Starity

Adó 1% felajánlás - Így támogathatod a civil szervezeteket!

2024. január 15. 14:02   |   

Az adó 1% felajánlás lehetősége biztosan ismerős mindenkinek, de sokan mégsem élnek vele. Az adó 1 százalékot egy kijelölt civil szervezetnek ajánlhatod fel, így segítve az általad támogatott célt. Az adó 1% felajánlása nem jelent többletkiadást, mégis óriási segítség lehet a civil szervezeteknek. Ha még nem tudod, hogyan is zajlik ez a típusú adományozás, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy, hogyan tudod te is segíteni a civil szervezete fontos céltudatos munkáját, olvass tovább!

hirdetés
Adó 1% felajánlás - Így támogathatod a civil szervezeteket!

Az adó 1 százalék felajánlás lehetősége minden magánszemély számára megvan. Amennyiben ilyen felajánlást szeretnél tenni, idén a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024. május 21-éig, az szja-bevallástól függetlenül is rendelkezhetsz.

A NAV minden év elején közzéteszi azoknak a civil szervezeteknek az adószámát, nevét és székhelyét tartalmazó listát, melyek jogosultak a felajánlásra.

Nem minden civil szervezet jogosult a felajánlásra! A NAV ezúttal is elkészítette azt a kimutatást is, mely tartalmazza a 2024-ben tett szja 1%-os felajánlásokból kizárt civil kedvezményezetteket. Érdemes ezért ellenőrizni a kiválasztott szervezet adószámát.

Az adó 1% adomány plusz költségekkel nem jár, felajánlása nagyon hasznos a civil szervezeteknek, mert segítségével, sokkal könnyebb megtervezni és finanszírozni a különböző éves projekteket.

Amennyiben nem tudod, melyik civil szervezetnek szánod az adó 1%-od, ajánlunk néhány lehetőséget. Az állatvédő és természetvédelmi szervezetek mellett, olyan fontos ügyeket is támogathatsz, mint a gyereknevelés, oktatás, a szegénység elleni harc, a roma életkörülmények javítása, idős, vagy súlyos betegséggel élők segítése, daganatos gyermekek gyógyulásának támogatása. Érdemes alaposan körülnézni az interneten, hogy melyik szervezet hogyan működik, pontosan milyen ügyeket támogat, mert így biztosan olyan területen segítesz majd, amit tényleg fontosnak tartasz. Arra is van lehetőség, hogy további kampányaikat támogasd valamilyen formában, vagy önkéntes munkát vállalj.

Sokan úgy gondolják, hogy az adójuk 1 százaléka olyan elenyésző, hogy nem jelent valódi támogatást, valójában óriási segítséget jelenthet, ha minél többen élünk ezzel a lehetőséggel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek