Starity

Thalía 40 éves

2011. augusztus 26. 09:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A darázsderekáról, kislányos arcáról és hosszú barna fürtjeiről híres mexikói énekes-színésznő, aki a 90-es években szexszimbólumnak számított hazájában, mától már a negyvenesek táborát erősíti.

hirdetés
Thalía 40 éves

Ariadna Thalía Sodi Miranda, azaz Thalía, ahogy a világon mindenki ismeri, pontosan 40 évvel ezelőtt, 1971. augusztus 26-án látta meg a napvilágot a Mexikói Egyesült Államok fővárosában. Édesapja, akit sajnos már ötéves korában elvesztett, Dr. Ernesto Sodi Pallares elismert mexikói tudós, kriminológus, igazságügyi orvos- és írásszakértő, jogász, édesanyja, Yolanda Miranda Mange pedig festőművész, menedzser volt. Yolanda asszony öt leánynak adott életet, Thalía volt a legkisebb a tudós-művész családban.

Egyéves korában már üdítőreklámban szerepelt, iskolásévei alatt klasszikus baletott tanult és szertornázott – arról álmodott, hogy felnőtt korára olimpiai tornász lesz. Egy baleset következtében azonban térde megsérült, így álmának befellegzett: végül az éneklést választotta.

Kilencéves korában már tagja volt a Din-Din együttesnek, több gyermek-tehetségkutatón is részt vett, majd a Grease musical spanyol feldolgozásában, a Vaselinában szerepelt a mexikói Timbiriche együttessel. 1986-ban belépett a tinikből álló pop-rock bandába, melynek három éven keresztül egyik frontleánya volt. Eközben a producerek felfigyeltek nőiességére és tehetségére, s már kisebb telenovella-szerepeket is ajánlottak neki: első szerepe a Pobre señorita Limantourban volt 1987-ben, első főszerepét pedig a Luz y sombra című telenovellában kapta 1989-ben. Még ugyanebben az évben kilépett a Timbiriche együttesből, és egy évre az Egyesült Államokba utazott, ahol a Los Angeles-i Egyetemen (UCLA) zenét és előadó-művészetet, valamint angol nyelvet tanult.

1990-ben megjelenik első pop-rock stílusú szólóalbuma Thalía címmel, melyet 1991-ben a Mundo de Cristal, 1992-ben a Love követ. Ugyanebben az évben felkérik egy telenovella-trilógia főszerepére, melyekben az a közös, hogy főhősük egy María nevű szegény lány, aki a sorozat végére meggazdagszik. Ennek keretében 1992-ben a María Mercedes, 1993–1994-ben a Marimar, 1995–1996-ban a María la del Barrio (María) című melodrámák főhősnője volt. Sorozataival, melyeket a becslések szerint több mint egymilliárdan láthattak, világhírnévre tett szert, miközben zenei karrierje is felfelé ívelt.

1997-es Mujer Latina (Latin nő) című dala máig felcsendül a latintánc-versenyeken

A zene terén azonban az igazi áttörést az 1995-ben, immár az EMI kiadónál megjelent En éxtasis című nagylemeze hozta meg, melyen a híres kubai zenésszel, Emilio Estefannal dolgozott együtt. Még nagyobb sikert jelentett az 1997-ben megjelent Amor a la mexicana, mellyel Európában is ismertté vált – az album még a MAHASZ top 40-es listáján is 17 hétig szerepelt, 4. csúcshelyezéssel. Ekkorra már igazi világsztárrá vált: Los Angelesben április 25-ét Thalía-nappá nyilvánították, a Fülöp-szigeteken Quezon City kulcsát ajándékozták neki, és díszpolgárrá avatták. A sikereket csak halmozta a 2000-ben megjelent Arrasando című albuma, melyen a népszerű Rosalinda (1999) című telenovella főcímdala is helyet kapott. 2002-es Thalía című albuma már csak Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban volt sikeres, innentől kezdve zenei karrierje lefelé ívelt; a 2003-ban megjelent angol nyelvű albuma, melyhez nagy reményeket fűztek, nem volt elégséges az USA meghódításához, csak pillanatnyi sikert hozott – de legalább ennek köszönhetően egy-két videoklipjét Magyarországon is vetítették a zenecsatornák.

A 2005-ben megjelent El sexto sentido és – első gyermeke születése utáni visszatérésként – a 2008-ban készített Lunada című albumai szintén nem keltettek túl nagy feltűnést; az utóbbit követően meg is vált az EMI kiadótól. Az igazi zenei visszatérést a 2009-es Primera fila című akusztikus koncertalbuma jelentette, immár a Sony Music gondozásában, amely minden addigi sikert felülmúlt szülőföldjén: elérte az eladásokért adható legmagasabb, gyémántlemez minősítést (s utána pluszban még két platina- és egy aranylemezt is bezsebelt vele), valamint Oye!-díjat is kapott érte a legjobb popénekesnő kategóriában, amely Mexikóban egyenértékű a rangos amerikai Grammy-díjjal. Az album több latin-amerikai országban is arany-, illetve platinalemezes lett; összesen több mint 600 000 példányban kelhetett el. (A sikerek ellenére Európában – Spanyolország és Görögország kivételével – nem adták ki.)

Thalía az üzleti életben is megállja a helyét: több termékkollekciót piacra dobott, különböző márkák és alapítványok latin kampányfigurája volt, két könyvet is írt, a harmadik idén novemberben jelenik meg. Amellett, hogy jelenség, ma már elsősorban feleség, és immáron két kisgyermek büszke édesanyja: Sabrina Sakaë 2007. október 7-én, Matthew Alejandro pedig 2011. június 25-én született. Férjével, Tommy Mottola amerikai üzletemberrel, akinek 2000. december 2-án mondta ki a boldogító igent, 11 éve él boldog házzasságban – reméljük, még hosszú éveken át így lesz.

Isten éltesse sokáig!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek