Starity

Ezek voltak Marie Antoinette legfurcsább szépségtrükkjei

2019. március 25. 08:08   |   Szerző: Four

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 18. század egyik leghíresebb királynéja, Marie Antoinette kicsapongó életviteléről lett híres. Ám azt kevesen tudják, hogy számos hasznos praktika is az ő nevéhez köthető.

hirdetés
Ezek voltak Marie Antoinette legfurcsább szépségtrükkjei
Fotó: Marie Antoinette szerepében Kirsten Dunst

1. Galambpakolás

A francia uralkodónő, akit Sofia Coppola filmjében Kirsten Dunst játszott, nagyon szerette a házi készítésű arcpakolásokat. Az egyik leggyakrabban használt fajtája pedig nem mást, mint párolt galambot is tartalmazott. A krém többi összetevője vízililiom leve, uborka, dinnye, fehérbor, és zsemlemorzsa volt. Miután ezt az érdekes keveréket lemosta, megintcsak házi alapanyagot használt tonizálónak: kizárólag májusi szőlőtőkéből kisajtolt cseppeket. A leghíresebb arcpakolását azonban a mai napig használják a francia nők: két kávéskanál konyak a vérkeringés stimulálásáért, 1/3 bögre tejpor a sejtmegújításért, citromlé a ragyogó arcbőrért, és egy tojásfehérje összekeverve.

2. Kényeztető fürdő

Abban az időben annyira nem volt jellemző dolog, sőt, kifejezetten furcsa volt, ha valaki rendszeresen fürdött. Ennek ellenére a királyné imádta forró vízben áztatni magát, és természetesen ehhez a tevékenységhez is tartozott nála egy szépségrituálé. A fürdővízbe bőrnyugtató fenyőmagot, lenmagot és édes mandulát szórt, fürdés után pedig rizskorpával megtöltött muszlinpárnával dörgölte át a bőrét.

3. Hajszínkiemelés természetes módon

Kevesen tudják, hogy Antoinette toronymagas szürke parókái alatt gyönyörű, természetes vörösesszőke hajat viselt. Ahhoz, hogy megőrizze tincseinek egészségét, és kiemelje vöröses tónusát, olyan növényi alapanyagokat használt, mint a kurkuma, szantálfa, rebarbara. Mindezeket pépesített formában kente a hajtöveire, a tökéletes hatás érdekében.

4. Szépségpöttyök

A 18. században sok embert fertőzött meg a himlő nevű betegség, amely csúnya hegeket hagyott a test minden részén. A leleményes francia nőknek azonban erre is volt megoldása: arcukra vastag fehér púdert illetve erős rózsaszín pirosítót használtak, ha pedig ez sem volt elég, jöhettek a hamis szépségpöttyök. A bársonyból vagy szaténból készült kis pöttyök mindenféle alakúak lehettek: akár holdsarló, szívecske vagy csillag formában is felkerülhettek az arc bármely pontjára. A különböző pöttyöknek pedig különböző jelentése volt: a jobb arccsontra helyezett szív alak például azt jelentette, hogy az illető házas, míg a szem sarkába ragasztott a szenvedélyről árulkodott. Marie Antoinette pedig a szája sarkába rakott egyet, amely azt jelentette, szereti, ha csókolják.

5. Illatfelhő mindenek felett

Az impozáns Versailles-i kastély Marie Antoinette uralkodásának idején bizony nem rendelkezett megfelelő fürdőszobákkal (legalábbis ami a kellemetlen szagokat illeti). Hogy ezt megelőzze, a királyné mindenhová potpourrit és hatalmas csokor virágokat helyezett a hálószobájába. Saját magán is szerette a friss virágillatot, ezért rózsát, jázmint, tubarózsát és narancsvirágot kevert össze, hogy az így kapott esszenciát testpermetként használja. Antoinette mondhatni megszállottja volt az illatoknak, mert a kedvenc keverékét még a börtönbe is magával vitte.

via Vogue

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek