Starity

Így javítsd a betont házilag!

2023. augusztus 22. 18:06   |   

Bár a beton az egyik legtartósabb építőanyag, a nem megfelelően méretezett és elkészített szerkezetek és felületek nem mindig állják ki az idő próbáját, és néhány év után tönkremehetnek.

hirdetés
Így javítsd a betont házilag!

Amennyiben nálad is vannak otthon régi betonfelületek, amelyeknek a javítása időszerű, adunk néhány tippet, hogy a házilagos betonjavítás egyszerűbb és tartósabb legyen. Statikai makroszálak betonhoz adagolásával magunk is nyugodtan nekivághatunk a feladatnak, azonban nem árt előtte felkészülni. Mutatjuk, milyen buktatókkal nézhetsz szembe, melyik tipikus hibát hogyan kerülheted el. 

Tipikus betonozási hibák 

A Beton Booster ArmoTec statikai makroszálakkal gyerekjáték lehet az otthoni betonozás és betonjavítás, hiszen a betonacélháló helyett használva tartós, stabil, gazdaságos, nem teherhordó felületek, szerkezetek elkészítését teszi lehetővé. A kivitelezésekor pontosan tisztában kell lenni azzal, mire készül, hiszen ennek megfelelően kell méretezni, valamint kialakítani. Tipikus hiba, hogy fedetlenül hagyjuk a burkolásra szánt kültéri szerkezeteket, ugyanis más igénybevételnek van kitéve az egyik és a másik. 

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a betonozás körülményeire, pedig köztudott, hogy 5˚C alatt, 30˚C fölött, tűző napsütésben és eső előtt nem szabad belevágni a kivitelezésbe, és a friss betonfelület utókezelésére is gondot kell fordítani, nem szabad hagyni kiszáradni. 

Hogyan javítsd a betont otthon?

A szép és tartós végeredmény érdekében tartsd be az előírásokat, figyelmesen olvasd el a felhasználásra kerülő anyagok használati útmutatóját.

Javítás előtt alaposan le kell takarítani a felületet, drótkefével el kell távolítani a rozsdát a betonacél felületekről. Az alapozást, illetve a tapadóhíd felvitelét sem szabad kispórolni. A nagyobb mélyedések, vastagabb javítások mellett a kisebb egyenetlenségek javítását se hagyd ki. 7 nap elteltével a felület terhelhető, burkolható, festhető, vagy akár szabadon is hagyható.

Nagyobb betonozási munkákhoz készbetont érdemes rendelni vagy szárazbetont használni, így kihagyható a cementtel és sóderrel történő bajlódás.

Van, amikor csak az segít, ha új betonréteget készítesz a régire. Betonacélháló helyett pedig létezik egy sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás, az ArmoTec beton makroszál. 

Miért előnyös a szálerősített beton?

A polietilén statikai makroszálak adagolása, betonhoz keverése egyszerű, nem igényel szakmunkát, mindössze az előírt mennyiségben kell a betonkeverőbe adagolni és elkeverni.

Makroszálas betont készíteni egyszerűbb, mivel az ArmoTec szállítása akár futárral is megoldható, és daruzásra, hajlításra, kötözésre sincs szükség, mint a betonacélháló esetében. A végeredmény pedig szívósabb és tartósabb lesz, a szálerősítésű betonnal nullára csökkentheted a kötés alatti zsugorodásból adódó repedéseket is. A kivitelezés ideje is drasztikusan csökkenthető, mivel a munkaigénye szinte nulla a betonacélhálóval szemben. Adj esélyt a szálerősített betonnak, könnyítsd meg az otthoni betonjavítást!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek