Starity

A kutyáknál diagnosztizált Addison-kór

2023. október 18. 13:01   |   

Az Addison-kór egy olyan betegség, mely bár előfordul a kutyáknál, mégis csak kevés esetben diagnosztizálják helyesen az állatorvosok. Ennek az az oka, hogy a betegség tünetei általánosak és többféle betegségre is jellemzőek, ezért ha nem történnek betegségspecifikus vizsgálatok, akkor az igazi diagnózis rejtve maradhat.

hirdetés
A kutyáknál diagnosztizált Addison-kór

Nézzük meg tehát, hogy mikor érdemes arra gyanakodni, hogy a kutya Addison-kórban szenved, és ha bebizonyosodik a betegség, akkor milyen terápia vár az állatra.

Mi az az Addison-kór, és mit tehetünk a kutyánkért?

Alapvetően ez egy hormonális probléma, melynek során a mellékvese nem termel elegendő kortikoszteroidot. Kezelése a folyamatos hormonpótlás, erre többféle gyógyszert is használnak, emellett azonban a kutya állapotának javítása érdekében természetes szereket is adhatunk. A BioZoo.hu-nál kapható CBD olaj kutyáknak készített változata csökkenti a stresszt és a görcsök jelentkezésének esélyét. 

Érdemes minél több belsőséget adni neki, mivel a mellékvese, a máj, a vese és más belsőségek fehérjéi hasznosulnak a szervezetében. Egyes gyógynövények segítik a mellékvese működését, ilyen például a gyermekláncfű, a petrezselyem, a spirulina, a csalán, a kurkuma vagy a máriatövis. Nyugodtan etessünk flavonoidokban gazdag zöldségeket, mint a brokkoli, a spenót vagy az áfonya, ezek ugyanis erősítik a kutya immunrendszerét.

Miért lesz a kutya Addison-kóros?

  • Elsődleges Addison-kór esetében a szervezetben végbemenő autoimmun folyamatok károsítják a mellékvesét, vagy a mellékvese daganatos lesz, így az nem lesz képes a további hormontermelésre.

  • Másodlagos Addison-kór akkor alakul ki, amikor az agyalapi mirigy sérül, például daganatos betegség következtében, így nem termel elegendő ACTH hormont. Ez a hormon serkenti ugyanis a mellékvesét arra, hogy kortikoszteroidot állítson elő.

  • Atipikus Addison-kórról akkor beszélünk, ha maga a mellékvese nem képes a megfelelő mennyiségű hormontermelésre, azonban az elektrolit-háztartás egyensúlyban marad.

A tünetek jelentkezése

Mint említettük, a tünetek alapján nehéz diagnosztizálni a betegséget, hiszen a letargia, az étvágycsökkenés, a fogyás, a hányás, a kiszáradás, a hasmenés az izomgyengeség vagy a véres széklet és hányás számtalan betegségben előfordul. Sokszor félrediagnosztizálják az állatot, és parazitákra vagy gyulladásokra kezelik.

Honnan lehetünk biztosak abban, hogy a kutya Addison-kórban szenved?

Ha az orvosnak gyanúja támad erre a betegségre, akkor ACTH stimulációs tesztet végez. A vizsgálat kezdetekor megmérik a vérben lévő kortikoszteroid szintet, majd a kutya ACTH injekciót kap. Ezután újra megmérik ezt az értéket és ha az továbbra is alacsony, akkor minden bizonnyal az állat Addison-kórban szenved.

Nagyon fontos a pontos diagnózis felállítása, ellenkező esetben ugyanis bekövetkezhet az Addison-krízis, amikor összeomlik a kutya elektrolit-háztartása, leesik a vércukorszint és a pulzus, felemelkedik a káliumszint, görcsrohamok jelentkeznek, és mindez akár az állat életébe is kerülhet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek