Starity

Az előtétzsinórok és előkék kiválasztásának tippjei horgászatoknál

2023. augusztus 22. 18:06   |   

Az előtétzsinórok és előkék amilyen kis elemét képezik látszólag a horgászfelszerelésnek, valójában olyannyira sok múlik rajtuk a halfogások esélyeit tekintve. Pontosan emiatt éreztük fontosnak, hogy dedikált bejegyzésben emeljük ki a beszerzésükhöz köthető tippeket és irányelveket. Pontosan ezekről lesz szó az alábbiakban.

hirdetés
Az előtétzsinórok és előkék kiválasztásának tippjei horgászatoknál

Előtétzsinórok és előkék keresésénél ezekre érdemes figyelni

Legjobb, ha a funkcionalitásból indulunk ki. Avagy miért kell speciális damilt használni a főzsinóron túl? Azért, hogy nagyobb eséllyel tudjunk kapást elérni, emellett pedig a megakasztott halat lehetőleg partra is tudjuk segíteni.

Ennek megfelelően - többek között - a TackleBait.hu horgász webáruház előtétzsinórok, előkék kategória oldalát is ilyen szemüvegen keresztül érdemes nézni. Alaposan átgondolva, hogy a horgászat körülményei mit követelnek meg.

Számít a célhalak mérete, fontosak a mederviszonyok és a vízfelszín alatt megbúvó akadók, és természetesen az általunk előnyben részesített horgász módszerről sem tanácsos megfeledkezni.

Milyen típusú előtétzsinórok és előkék jöhetnek szóba manapság?

Nem igazán érheti szó a ház elejét abból a szempontból, hogy ne lenne eléggé bőséges a választék. Hisz a standard előkezsinór kivitelei mellett speciális előtét, fluorocarbon, fonott, leadcore, monofil és ólombetétes változatokat is könnyű találni.

Hogy melyik a legjobb ezek közül? Erre nincs általános válasz, elvégre mindig a körülményekhez kell igazodni. Nem mindegy, hogy a mederfenéken van-e vándorkagyló, ami elvághatja a zsinórt.

Nem mindegy, hogy az aljzaton akarjuk-e tartani a végszereléket. Illetve az sem elhanyagolható, hogy az óvatosan táplálkozó halak elől el akarjuk-e rejteni magát a damilt. Ezek alapján kell mindig mérlegelni.

Mennyibe kerülnek a jónak számító előtétzsinórok és előkék?

Ezen a ponton sincs általános érvényű megállapítás. Ettől függetlenül azt ki lehet jelenteni, hogy 3-6 ezer forintért már bőven lehet találni olyan kivitelt, amelyik a minőségét és a megbízhatóságát tekintve kifogástalan.

Persze lehet találni ennél olcsóbban is alternatív megoldást, de az igazat megvallva a túlzott spórolás nem feltétlenül válik be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon is megéri többet beruházni ebbe a tételbe.

Egyszerűen biztosabbak lehetünk így a dolgunkban, amikor például egy testesebb hallal akadunk össze, és a fárasztás nüanszokon múlik. Ki akarná magának azt a bosszúságot, amikor a halvesztés sajnálatos módon az előke silány minősége miatt következik be?

Összességében tehát az előtétzsinórok és előkék beszerzését érdemes komolyan venni. Ha a felszereléshez és a körülményekhez igazodva sikerül választani, azzal tehetünk egy nagy lépést a sikeres fárasztások irányába.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek