Starity

Adam Copeland "Edge"

Adam Copeland Adam Copeland nemzetisége 2217. 155rajongó 31vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 91%
 • stílus: 93%
 • szimpátia: 92%
 • Születési név
 • Adam Joseph Copeland
 • Becenév
 • Ed, The Rated R Superstar
 • Születési idő
 • 1973. október 30.
 • Születési hely
 • Orangeville, Ontario, Kanada
 • Foglalkozás
 • Pankrátor, színész
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Beth Phoenix
 • Magasság
 • 196 cm
 • Eredeti hajszín
 • Szőkésbarna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Dave Bautista Randy Orton John Cena Rey Mysterio Paul Michael Levesque Beth Phoenix Mark Calaway Chris Jericho Phil Brooks Shawn Michaels Sheamus Kofi Kingston William Jason Reso Cody Rhodes Steve Austin Sin Cara Zack Ryder

Adam Copeland életrajza

 

Korai élete

Adam Orangeville városában született, anyja Judy Copeland, aki kiskorában támogatta a fiát, az apjáról nem lehet tudni semmit, mert mai napig nem találkoztak, csak egy fénykép van róla. Fiatal korában kezdett el érdeklődni a bírkózás után. Kedvenc pankrátorai Mr. Perfect, Randy Savage, Hulk Hogan, Ricky Steamboat, Shawn Michaels és Bret Hart volt. 18 éves volt, mikor megnyerte egy esszéíró versenyt, a nyereménye egy bírkozásképzés volt a Sweet Daddy Siki és Ron Hutchinson Toronto-ban. Számos munkahelyen dolgozott, hogy segítsen az anyjának, a Humber College-on tanult, ahol diplomát is szerzett.

Karrier

Korai karrierje

Adam esszéjével, amit arról írt, hogy miért akar birkozó lenne, megnyert egy versenyt. Nyereménye egy ingyenes képzés volt. Az osztálytársai Johnny Swinger, Joe E. Legend és Rob Etcheverria voltak. Az 1990-es években Adam független bírkózóként élt Ontario-ban és a Great Lakes régiójában Sexton Hardcastle név alatt. Az 1990-es évek közepén Adam Impact néven Tony Condello's Winnipeg támogatásával küzdött. Független pályafutása során MWCW Tag Team bajnoki övet nyert kétszer és egyszer ICW Street Fight Tag Team bajnoki övet szerezhette meg, mindegyik ketrecharcból. A Hardcastle duó (Adam és Christian) a ketrecben voltak ismertek. Copeland Damon Striker néven is tevénykedett a WCW Pro-n, Kevin Sullivan ellen. 1995 nyarán egy show-ban tevénykedett, ahol Bret Hart üzleti igazgatója, Carl De Marco figyelte. Lenyűgözte és az javasolta Adam-nek, hogy menjen el a WWF meghallgatásra. Nem hívták vissza, de bizonyos idő múlva De Marco elnökké nevezték ki a WWF-ben így felvette Adam-et. 1996. május 10-én Sexton Hardcastle helyett Bob Holly lett az ellenfele a debütáló mérkőzésén Hamilton-ban. A Grand Prix birkozás turné után 1997 nyarán De Marco sürgette Adam-et, hogy menjen Calgary-ba, ahol Hart lábadozik a térdműtéte után.

World Wrestling Federation/ WWE

A Brood; Edge és Christian (1996-2001)

Adam 1997-ben szerződést kötött a WWF-fel. 1998. június 22-én debütált a Raw is War-ban, mint Edge. Az első televíziós mérkőzés Jose Estrada Jr ellen volt, a meccs nem tartott sokáig, Edge legyőzte ellenfelét. Az első pay-per-view mérkőzésén a SummerSlam-en, ő volt Sable rejtélyes tag team partnere Jacqueline és Marc Mero ellen .Edge viszályba keveredett Gangrel-rel, a vámpír birkózóval, amelyben Christian is résztvett, de nem tartott sokáig. Edge meggyőzte Gangrel-t, hogy csatlakozzon hozzájuk, így hárman alkottak egy szövetséget, amely Brood nevet kapta. Edge első WWF Interkontinentális bajnoki övét 1999. július 22-én szerezte meg, Jeff Jarrett ellen Toronto-ban, majd a következő meccsen el is vesztette azt. Később Edge a Hardy Fiúk ellensége lett, mert Gangrel elárulta őket, így Edge és Christian megalakította az Új Brood csapatot. A WrestleMania-n, 2000. április 2-án Edge és Christian legyőzte a Hardy Fiúkat és Dudley Boyz-t és megnyerték a WWF Tag Team öveket egy létra meccsen. Ezt követően Edge és Christian sikeres, heel duó lett, hat alkalommal szerezték meg WWF Tag Team bajnoki címet. Ebben az időben a "five second pose" lett a védjegyük. A 2001-es Royal Rumble-en Edge és Christian legyőzték a Dudley fiúkat, de elvesztették a Tag Team címet. A No Way Out eseményen nem tudták visszaszerezni azt Dudley fiúk és a Brothers of Destruction ellen, de a Wrestlemania X-Seven sikerrel jártak.

Interkontinentális bajnokság és a különböző viszályok (2001-2003)

Edge 2001-ben megnyerte a King of the Ring meccset  és a rajongók kedvencévé vált. Christian elárulta Edge-t, a feud a SummerSlam-en tetőzött, a mérkőzés az Interkontinentális címért ment. Adam nyert, de elvesztette az övet Test ellen, nem sokkal később elnyerte a WCW United States övet Kurt Angle-től. Edge legyőzte Test-et a Survivor Series-en, ezáltal egyesítette az Interkontinentális és az Amerikai övet. A következő évben Edge William Regal-al került viszályba az Interkontinentális övért. A Wrestlemania 18-on Booker T volt az ellenfele, a mérkőzést Edge nyerte.  2002. július 4-én megnyerte a WWE Tag Team címet Hulk Hogan-nel. Ezután Rey Mysterio-val létrehozott egy tag team csapatot, a SmackDown-ban a WWE Tag Team címért ment a harc Kurt és Chris Benoit ellen, amit elvesztettek. Miután nem sikerült megnyeri a címet, Mysterio és Edge legyőzte Los Guerreros csapatot október 24-én a SmackDown-ban. November 7-én a SmackDown-ban legyőzték Benoit és Angelt- így megkapták a Tag Team öveket. Hamarosan el is vesztették a címet a Los Guerreros ellen egy Triple Threat meccsen. Ezután Edge és Mysterio útjai szétváltak. A No Way Out-on Edge össze állt Benoit-tal és Brock Lesnar-ral Kurt csapata ellen, viszont Edge-t megtámadták és nem akartak résztvenni a meccsen, ami így kettő a három ellen tag team mérkőzés lett. Miután a No Way Out-on Edge nyaksérülést szenvedett, amit meg kellett műteni.

Bajnoki törekvések (2004-2005)

A sérülése több, mint 1 évig tartott, a WrestleMania XX-n tért vissza. 2004. április 19-én Edge és Benoit megynyerte a World Tag Team címet. Miután Edge elnyerte az Interkontinentális övet Randy Orton-tól, a csapat feloszlott, Edge lett a századik Interkontinentális bajnok a történelemben, a Raw vezérigazgatója Eric Bischoff elvette tőle az övet. November 1-jén Edge és Benoit elvesztette a World Tag Team övet. 2005 januárjában Edge résztvett az első Elimination Chamber mérkőzésen, a meccs tétje a World Heavyweight cím volt, amit végül nem sikerült megszereznie.

Mr. Money in the Bank és a WWE bajnok (2005-2006)

A WrestleMania 21-en Edge megnyerte az első Money in the Bank létrás meccset, a táskában egy szerződés volt, amely beváltásával esélye nyílt a World Heavyweight címet megszerezni 1 éven belül. A szurkolók Adam-et házzaságtörőnek nevezték a Lita-val folytatott viszonya miatt. Amikor Matt Hardy balesetet szenvedett, Edge viszonyt kezdett Litával, miközben a hölgy és Matt még egy pár voltak. A két férfi kapcsolata tovább bonyolódott. A viszály csúcspontja október 3-án, a WWE Homecoming-on, egy létrás meccs volt, amit Edge nyert, a meccs után Hardy a SmackDown-hoz igazolt. Nem sokkal a Homecoming-on aratott győzeleme néhány hét kényszerpihenőre küldték, ugyanis újabb baleset szenvedett. Edge létrehozta saját talk show-ját a Raw-on, amely a The Cutting Edge nevet kapta,  ekkor jelentette be a Rated-R Superstar becenevet.

Edge Ric Flair-rel kezdett viszályt, miután Ric nyilvánosan letartóztatta Edge-t, a férfi show-ja miatt. Edge és Ric a Revolution PPV-n az Interkontinentális címért mérkőzött meg, az övet Flair megtartotta, miután a meccs diszkvalifikációval ért véget. Az Elimination Chamber-en John Cena volt az ellenfele, amikor a WWE címért szállt ringbe. Nem sokkal ezután a két szupersztár egy újabb mérkőzésen vett részt, amelyet Edge nyert, ezáltal megszerezte a címet, a Royal Rumble-ön azonban Cena visszavette azt. A kanadai a vendégbírót, Mick Foley-t hibáztatta vereségéért, s megtámadta a pankrátort. A Saturday Night's Main Event-ön Foley bosszútállt Edge-n. Ez a feud egy Hardcore meccshez vezetett WrestleMania 22-n, ahol Edge győzedelmeskedni tudott.

Júniusban Edge, Foley és Lita legyőzte Dreamer-t, Terry Funk-t és Beulah McGillicutty-t egy Extreme Rules tag team meccsen. Később Edge beavatkozott a WWE bajnoki mérkőzésbe, amelyet  John Cena és Rob Van Dam vívott, ezáltal utóbbi meg tudta nyerni a címet. Edge a Vengeance eseményen meg akarta szerezni az övet, ám nem sikerült neki, nem sokkal ezután azonban sikerrel járt. Az augusztusi SummerSlam eseményen került sor a következő címmecsére, melynek kikötése az volt, hogy ha feladja magát elveszíti az övet. A rendezvényen Edge megtartotta a címet. Cena és Edge alkut kötött, hogy ha a bajnok legyőzi őt, akkor a SmackDown-hoz igazol. Edge elfogadta az ajánlatot, azzal a feltétellel, hogy a mérkőzés egy TLC meccs lesz és Toronto-ban fognak megmérkőzni. Adam elvesztette az övet. 

Rated-RKO (2006-2007)

2006. október 3-án egy acélketrec mérkőzés rendeztek meg, a  D-Generation X (DX) és Edge illetve az általa felkért Randy Orton között. Csapatuk a Rated-RKO nevet kapta. A Rated-RKO volt az első csapat, amely legyőzte a DX-et, a páros pedig gyorsan átvette a hatalmat a Raw-on. A Revolution eseményen a két csapatnak címmeccse volt, Triple H pedig sérülést szenvedett. Továbbra is rivalizáltak a maradék DX taggal, főleg Shawn Michaels-el. 2007. január 29-én Michaels összeállt Cena-val, hogy legyőzze a Rated-RKO-t, Edge és Orton el is veszítette a címet. A két szupersztár riválissá vált a Money in the Bank PPV-n, mindkettőjük meg akarta szerezni a WWE bajnoki övet. Azonban egyiküknek sem sikerült. 

Bajnoki uralkodások (2007-2009)

2007. május 7-én Edge félbeszakította Kennedy beszédét, majd kihívta a férfit egy meccsre, melynek tétje a Money in the Bank táska volt. Adam megtámadta ellenfelét még a meccs kezdete előtt, súlyosan megsebesítve a vállát és ezt kihasználta megnyerte a táskát. Május 11-én Batista és Undertaker a Nehézsúlyú Világbajnoki címért küzdött, amit Undertaker megtartott, ám Mark Henry megtámadta a bajnokot. Edge úgy döntött, hogy beváltja a táskát, s övé lett az öv. Edge és Batista között elkezdődött egy viszály, előbbi pedig sikeresen megvédte bajnoki címét a Judgment Day és a Vengeance eseményeken. Edge és Kane között is egy viszály látszott kialakulni, mikor Theodore Long, a SmackDown GM-je bejelentette, hogy Kane az új elsőszámű kihívó a World Heavyweight bajnoki címért. Edge kénytelen volt lemondani a világbajnoki címéről újabb sérülés miatt, amelyet a július 20-án megrendezett SmackDown közben szenvedett el.

A Survivor Series esemény után nyilvánosságra hozták Edge és Vickie Guerrero kapcsolatát. November 30-án Edge és Batista a világbajnoki címért küzdöttek, ám a meccs hamar végetért, ugyanis Undertaker közbeavatkozott. Nem sokkal később Edge megynyerte a World Heavyweight címet Undertaker és Batista ellen egy Triple Threat mérkőzésen. A SmackDown Valentin napi epizódjában Edge megkérte Vickie kezét, a nő pedig boldogan igent mondott. A WrestleMania XXIV-n Edge elvesztette az övet Undertaker ellen. 2008. július 4-én Edge bejelentette, hogy mégse akarja elvenni menyasszonyát, mivel többé már nem volt bajnok. A következő héten Vickie megmentette Edge-t a Big Show-tól, így a férfi újraeljegyezte párját. Július 18-án került sor az fogadásra, Triple H pedig bemutatott egy videót, melyen Edge megcsalja  Guerrero-t egy nappal az esküvő előtt a szervezővel, Alicia Fox-al.

November 23-án Edge visszatért a WWE-be, ő helyettesítette Jeff Hardy-t a WWE bajnoki címért rendezett Triple Threat meccsen. Miután lekopogtatta Triple H-t, harmadszor is magáénak mondhatta az övet. A következő hónapban azonba elvesztette azt Hardy ellen, szintén egy Triple Threat mérkőzésen, a Royal Rumble PPV-n azonban újra bajnoknak mondhatta magát. A februári No Way Out eseményen elvesztette a WWE bajnoki címet egy Elimination Chamber meccsen, melyet három héttel később visszaszerzett. A WrestleMania XXV-én Edge újra elvesztette az övet egy hármas meccsen, ám három héttel később legyőzte John Cena-t és újra bajnok lett

Rekorddöntő Nehézsúlyú Világbajnok (2009-2011)

Júniusban Edge és Jericho megnyerték a  WWE Tag Team öveket. Előbbi 12 alkalommal szerezte meg a World Tag Team címet, ezáltal rekordott döntött. Július 3-án újabb balesetet szenvedett, ezután jelentették be , hogy 1 évig nem lesz látható a képernyőn. Edge távollétében Jericho szövetséget kötött Show-val. 2010. január 31-én tért vissza, a Royal Rumble meccsen huszonkilenceddiként lépett a ringbe, s utolsóként távozott, miután kidobta John Cena-t a ringből. Április 30-án Edge otthagyta a SmackDown-t. Ezután viszályt kezdett az egykori tag team partnerével, Randy Orton-nal. Résztvett egy Fatal 4-Way mérkőzésen, ellenfelei Orton, Sheamus és Cena voltak, s a WWE bajnoki címért mérkőztek meg, amit nem tudott hazavinni.

A következő hónapban résztvett a Money in the Bank létrás meccsén, de nem sikerült megnyernie a táskát. 2010. december 19-én Edge legyőzte Kane-t, Mysterio-t és Alberto del Rio-t egy TLC meccsen, így hatodik alkalommal szerezte meg a World Heavyweight övet. Egy Last Man Standing meccsen megvédte az övet Kane ellen, ezáltal véget vetett a feudnak. Az Elimination Chamber pay-per-view-en Edge sikeresen megvédte a címét Mysterio ellen. Miután megvédte a címét, Alberto megtámadta a bajnokot. A 27. WrestleMania-n, utolsó meccsén,  Edge legyőzte a mexikóit és megtartotta az övet. 2011. április 11-én, a Raw adásában jelentette be, hogy sérülései miatt kénytelen visszavonulni a pankráció világától, máskülönben akár le is bénulhat. Április 15-én a SmackDown-ban hivatalosan is lemondott a World Heavyweight övéről, így véglet otthagyta a WWE-t.

Visszavonulás utáni megjelenések, Hall of Fame (2011-2015)

Az Extreme Rules PPV-n megjelent, hogy szurkoljon legjobb barátjának, Christian-nek, aki a World Heavyweight bajnoki címért mérkőzött meg. .Szeptember 16-án a SmackDown házigazdája volt. 2012. március 31-én került be a WWE Hall of Fame-be a 28. WrestleMania előtti napon, Christian konferálta fel. 2012. április 23-án kérdőre vonta John Cena-t, aki a Brock Lesnar elleni meccsére készült, segítsége miatt Cena "felébredt" és megverte ellenfelét. 

2013. szeptember 9-én a Raw Toronto-i adásában, Daniel Bryan-nel beszélgetett a The Cutting Edge-ben, melynek ő volt a házigazdája. Megsértette Triple H-t, aki ezért ráküldte a Shield-et Edge legjobb barátjára, Christian-re. Szeptember 13-án szinténa The Cutting Edge házigazdája volt a SmackDown-ban. Edge és Christian voltak a Raw házigazdái 2014. december 29-én, ahol megtartották az első Cutting Edge Peep Show-t. Seth Rollins-t interjúvolták, aki Big Show segítségével megtámadta őket, majd mikor Edge nyakának eltörésével fenyegette John Cena-t, a férfi visszaállította a The Authority-t. 2015. szeptember  7-én Christian-nel együtt megjelent a backstage-ben, majd ugyanazon az estén Stone Cold Steve Austin-nal beszélgetett a WWE Network-ön. Nem sokkal később bejelentették, hogy Lana-val együtt szerepelni fognak a WWE sajátkészítésű filmjében, az Interrogation-ben. 

Edge and Christian Show (2016-jelen)

A 2016-os Royal Rumble-ön jelentették be, hogy Edge és Christian lesznek a WWE Network új sorozatának sztárjai. A The Edge and Christian Show premierje február 21-én, a Fastlane után volt. Február 21-én megjelentek a Fastlane PPV-n, mint a Cutting Edge Peep Show házigazdái, s a The New Day volt a vendégük. A 900. SmackDown adáson tért vissza, ahol a The Cutting Edge-ben a SM Survivor Series férfi tag team-jét interjúvolta meg. 2017-ben láthattuk a WWE Hall of Fame ceremóniáján, ahol nagyobbik lányával, Lyric-kel volt jelen, miközben feleségét beavatták a csarnokba. Beth-szel résztvettek az NXT TakeOver: Orlando adásán. 2018-ban Edge és Christian iktatták be a Dudley Boyz-t a Hall of Fame-be. 2018. október 16-án Becky Lynch volt a vendége a The Cutting Edge-ben, mely az 1000. SmackDown-on került megrendezésre. 2019 áprilisában részt vett a WWE Hall of Fame-en, illetve a WrestleMania-n, ahol felesége is ringbeszállt a Női Tag Team Bajnoki övért. 

2019. augusztus 11-én ott volt a SummerSlam-en, melyet Toronto-ban rendeztek meg. Spearelte Elias-t, de tagadta, hogy az orvosok megengedték volna neki, hogy visszatérjen. 2020. január 26-án azonban 9 év után visszatért, méghozzá a Royal Rumble PPV-n. A másnapi Raw-on viszályt kezdett Randy Orton-nal, miután volt csapattársa megtámadta őt.

Színészi karrierje

2000-ben egy fantasy filmben kapott szerepet, melynek címe a Highlander: Endgame volt. 2002 márciusában több WWF szupersztárral megjelent a Weakest Link vetélkedőben. A Mind of Mencia 2006. augusztus hatodikai epizódjában láthattuk, mint Edge. 2007 márciusában Randy Orton, John Cena és Bobby Lashley mellett megjelent a Deal or No Deal vetélkedőben. 2011 júniusában Adam megjelent a SyFy csatornán látható Sanctuary sorozat 3. évadának fináléjában. Visszatérő szereplő a Haven sorozatban, amit 2011 júliusában kezdtek el vetíteni. Dwight Hendrickson rendőrfőkapitányt játssza. 2012-ben főszerepet játsszott a WWE sajátkészítésű filmjében, a Bending the Rules. Életrajzi filmje, a  You Think You Know Me – The Story of Edge szintén 2012-ben jelent meg. 2015. július 16-án jelentették be, hogy Adam benne lesz a The Flash második évadának nyitóepizódjában. 2016-ban szerepelt a WWE Studios Interrogation című filmjében, Lana mellett. 2017 óta  Kjetill Flatnose-t játssza a Vikingek című sorozatban. 

Magánélete

Első feleségével, Alanah Morley-Copeland-del  2001. november 8-án házasodott össze, két évvel később azonban elváltak. Második neje Lisa Ortiz-Copeland volt, akivel 2004. október 21-én fogadtak örök hűséget, ám 2005. november 17-én elváltak útjaik. 2013. decemberében született meg kislánya, Lyric, akinek édesanyja Elizabeth Kocianski, azaz a WWE díva Beth Phoenix.  2016. május 31-én újra szülői örömök elé néztek, második lányuknak a Ruby Ever nevet adták. A pár 2016. október 30-án házasodott össze, a férfi 43. születésnapján. 

Írta és fordította: Lil98

 Az életrajz az angol Wikipedián, illetve különféle cikkeken alapszik. 

1999 - Beyond the Mat - önmaga

2000 - Highlander: Endgame - Road bandita

2002 - Weakest Link - önmaga

2003 - TV total - önmaga

2006 - Mind of Mencia - önmaga

2007 - Deal or No Deal - önmaga

2007 - MADtv - önmaga

2011 - Sanctuary - Thelo

2011-2015 - Haven - Dwight Hendrickson (42 epizód)

2012 - Bending the Rules - Nick Blades 

2015 - Dumb Luck - Cameron

2015 - The Flash - Al Rothstein / Atom Smasher (1 epizód)

2015 - Stone Cold Podcast - önmaga

2016 - Interrogation - Lucas Nolan

2016 -  Bookaboo - önmaga

2016 -  Private Eyes - Éber szemek -  Ben Fisk

2016 - Talking Smack - önmaga

2016-? -  The Edge and Christian Show That Totally Reeks of Awesomeness - házigazda

2017-2019 -  Vikings - Vikingek -  Kjetill Flatnose (12 epizód)

Utolsó frissítés: 2020.04.30. 10:10 Lil98 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace