Starity

12 dolog, amiben a Gossip Girl és a Pretty Little Liars hasonlít

2015. augusztus 11. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezúttal annak jártunk utána, hogy vajon közös forgatókönyv alapján készült-e két kedvenc csajos sorozatunk, és elhoztuk nektek azt a 12 érdekességet, melyben hasonlít a két széria. VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

hirdetés
12 dolog, amiben a Gossip Girl és a Pretty Little Liars hasonlít
Fotó: ABC FAMILY/THE CW

Gossip Girl, Pretty Little Liars – két sorozat, ami rengeteg fiatal életét változtatta meg, és rávilágított arra, milyen súlyos következményei (is) lehetnek a zaklatásnak. Egyik a New York-i Upper East Side csillogó, ám közel sem tökéletes világába enged bepillantást nyerni a kíváncsi szemeknek; a másik Rosewoodba kalauzol, ahol semmi sem az, aminek látszik és senki sem marad túl sokáig halott.

Ezúttal két kedvenc csajos sorozatunkat állítottuk pellengérre, és bár csak találgatunk, hogy vajon ugyanazon séma alapján készültek-e a forgatókönyvek, felfedezni véltünk néhány igazán feltűnő egybeesést. Tartsatok velünk!

1. Mindkét sorozat regényen alapul. Míg a Gossip Girl Cecily von Ziegesar fejéből pattant ki, addig a Pretty Little Liarst Sara Shepardnak köszönhetjük. Ugyan a sorozatok nem követik az eredeti történetek útvonalát, sikerük messze túlszárnyalta a könyvekét, így ezt az apróságot hajlandóak vagyunk elnézni a szériák forgatókönyvíróinak és producereinek.

2. Egy online zaklató köré épül a történet. Míg a Gossip Girlben egy titokzatos pletykás lány (?) teregeti ki az Upper East Side-i gazdagok szennyesét, és önelégülten szórakozik az általa keltett káosz fölött; addig Rosewoodban az ugyancsak rejtélyes „A” veszi kezébe a dolgokat és alakítja kénye-kedve szerint a barátnők életét. Míg Gossip Girl elsősorban megfigyelője az eseményeknek, és feladatának a társadalom informálást tartja arról, hogy mi folyik az Upper East Side falain innen és túl; addig „A” bosszúból gonoszkodik és attól sem riad vissza, hogy egy-egy számára nem kívánatos személyt eltegyen láb alól.

3. A legelső részben visszatér egy karakter. A Gossip Girl esetében ez nem más, mint a gyönyörű, ám botrányairól hírhedt 17 éves Serena van der Woodsen, aki körülbelül egy évet töltött bentlakásos iskolában hazatérése előtt, és visszatérésével Gossip Girl elkezdi kiteríteni a kártyáit, hogy szétbombázza New York álompárjait.

Ezzel szemben a Pretty Little Liarsben a korábban kissé lázadó, de immár megszelídült Aria Montgomery tér haza, aki családjával egy évig élt Izlandon, ahová nem sokkal azután költöztek, hogy a lány barátnője, Alison DiLaurentis különös körülmények között eltűnt egy átmulatott éjszaka után. Ariával együtt persze megjelenik a színen „A” is, aki furcsa SMS-eket küld Alison barátnőinek abba a hitbe ringatva a lányokat, hogy Alison él és nyilvánosságra hozza a titkaikat.

4. A diákok feltűnően jólöltözöttek. Ha Rómában vagy, tégy úgy, mint a rómaiak – tartja a mondás, és ehhez a szabályszerűséghez szigorúan alkalmazkodnak mind New Yorkban, mind Rosewoodban. Természetesen ez az Upper East Side-on nem is meglepő, hiszen mint az első részekből megtudjuk: Gossip Girl áldozatai egytől egyig vagyonos családok csemetéi, így nem okoz gondot nekik egy Louis Vuitto-táska, egy Christian Louboutin-cipő vagy egy Cartier megálmodta ékszer megvásárlása. Ám az azért mégiscsak feltűnő, hogy a Brooklynból származó, szegénynek beállított Humphrey család miből öltözködik ugyancsak elegánsan és nem kevésbé csinosan, mint például Waldorfék.

Természetesen ugyanez a kérdés felmerülhet Rosewoodban is, ahol nem sok utalást kapunk a lányok családjainak financiális helyzetére, és míg elvileg Hannáék állnak a legrosszabbul anyagilag (édesanyja illegális banki kölcsöntől sem riad vissza, Hanna pedig szívesen jár potyázni a plázába), mégis ők a legjobban öltözöttek. Hogy is van ez?

5. Tanár-diák kapcsolat. Egy átlagos magyar iskolában egy ilyen viszony kialakulására igen csekély az esély, arról nem is beszélve, hogy tilos. Ám Hollywood előszeretettel hány fittyet az illemre és szabályokba, valamint megragad minden lehetőséget arra, hogy erőltetett konfliktusokkal ütköztesse a karaktereket egymásnak.

Ami a sorozatokat illeti, a Gossip Girlben Serenát kápráztatja el jóképű és fiatal tanára, Ben Donovan, a Pretty Little Liarsben pedig Aria szeret bele már az első találkozás alkalmával a nála nem sokkal idősebb, kezdő pedagógusba, Ezra Fitzbe.

6. Felelőtlen, nemtörődöm szülők. A gyerekeket folyamatosan, évek óta zaklatják és megalázzák, a szülők pedig még csak tudomást sem vesznek róla. Mi több: boldogan élik az életüket, és amikor mégis megsejtenek valamit, könnyűszerrel túllépnek rajta, ahelyett, hogy leülnének a gyerekeikkel beszélgetni és megkísérelnék, hogy segítséget nyújtsanak nekik.

A kérdés csak az, miért nem számíthatnak a gyerekek a szüleikre és ők miért nem érzik szükségét annak, hogy beavassák családjukat az életükbe? (Arról már ne is beszéljünk, hogy a szülőknek SOHA nem tűnik fel, ha csemetéjük kioson este a szobájából, és beleveti magát az éjszakába...)

7. Szülők szerelmi háromszögei. Nemcsak New Yorkban, hanem Rosewoodban is van mit rejtegetniük a szülőknek, ám mint tudjuk: a titkok nem maradnak sokáig titokban. A Gossip Girl esetében Lily van der Woodsen a legcsapongóbb (lánya után), így a Rufus Humphrey-val folytatott afférja után több rocksztár ágyában is megfordult, hogy őket milliárdosokra (pl. Bart Bass, lánya osztálytársának apja) cserélje, végül ismét Rufus mellett kereste a boldogságot, aki – mit ad Isten – lánya, Serena barátjának apja és egy másik nő férje. Viszontagságos úton azonban mégis egymásra találnak, kiderül, hogy van egy közös csemetéjük is, és nem túl hosszú házasságuk után végül elválnak útjaik.

A Pretty Little Liars sem mentes a csalfa szülőktől, ott Peter Hastings és Jessica DiLaurentis viszonyáról szerezhetünk tudomást, miszerint a két szomszéd közelebbről is megismerkedett egymással, a kalandból pedig gyermekük született (Jason DiLaurentis), miközben Jessica férje úgy tudta, hogy a gyerek az övé. Ejnye!

8. Senki nem tudja a rendőrség telefonszámát. Bármilyen vészhelyzet adódik, soha senki semmilyen körülmények között nem tárcsázza a rendőrséget. Mind az Upper East Side-iaknak, mind Rosewood polgárainak számtalanszor lenne oka értesíteni a rendőrséget (már csak azért is, hogy megtudják, ki a rejtélyes zaklató), de mintha senki nem bízna a rendvédelemben – sőt, nem túlzunk, ha azt mondjuk: hamarabb fekszenek össze a rendfenntartóval, minthogy a segítségét kérnék. Egyszerűen úgy döntenek: ők mindent jobban tudnak és megoldják a problémáikat, aztán pedig csodálkoznak, ha nem jönnek be a számításaik.

9. Visszahúzódó, romantikus, de gyanús könyvkukac. Míg a Gossip Girlben Dan Humphrey a titokzatos és csendes zaklató, aki hosszú évekig töri magát azért, hogy bekerüljön a felsőbb körökbe és meghódítsa magának New York legnépszerűbb IT girljét, Serenát, miközben Bennfentes címmel könyvet ír és kiteregeti a barátai szennyesét; addig a Pretty Little Liarsben Ezra Fitz űz hasonló játékot a lányokkal, aki eredetileg Alisonról írt könyvet, majd megismerte a lány barátnőit, elcsavarta Aria fejét, hogy kiszedje belőle a titkaikat, ám írását végül nem publikálta. (Legalább tanult Dan hibájából, vagy legalábbis szeretnénk ezt hinni.)

10. Végtelen szerelmi sokszögek – avagy a Barátok közt-effektus. Teljesen mindegy, hogy New Yorkba vagy Rosewoodba látogatunk egy-egy epizód erejéig, egyik széria sem mentes a megcsalásoktól és drámáktól. Míg előbbi a Gossip Girlben, utóbbi a Pretty Little Liarsben fordul elő leggyakrabban. Már a GG legelején tudomást szerezhetünk arról, hogy Serena elcsábította legjobb barátnője, Blair Waldorf barátját (Nate Archibald) és lefeküdt vele, Blair pedig a barátja legjobb barátjával (Chuck Bass) állt bosszút a sérelmen. De említhetnénk Jenny Humphrey árulását is, aki korábbi példaképe, Blair mindkét exével (Nate, Chuck) összejött; ugyanakkor Jenny bátyja, Dan sem különb: ő szívesen bújt ágyba az exe legjobb barátnőjével (Blair) és egy édes hármasra is simán rá lehetett beszélni (Olivia, Vanessa).

Ezzel szemben Rosewoodban a testvérek játsszák ki egymást szívesen: Spencer nővérének, Melissának nem egy barátját (Ian Thomas, Wren Kingston) bolondította magába; Aria is előszeretettel csókolt meg más fiúkat (Jason DiLaurentis, Wesley Fitzgerald), miközben Ezrával járt együtt; Emily pedig folyamatosan őrlődött egy-egy korábbi kapcsolatának alakulása miatt (Alison DiLaurentis, Maya St. Germain), miközben mással (Paige McCullers) tartott fenn kapcsolatot, és persze még messze nem értünk a lista végére... Fiatalok, ismeritek egyáltalán a hűség fogalmát?

11. Párjuk háta mögött intézkedő barátok és barátnők. Az egymás háta mögötti kavarás mindkét sorozat alapvető kelléke, és míg a Gossip Girlben nemcsak a barátok megvédésére, hanem egymás kijátszására is szolgál; addig a Pretty Little Liarsben elsősorban az a céljuk a szereplőknek, hogy szerelmüket védjék a titokzatos zaklatótól.

12. A zaklató kilétének váratlan fordulata. Mindkét sorozat rajongói hosszú éveken át várakoztak türelmesen, hogy megtudják, ki áll a titokzatos SMS-ek mögött, és persze sosem az a hunyó, akire a többség gyanakszik. Gossip Girl „A”-hez képest csupán ártatlan bárányként tetszeleg a maga kis csínyeivel, ám legtöbbünket igencsak meglepte, hogy a brooklyni jelentéktelen Magányos Srác mi mindenért volt képes egy kis hírnévért.

A Pretty Little Liars esetében pedig a sorozat minden évadában megfordult egy-egy gyanús arc, aki megbújhat(ott) a fekete kapucni alatt – nem is beszélve a Piros Kabátos Lányról és a Fekete Özvegyről –, ám mint később kiderült: egy számunkra korábban ismeretlen, a DiLaurentis családhoz köthető, idegileg labilis és halottnak hitt srác űz csúnya tréfát testvérével és barátaival.

via Seventeen

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek