

Néhány filmes szerep után Vanessa Redgrave mellett kapott szerepet az 1997-es Mrs Dalloway című romantikus drámában. Nem sokkal ezután megkapta Olga szerepét a magasabb rangú Anyegin című filmben, Ralph Fiennes és Liv Tyler főszereplésével. A következő évben főszereplőként tűnt fel az Aberdeen című drámában. Lena számos jó kritikát kapott a filmben nyújtott alakításáért. Mindezek mellett feltűnt még a 2000-es Pletyka, valamint a 2001-es Széfbe zárt igazság című filmekben.

Az Aberdeenben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Írisz Díjat a 2001-es Brüsszeli Európai Filmfesztiválon. 2002-ben szerepet kapott a Költői szerelem című misztikus drámában, Gwyneth Paltrow és Aaron Eckhart oldalán.

2000-es ÉVEK: NÖVEKVŐ FIGYELEM
2005-ben megkapta Angelika szerepét a Matt Damon és Heath Ledger főszereplésével készült Grimmben, mely augusztusi bemutatóját követően vegyes fogadtatásban részesült. Egy interjúban Lena úgy nyilatkozott a karakteréről: "Imádtam, hogy fiús lány volt. Ez vonzott benne, hogy nem egy kiszámítható női karakter ebben a nagy filmben. Tudatában van, hogy az ösztönei szinte állatiak, és 360 fokban képes maga köré látni. Tisztában van vele, mi folyik körülötte. Ettől olyan megalapozott. Két lábbal áll a földön."

Ugyanebben az évben két filmben, A barlangban és az Egy szoknya, egy szoknya című romkomban is Piper Perabo oldalán játszott. A barlangot nem fogadták jól a kritikusok, és bevételek terén is alulteljesített. Az Egy szoknya, egy szoknya korlátozott terjesztést követően pozitív kritikákban részesült. Kiemelték Lena alakítását a leszbikus lány szerepében; Mick LaSalle, a San Francisco Chronicle írója kijelentette, hogy a színésznő "arca határozott, ellenállhatatlan megjelenésű, mosolya intelligenciát, becsületességet és szórakozást ígért."

2006-ban Gorgo királynő szerepében láthattuk Zack Snyder 300 című filmjében, amelyben meztelen jeleneteket is vállalt. "Mindig furcsa belegondolni, hogy húsz ember előtt le kell venned a ruháid, aztán sokkal több előtt le is vetítik" - mesélte az IndieLondonnak egy interjúban. "Azért volt erre szükség, hogy megalapozzuk a kapcsolatukat ezzel a jelenettel. Nagyon nyilvánvaló pillanat, de szerintem gyönyörű módon teszi azzá."

Filmjei mellett 2008-ban sorozatszerepet is vállalt A terminátor: Sarah Connor krónikáiban, amely James Cameron népszerű franchiseának televíziós spin-offja. A két évadot, összesen 31 epizódot megélt sorozat 2008 januárjától 2009 áprilisáig volt képernyőn, de májusban kaszálták. A Variety így dicsérte: "Headey játéka kegyetlen Sarhaként - egyszerre okos, leleményes és kemény, ugyanakkor melankolikus és sebezhető is", és a krónikák "továbbra is elkerülik a karakterekkel kapcsolatos legnagyobb veszélyeket". Lenát alakításáért kétszer is jelölték Saturn-díjra, legjobb televíziós színésznő kategóriában.

2007-ben Miss Dickinson szerepében tűnt fel a St. Trinian's - Nem apácazárda című filmben. 2008-ban A vörös báró című független filmben láthattuk, amely a legendás Manfred von Richthofen I. világháborús pilóta életét mutatja be, Lena mellett Matthias Schweighöfer és Joseph Fiennes főszereplésével. Lena Käte Otersdorf ápolónőt alakította, aki a való életben feltehetően szerelmi viszonyba került Richthofennel.

Ugyanebben az évben főszerepet kapott a Tükör/Szilánk című horrorban, amelyet az Oscar-jelölt Sean Ellis rendezett. A film egy olyan nőről szól, aki "azt gyanítja, egy gyilkos hasonmás követi őt London utcáin". A filmet éjféli vetítésen mutatták be a 2008-as Sundance Filmfesztiválon, és meglehetősen átlagos fogadtatásban részesült. Lena alakítását dicsérték a kritikusok, Kim Koynar, a Cinematical kritikusa kiemelte, hogy "nagyrészt [Lena] viszi el a filmet, és ezt nagyon szépen teszi."

2009-ben szerepet kapott az Edgar Allan Poe novellája alapján, Ridley Scott produceri munkájával készült Az áruló szívben, Josh Lucas főszereplésével. Ugyanebben az évben egy másik horrorban, a Laid to Restben is láthattuk, amelyet először 2008-ban vetítettek le, majd 2009. április 21-én inkább a DVD-forgalmazás mellett döntöttek. Mark H. Harris, az About.com kritikusa szerint a film "nagyszerű megjelenéssel és lenyűgöző szereplőgárdával büszkélkedhet", utalva ezzel Lenára és partnerére, Thomas Dekkerre. Ebben az évben feltűnt a The Devil's Wedding című rövidfilmben is, Dan Cadan rendezésében, majd szinkronszínészként is kipróbálhatta magát a Cartonn Network The Super Hero Squad Show című sorozatának egyik epizódjában, ahol a Fekete özvegy és Mystique hangját kölcsönözte.

2010-ES ÉVEK: VILÁGSIKER
2011 áprilisában tartott bemutatója óta Lena alakítja Cersei Lannister királynét az HBO Trónok harca című sorozatában, ami George R.R. Martin A tűz és jég dala című regénysorozatán alapul. Lenkapta meg a szerepet, hogy barátja, valamint későbbi kollégiája, Peter Dinklage javasolta a producereknek, hogy őt válasszák. A könyörtelen királyné megformálásáért kritikai elismerésben részesült. 2011-ben a szerepért jelölték a Scream Awardon, mint legjobb fantasyben játszó színésznőt. Cersei megformálásáért 2014-ben, 2015-ben, valamint 2016-ban is jelölték a legjobb drámasorozatos színésznőnek járó díjra az Emmy-gálán.

Vendégszerepelt A nagy svindli című sorozat "Taking Account" című epizódjában, amiben Sallyt formálta meg. 2012-ben a 3D-s akció-sci-fi-ben, a Dreddben szerepelt, Karl Urban és Olivia Thirlby mellett. Karaktere Madeline Madrigal (Ma-Ma), egy drogkereskedő banda vezetője, és a film elsőszámú gonosztevője. A Dredd film a 2000 AD című képregény Judge Dredd karakterének filmadaptációja. Forgatókönyvét Alex Garland írta, a rendezői széket pedig Pete Travis foglalta el. 2012 májusában és júniusában Lena leforgatta a Kalandor: Az aranyládika átka című fantasy kalandfilmet, mint Monica. A Délnyugat-Angliában forgatott filmet 2014-ben mutatták be.

Ezután ismét Ethan Hawke oldalán volt látható, hogy együtt szerepeljenek A bűn éjszakájában, egy "mikro-költségvetésű" horrorfilmben, amit 2013. június 7-én mutattak be, és rögtön a box office listák első helyén nyitott az Egyesült Államokban, hiszen csak a nyitó hétvégén több mint 36 millió dollárt hozott.

2013-ban megkapta Jocelyn Fray szerepét A végzet ereklyéi: Csontvárosban, Lily Collins és Jamie Campbell Bower oldalán. Habár a film Cassandra Clare nagy sikerű regénysorozatán alapul, sosem készítettek hozzá folytatást, a Freeform által készített televíziós sorozatban pedig Lena nem vett részt. A 300 sikerét követően Lena ismét Corgo királynő bőrébe bújt a 2014-es folytatás, a 300: A birodalom hajnala kedvéért.

2014-ben szerepelt a Low Down című életrajzi filmben, ami Joe Albany jazz zongorista életét mutatta be részletesen. 2015-ben Patrick Wilson karakterének feleségét alakította a Titkok hálójában című thrillerben. 2015 júliusában bejelentésre került, hogy Lena lesz majd Jeopardy Mouse hangja a Danger Mouse című animációs sorozatban, ami az 1981-es, azonos című tévésorozat rebootja. Az új szériát a CBBC 2015 végén tűzte műsorra. Lena így nyilatkozott a projektről: "Meg akartam csinálni, mert számomra tiszta nosztalgia volt. Most már vannak gyerekeim, és ez egy igazi csemege, hogy részese lehess valaminek, amit imádtál gyerekként, és képes legyél megosztani másokkal. Ezek színészként olyan pillanatok, amik nagy ritkán szembejönnek veled, és nem szabad elszalasztanod őket." Alexander Armstrong Danger Mouse, Stephen Fry pedig Colonel K hangját kölcsönözte a sorozatban.

2016-ban Lady Catherine de Bourgh megformálója volt a Büszkeség és balítélet meg a zombik című horrorfilmben. Érdekesség, hogy a filmben feltűnik egykori Trónok harca-beli kollégája, Charles Dance, aki a Century-ben és A mesterlövészben is dolgozott már együtt vele. 2017-ben Ellent alakította a Thumper című thrillerben. A Jordan Ross által rendezett film egy csapat tinédzserről szól, akik egy veszélyes drogdílernek kezdenek dolgozni. A film bemutatójára 2017. április 20-án került sor az Egyesült Államokban.

Aktivizmus
Kampányolt az állatok jogaiért. 2008-ban felszólalt az állatkínzás ellen, a PETA nevű állatjóléti csoport egyik hirdetésében. Támogatja az LGBT közösség jogaiért harcoló NOH8 szervezetet, 2015 áprilisában egy általuk tervezett pólóban jelent meg, majd eladta a Represent.com oldalon keresztül, hogy a befolyt összeggel őket támogassa.

MAGÁNÉLET
Lena korábban Johnny Cicco jegyes volt, majd kilenc évig, 1994-től 2003-ig alkotott egy párt Jason Flemynggel, akivel a Maugli, a dzsungel fia forgatásán ismerkedtek meg. Lena thai nyelven Jason nevét is a karjára tetováltatta, de ezt azóta eltávolíttatta. A pár szakítását követően Marcos Domina brazil modellel randevúzott. A Trónok harca forgatásán ismerkedett meg Jerome Flynn színésszel, de a hírek szerint olyan rosszul végződött a kapcsolatuk, hogy a forgatáson is külön kellett tartani őket. Lena 2007 máju8sában ment férjhez Peter Loughran zenészhez; közös fiuk, Wylie Loughran 2010. március 31-én látta meg a napvilágot. Fia világra hozatalát követően Lena szülés utáni depresszióval küzdött. Lena és Peter 2011-ben különköltöztek, majd Lena 2012. július 20-án benyújtotta a válási papírokat a los angeles-i bíróságon. 2013. december 26-án mondták ki a válást.

2015 májusában Lena hivatalosan is bejelentette, hogy júliusra második gyermekét várja, egy kislányt. 2015. július 10-én adott életet lányának, aki a Teddy nevet kapta - édesapja Dan Cadan rendező, akivel Lena a The Devil's Wedding című rövidfilmben dolgozott együtt.

Lena nagyon jó barátságot ápol Piper Peraboval, akivel 2005-ben két filmben is együtt játszott; ugyancsak nagyon jóban van Peter Dinklage színésszel, akivel a Trónok harcában testvéreket alakítanak - tulajdonképpen Dinklage ajánlotta a producerek figyelmébe Lenát, hogy válasszák ki Cersei Lannister szerepére.

Lena korábban vegetáriánus volt, de egy 2011-es interjú szerint már eszik húst, igaz, nagyon ritkán. Több tetoválása is van, egyszer úgy nyilatkozott: "Már a születésemkor tintát viseltem." Tetoválásai között szerepel egy nagy virágos minta a hátán, valamint egy Pema Chödrön idézet a bordájánál. Az Esquire magazinnak egyszer úgy nyilatkozott: "Szeretem a tetoválásokat, olyan megnyugtatóak." A forgatások alkalmával gyakran el kell takarni tetoválásait, bár Lena erről úgy nyilatkozott, "általában nagyon jól működik a takarás, egyszerűen magadon kell hagynod a ruháidat."

Pályafutása alatt rengeteg magazin címlapján szerepelt, köztük a TV Guide, a G3, a Sunday Mirror vagy a német Filmstar előlapján is. 2007-ben 64. helyen szerepelt a Maxim magazin legszexibb 100-as listáján. 2007-ben negyedik, 2008-ban tizedik, 2009-ben harmadik helyen szerepelt az AfterEllen top 100 legszexibb színésznő listáján.

FILMOGRÁFIA
Filmek
2018 Fighting with My Family (utómunkálatok) ... Julia Knight
2018 The Flood (forgatás alatt) ... Wendy
2017 Thumper ... Ellen
2016 Az ősök gyűrűje: Final Fantasy XV ... Lunafreya Nox Fleuret (angol változat, hang)
2016 Büszkeség és balítélet meg a zombik ... Lady Catherine de Bourgh
2015 Titkok hálójában ... Jeannie Ellis
2014 Game of Thrones: A Telltale Games Series (Video Game) ... Cersei Lannister (hang)
2014 300: A birodalom hajnala ... Queen Gorgo
2014 Low Down ... Sheila Albany
2013 Kalandor: Az aranyládika átka ... Monica
2013 A végzet ereklyéi: Csontváros ... Jocelyn
2013 A bűn éjszakája ... Mary Sandin
2012 Dishonored (videójáték) ... Callista Curnow (hang)
2012 Dredd ... Ma-Ma
2010 Pete Smalls Is Dead ... Shannah
2009 The Super Hero Squad Show ... Black Widow / Mystique (hang)
2009 Risen (videójáték) ... Patty / Cathy / Jasmin (angol változat, hang)
2009 Az áruló szív ... Elizabeth Clemson
2009 Laid to Rest ... Cindy
2009 The Devil's Wedding (rövidfilm) ... The Devil's Bride
2008 Whore ... Mom
2008 A vörös báró ... Käte
2008 Tükör/Szilánk ... Gina McVey
2007 St. Trinian's - Nem apácazárda ... Miss Dickinson
2007 A mesterlövész ... DI Annette Ballard
2006 300 ... Queen Gorgo
2006 Vacancy (rövidfilm) ... Pam Bishop
2006 Ultra ... Penny / Ultra
2005 Egy szoknya, egy szoknya ... Luce
2005 Round About Five (rövidfilm) ... Girlfriend
2005 A barlang ... Dr. Kathryn Jennings
2005 Grimm ... Angelika
2003 No Verbal Response (rövdfilm) ... Megan
2003 A nagy alakítás ... Dolores
2002 Ripley és a maffiózók ... Sarah Trevanny
2002 Költői szerelem ... Blanche Glover
2002 Anazapta ... Lady Matilda Mellerby
2002 Churchill - A brit oroszlán ... Ava Wigram
2001 Széfbe zárt igazság ... Emma
2000 Aberdeen ... Kaisa
2000 Pletyka ... Cathy Jones
2000 Ropewalk ... Allison
1999 Inside-Out (rövidfilm) ... Window-dresser
1999 Anyegin ... Olga
1998 Vissza a jelenbe! ... Sylvia Weld
1997 Gold ... Colette
1997 Mrs Dalloway Young Sally
1997 Veszettek ... Connie
1997 Van Gogh's Ear (Short)
1995 Devil's Advocate ... Clare Rigby
1995 Groteszk ... Cleo Coal
1995 Loved Up ... Sarah
1994 Maugli, a dzsungel fia ... Kitty
1994 MacGyver: Az utolsó ítélet ... Elise Moran
1994 Fair Game ... Ellie
1993 Century ... Miriam
1993 Napok romjai ... Lizzie
1992 Lápvilág ... Young Mary

Sorozatok
2011-2017 Trónok harca ... Cersei Lannister (53 rész)
2015-2016 Danger Mouse ... Jeopardy Mouse (4 epizód, hang)
2014-2016 Nagyfater bátyó ... Aunt Grandma (3 epizód, hang)
2011 A nagy svindli ... Sally (1 epizód)
2008-2009 A terminátor: Sarah Connor krónikái ... Sarah Connor (31 epizód)
2004 Fantomcég (minisorozat) ... Ruby Ryder (2 epizód)
1998 Merlin (minisorozat) ... Guinevere (2 epizód)
1996-1997 Band of Gold ... Colette (8 epizód)
1997 Kiéhezve ... Steph Reynolds (1 epizód)
1997 Kavanagh QC ... Natasha Jackson (1 epizód)
1996 Ballykissangel ... Jenny Clark (1 epizód)
1993 Soldier Soldier ... Shenna Bowles (3 epizód)
1993 How We Used to Live ... Grace Palmer (3 epizód)
1993 Spender ... Emily Goodman (2 epizód)
1993 Screen Two ... Margaret (1 epizód)

Köszönöm a lehetőséget! meghajolo.gif
1 felhasználónak tetszik: Lindsay019
2017. június 03. 12:02 #3
Ellie Andrews
Ellie Andrews
*homo sensorium*
 
StátuszAmor vincit omnia.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.08.18.
Hozzászólás: 6949
Csatolások: 3304
Azonosító: 133484
Offline offline
Pont időben. biggrin.gif Örülök, hogy Lena lapja jó helyre kerül! Jó szerkesztést, kedves duracell! meghajolo.gif
3 felhasználónak tetszik: Lindsay019, funny18, duracell
Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!