Starity

Hírességek, akik felvállalták mentális betegségüket

2019. január 16. 09:09   |   Szerző: egridora

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan küzdenek a depresszióval, de csak kevesen vállalják fel. A cikkben szereplő hírességek elég bátorságot gyűjtöttek és nyíltan felvállalták a mentális betegségüket, ezzel bátorítva az embereket, hogy ne féljenek segítséget kérni és nem kell eltitkolniuk betegségüket.

hirdetés

Dwayne Johnson depresszióval folytatott harca

© MEGA/EAST NEWS

Az egyik legjobban fizetett sztár azt mesélte, hogy majdnem belepusztult a depresszióba, és állandóan csak sírás környékezte. Anyja előtte próbált öngyilkosságot elkövetni, és néhány hónap múlva kilakoltatták a házukból.

Elértem egy olyan pontot, ahol nem akartam csinálni semmit, vagy sehová menni. Folyamatosan sírtam.

– vállalta fel a Szikla.

Évekkel később Dwayne Johnson számos sérülést szenvedett el, és fel kellett adni az álmát, hogy profi labdarúgó legyen. Ez idő alatt a barátnője is szakított vele. Komoly depresszióba esett, ami már túlnőtt rajta. Ma a színész azt mondja, hogy ő és édesanyja jól kezelték ezt a helyzetet, mert segítséget kértek, és így jó kezekbe kerültek.

Jim Carrey egy időben nem volt önmaga a depresszió miatt

© Milton Ventura/Broadimage/EAST NEWS 

Jim Carrey-ről sokat találgattak a médiában, hogy mi történhetett vele, miért változott meg a viselkedése. Kiderült, az ok nem más, mint a mély depresszió. Sok rossz dolog történt vele a személyes és szakmai életében egyaránt: ex-barátnője öngyilkosságot követett el, miután szakítottak. Ez mély nyomot hagyott a lelkében, de a színész elég erőt merített ahhoz, hogy megbirkózzon megromlott lelki állapotával. Egy interjúban megerősítette:

Nincs kellő tapasztalat a depresszióról

– és azt állította, már nem megszállottja karrierjének.

Sok nagyon jó és sok rossz dolog történik. Néhány ember az elmúlt években azzal a szándékkal jött hozzám, hogy szerez magának egy darabkát a Szent Grálból, de a Grál nem bontható darabokra.

– utalt arra a színész, hogy sokan próbálták kihasználni.

Harry herceg és mentális gondjai az édesanyja halála miatt

 

Embed from Getty Images

Az elmúlt 20 évben elnyomtam magamban minden érzelmet édesanyám halálával kapcsolatban. Ahogy tudatosult ez benne, az életem káosz lett

– osztotta meg érzéseit a herceg a Telegraph-fal.

A testvére segíteni próbált, de Harry mindent elutasított, így Vilmos herceg kényszerítette, hogy kérjen szakmai segítséget.

Harry hercegnek elég bátorsága volt, hogy beszéljen egy szakemberrel a mentális állapotáról. Ráeszmélt, hogy anyja elvesztése komolyan befolyásolta a szakmai és személyes életét. Mára, jól érzi magát, és büszke lehet magára, mert úgy döntött, hogy megszakítja a mentális betegségekkel kapcsolatos sztereotípiákat, és arra ösztönözi az embereket, hogy ne féljenek a problémák elfogadásától és kérjenek segítséget.

Ryan Reynolds megnyílt és elfogadta a szorongását

© AP/EAST NEWS  

Ha megnézed ezt a jóképű fickót, akkor valószínűleg úgy gondolod, hogy erős, mindig vidám, és állandóan viccel. A New York Times megosztotta Ryan Reynolds titkát, aki megerősítette, hogy hosszú ideig küzdött a nyilvános fellépések előtt hányingerrel, rettegéssel és félelemmel a haláltól:

Szorongok most és mindig is szorongtam.

– mesélte a sztár.

A húszas évei alatt tetőzött a betegség, ekkor sokat bulizott, és megpróbált „elszabadulni bármilyen módon”. Állandóan szorongott és a jövőjével kapcsolatos félelmek kísértették őt, és elkezdett gyógyszereken élni. A barátja halála miatt, ami túladagolásból fakadt, hagyta abba a mértéktelen bulizást és a gyógyszerezést.

Ma Reynolds boldog házasságban él és két gyermek édesapja. Értékeli a feleségét, hiszen nagyon sok segítséget kapott tőle. Természetesen, mivel híres ember maradt, így van egy taktikája az interjúk előtt: megpróbálja felvenni Deadpool karakterét, törekszik, hogy a szorongása ne kerekedjen felül rajta.

James Franco elismerte a függőségét és a depresszióját

 
Embed from Getty Images

Milyen gyakran halljátok, hogy az emberek nyíltan beszélnek mentális problémáikról és függőségeikről? Nem gyakran, mert nem könnyű, különösen egy híres, ismert személy számára. James Franco megosztotta Edmund White íróval, hogy nagyon addiktív személyiséggel rendelkezik. Már tinédzserként függőségtől szenvedett, és ez idő alatt kezdett színészként dolgozni. Ebben a 10 évben depressziós lett és teljesen összetört.

Ugyanebben az interjúban a színész azt mondta, hogy új hobbija lett.

Új fejezetet kezdtem az életemben. Nagyon munkafüggő voltam , egyenesen a rabja voltam, de nemrég megváltoztattam az életemet és ez része a terápiámnak

– magyarázta.

A művészet és a sport mindig segített neki a nehéz idők leküzdésében, és a negatív érzelmek visszafordításában.

Johnny Depp mesélt a depressziójáról, az alkoholizmusáról és a pénzügyi gondjairól

© Fred Duval/ Mega/Mega Agency/East News 

Johnny Depp a Rolling Stone magazinnal készített interjúja során sok olvasónak beismerte problémáit, akiket nem ért meglepetésként a vallomása. Őszinte volt, merész és érzelmes. Ez volt az idő, amikor már nem tudta elviselni a fájdalmat. A legkeményebb törést Amber Hearddel való szakítása jelentette és a korábbi menedzserével folytatott csaták a pénzről erősen rontottak az állapotán. Ekkor kezdett naplót vezetni, amely segített neki:

Reggel vodkát öntöttem, és addig kezdtem írni, amíg a könnyekkel nem telt meg a szemem és nem láttam többé az oldalt

Megpróbálta kitalálni, mit tehet a lelki fájdalmának leküzdésére. Johnny Deppnek sok mindent el kellett árulnia arról, hogy mi történt az életében, de a lényeg az, hogy elfogadta, hogy valami rosszul történt, és próbált javítani rajta.

Michael Phelps azt mondja az oké, ha valami nem oké

Fotó: Michael Phelps / Instagram

Élete egy sportolói álom, de nem túl sokan tudják, hogy min ment keresztül és mit tapasztalt meg valójában. Néhány évvel ezelőtt Michael Phelps nagy lépést tett az életében és elárulta, hogyan küzdött az ADHD-val:

A többi gyerekkel az osztályban egész máshogy bántak a tanárok. Egy tanárom azt mondta nekem, hogy soha nem fogok semmit elérni és soha nem leszek sikeres

Az ADHD figyelemzavaros hiperaktivitást jelent, ami miatt nehezebben tud koncentrálni a beteg, nem tud hosszú ideig fókuszálni egy dologra, képtelen sokáig egy helyben ülni.

A mentális problémákról beszélt ugyan, de nem fordított több figyelmet magára a betegségre. Nem kell félni, hogy beszélj valakivel és segítséget kérj! Abban a pillanatban, amikor rájössz, hogy ki vagy, az összes normális és eltérő személyiségjegyeddel, az életed könnyebb lesz. Michael Phelps megtalálta a módját, hogy megbirkózzon az állapotával és segítséget kért.

8. Chris Evans és harca a szociális fóbiájával

 

Embed from Getty Images

Chris Evans az egyik interjújában elárulta, hogy szorongása a premiereken és a vörös szőnyeges eseményeken való megjelenésen tetőződött, úgy érezte, mintha „forró szénen járna”. A színész egy hasonlattal írta le állapotát és érzelmeit:

 Egy autóban ülsz a családoddal, a hozzád közel álló emberekkel. És akkor le kell parkolnod és kiszállnod.  Hirtelen kikerültél a komfortzónádból. Furcsa. Apró dolgok, de jelentősen megváltoztatják a lelki állapotod.

Nagyon sok kezelésen kellett részt vennie, hogy stabilizálódjon az állapota. 

A szuperhősök semmilyen félelmet nem éreznek, de valójában mindannyian sérülékenyek vagyunk. Ne legyen szégyenérzeted, ha problémáid vannak, vállald fel nyíltan és ha kell, kérj segítséget!

Via Brightside

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek