Starity

Kiszáradt vagy elöregedett egy fa? Nem kell feltétlenül kivágni!

2023. február 18. 15:03   |   

Sokan úgy vannak vele, hogy egy kiszáradt, elöregedett fának már nincs keresnivalója az erdőben, főleg nem a kertben. A legjobb dolog, ami történhet vele, ha kivágják és tűzifaként végzi, mondják. Valójában azonban az élővilág számára fontos, hogy a helyükön maradjanak az úgynevezett holtfák. A következőkben azt is elmondjuk, hogy miért van ez így.

hirdetés
Kiszáradt vagy elöregedett egy fa? Nem kell feltétlenül kivágni!

Ezért fontosak a holtfák

A WWF kutatásai alapján kijelenthető, hogy az erdei fajok közel harmadának az életében komoly szerepet töltenek be a holtfák. Búvóhelyül, lakhelyül és táplálékul szolgálnak ezen lények számára. Ebből a szemszögből vizsgálva a dolgot máris egyáltalán nem olyan biztos, hogy feltétlenül neki kell esni fűrésszel például egy erdőkertben lévő holtfának csak azért, mert látványra nem olyan szép, mint a Csodakertész Barna Faiskolában kapható díszfák.

A holtfákat kezdetben olyan bogarak lepik el, amelyek erős rágó szájszervük segítségével képesek lebontani a cellulózt, a fák egyik fő alkotóelemét. Az ilyen bogarak lényegében felaprítják a fát, az általuk készített járatok pedig kiváló megtelepedési lehetőséget nyújtanak a későbbiek során a gombák és az olyan fajok számára, amelyek a faanyag belsejébe jutva táplálkoznak.

A folyamatot egészen parányi, csupán mikroszkóppal látható baktériumok és gombák fejezik be. Ezek akkor jelennek meg, amikor a fát gyakorlatilag két ujjával is szét tudja morzsolni az ember.

Madarak számára is búvóhelyet nyújthatnak

A madarak jelentős százaléka az egészséges, erejük teljében lévő fákon fészkel. Akadnak azonban olyanok, amelyek nem így tesznek. Tipikus példa erre a harkály, amely inkább a könnyen faragható fák törzseiben alakít ki magának otthont.

Érdemes tudni a harkályról, hogy a változatosság híve, így minden évben új helyre költözik. Az általa kialakított megunt odú viszont az olyan kisebb madaraknak lehet az új lakhelye, amelyek maguknak nem tudnak ilyen vackot készíteni.

A ki nem vágott holtfák odvaiban rejtőznek el a mókusok, a nyestek, de a pele és a bagoly is előszeretettel húzza meg magát ilyen helyeken. A fehérhátú fakopáncs sajnos éppen azért pusztult ki Európa erdeinek túlnyomó többségéből, mert nem maradt számára holtfa.

Nem kell félni a holtfáktól

A szakemberek szerint egyáltalán nem terjesztenek betegségeket a holtfák. Az erdei gombafajok 75 százaléka egyenesen ki is pusztulna, ha nem lennének elhalt fák.

Azok az állatok, amelyek holtfákban telepszenek meg, az élő fákat nem bántják. Azok ugyanis gyantával, csersavval és hasonló riasztó anyagokkal tartják maguktól távol őket. A rovarok által okozott kisebb sérüléseket a fák hamar be tudják gyógyítani.

Az olyan kártevők elszaporodását, mint amilyen például a szú, visszaszoríthatják a holt faanyagok. Ezekben ugyanis számos különféle ragadozó és parazita megtelepedhet, így egy összetett tápláléklánc tud kialakulni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek