Starity

Irtó cuki: így örült a kék égnek a csimpánz, aki évekig laboratóriumban élt

2023. június 29. 00:12   |   Szerző: Four

Nagyon aranyos videó készült egy csimpánzról, amelyen korábban állatkísérleteket folytattak.

hirdetés

Nagyon aranyos videót közölt a Save The Chimps nonprofit szervezet. A felvételen Vanilla, a 29 éves csimpánz látható, amint ugrálva örül új lakhelyének, a szervezet floridai majomrezervátumában.

A csimpánz miután kicsit hezitál, boldogan ugrik Dwight nevű társa nyakába, aki lelkesen körbevezeti új otthonában. 

Vanilla a fiatalabb éveit egy New York-i orvosbiológiai kutatólaboratóriumban töltötte: fogságban született, egy hepatitist és HIV-fertőzést kutató intézményben, és röviddel a születése után elszakították az édesanyjától.

Borzasztó volt az a labor, évtizedeken át tüntettek ellene az állatjogi aktivisták. Jane Goodall "a pokol fenekének" nevezte a helyet. A csimpánzok egész nap tévét néztek, sosem voltak szabad levegőn. Vanilla lehetett az utolsók egyike, akin kísérleteket folytattak. A kutatók vért vettek tőle és biopsziát hajtottak végre rajta.

- mesélte Dan Mathwes, a Save The Chimps munkatársa.

A férfi hozzátette, hogy ketrecben tartották a helyen az állatokat, és slaggal lelocsolva takarították őket, mert attól féltek, hogy máskülönben kiszöknek. A laboratóriumot egyébként azóta bezárták, Vanilla és a testvére, Shake átkerült a Wildlife Waystationbe, egy Los Angeles-i nonprofit szervezethez - de ott sem volt sokkal kellemesebb a helyzet.

Vanilla a túlzsúfoltság miatt öt másik csimpánzzal élt egy elkerített részen, amely akkora volt, mint egy garázs. Mikor a Wildlife Waystation bezárt, a csimpánztesók új helyre kerültek. Hosszabb karanténidőszak után a Save The Chimps többféle csimpánzcsoporttal ismertette össze őket, mire kiderült, hova illenek a legjobban. Végül az "Air Force" csapathoz kerültek, azoknak a csimpánzoknak a leszármazottaihoz, amelyeket a NASA és a U.S: Air Force használt.

Matthews szerint Vanilla és Shake nagyon jól beilleszkedett az új környezetbe, ahol még 30-40 évet boldogan leélhetnek.

via People

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek