Starity

Az egészséges életmód kialakítása: hogyan fogj hozzá?

2023. július 04. 16:04   |   

Azt mondják, körülbelül egy hónap szükséges egy új szokás kialakításához. Ezért szeretnénk rögtön azzal kezdeni, hogy légy türelmes, ha életmódváltás előtt állsz! Az egészséges életmód számos tényezőből tevődik össze, amihez mind idő kell, hogy be tudd építeni mindennapjaidba. Cikkünkben az egészséges életmód alapjait vesszük górcső alá, és tippeket is adunk, hogy rutinná tudd tenni ezeket.

hirdetés
Az egészséges életmód kialakítása: hogyan fogj hozzá?

Tápanyagdús, változatos étrend

Amikor egy nem igazán egészséges életmódról akarunk egészségesre váltani, az első terület, ahol változtatni kell, az étkezés.

Először azt nézzük meg, mik azok, amiket nyugodtan elhagyhatsz az étrendedből. Ilyenek a cukros üdítők és ételek, a feldolgozott ételek, gyorsételek és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek.

Mindezek helyett fogyassz rendszeresen friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű és értékű gabonákat (pl. barna rizs, köles, bulgur stb), valamint fehérjedús élelmiszereket, például hüvelyes zöldségeket, vagy megbízható helyről származó sovány húsokat.

Az elegendő folyadékbevitel is nagyon fontos. Ügyelj rá, hogy ez mindig ásványvíz legyen. Esetleg néha variálhatod valamilyen gyógynövényes, vagy gyümölcsteával, de azt lehetőleg semmivel ne édesítsd.

Kutass különböző receptek után a neten ezek alapján, és szabadidődben kezdj el kísérletezni velük. A legegészségesebb az, ha mindent magad készítesz el.

Tipp: Ha el kell hagynod bizonyos dolgokat az étrendedből, egyesével tedd. Ha egyszerre vonsz meg mindent (cukrot, péksüteményt stb), valószínűleg nem tudod majd hosszú távon tartani magad hozzá.

Vitaminok

Még a teljes értékű étrend mellett is vannak olyan vitaminok, amiket külön is érdemes szedni. Ilyen például a C és a D vitamin. A legjobb azonban, ha rendszeresen szedsz multivitamint, így biztosan minden szükséges vitamint beviszel.

Tipp: A Havita multivitamin magas hatóanyag-tartalmú vitamin, amely minőségi összetevőkből készül.

Rendszeres mozgás

Az étrend után jöhet a rendszeres mozgás beiktatása. Ha jelenleg az életmódodnak egyáltalán nem része semmilyen sport, akkor számíts rá, hogy eleinte nehéz lesz rendszeresen rávenni magad. Ehhez mindenképpen szükséges lesz mentálisan erősnek maradnod.

A jó hír, hogy választhatsz bármilyen mozgásformát. Egyéni vagy csapatsportot, futást, biciklizést, de kezdheted csak intenzív sétával is.

Tipp: Hallgass a testedre, és semmit ne vigyél túlzásba. Fokozatosan növeld csak a súlyokat és az intenzitást. Nem kell azonnal maratont futnod, vagy súlyemelő versenyt nyerned.

Elegendő mennyiségű, minőségi alvás

Végül pedig az egyik legfontosabb: az alvás!

Sokan nem gondolnák, pedig rengeteg típusú fizikai és lelki betegséget előzhetünk meg, ha rendszeresen alszunk eleget. Az igazság az, hogy az “éjszakai bagoly” típus nem létezik. Ez maximum megszokás kérdése. Minden embernek egyenlően az az egészséges, ha lehetőleg legkésőbb 10-11 óra körül már ágyban van.

Tipp: Ha későn fekszel és nem tudnál elalduni még ilyen “korán”, este 8 után már semmilyen kék- vagy mesterséges fény ne érje a szemedet. Ne nézz TV-t és ne nyomkodd a telefonod elalvás előtt 2 órával. Helyette például vegyél egy forró fürdőt gyertyafénynél vagy hallgass relaxációs zenét. A szervezeted így elkezdhet melatonint termelni, és könnyebben elalszol.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek