Starity

Ennyi volt, Károly herceg súlyos döntést hozott

2021. június 21. 14:02   |   Szerző: Glamster

Vajon ezzel végleg megbélyegzi a kapcsolatát fiával, Harry herceggel? Súlyos döntést hozott Károly herceg.

hirdetés

Nagy botrányt kavart Meghan Markle és Harry herceg interjúja Ophrával, amelyben több súlyos vádat is megfogalmaztak a királyi családdal szemben. Kiveséző cikkünkben foglalkoztunk a kérdéssel, sőt, három olyan pontot is összeírtunk, amiben a hercegné ferdített kicsit.

Az egyik ilyen vitás pont volt a kis Archie hercegi címe. Markle szerint a királynő nem akart a fiának hercegi rangot adni, de, ahogyan azt mi is megírtuk, ez a kérdés nem is érinthette őket.

A hercegek és hercegnők az arisztokrata származású királyi családok leszármazottai, titulusukat azonban nem alanyi jogon szerzik meg, az éppen regnáló uralkodótól kapják a címeiket. Így elkerülhetetlen volt a konfliktus Harry herceg, valamint felesége, Meghan Sussex-i hercegné és az uralkodói udvar között 2019-ben, amikor fiuk, Archie megszületett.

V. György király 1917-es pátense (uralkodói rendelet) értelmében az uralkodó legidősebb fia a Wales-i herceg címet viselte, míg a hercegi cím birtoklását rajta kívül csak a trónörökös legidősebb fiának tette lehetővé, az uralkodó dédunokáinak már nem.

Minden később megszülető gyermek csupán alacsonyabb szintű nemesi rangot – „Duke” – viselhetett. Ezek a címek azonban az uralkodó halálával és az örököse trónra lépésével megváltozhattak, így a korábban alacsonyabb rangú családtagok is hercegekké, hercegnőkké váltak.

Harry herceg (...) Károly Wales-i herceg második gyermekeként Harrynek nincs helye a közvetlen trónöröklési sorrendben. Megkérdőjelezhető tehát, hogy a nemrég megjelent, Oprah Winfrey-vel készített interjújában Meghan Markle és Harry herceg jogosan sérelmezte-e, hogy a fiuk nem kapott az unokatestvéreihez hasonló rangot. Mivel jelenleg összesen kilenc családtag visel hercegi/hercegnői rangot a brit királyi családban, így Harry fiának meg kell elégednie az Archie Harrison Mountbatten-Windsor névvel.

A legkisebb királyi csemete azonban a dédnagymamája halálával és Károly herceg trónra lépésével az uralkodó unokájaként már jogosult lesz a hercegi címre, így, ha a nagyapja a szülei beleegyezésével úgy dönt, hogy Archie-nak hercegi címet adományoz, tovább fog bővülni a brit hercegek listája.

Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy Károly herceg nem tervez rangot adni Archie-nak vagy éppen a kis Lilibet Dianának.

Az Independent arról írt a Daily Mail cikke alapján, hogy Károly herceg szűkíteni szeretné a rangviselők sorját, miután trónra lép. Mivel fia, Harry herceg normális életre vágyott, lemondott a címéről, rangjáról és státuszáról, hogy az USA-ban élhesse az életét feleségével és gyermekeivel, Károly nem látja értelmét, hogy bármilyen megnevezéssel is illesse a csemetéket.

Mivel Meghanék sérelmezték ennek hiányát, elképzelhető, hogy döntése tovább rontja a kapcsolatát fiával, Harryvel.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek