Starity

Egy tartályautó vagy siló rengeteg alkatrészből áll össze

2023. január 16. 21:09   |   

Sokan gondolják hogy főleg a mezőgazdaságban használnak olyan pótkocsikat, amelyeken tartály vagy valamilyen siló van elhelyezve, de ez természetesen nem csak a mezőgazdaságban fordul elő. Az ipar minden területén használtank tartály és siló pótkocsikat, a forró kén szállításától kezdve a műanyag granulátumon át a tejtermékekig. Nagy terhelésnek vannak kitéve a tartályautók, így minden alkatrészre fokozottan oda kell figyelni.

hirdetés
Egy tartályautó vagy siló rengeteg alkatrészből áll össze

Minden tartályautó és siló alkatrész pótolható

Mivel egy elég nagy szerkezetről beszélünk, így nagyon sok minden el is romolhat benne. Minden egyes apró elemre oda kell figyelni, mivel ha az egyik is meghibásodik, vagy elhasználódik, az komoly fennakadásokat okozhat, vagy a teljes szállítmányt is kockáztathatjuk. Érdemes ilyen alkatrészekből többet is raktáron tartani, szerencsére a piacon könnyű beszerezni őket, elég csak megnézni a Weber Autotechnik szerelvényeinek a felhozatalát.

Szerencsére a piacon hatalmas kínálat van, és nem igazán találni olyan alkatrészt, amit ne lehetne könnyedén pótolni. Persze a könnyű pótolhatóság csak egy szempont, oda kell figyelni a minőségére is, nem ajánlott mindig a legolcsóbb megoldást választani. Mindig minden esetben a minőséget és teherbírást tartsuk szem előtt, sokkal jobb egy olyan termék, amellyel évekre megoldhatjuk az adott alkatrész kérdését, mint egy olcsóbb, megkérdőjelezhető forrású példány, amit vagy pár használat után dobhatunk is ki, vagy már elsőre se látja el a feladatát.

Milyen alkatrészeket lehet pótolni egyszerűen?

Már-már könnyebb felsorolni azokat az elemeket, amelyeket nehezen lehet beszerezni vagy szinte pótolhatatlanok. A tartályautók és silók esetében könnyen találhatunk új átalakítót, áteresztőt, bilincset, biztonsági szelepet és csatlakozót is. Ezek mind egyenként is fontos szerepet látnak el, hisz bármelyik is hibásodik meg, akkor a tartályautó vagy siló nem is tudja ellátni a feladatát. Mindig legyen legalább egy tartalék a közelben hogyha látjuk a meghibásodást vagy az elhasználódás jeleit, akkor azonnal tudjunk lépni és ne okozzon hosszabb fennakadást a karbantartás.

Szerencsére ezeket az elemeket könnyen be lehet szerezni, egyszerre akár többet is egy csomagban, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy napokat kell várni az új megérkezésére, addig pedig a munkának muszáj állnia.

Természetesen egy tartályautó vagy siló nem csupán csatlakozóból és átalakítóból áll, ott vannak a legsérülékenyebb elemek is: a csövek és feszítőgyűrűk. Ezek az alkatrészek sokszor gyorsan elhasználódnak, így érdemes körültekintően kiválasztani az ideális kiegészítőt, amit behelyezünk a régi helyére.

Nemcsak cserélni, hanem fejleszteni is lehet

Fontos a karbantartás, de emellett érkeznek újabb, modernebb kiegészítők is, amelyekre érdemes beruházni. A hő és nyomásmérők folyamatosan fejlődnek, a láncok is új technológiával készülnek, valamint a szelepek is, hogy bírják a mindennapos terhelést.

Láthatjuk tehát, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, amikor valami elromlik ennél a roppant fontos eszköznél.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek