Starity

Medence építése házilag, lépésről lépésre

2023. február 22. 02:02   |   

Sokan vágynak saját medencére, ami nem véletlen, hisz az ember otthonában is szeretne minőségi időt eltölteni. A medence építése előtt érdemes jó pár dolgot átgondolni, például, hogy milyen nagy és milyen mély legyen a medence, és egyáltalán, hogy hol helyezkedjen el.

hirdetés
Medence építése házilag, lépésről lépésre

A méretek esetében érdemes nem csak a medence méretével számolni. Ugyanis egy medencének minden oldalról korul járhatónak kell lennie, és gondoskodni kell a gépészet elhelyezéséről is. 

Virtuálisan megtervezve

A virtuális medencetervező alkalmazás nagy segítségünkre lehet a tervezésnél, ez a kiterjesztett valóság technológiát alkalmazva segít a medence építés megtervezésben. A kertünkben a valós képre helyezi el a tervezett medence háromdimenziós képét, a medence típusát, méretét és kialakítását is lehet variálni. Nagy segítség ez az indulásnál, és ilyenkor érdemes azt is átgondolni, hogy milyen burkolatokkal szeretnénk a medence körüli területet bevonni. Ez lehet például WPC, térkő és műfű is. 

Lépések a valóságban 

Az építés első lépése, hogy kijelöljük azt a területet, ahová a medencét szeretnénk. Ezt érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy esztétikailag és technikailag, valamint kényelmi szempontból is tökéletes helyre kerüljön a medence.

A munkagödör kialakítása a második nagy lépés, ilyenkor azt is figyelembe kell venni, hogy a munkagépek hol fognak be- és kijönni, tehát ezt is szem előtt kell tartani. A megtervezett medencénél fontos, hogy pontos méretekkel dolgozzon a munkagép a föld eltávolításánál, hogy később ne kelljen kézi erővel földet ásni.

Ha megvan a medencénk számára a gödör, akkor jöhet az alapozás. Ezt érdemes dupla vasszereléssel végezni, már csak azért is, mert statikailag rendkívül nagy tömeget kell elbírnia az alapnak. Ekkor pedig már az esetleges élményelemeket is be lehet építeni, de a padlóürítők, padlóbefúvók is ilyenkor kerülnek a helyükre.

Az aljzatbeton általában húsz centiméter vastag, ennek száradására mintegy tíz napot kell számolni. Fontos, hogy a beton ne száradjon túl gyorsan, és hogy védve legyen az esőtől is. 

A medence alja után következhet az oldala, az oldalfal kialakításánál is többféle lehetőség áll rendelkezésre: porocell építőelem, zsalukő és doka szerkezetépítéssel beton is lehet az oldalfal anyaga. Itt is helyet kaphatnak az élményelemek, a befúvók, lámpák, ellenáramoltató és a masszázselemek. A medence belső falának simának kell lennie, erről a glettelés során kell gondoskodni. 

Nagy hangsúly van a gépészeti dolgokon is, fontos, hogy ezek elhelyezéséről is már a tervezéskor gondoskodjunk. A gépészeti akna esetében nagy hangsúlyt kell fektetni a vízszigetelésre, a szellőzés, az elektromos betáplálás, a víz betáplálása, a csatorna rákötés, a fűtési ág kialakítása is mind ezen feladatok közé tartozik.

A lépések sorában a gépészeti szerelés után a medence fóliázása következik ilyenkor pedig arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen az illesztés. A fóliázás után jöhet a föld visszatöltése és a medence vízzel való feltöltése, majd a körül járható burkolat kialakítása, később pedig a téliesítésről sem feledkezzünk meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek