Starity

Az ajtópántokat érdemes rendszeresen ellenőrizni

2023. június 11. 16:04   |   

Nyikorog az ajtó? Nehezebben csukódik vagy nyílik? Esetleg már nem zár rendesen, és egyre nagyobb hézag van az ajtófélfa és az ajtólap között? Ezen problémák többsége általában egy kiegészítőre, alkatrészre vezethetőek vissza: az ajtópántokra. Szerencsére ma már igazán könnyű cserélni őket.

hirdetés
Az ajtópántokat érdemes rendszeresen ellenőrizni

Mire jó az ajtópánt?

Természetesen, mint ahogy az előbbi kérdésekből is látszik, az ajtópántok több feladatot is ellátnak egyszerre. Először is a legfontosabb, hogy megtartják az ajtót, hogy ne essen le vagy ne dőljön el. A következő feladatuk magának az ajtónak a nyitása és zárása, amiben persze nagy segítséget jelent a zár és a kilincs is.

Végül pedig a szigetelésben is nagy szerepe van, mivel megfelelő szögben tartja az egész szerkezetet. A cseréjük, beszerzésük igazán könnyű köszönhetően a VasalatWebshop ajtópántok kínálatának is, ahol minőségi kiegészítőket találhatunk, ha éppen új ajtót szerelünk be, vagy cserélni kell a jelenlegi pántjait.

Az ajtók talán otthonunk legtöbbet használt “elemeinek” számítanak, amikből több is található egy ingatlanban. Minden egyes szobához, mosdóhoz, fürdőszobához tartozik egy, és olykor még a konyha is ezzel van elszeparálva, valamint ott van még az erkély, az egyéb helyiségek és természetesen a legnagyobb mind közül, a bejárati ajtó. Mindegyikhez szükség van több kiegészítőre is, amelyek közé tartoznak az ajtópántok, ezek a kialakítása változhat, de a feladatuk egyáltalán nem.

Figyeljünk oda az ajtó igényeire!

Ajtópántot nem szokás évente cserélni, sőt, hosszú évekig kell ellátniuk a rájuk bízott feladatot. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen több tényezőre is oda kell figyelni. Az egyik ilyen, hogy már magának az ajtónak a beszerelése során gondoskodni kell a megfelelő ajtópántok beszerzéséről. A kiválasztás során ne csak az esztétikai jellemzőket figyeljünk, hanem azt is, hogy milyen a minősége az adott terméknek, valamint az adott ajtónak pontosan mire van szüksége.

A bejárati ajtók például sokkal nehezebbek, mint egy szoba ajtaja, ezért sokkal strapabíróbb pántokra van szükség. Ellenkező esetben hamarabb megadják magukat, elkezd az ajtó nyikorogni, majd nyitás-zárás során megakadni, szélsőséges esetben pedig a pánt még el is engedhet, és az ajtó leszakadhat.

Alaposan gondoljuk át a vásárlást!

Ugyan egyszerű eszközről van szó, de ma már hatalmas kínálattal van dolgunk, így alaposan meg kell vizsgálni, hogy pontosan mire van szükségünk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor nyugodtan kérjük ki szakértők véleményét, akik az ajtólap paraméterei alapján máris tudnak ajánlani több megoldási alternatívát, ahol már figyelmet fordíthatunk például az esztétikai tulajdonságokra is.

Válasszuk bármelyiket, az ajtópántok állapotát érdemes rendszeresen ellenőrizni és odafigyelni az árulkodó jelekre (nyikorgás, akadás), hogyha szükséges, időben tudjunk újat vásárolni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek