Starity

Létezik megfelelő betörésvédelem az automata ajtók esetében is

2023. február 11. 13:01   |   

A történelem során a bejáratoknak és átjáróknak többféle funkciója volt, például védelmet nyújtottak a külvilággal szemben és meghitt hangulatot teremtettek. Az elszeparált területek tökéletes védelméhez azonban hozzátartozik a zárhatóság is, mely az automatizált ajtók esetében többféle módon oldható meg.

hirdetés
Létezik megfelelő betörésvédelem az automata ajtók esetében is

Napjainkban elvárás a megrendelők részéről, hogy az esztétikum és könnyű használat mellett a praktikus, automatizált bejáratok ugyanolyan hatásos betörésvédelemmel rendelkezzenek, mint a hagyományos bejáratok.

A FAAC Hungary Kft. termékportfóliójában felhasználási módok szerint csoportosítva találhatjuk meg a legmegfelelőbb automata ajtót. A cég által kifejlesztett, önműködő ajtókra specializált betörésgátló rendszer hatékonyan védi meg értékeinket.

Betörésvédelmi előírások

A magyar és Európai Uniós szabályozás egyaránt előírja, hogy a nyílászárók milyen minimális biztonsági követelményeknek feleljenek meg. A roncsolásos vizsgálattal megállapított értékek betartása a gyártók számára kötelező, a mechanikai védelem teljesülése elsődleges.

Előfordul, hogy az épületek homlokzati elemeire vonatkozóan előírásként az MSZ EN 1627 szabványt kell alkalmazni, mely szerint legalább közepes (WK2) betörés elleni védelem szükséges a nyílászárók tekintetében. 

Az automata ajtók betörésvédelme

Az önműködően nyíló nyílászáróknál a betörésvédelem éppúgy elvárható, mint a hagyományos ajtók esetében. Azok számára, akik magas követelményeket támasztanak az automatizált bejáratok védelmére vonatkozóan, tökéletes megoldás a karcsúsított keretben elhelyezett betörésgátló rendszer, a record SAFECORD 20. A betörők próbálkozásainak hosszú ideig ellenálló rendszer minőségi anyagok felhasználásával készül.

Az elektromechanikai működés automata záródást tesz lehetővé, a többfunkciós BDE-D kapcsolóval egy gombnyomás segítségével tudjuk lereteszelni az ajtószárnyakat. Ennek technikai megoldására a stabil rögzítést biztosító elektromos felső zárszerkezet képes.

A betörésvédelem további elemei

A zárszerkezeten túl további biztonsági elemekkel is rendelkeznie kell egy automata nyílászárónak. Ahhoz, hogy magas szintű betörésvédelmi kategóriába sorolható legyen, betörésbiztos és ütésálló üveggel is rendelkeznie kell. A MABISZ által ajánlott biztonságtechnikai besorolások különböző mértékű áttörésgátlást írnak elő az egyes ajtók, ablakok esetében, ennek minimum P4 (A3) típusú üvegnek kell lennie, mely háromperces áttörésgátlást biztosít.

Az olyan helyiségek védelme során, mint például a bankfiók, pánikszoba nyílászárói, ennél jóval magasabb fokozatú, jellemzően P6 (B1) típusú üveg beszerelése az elvárás. Az ajtók védelmének fokozására további eszközök állnak rendelkezésünkre. Többek között a padlózár, motoros rúdzár. Mindezen eszközök biztosíthatják épületeink tökéletes betörésvédelmét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek