Starity

Az ENSZ kitüntette Angelina Jolie-t

2011. október 05. 09:09   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfő este Genfben dicsérő szavakkal illette Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznőt, az elmúlt években a menekültekért végzett áldozatos munkájáért.

hirdetés
Az ENSZ kitüntette Angelina Jolie-t

A kormányzati tisztviselőkből, diplomatákból, adományozókból és segélyszervezeti munkatársakból álló kétszáz fős közönség előtt Angelina Jolie elismerésben részesült, amiért immáron tíz éve működik közre az ENSZ munkájában jószolgálati nagykövetként.

„Megtiszteltetés a menekültek érdekében dolgozni, és alig várom a következő tíz évet” – mondta Jolie a színpadon.

A színésznő, akit egy arany kitűzővel ajándékoztak meg, közel 30 országban járt már az ENSZ jószolgálati nagyköveteként az elmúlt évtizedben, csak ebben az évben Afganisztánban, Tunéziában, Törökországban, Máltán és Olaszországban.

„Nagyon hálás vagyok annak a rengeteg menekült családnak, akikkel volt szerencsém és kiváltságom együtt tölteni az elmúlt éveket. Annyira sokat tanultam tőlük. Megtanultam jobb emberré, jobb anyává válni” – mondta Jolie. „Azáltal inspiráltak, hogy nap mint nap megmutatták nekem az emberi lélek törhetetlen erejét.”

A színésznőt dicsérve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa, António Guterres így nyilatkozott: „Ő a humanitárius világban létező legnagyszerűbb jószolgálati nagykövet.”

Az esemény fénypontjaként a Társaság a Humanitárius Összetartásért (Society for Humanitarian Solidarity) közel háromszáz munkatársa és alapítója megkapta a rangos Nansen Menekültdíjat, amelyet Jolie és Guterres adott át. A szervezet a több ezer, Jemen partjaira érkezett, kétségbeesett menekült és migráns számára nyújtott életmentő munkájáért részesült az elismerésben.

„Úgy gondolom, megérdemlik a nemzetközi közösség elismerését” – mondta Guterres, míg Jolie szintén tiszteletét fejezte ki a jemeni segélyszervezet dolgozói iránt. „Az SHS munkatársai gyakran a saját életüket teszik kockára azzal, hogy embereket mentenek meg a tengerből. Szomorú, de gyakran az is megesik, hogy ők temetik el a halottakat. Azonban kétség sem fér ahhoz, hogy sokkal kevesebb túlélő volna, ha ők és az emberiségért folytatott önfeláldozó munkájuk nem létezne. Köszönjük nekik.”

Majd hozzátette: „Nem szabad elfelejtenünk, mi történik a világnak ezen részén. Nem szabad elfelejtenünk, mennyire kétségbeesettek ezek az emberek, amikor az egyetlen lehetőségük, hogy a halált kockáztatva tengerre szálljanak, és az életüket a kegyetlen csempészek kezébe adják.”

A színésznő elmondta, hogy fontolóra veszi egy új és még szélesebb körű szerep elvállalását az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkájában. Kedden azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy jelenleg a lehetőségek felmérését és a részletek kidolgozását végzik, de egyelőre még nem sikerült lezárniuk az ügyet, mert a pontos és teljes megoldásra törekszenek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek