Starity

Ezeket a tényeket ferdítette el Meghan Markle az Oprah-interjúban

2021. március 14. 10:10   |   Szerző: Rosier

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk olyan tényeket, amelyeket Meghan Markle elferdített, hogy illeszkedjenek a történetébe.

hirdetés
Ezeket a tényeket ferdítette el Meghan Markle az Oprah-interjúban
Fotó: CBS

1. Meghan sosem kapott segítséget a mentális problémáival kapcsolatban?

Meghan Markle édesanyja, Doria Ragland 2011-ben végzett a Dél-kaliforniai Egyetemen, ahol pszichológiát tanult, majd szociális munkás képesítését négy évvel később megszerezve egy Los Angeles-i mentálhigiénés klinikán kezdett el dolgozni.

Meghan köztudottan szoros viszonyt ápol édesanyjával, így felvetődik a kérdés, hogy miért nem tudott hozzá fordulni a mentális problémáival? Az édesanyján kívül a hozzá legközelebb álló személy, Harry herceg személyes tapasztalatokkal bír a lelki egészség megőrzése terén. 2017-ben a herceg exkluzív interjút adott a Telegraph riporterének, Bryony Gordonnak, amelyben kifejtette:

Nem tudtam pontosan meghatározni, csak azt tudtam, hogy valami nincs rendben velem.

A herceg elmondása szerint pánikbetegséggel és dührohamokkal küzdött, miután gyermekkorától kezdve elfojtotta magában a lelki problémáit, amiket édesanyja korai halála okozott. Miután közel két évig járt terápiára, Harry a bátyjával és sógornőjével, Cambridge hercegével és hercegnéjével közösen megalapította a Heads Together alapítványt, amely a mai napig komoly szerepet vállal abban, hogy a mentális problémákkal küzdőknek segítő kezet nyújtsanak, miközben a témát övező stigmák felszámolásán dolgoznak.

Ennek fényében Meghan Markle-nek nem kellett volna messzire mennie, hogy segítséget kapjon a lelki problémáinak leküzdésében.

2. Meghan állítása szerint magányos volt a palotában

Sussex hercegnéje az interjúban arról is szót ejtett, hogy amikor az Egyesült Királyságban éltek a férjével, nagyon magányosnak érezte magát, mert a régi barátai, ismerősei nem látogathatták őt meg.

Ezt azzal is alátámasztotta, hogy le kellett adnia a hivatalos iratait, köztük az útlevelét is. Azonban Meghan a 2018-as esküvője közeledtével és utána is számtalan alkalommal hagyta el az Egyesült Királyságot, több alkalommal nem a királyi családban folytatott munkája miatt, hanem a lánybúcsúja vagy a New York-i babaváró bulija miatt.

Köztudott, hogy az angol törvények alapján az Egyesült Királyságban egyetlen személy jogosult repülőre szállni és elhagyni az országot az útlevele nélkül, ő pedig a királynő – neki az állam fejeként nincsenek is hivatalos papírjai.

3. A brit hercegi cím – Jogos volt Harry és Meghan követelése?

A hercegek és hercegnők az arisztokrata származású királyi családok leszármazottai, titulusukat azonban nem alanyi jogon szerzik meg, az éppen regnáló uralkodótól kapják a címeiket. Így elkerülhetetlen volt a konfliktus Harry herceg, valamint felesége, Meghan Sussex-i hercegné és az uralkodói udvar között 2019-ben, amikor fiuk, Archie megszületett.

V. György király 1917-es pátense (uralkodói rendelet) értelmében az uralkodó legidősebb fia a Wales-i herceg címet viselte, míg a hercegi cím birtoklását rajta kívül csak a trónörökös legidősebb fiának tette lehetővé, az uralkodó dédunokáinak már nem.

Minden később megszülető gyermek csupán alacsonyabb szintű nemesi rangot – „Duke” – viselhetett. Ezek a címek azonban az uralkodó halálával és az örököse trónra lépésével megváltozhattak, így a korábban alacsonyabb rangú családtagok is hercegekké, hercegnőkké váltak.

A pátens tartalmától számos esetben el kellett térni, például Erzsébet királynő és húga, Margit hercegnő esetében, amikor nagybátyjuk, Eduárd király lemondott a trónról, hogy a korábban kétszer már elvált amerikai Wallis Simpsont feleségül vehesse. Később Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyermekei is hercegi, valamint hercegnői rangokat kaptak, a királynőnek azonban már csak négy unokáját illeti meg ez a rang, Vilmos és Harry herceget, valamint Beatrix és Eugénia hercegnőt. Természetesen a többi unokája sem panaszkodhat, különböző nemesi rangok birtokosai.

A hagyományok szerint ugyan az uralkodó dédunokái már nem jogosultak a hercegi cím viselésére, II. Erzsébet 2012. december 31-én kiadott pátensében lehetővé tette, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné születendő gyermeke is hercegi rangot kapjon – ráadásul nemétől függetlenül, így ha a Cambridge-házaspárnak lánya született volna, ő örökölte volna a trónt az édesapja után, bevezetve az abszolút primogenitúrát, ami Nagy-Britanniában elsőként teszi lehetővé egy nő trónöröklését úgy, hogy egyébként van fiatalabb fiútestvére.

Primogenitúra = A primogenitúra gyakori, a középkorban fokozatosan jellemzővé váló öröklési rend, melyben a szülők tulajdonát, birtokait vagy rangját az elsőszülött fiúgyermek örökli.

György Cambridge-i herceg mellett később születendő testvérei számára is garantálva lett a hercegi titulus, hiszen mind a leendő Wales-i herceg gyermekei.

Harry herceg gyermekei esetében azonban ez a kivételes szabály nem áll fenn, ugyanis Károly Wales-i herceg második gyermekeként Harrynek nincs helye a közvetlen trónöröklési sorrendben. Megkérdőjelezhető tehát, hogy a nemrég megjelent, Oprah Winfrey-vel készített interjújában Meghan Markle és Harry herceg jogosan sérelmezte-e, hogy a fiuk nem kapott az unokatestvéreihez hasonló rangot. Mivel jelenleg összesen kilenc családtag visel hercegi/hercegnői rangot a brit királyi családban, így Harry fiának meg kell elégednie az Archie Harrison Mountbatten-Windsor névvel.

A legkisebb királyi csemete azonban a dédnagymamája halálával és Károly herceg trónra lépésével az uralkodó unokájaként már jogosult lesz a hercegi címre, így,, ha a nagyapja a szülei beleegyezésével úgy dönt, hogy Archie-nak hercegi címet adományoz, tovább fog bővülni a brit hercegek listája.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek