Starity

Szilikon: pánik a sztárvilágban

2012. január 17. 07:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Félnek a mellnagyobbító beavatkozáson átesett sztárok. Nemrég kiderült, hogy egy francia cég egészségre ártalmas, kőolajszármazékot is tartalmazó szilikonbetéteket gyártott. A magyar celebek között is lehetnek érintettek.

hirdetés
Szilikon: pánik a sztárvilágban

Részletes vizsgálat után betiltották a francia PIP cég által gyártott implantátumokat, mert bevizsgálatlan üzemanyag-adalékot használtak fel az előállításukhoz. Feltételezések szerint az olaj- és gumiiparban használt szilikontermékek okozzák, hogy a PIP-implantátumoknak nagyobb a szakadási rátájuk, mint bármelyik másik betétnek.

Ezen felül pedig a híresztelések szerint összefüggés lehet a fent említett betétek és a mellrák kialakulása között, de erről még folynak a viták az orvosok körében. A világ 65 országában összesen 300-400 ezer nőnek ültettek be PIP-mellimplantátumot, köztük itt Magyarországon is – hazánkban mintegy ötezren lehetnek érintettek. Hivatalos közleményben szólították fel a nőket, hogy azonnal vizsgáltassák, valamint cseréltessék ki a szóban forgó implantátumokat, mert veszélyesek. A kirobbant botrány hatalmas pánikot keltett a világban.

Pamela Anderson a világ első számú szilikoncsodája, ő hozta divatba a mellnagyobbítást és ennek is köszönheti hírnevét. Első műtétje óta többször is változtatott méretein, de most úgy döntött kisebbre cserélteti: „Amikor a kilencvenes években megcsináltattam a melleimet, még fel sem merült, hogy ez veszélyes. Ma már tudom, hogy sok baj forrása. Mivel a bőröm megereszkedett nem akarom elhagyni az implantátumot, de nemrég kisebbre és biztonságosabbra cseréltettem.„

Victoria Beckham híres feltünési viszketeségéről és egy időben boldogan mutogatta szilikon melleit, ám mielőtt kislánya megszületett volna kivetette implantátumait. Megijesztették a szivárgó szilikonbetétekről szóló hírek, miután olyat hallott, hogy rákot is okozhat egy kiszakadt implantátum. Rájött, hogy a természetes a menő, és hogy egy jó push-up melltartó is elérheti a kívánt hatást.

Hazánkban az első számú pornócsillagnak – Cicciolinának is vannak implantátumai. Ő még külföldön szánta rá magát a beavatkozásra, de meg is bánta. Azzal azonban nincs tisztában, hogy a hibás szériából származó betét van-e a mellében. Elmondása szerint évekkel a műtét után mellei fájni, feszülni kezdtek, és ez hónapról-hónapra rosszabb lett. Az orvos tokzsugorodást állapított meg nála, aminek következtében akár el is deformálódhatott volna a melle, ezért az expornócsillag azonnal cseréltetett.

Győzike felesége, Bea asszony is átesett a mellnagyobbító műtéten, de egyelőre nem lépett az ügyben. Fél a vizsgálattól, pedig lehet, hogy neki is hibás betétje van: ”Nagyon félek tőle, hogy azt mondják hibás az implantátumom. Nincs vele semmi probléma, semmi nem utal arra, hogy bármi gond lenne, így abban reménykedem, hogy nincs bajom és nem is lesz. Annak idején a legjobb implantátumot választottam.„

Dundika második babája után szeretné majd újraműttettni melleit. Nincs tisztában vele, hogy milyen implantátuma van. 2004-ben műttette magát, és abba a szériába tartozik, akinek 15-20 év után kell cserélni. A gyermeke miatt most orvosra sincs ideje és elmondása szerint a szoptatásnak semmi köze az implanátumhoz, így nem veszélyezteti babáját.

A magyar Britney Spearsként megismert Zimány Linda is rendelkezik implantátumokkal, igaz, szerencsésnek mondhatja magát, mert nem ilyen betétje van. A modellt tavaly műtötték, de elmondása szerint eddig semmilyen problémát nem észlelt és szigorúan betartja orvosa utasításait, valamint jár kontrollra is rendszeresen.

A fitness királynő Rubint Réka azonnal rohant a kontrollra, amikor meghallotta a szörnyű híreket. Öt éve műttette magát, minden évben jár kontrollra. Orvosa szerint nem szükséges az implantátumcsere, minden a legnagyobb rendben van nála.

Szűcs Judith énekesnő kétszer feküdt kés alá, hogy mellei tökéletesek legyenek. Másodszor azért került sor a műtétre, mert túl nagy betéteket választott, így kisebbre cseréltette. Orvosa ugyan nem dolgozik a PIP termékeivel, de Judith előző implantátuma tőlük származott, így szerencséje volt az énekesnőnek.

Hazánkban Hajdú Sarka Kata járt a legrosszabbul. Öt éve operáltatta meg melleit. Az egyik kontrollon kiderült, hogy kiszakadt az implantátuma és csomók keletkeztek a hónaljában. Katát előző orvosa beszélte rá a PIP-implantátumokra. Néhány nappal később eltávolították a sérült szilikonbetéteket, a szövettan eredménye pedig negatív lett, így Katának az ilyedtségen kívül semmi baja nem lett, demegtanulta a leckét.

„Elégedett vagyok az eredménnyel, de ma már nem műtetném meg magam, hisz a nagyobb mell nem helyettesíti az egészséget. A nőknek pedig csak azt tudom javasolni, hogy ha nem muszáj, ne feküdjenek kés alá!” - figyelmezteti nőtársait Hajdú felesége.

Ma a nők 75%-a szánja rá magát a mellnagyobbításra, mert nem tartja tökéletesnek melleit, a veszélyekkel pedig nem számolnak. Az orvosok véleménye megoszlik, a plasztikai sebészek szerint a bavatkozás teljesen problémamentes, semmi gond nem lesz vele. De miért is beszélnének maguk ellen?

Vannak nők, akik megbánták, vannak akiknek a teste be sem fogadja az idegen anyagot, míg mások boldogan élnek vele. Egyesek szerint súlyos allergiát okozhat, és a felvágott szövetek sosem gyógyulnak be teljesen, szoptatni pedig nem ajánlott velük. Akármennyire is biztonságosnak és esztétikusnak mondják, oda kell figyelni a sötét oldalára is, ahogy a kirobbant botrány is mutatja.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek