Starity

David Walliams gyerekek között népszerűsíti az olvasást

2015. január 28. 13:01   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rendkívül sokoldalú brit színész újabb szép dolog mellé állt: csatlakozott a Get London Reading akciójához, mely program az olvasást kívánja népszerűsíteni már a legkisebbek körében is.

hirdetés
David Walliams gyerekek között népszerűsíti az olvasást
Fotó: Radio Times

A komikusként is jól ismert 43 esztendős David Walliams nemrég ellátogatott egy londoni iskolába, hogy beszéljen az olvasás szeretetéről és fontosságáról. A színész ifjúsági regényeiről is ismert, több díjat kapott már köteteiért, melyekért szó szerint rajonganak kicsik és nagyok egyaránt. A rendhagyó látogatásra egyébként a London Evening Standard írástudási kampánya keretei között került sor.

David az első pillanattól kezdve élvezhette a kicsik kitüntető figyelmét, akik izgatottan várták, mi is fog történni. A közös programon a színész egyik saját regényéből, a Gengszter nagyiból olvasott fel. Mint mondta: A sok fantasztikus gyerekkori emlékeim egyike, hogy édesapám, aki ma már sajnos nincs velünk, minden este mesélt nekem, miközben én a mellkasán feküdtem. Nagyon szerettem a Dr. Seuss-könyveket, amiket olvasni szokott nekem. Tisztán emlékszem ezekre – mesélte meghatódva, miközben hozzátette, hogy ő is nagyon fontosnak tartja a közös esti mesét, amit gyakorol is Lara Stone modellel közös, 20 hónapos kisfiukkal, Alfreddel.

A mozgalom szervezői azt mondták, nagyon fontos emlékeztetni az embereket arra, hogy micsoda örömet is tud szerezni egy jó könyv: Nem szabad a napi rohanásban elfeledkezni az olvasásról sem. Van egy csomó ember, aki soha nem olvasott el egyetlen könyvet sem, mert azt hiszik, hogy az olvasás egy teljesen unalmas szellemi tevékenység. Pedig annyira fontos!

Walliams első gyermekkönyvét, A fiú ruhábant még 2008-ban írta meg és tette közzé, amit azóta már 42 nyelvre fordítottak le és csak az Egyesült Királyságban több mint hatmillió példányban kelt el.

A gyermekkönyvek bűnös élvezetek. Szerettem gyűjteni régi kiadásban az Alice Csodaországbant vagy a Charlie és a csokigyárat. Valahol a fejemben mindig volt egy afféle törekvés, hogy írjak egy saját történetet, de én nem hinném, hogy ez több lenne annál, mint egy nagyon szép hobbi – mondta David arra a kérdésre, miért kezdett el tevékenykedni az ifjúsági irodalomban.

Az Ashburnham Iskola sürgette diákjait, hogy találjanak legalább egy olyan könyvet, amit szeretnek és felgyújtja bennük az érdeklődés szikráját az olvasás iránt. David számára ez volt a Roald Dahl által írt Charlie és a csokigyár.

A színész arra biztatta a kezdő fiatal szerzőket, hogy olyan sok történetet találjanak ki, amennyit csak tudnak, és eközben olvassanak olyan sokat, amennyit csak lehetséges. A gyermekek a találkozó végén kaptak egy-egy aláírt példányt a színész legújabb könyvéből, a Szörnyű nagynéniből.

Nagyon izgatott voltam, hogy találkozhatok vele. Megvettem az egyik könyvét tegnap! – mondta a 10 éves Niba Ahmed, akinek mondandójához a kilenc esztendős Alla Abukassem hozzátette: Szeretem a könyveit. Az én kedvencem a Büdöss úr.

Az Ashburnham is részesül három önkéntes karitatív munkájában, akik szintén a kampány partnerei és arra próbálják rávenni a kicsiket, hogy olvassanak, és ne maradjanak le a tanulásban, valamint az írás-olvasás terén. Mentorok segítettek több mint 2300 gyermeknek, több mint 300 iskolában, mióta útjára indult a Get London Reading mozgalom.

A London Evening Standard tulajdonosa, Evgeny Lebedev azt mondta, hogy őt is kedves emlékek fűzik Rudyard Kiplilng és Jack London történeteihez. Szerette őket olvasni, pláne úgy, hogy a nagyapja egykor zoológusként tevékenykedett: Nagyon büszke vagyok erre a kampányra. Már több mint három éve fut és annyi, de annyi gyereknek segített beleszeretni az olvasásba.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek