Starity

Ezek voltak Marie Antoinette legfurcsább szépségtrükkjei

2019. március 25. 08:08   |   Szerző: Four

A 18. század egyik leghíresebb királynéja, Marie Antoinette kicsapongó életviteléről lett híres. Ám azt kevesen tudják, hogy számos hasznos praktika is az ő nevéhez köthető.

hirdetés
Ezek voltak Marie Antoinette legfurcsább szépségtrükkjei
Fotó: Marie Antoinette szerepében Kirsten Dunst

1. Galambpakolás

A francia uralkodónő, akit Sofia Coppola filmjében Kirsten Dunst játszott, nagyon szerette a házi készítésű arcpakolásokat. Az egyik leggyakrabban használt fajtája pedig nem mást, mint párolt galambot is tartalmazott. A krém többi összetevője vízililiom leve, uborka, dinnye, fehérbor, és zsemlemorzsa volt. Miután ezt az érdekes keveréket lemosta, megintcsak házi alapanyagot használt tonizálónak: kizárólag májusi szőlőtőkéből kisajtolt cseppeket. A leghíresebb arcpakolását azonban a mai napig használják a francia nők: két kávéskanál konyak a vérkeringés stimulálásáért, 1/3 bögre tejpor a sejtmegújításért, citromlé a ragyogó arcbőrért, és egy tojásfehérje összekeverve.

2. Kényeztető fürdő

Abban az időben annyira nem volt jellemző dolog, sőt, kifejezetten furcsa volt, ha valaki rendszeresen fürdött. Ennek ellenére a királyné imádta forró vízben áztatni magát, és természetesen ehhez a tevékenységhez is tartozott nála egy szépségrituálé. A fürdővízbe bőrnyugtató fenyőmagot, lenmagot és édes mandulát szórt, fürdés után pedig rizskorpával megtöltött muszlinpárnával dörgölte át a bőrét.

hirdetés

3. Hajszínkiemelés természetes módon

Kevesen tudják, hogy Antoinette toronymagas szürke parókái alatt gyönyörű, természetes vörösesszőke hajat viselt. Ahhoz, hogy megőrizze tincseinek egészségét, és kiemelje vöröses tónusát, olyan növényi alapanyagokat használt, mint a kurkuma, szantálfa, rebarbara. Mindezeket pépesített formában kente a hajtöveire, a tökéletes hatás érdekében.

4. Szépségpöttyök

A 18. században sok embert fertőzött meg a himlő nevű betegség, amely csúnya hegeket hagyott a test minden részén. A leleményes francia nőknek azonban erre is volt megoldása: arcukra vastag fehér púdert illetve erős rózsaszín pirosítót használtak, ha pedig ez sem volt elég, jöhettek a hamis szépségpöttyök. A bársonyból vagy szaténból készült kis pöttyök mindenféle alakúak lehettek: akár holdsarló, szívecske vagy csillag formában is felkerülhettek az arc bármely pontjára. A különböző pöttyöknek pedig különböző jelentése volt: a jobb arccsontra helyezett szív alak például azt jelentette, hogy az illető házas, míg a szem sarkába ragasztott a szenvedélyről árulkodott. Marie Antoinette pedig a szája sarkába rakott egyet, amely azt jelentette, szereti, ha csókolják.

5. Illatfelhő mindenek felett

Az impozáns Versailles-i kastély Marie Antoinette uralkodásának idején bizony nem rendelkezett megfelelő fürdőszobákkal (legalábbis ami a kellemetlen szagokat illeti). Hogy ezt megelőzze, a királyné mindenhová potpourrit és hatalmas csokor virágokat helyezett a hálószobájába. Saját magán is szerette a friss virágillatot, ezért rózsát, jázmint, tubarózsát és narancsvirágot kevert össze, hogy az így kapott esszenciát testpermetként használja. Antoinette mondhatni megszállottja volt az illatoknak, mert a kedvenc keverékét még a börtönbe is magával vitte.

via Vogue

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek