Starity

Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog Agnetha Fältskog nemzetisége 3456. 97rajongó 11vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Agnetha Ase Fältskog
 • Becenév
 • Agnetha
 • Születési idő
 • 1950. április 05.
 • Születési hely
 • Jönköping, Svédország
 • Foglalkozás
 • énekesnő
 • Családi állapot
 • elvált, 2 gyermek
 • Magasság
 • 172 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Anni-Frid Lyngstad Björn Ulvaeus Benny Andersson

Agnetha Fältskog életrajza

A G N E T H A  F Ä L T S K O G

Kezdetek és korai karrier

Agnetha Fältskog 1950. április 5.-én született Svédországban, Jönköping városában. Már kiskorában is nagyon szeretett énekelni. Szülei Birgit és Ingvar Fältskog segítségével, már gyeremkként is felléphetett, 6 évesen egy karácsonyi koncerten. Saját dalokat is írt, és zongorázni tanult. 13 évesen két barátnőjével megalakította a The Cambers nevű együttest. 15 éves korában az előadói karriart választotta - nem tanult tovább. Mellékállásban telefonos kisasszony lett, és egy tánccsoporttal is rendszeresen fellépett. A már 17 éves Agnethara Little Gerhard is felfigyelt, ezért apjával Stockholmba utazott, a rock and roll énekes Phillip nevű stúdiójába, ahol a zenészek már az ő számát gyakorolták.

 

Akadályok

A németországi fellépések után Dieter Zimmerman-nal házasodott össze, de elég hamar szakítottak egymással. A Gypsy Friend című dal elég nagy zavart keltett, majd az Om tärar vore guld (Ha a könycseppek aranyból lennének) című szám dallama hasonlított egy dán együttes korábbi dalához, ezért beperelték az énekesnőt, hogy az 1950-es turnéjukon lopta el, de mint megtudták ő akkor született, mégsem perelték be őt.

 

Az ABBA születése és fénykora

Agnetha 1969-ben megismerkedett Björn Ulvaeus-szal. 1971. július 6.-án, mielőtt Agnetha Mária Magdolna szerepét játszotta a Jézus Krisztus szupersztár című előadásában, házasodtak össze. 1973-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon adöntőig jutottak el a Ring-ring című dallal. A következő évben a Waterloo-val meg is nyerték a versenyt, miközben rengeteg rajongót is sikerült szerezniük. Közben már kislánya, Linda is megszületett (1973. február 23.), majd nem sokkal ezután fia, Christian (1977. december 4.). Fellépések százai várták a remek együttest.

 

Az ABBA feloszlik

Agnetha sokszor nagyon szomorú volt, lelkiismeretfurdalás mellet, mivel gyermekeivel az ABBA miatt nem tudott olyan sok időt tölteni. Azonban 1978-ban újabb akadály került a befutott zenekar elé, mivel Björn és Agnetha kapcsolata nagyon megromlott. 1979-ben hivatalosan is elváltak. Interjúkban bejelentették, hogy az ABBA-t nem érinti az ők "vidám válása". De Agnetha később Angliába költözött, és családot alapított. Közben (1981-ben) Frida is szakított Bennyvel, így az ABBA-nak teljesen vége lett.

 

Szólókarrierje

1982-ben kezdte meg Agnetha szólókarrierjét. Így jobb volt neki, mert a gyerekeire is jutott elég ideje. 3 lemezt is kiadtott. 1990-től Tomas Sonnenfild volt a férje, aki sebész volt, de vele is csak 3 évig tartott a kapcsolata.1996-ban könyvet adott ki, majd 2004-ben újabb cd-t. 9 év után, 2013-ban újra kiadott egy szólólemezt. Ugyanebben az évben május 12-én Stockholmban megnyerte a SKAP 2013 díjat. November 12-én 25 év után újra színpadra lépett a BBC Children in Needs Rock londoni koncertjén, s a rendezvény szervezőjével, Gary Barlow-el énekelt duettet. November 18-án megjelent az albumról az első kislemeze I Should've Followed You Home címmel. 2014-ben jelölték a legjobb női előadó kategóriába a Skandináv popban, ezt a díjat meg is nyerte. Németországban is jelölték az ECHO díjra.

 

Az ABBA műkődése részletesebben

Az ABBA svéd popegyüttes volt.
1972-ben alapította Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad (Frida). 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Legnagyobb slágereik, melyek a kezdeti sikert követték: "S.O.S"., "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen", "Money, Money, Money", "Knowing Me, Knowing You", "Voulez-Vous", "The Winner Takes It All". Az ABBA nevet Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "B" fordítottan írva összetéveszthetetlenné tette a nevet, könnyen megjegyezhetőnek, s bárki számára könnyen kimondhatónak tűnt, rögtön le is védették.
Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 350 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, de ez a szünet elhúzódott, végül az ABBA végét jelentette.
A tagok profi zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Frida sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák, ahol a dalokat és a dalszövegeket főleg Björn és Benny írta. A sláger gyártásban pedig Stig Anderson manager keze is alaposan benne volt. A közös munka eredménye az egyre inkább jellegzetes hangzásvilágú, szerethető, jól eladható zene lett. Az énekesnők eltérő hangszínnel - Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán - jól kiegészítik egymást.
Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első videoklipeket is, melyek mai szemmel kezdetlegesek, de valóban hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Fellépő ruháik akkoriban kissé extravagánsnak, később inkább mókásnak tűntek. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül, franciául.
Noha a kritikusok zenéjüket sokszor nevezik „glamour-popnak", az mégis időtállónak bizonyult, hiszen évtizedek elteltével is széles körben ismert és kedvelt. Sikereikben annak is szerepe van, hogy zenéjük minden generáció számára befogadható és élvezhető. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb együtteseként állandó viszonyítási alap, legenda lett. 

 

1966 júniusában Björn Ulvaeus megismerkedett Benny Anderssonnal. Míg Björn egy népszerű folk stílusú együttesben, a Hootenanny Singers-ben játszott, addig Benny Svédország első számú pop együttesében, a Hep Stars-ban zenélt abban az időben. Következő találkozásuk alkalmávak megbeszélték, hogy közösen írnak egy dalt, melynek eredménye az Isn't It Easy To Say című dal lett, melyet később a Hep Stars játszott.
1969-ben mind a két csapat népszerűsége kissé csökkent. Benny és Björn is otthagyta addigi életét és a két barát együtt folytatta a dalok írását és felvételeket készítettek. A második Björn és Benny felvétel a Hej gamle man lett, amiben már két nő is énekelt: Agnetha Fältskog és Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Ez volt az első alkalom, hogy együtt énekeltek. Agnetha és Björn, Frida és Benny régebbről ismerték egymást így a választás telitalálat lett. Az együtt töltött idő szerelemmé szövődött Agnetha és Björn között, 1971-ben összeházasodtak.
A sikertörténet 1972-ben kezdődött, amikor úgy döntöttek, hogy csapatban próbálnak betörni a svéd zeneiparba. Az első album munkálatait még abban az évben megkezdték, melynek eredménye első slágerük, a People Need Love. Első nagylemezük, a Ring Ring felvételeit 1972. szeptember 26-án kezdték meg. A címadó dallal menedzserük, Stig Anderson tanácsára részt vettek a Melodifestivalon, melyen harmadik helyezést értek el. 1973 elején már ABBA-ként hivatkoztak rájuk, mely az együttes tagjai keresztneveinek kezdőbetűből álló mozaikszó. Az első emblémájukat Rune Söderqvist tervezte News Gothic betűtípussal, Benny tükrözött B betűje 1976-ban jelent meg először, és később ez a verzió az együttes hivatalos márkajelzésévé vált.
1974-ben kijutottak az Eurovíziós Dalfesztiválra, amit április 6-án meg is nyertek Waterloo című számukkal. Ekkor vette kezdetét az ABBA nemzetközi karrierje. Innentől már Svédországon kívül is ismertté váltak, a Waterloo betört az angol és a német piacra is.
1974 őszétől kezdve 1975 elejéig Európában turnéztak, szinte mindenhol telt házas koncerteket adtak. Közben készült a harmadik album, ami ABBA néven került kiadásra 1975 tavaszán. Az SOS szám nagy sikert ért el Angliában, az első volt 18 egymást követő top 10-es listán. Majd következett a Dancing Queen és a Mamma Mia című számok, amik a Waterloo sikereihez hasonlóan a toplista élén landoltak. 1975 nyarán piacra dobták az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do című számot, majd 1976 márciusában elkészült a Fernando, ami az egyik legsikeresebb számuk lett.
Negyedik sorlemezük, az Arrival 1976-ban megjelent, ami első számú bestseller lett Európában és Ausztráliában. Erről az albumról először a Money, Money, Money című szám jött ki, ami hatalmas sikert aratott, majd a Knowing Me, Knowing You című szám, ami 5 hétig volt az első az angol toplistán.
1977-ben nagyobb koncertturnéra indultak, Ausztráliában is adtak 11 koncertet. Ugyanebben az évben forgatták az ABBA: A film című filmet, melyet Lasse Hallström rendezett. Ezzel egy időben jelent meg következő sorlemezükkel, a The Albummal, melyről a Take A Chance On Me című dal, ami szintén jelentős sikereket ért el.
A rengeteg munka közepette Björn és Agnetha példájára Anni-Frid és Benny 8 évnyi jegyesség után 1978-ban összeházasodtak.
1979-ben a Chiquitita című számuk, amit a new yorki UNICEF gálán mutattak be, 10 országban első helyezést ért el a toplistákon. Hatodik sorlemezük, a Voulez-Vous szintén 1979-ben jelent meg, a címadó dalt Miamiban vették fel.
1980-ban Japánban jártak, ahol 11 koncertet adtak, ezután jelent meg Super Trouper címmel következő sorlemezük. Ugyanebben az évben legsikeresebb számaikat spanyol nyelven is felvették, ezek Gracias Por La Música címmel jelentek meg. A Chiquitita spanyol változata nagy népszerűséget hozott számukra immár Latin-Amerikában is.
Eközben mind a 2 pár házassága megromlott. 1979-ben Björn és Agnetha, 1981-ben Benny és Anni-Frid is elváltak. A nézeteltérések miatt nehezen tudtak együtt dolgozni, plusz a '80-as évek elején kezdődő új hatások és hullámok sem érintették jól a discoban és popban mozgó zenekart. Ez a dolog az ABBA végét is jelenthette volna, de megegyezek, hogy a szétválás ellenére tovább folytatják a munkát. Gőzerővel dolgoztak melynek eredménye a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), az I Have A Dream, a Super Trouper, a The Winner Takes It All című sikerszámok.
1981 januárjában Stig Anderson menedzserük 50. születésnapjára készítették Hovas Vittne című felvételüket, amely csak 200 példányban látott napvilágot színes hanglemezen. Ezt az anyagot a rendezvényre ellátogató vendégek között osztották szét. Az év decemberében a One Of Us és a The Visitors albumuk egyszerre készült el, ami Európában nagy sikert hozott nekik.
1982 volt az ABBA utolsó éve. Kiadták az addigi 10 évet átfogó dupla albumukat: The Singles - The First Ten Years címmel. Tavaszra még egy új album volt tervben, azonban a májusi és június felvételek nehézkesen zajlottak, csupán három dalt rögzítettek: You Owe Me One, I Am the City és Just Like That. Benny Andersson és Björn Ulvaeus nem voltak megelégedve az eredménnyel, így az együttes nyári szünetet tartott. A további dalok rögzítését augusztus és november között folytatták, de ezek már csak kislemezeken jelentek meg, az új nagylemez már nem készült el. Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így vége lett a '70-es évek legsikeresebb popcsapatának.
A svéd kiadó 1992-ben úgy határozott, hogy kiadja az ABBA Gold albumot, ami a legsikeresebb számokat tartalmazta. Az album robbanásszerűen a világ toplistái élére került, és az egyik legnagyobb sikere volt az együttesnek. 1993-ban ennek folytatásaként megjelent a More ABBA Gold, ami az addig kiadatlan I Am The City-t is tartalmazta.
Az eltelt években mind a négyen szólópályán igyekeztek érvényesülni. Agnetha és Frida szólóalbummal próbálkoztak, Björn és Benny pedig egy rég dédelgetett álmukat válthatták valóra, a musicalírást.

2016-ban Stockholmban nyílt egy Mamma Mia nevű étterem, ahol mind a négy ABBA tag megjelent. Készül egy új dallal. 

1983. Casanova of Sweden also known as Raskenstam - Lisa Mattson

1982. Nöjesmaskinen - önmaga (mellékszereplő)

1977. ABBA: A film - önmaga

1977. ABBA - The Movie

1980. ABBA - In Concert

1998. ABBA - The Last Video

2008. Mamma Mia!

Saját albumok

2013. A

2004. My Colouring Book  

1987. Kom följ med i vår karusell (Cristian Ulvaeus -szal)

Gyártó: Agnetha Fältskog, Michael B. Tretow

1987. I Stand Alone 

1985. Eyes of a Woman 

1983. Wrap Your Arms Around Me 

1981. (október) Nu tändas tusen juleljus (Linda Ulvaeus -szal)

Gyártó: Agnetha Fältskog

1975. (december 1.) Elva kvinnor i ett hus (aranylemez)

Gyártó: Agnetha Fältskog

1971. När en vacker tanke blir en sång

Gyártó: Björn Ulvaeus

1970. Som jag är

Gyártó: Karl Gerhard Lundkvist, Björn Ulvaeus

1969. Agnetha Fältskog Vol. 2

Gyártó: Karl Gerhard Lundkvist

1968. Agnetha Fältskog

Gyártó: Karl Gerhard Lundkvist

 

ABBA
Albumok:

1973. Ring Ring
1974. Waterloo
1975. ABBA
1976. Arrival
1977. The Album
1979. Voulez-Vous
1980. Super Trouper
1981. The Visitors

Válogatás:

1975. Greatest Hits
1979. Greatest Hits Vol. 2
1980. Gracias Por La Música
1982. The Singles: The First Ten Years
1992. ABBA Gold: Greatest Hits
1993. More ABBA Gold: More ABBA Hits
1994. Thank You For The Music
1999. ABBA Oro: Grandes Éxitos
2001. The Definitive Collection
2006. Number Ones
2006. The complete Studio Recordings
2009. The Albums


DVD:

1999. The Winner Takes It All
2002. The Definive Collection
2003. ABBA Gold
2004. ABBA in Concert
2004. The Last Video
2004. Super Trupers
2005. ABBA The Movie
2006. ABBA 16 Hits
2006. ABBA Number Ones
2009. ABBA In Japan

Utolsó frissítés: 2016.07.21. 21:09 Lambika által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace