Starity

Így szerezd meg álmaid állását!

2013. június 25. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Épp most szerezted meg a szakmád, érettségid, és szeretnél elhelyezkedni vagy csupán munkahelyet akarsz váltani? Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet és praktikát, hogyan találd és szerezd meg álmaid állását!

hirdetés
Így szerezd meg álmaid állását!

Manapság igen nagy problémát jelent a munkanélküliség, hiszen minden munkaképes felnőtt ember szeretne a szakmájának megfelelő állást betölteni és ehhez kiérdemelten megkapni a versenyképes fizetést. Cikkünkben most adunk némi útmutatót, hogy hogyan és hol éremes munka után néznünk.

Az álláskeresés sosem egyszerű, hiszen minden szakképzett, munkaképes felnőtt arra vágyik, hogy a szakmájának és képzettségének megfelelő állást tölthessen be, azonban sajnos ez nem mindenkinek adatik meg. Lássuk, hogyan és hol érdemes kutakodni!

A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy az állások betöltése 75%-a rejtett utakon, ismerősök által történik, a maradék 25% pedig sajtó útján. Ez azért fontos, mivel kiemelkedő jelentősége van annak, hogy milyen kapcsolatot tartasz fenn ismerőseiddel. Ne feledd: soha nem tudhatod, hogy ki miben tud majd segíteni neked és fordítva!

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy mégis miért hatékony az, ha ismerős által jutunk egy álláshoz. Nincs itt semmi nagy titok, ugyanis az ismerősök általi munkahelybetöltés azért praktikus, mivel az ismeretség által lecsökken a betanulási idő és jóval alaposabb is lesz az így elvégzett munka; emellett pedig a munkáltató biztos lehet abban, hogy a közös munka eredményes és hatékony lesz.

Mindemellett természetesen ott vannak még a fejvadász cégek is. Ezek a vállalatok saját maguk által összeállított adatbázisból dolgoznak és kizárólag felső vezetőket keresnek. A fejvadász cégek soha nem hirdetnek, saját maguk keresik meg a kiszemelt leendő munkaerőket és munkafolyamatuk a legtöbb esetben titkos.

Nézelődj az interneten!

Az internet a 21. század nagy csodája, ugyanis napjainkban már szinte bárhonnan elérhető, hála az okos telefonoknak vagy a vezeték nélküli hálózatoknak. Az újsághirdetések szinte ritkaságszámba mennek, hiszen ott tartunk ebben a felgyorsult világban, hogy az internetnek közel akkora vagy nagyobb a presztízsértéke, mint a nyomtatott sajtónak.

Elsősorban a nagyobb álláshirdető portálokon érdemes nézelődni, hiszen ezek amellett, hogy széles körben ismertek és ellenőrzöttek, még te magad is adhatsz fel hirdetést – sok esetben ingyen. Lássuk, mire érdemes figyelni, ha meg szeretnél pályázni egy állást!

A képzettségednek, végzettségednek és szaktudásodnak megfelelő önéletrajzot írj!

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: mindig a végzettségednek és tudásodnak megfelelő munkakört pályázz meg, hiszen amihez értesz, az nem okozhat meglepetést számodra! Ehhez kapcsolódóan szerkeszd az önéletrajzodat az adott cégre szabva. Ha a hirdetés úgy kéri, mellékelj képet is, ha azonban nem kér, akkor szükségtelen megtenni ezt a lépést. Mindig a meghatározott időpontig nyújtsd be pályázatodat, mely áll az önéletrajzból és a kísérőlevélből. Lássuk, mit tartalmazzanak!

A kísérőlevélbe írd bele, hogy honnan hallottál az állásról, miért vagy alkalmas a pozíció betöltésére és essen néhány szó a szakmai előmeneteledről, mely arra ösztökéli majd az olvasót, hogy tüzetesebben vizsgálja meg az általad küldött önéletrajzot. Nagyon fontos, hogy a kísérőlevél és az önéletrajz háttere is fehér legyen – nyomtatott formában történő megjelenés esetén is! –, valamint válassz egyszerű betűtípust! Kerüld a míves illusztrációkat, iniciálékat, a sablonszövegeket és a partifotókat. A rólad készült kép mindig igazolványkép legyen!

Az önéletrajz legfontosabb elemei a név, elérhetőségek, tanulmányok, tapasztalatok, valamint az önéletrajz, mint megnevezés. Az önéletrajzoknak is több típusa van, melyek közül választhatunk. Lássuk, melyek ezek!

Kronológiai önéletrajz

A kronológiai vagy időrendi önéletrajz az iskolai végzettségeket és szakmai tapasztalatokat összegzi arról informálva az olvasót, hogy a pályázó hol, mikor és kinél dolgozott korábban.

Eredményes lehet azon jelentkezők számára, akik hosszabb ideig dolgoztak egy helyen; ám kerülendő azok esetében, akik hosszabb ideig nem álltak alkalmazásban illetve munkaviszonyukat több különböző helyen töltötték el.

Funkcionális önéletrajz

A funkcionális önéletrajz egy teljesítményekre épülő beszámoló, melynek során a pályázó az általa megcélzott álláshoz szorosan kapcsolódó képességeiről és teljesítményeiről tájékoztatja a leendő munkáltatót.

Ebben az esetben nem kell felsorolni az összes korábbi munkahelyet, csupán a célálláshoz közel álló tapasztalatokat. Hátránya, hogy a munkaadó ekkor hiányolhatja a pontos adatokat; viszont jól beválik azok esetében, akiknek korábbi állásaik kapcsolódnak a megpályázott álláshoz.

Kombinált önéletrajz

A kombinált önéletrajzot képesítési beszámolónak is hívják. Ebben az esetben a pályázó közli korábbi munkahelyeit és munkáltatóit évszámmegjelölésekkel, ahol tud; ahol pedig nem tud, ott ügyesen megfogalmazva kitölti az így keletkezett űrt.

Ideális azon pályázók esetében, akik széles körű tapasztalatokkal rendelkeznek, viszont hátránya, hogy pontatlannak tűnhet.

Hagyományos önéletrajz

A hagyományos önéletrajz olyan, mint a régi magyar önéletrajz, vagyis ekkor a pályázó kerek mondatokba fogalmazva értesíti a munkaadót tanulmányairól és korábbi munkahelyeiről. Manapság már nem alkalmazzuk ezt az önéletrajz típust, csupán szociális vagy humán területen kérhetnek a pályázóktól ilyen fogalmazású dokumentációt.

Amerikai típusú önéletrajz

Ez az önéletrajz típus a legelterjedtebb, ugyanis ilyet szokás külföldre is küldeni. Címszavas elrendezésű, vázlatszerű és fordított időrendet alkalmaz a tanulmányok és tapasztalatok felsorolásánál.

Előnye, hogy könnyen áttekinthető és tárgyaligas; hátránya azonban az, hogy ebben az esetben a munkáltató igen keveset tudhat meg a pályázó személyiségjegyeiről.

Félamerikai típusú önéletrajz

Ez a típus a hagyományos és az merikai típusú önéletrajz keveréke, azaz címszavakként tartalmazza az adatokat, de részletesen ki is fejti azokat. A címszavaknak köszönhetően könnyen áttekinthető, a fogalmazott rész pedig rálátást enged a tapasztalatokra.

Amennyiben önéletrajzod felhívja a munkáltató vagy HR-es munkatárs figyelmét, akkor következik, hogy behívnak egy felvételi elbeszélgetésre. Lássuk, melyek az alapszabályok, hogy megnyerő lehess az állásinterjún!

Mindig jelenj meg pontosan, a szakmához kapcsolódó öltözékben!

Fő a pontosság, tehát a megbeszélt időpont előtt 10 perccel jelenj meg! Ekkor a leendő munkáltató meggyőződhet arról, hogy megbízható és elszánt vagy arra, hogy betöltsd a pozíciót. Nagyon fontos, hogy a munkakörnek megfelelő öltözékben jelenj meg, tiszta és ne feltűnő vagy kihívó ruhadarabokban, mert ellenkező esetben visszatetszést kelthetsz és természetesen ne ekkor kísérletezz a sminktáskád legújabb darabjaival sem! A kiegészítőid passzoljanak egymáshoz, de kerüld a feltűnő és hivalkodó darabokat! A hajad szintén tiszta legyen és ápolt!

Légy udvarias!

Érkezéskor köszönts mindenkit, a portástól kezdve a többi pályázón át a felvételiztetőig, hiszen a köszönés amellett, hogy egy alapvető dolog, még szimpatikussá is tehet. Légy tiszteletteljes, ne tegezd le a felvételiztető(ket), várd meg, hogy felajánlják azt neked!

Köszönés után mutatkozz be és kezdetét is veheti az elbeszélgetés. Hasznos tipp, miszerint mindig legyen nálad önéletrajz arra az esetre, ha a felvételiztető elfelejtette volna, így könnyebben indul meg a társalgás, ha előttük vannak a dokumentumok, így bizonyos dolgokba bele tudnak kérdezni. Természetesen szintén alapszabály, hogy az interjú alatt kapcsold ki a telefonodat, vagy vedd le róla a hangerőt!

Légy határozott és magabiztos fellépésű!

Természetes, hogy ilyenkor benned is megvan az a drukk, hogy mi lesz most, de fő a határozottság! Légy természetes, határozott és magabiztos, hiszen nem kell művészet ahhoz, hogy magadat add! Gondolj arra, hogy ha felkészült vagy, akkor nincs mit veszítened, ha pedig nem készültél fel, akkor ugye, nem okozhat meglepetést egy esetleges kudarc. Légy tárgyilagos, lényegre törú, ugyanakkor kedves és mindig mosolyogj, hiszen ez szimpatikussá tehet téged!

Végezetül pedig lássuk, milyen kérdésekre számíthatsz!:

  • Honnan hallottál a cégről?
  • Miért jelentkeztél az adott állásra?
  • Mi jelenti számodra a motivációt?
  • Mik a céljaid?
  • Miért tartod alkalmasnak magad a célállás betöltésére?

Lássuk be, mindannyiunk napi megélhetéséhez nagyon fontos, hogy rendelkezzünk állással és az ehhez járó megfelelő jutattással, hogy finanszírozni tudjuk megélhetésünket! Bízunk abban, hogy cikkünknek köszönhetően több álláskeresőnek is segíthettünk, hogy megtalálja az általa áhított álommunkát! Eredményes álláskeresést kívánunk!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek