Starity

A prosztatarák tünetei, szűrési lehetőségei

2024. április 13. 15:03   |   

A prosztatarák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, melynek az előfordulása a kor előrehaladtával növekszik. Ettől függetlenül fiatal férfiaknál is kialakulhat, illetve ilyen esetekben agresszívabban, gyorsabban is terjedhet, ami jelentősen nehezíti a terápiát.

hirdetés
A prosztatarák tünetei, szűrési lehetőségei

Mivel eleinte tünetmentes, így kulcsfontosságú a szűrővizsgálat, ugyanis a korai fázisban nagy eséllyel eredményesen gyógyítható. A Déli Klinika Urológiai Központjában egyéni rizikóelemzésen alapuló prosztatarákszűrési lehetőség is elérhető.

Milyen panaszokat okozhat?

Eleinte általában nem okoz tüneteket, a később megjelenő panaszok pedig hasonlóak, mint hiperaktív hólyag, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, valamint prosztatagyulladás esetében.

Az 50 év feletti férfiak 50%-ánál nagy eséllyel megnagyobbodhat a prosztata, ez főként genetikai tényezők, hormonális változások miatt történik. A benignus hiperpláza, azaz a jóindulatú megnagyobbodás nem okoz fájdalmat, ugyanakkor mivel összenyomja a húgycsövet, így nehezebbé válik a vizeletürítés.

A vizeletáramlás akadályozottsága miatt pedig további panaszok jelentkeznek, mint gáttáji fájdalom, diszkomfortérzés, gyakori vizeletürítés, nehezített vizelés, utócsepegés, de nem ritka a teljes vizelési képtelenség sem.

Amennyiben ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, szövődmények alakulhatnak ki. Például hólyagkövek jelenthetnek meg, a húgyhólyag kitágulhat, veseműködési zavarok léphetnek fel, húgyúti infekciók, prosztata-, sőt még mellékhere-, heregyulladás is kialakulhat.

Kivizsgálás, diagnosztizálás

A pontos diagnózis érdekében elengedhetetlen egy alapos urológiai kivizsgálás, ebbe beletartozik a szakorvosi, valamint az ultrahangos vizsgálat, illetve további laboratóriumi vizsgálatok is. Szükség lehet szövettani mintavételre is.

Nagyon fontos elkülöníteni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást a rákos megbetegedéstől. A precíziós kivizsgálás során központi szerepet kapnak a képalkotó vizsgálatok és a célzott, fúziós biopszia.

Az elasztográfiás ultrahang vizsgálattal a kisebb szövettani eltérések is detektálhatók, s egyúttal megoldható a “gyanúsabb” területekből történő mintavétel is. A célzott fúziós mintavétel előnye, hogy nem “vakon”, véletlenszerűen történik, hanem fúziós képalkotó technológia segítségével pontosan, precízen.

Egyéni rizikófelmérés – fókuszban a megelőzés

Ennek keretén belül a páciens megismerheti azokat a kockázati tényezőket, amelyek szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásában. S ez alapján javaslatot kap a rizikótényezők csökkentése érdekében. A Déli Klinika Urológiai Központja egy személyre szabott prosztatarák megelőzési programot kínál, amellyel Ön is a prevencióra helyezheti a hangsúlyt. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek