Starity

40 éves lett Amy Adams

2014. augusztus 20. 17:05   |   Szerző: Lindsay019

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma ünnepli 40. születésnapját Amy Adams. Lássuk, milyen utat járt be eddigi élete során!

hirdetés
40 éves lett Amy Adams

Amy Lou Adams 1974. augusztus 20-án született az olasz Vicenzában, Richard Kent és Kathryn Hicken amerikai szülők negyedik gyermekeként. A brit felmenőkkel is rendelkező lány édesapja katonaként dolgozott, így családja bázisról-bázisra költözött vele, míg végül a coloradói Castle Rockban telepedtek le. Amy ekkor 8 éves volt, apja éttermekben vállalt munkát énekesként, édesanyja pedig testépítőként dolgozott. Szülei 1985-ben elváltak.

A kis Amyben hamar megmutatkozott a művészi véna, hiszen már a középiskolában is tagja volt a kórusnak, miközben arról álmodozott, hogy egyszer profi balett-táncosnő válik majd belőle. Érettségi után édesanyjával Atlantába költöztek, bár később bevallotta, egy része megbánta, hogy nem ment egyetemre. Hamar ráébredt arra, hogy a balett nem neki való, így 18 évesen már a közösségi színházban lépett fel. Később táncosként kezdett dolgozni vacsoraszínházakban, itt fedezte fel Michael Brindisi rendező is.


Lagzi-randi (2005)

Egy izomhúzódás miatt épp szabadságon volt, amikor úgy döntött, hogy elmegy a Szépségtépő verseny meghallgatására, és a szerepet végül meg is kapta. Kolléganője, Kirstie Alley tanácsára Los Angelesbe költözött, az első itteni évét később sötétnek és sivárnak jellemezte. Hamarosan szerepet kapott egy sorozatban, ami nem érte el a csatorna elvárásait, így az elkészült epizódokból egy filmet, a Kegyetlen játékok 2-t készítették el.

Ezek után egy sor kisebb filmben volt látható, valamint olyan sorozatokban vendégszerepelt, mint a Bűbájos boszorkák, a Buffy, a vámpírok réme, vagy a Smalville. Végül megkapta a csinos ápolónő szerepét Steven Spielberg igaz eseményeket feldolgozó Kapj el, ha tudsz című filmjében. Spielberg szerint ennek a filmnek fel kellett volna lendíteni a lány karrierjét, ám ez nem így történt. Több mint tíz évvel ezelőtt jött el számára az igazi áttörés, amikor szerepet kapott a Junebugban. Az ekkor 30 éves Amy aggódni kezdett karrierje miatt, ám hamarosan eloszlatta kétségeit a film kritikai sikere, valamint a Sundance Filmfesztiválon elnyert különdíja.


Bűbáj (2007)

Mindeközben egyre ismertebb filmekben kapott szerepet, így láthattuk a Lagzi-randi, Ásó, kapa, vadkaland és a Taplógáz című filmekben is, majd egy szinkronszerep után a Disney felfigyelt a lányra és megkapta a főszerepet az animációs-élőszereplős Bűbájban. A szerepre nagyjából 300 színésznő jelentkezett, Kevin Lima rendezőt azonban meggyőzte Amy karakter iránti elkötelezettsége.

A Bűbáj kereskedelmi és kritikai siker lett, számos díjra, köztük Arany Glóbuszra is jelölték, betétdalaiból három pedig az Oscar-gálán is indult, ahol Amy előadta az egyiket. Egyre többen figyeltek fel rá, több felkérést kapott, így hamarosan Tom Hanks, Julia Roberts és Philip Seymour Hoffman oldalán tűnt fel a Charlie Wilson háborújában, ezután pedig egy szingli anyukát alakított a Tiszta napfényben.


Éjszaka a múzeumban 2. (2009)

2008-ban többen beskatulyázták az ártatlan kislány szerepébe, miután megjelent a Miss Pettigrew nagy napja, azonban a Kétely című filmmel bebizonyította, hogy többféle karakter eljátszására is képes. A film rendezője, John Patrick Shanley Ingrid Bergmanhoz hasonlította őt. Bár a kritikusok többsége nem volt megelégedve vele, a szerepért immár másodszorra jelölték Oscar-díjra.

Miután Amelia Earhart volt az Éjszaka a múzeumban 2-ben, majd Meryl Streep mellett játszott a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmben, és láthattuk a Szökőhévben is, elérkezett újabb jelentős filmje, a The Fighter – A harcos. A film rnedkívüli kritikai fogadtatása mellett a harmadik Oscar-jelölést is jelentette számára, amit végül kolléganője, Melissa Leo vihetett haza. A 2011-es Muppetsben ismét együtt dolgozott a Disney-vel, természetesen énekes szerepben.


Amerikai botrány (2013)

2012-ben a pék feleségét alakította az Into the Woods színpadi előadásában, majd szerepelt a karrierje fénypontjaként is emlegetett The Masterben, amiért Oscar-díjra (immár negyedszer), Arany Glóbuszra és BAFTA-díjra is jelölték. Ugyanebben az évben Clint Eastwood lányát alakította Az utolsó csavarban, majd egy drogos költőt formált meg az Úton című filmben.

2013-ban Lois Lane bőrébe bújt Henry Cavill oldalán Az acélemberben, majd David O. Russel filmjében, az Amerikai botrányban tűnt fel. A film meghozta számára élete első Arany Glóbuszát, valamint ötödik Oscar-jelölését, a kritikusok pedig az egekig magasztalták alakítását. Szintén ebben az évben egy másik Oscar-esélyes filmben, A nőben is szerepelt, melyet Spike Jonze rendezett.


Big Eyes (2014)

Amynek várhatóan a jövőben sem kell unatkoznia: legközelebb a Big Eyes című életrajzi drámában láthatjuk majd, méghozzá Tim Burton rendezésében, amiben Margaret Keane festőnőt alakítja majd. Steve Martin novella-adaptációjában, az Object of Beautyban is viszontláthatjuk jövőre, valamint ismét Lois Lane lesz a Batman v Superman: Dawn of Justice-ban.

Amynek szerencsére a magánéletében is minden a legnagyobb rendben van, 2001-ben ismerkedett meg Darren Le Gallo színésszel, akivel 2008-ban jegyezték el egymást. Közös kislányuknak, Aviana Olea Le Gallónak 2010 májusában adott életet.

Boldog 40. Születésnapot, Amy!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek