Starity

Alan Dawa Dolma

Alan Dawa Dolma Alan Dawa Dolma nemzetisége 7902. 23rajongó 5vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Alan Dawa Dolma (阿兰达瓦卓玛)
 • Becenév
 • aLan (阿兰)
 • Születési idő
 • 1987. július 25.
 • Születési hely
 • Ganzi, Sichuan, Kína
 • Foglalkozás
 • Énekesnő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 150 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Andy Lau

Alan Dawa Dolma életrajza

 

Alan nemzetiségét tekintve tibeti, ugyanis egy független tibeti prefektúrában született és nőtt fel. Ebből adódóan anyanyelve a Kham Ke, ami egyike a több tibeti nyelvjárásnak. Nagy családba született ugyanis apukája tízen, édesanyja pedig nyolcan voltak testvérek. Alan viszont egykeként szülővárosának szomszédságában Danba-ban nőtt fel nagyszüleinél, Danba-t egyébként gyakran nevezik a "szépség-völgyének" is.
Érdekesség, hogy neve maga az Alan édesapja és édesanyja rövidített neveik kombinációjából az Atu és Lantai-ból alakult ki. A Dawa Dolma-t pedig egy buddhista szerzetes adományozta neki, aminek jelentése "mennyi hajadon a Holdból"
Alan apja a helyi kormányzat egyik tisztviselője volt, míg anyja a szintén helyi művészeti színtársulat tagjaként énekesnőként tevékenykedett. De hamar kimutatkozott Alan művészi vénája is ugyanis elkezdett tanulni erhu-n játszani, ami egy kínai két húros hegedű.
1997-ben Chengdu-ba költözött a nagynénjéhez miután egy meghallgatáson részt vett és első lett a rangsorba felvételt nyert a chengdui zeneművészetire.

2003-ban felvételt nyert a Pekingi Művészeti Akadémiára (PLA), ahol erhu mellett vokális zene szakra is járt.
Ebben az időben Alan viszont már bemutatkozott mint énekes Kína szerte és olyan popzenei hírességek támogatták, mint Faye Wong, Jacky Cheung és Andy Lau. 2005-ben ki is adta első kínai albumát a Shengsheng Zui Rulan-t, amely 13 dalt tartalmazott, a lemez pedig hozzásegítette, hogy tanulmányai terhét ne a szülei viseljék.
2006-ban egy női csoport tagjaként Kairótól nem messze részt vett egy gálaesten, ahol hagyományos kínai zenét játszottak. Magán a gálaesten pedig Egyiptom és a Kína közti diplomáciai kapcsolat 50. évfordulóját ünnepelték.
Szintén 2006 októberében kiválasztották, hogy Wei Chen-el együtt képviseljék Kína arcát. Ugyan ebben az évben pedig 2. lett a 9th Asia New Singer versenyen, ahol igen szoros állást követően mindössze 0.005 ezred ponttal győzte le őt a Fülöp-énekes Maria Donna. 

2007-2010: Voice of Earth, My Life and Japan Premium Best & More
2006 áprilisában Alan is részt azon meghallgatások egyikén, amit a japán Avex Trax tartott Kínában. Persze nem volt könnyű dolga hiszen közel 40 ezer másik jelentkezővel együtt kellett "megküzdenie" a cég kegyeiért. Végül győztesen került ki a meghallgatásból és miután lediplomázott 2007-ben kiköltözött Tokióba, ezzel pedig ő lett az első kínai tehetsége az Avex-nak. 2007. november 21-én debütált is első japán kislemezével, mely Ashita e no Sanka címmel került a boltok polcaira.

Fél évvel később 2008. május 20-án megjelent újabb japán kislemeze Shiawase no Kane (Ai Jiushi Shou) címmel. Az ebből befolyó nyereség ráeső részét Alan viszont teljes egészében felajánlotta a Vöröskeresztnek, hogy evvel segítse a szecsuáni földrengés áldozatait. (2009. február 4-én megjelenő japán kislemezének a Gunjō no Tani teljes bevételéről is lemondott, hogy ezzel is tovább segítse a földrengés sújtotta vidéken lakókat.)
Szintén májusban fellépet a Cannes-i Filmfesztiválon, emellett felkérték, hogy énekelje el a Red Cliff betét dalát, a két részes film hatalmas kasszasiker volt Kínában.
Júniusban adásba került az NHK televízió Save the Future című öko tv műsora, aminek főcímdalának Alan Natsukashii Mirai (Longing Future) című dalát választották.

2009 áprilisában kiadta 9. japán kislemezét a Kuon no Kawa-t (River of Eternity), a dal hihetetlen népszerűségének köszönhetően pedig a különböző lejátszási listákon is 3. helyet ért el. Ezzel pedig Alan volt az első, aki kínai művészként elérte ezt a bravúrt.

2010 januárjában meg is tartotta az első japán turnéját, ami három nagy várost Tokiót, Nagoyát és Oszakát érintette.
Emellett február 3-án kiadott egy dupla A-oldalas kislemezt Diamond/Over the Clouds címmel. Előbbi végül az Inuyasha: The Final Act második záró száma lett, az Over the Clouds pedig egy PSP videó játék a God Eater főcím dala lett.
2010. július 23-án egy szimfonikus zenekar kíséretében lépett fel Shibuyában, ahol az este alatt 23 dalt adott elő több nyelven.
Emellett ebben az évben Alan is regisztrált a twitterre, hogy közvetlenül tudjon kommunikálni rajongóival.
Október 14-én kiadta Kanashimi wa Yuki ni Nemuru kislemezét, maga a dal a Sakurada Mongai No főcímdala lett. A kislemez "B" dala a Namonaki Tanepedig a Tamala 2010 animációs film betétdala lett.

2011–2013: Hiatus in Japan, return to China, and Love Song
2011 augusztusában Alan bejelentette, hogy mostantól kínai tevékenységeire helyezi a hangsúlyt, hisz egészen augusztus 31-ig Japánban élt az elmúlt években. Októberben pedig azt is bejelentették, hogy kínai tevékenységei nyomán szerződést kötött a Yue Hua Music-al, aki a kínai tevékenységeit felügyeli.
November 22-én meg is jelent új ügynöksége alatt az első kislemeze, mely a Wo Huilaile (I'm Back) címet kapta és egyidejűleg jelent meg Kínában, Tajvanban és Hong Kong-ban is.

Zenei tevékenységei mellett 2011. szeptember 21-én női főszereplőként tűnt fel a Bird Nest-Attraction musicalben, ahol ő alakította a kristály istennőt.
2012 júniusában kiadta sorban 3. kínai stúdió albumát is Love Song címmel. AZ album 10 dalt foglalt magában és több híres producer is dolgozott az albumon Anson Hu és Yuan Weiren személyében. Valamint az album címadó dalaként megjelenő Love Song japán változata is megjelent.

2013-ban Alan nagy meglepetést okozott mikor jelentkezett a kínai X-faktorba. Mikor megkérdezték tőle miért döntött úgy, hogy jelentkezik a versenyre elmondta, hogy rossz érzés számára, hogy csak sorozat és film dalok éneklése miatt ismerik és úgy döntött, hogy új fejezetet kezd a karrierjében. Alan végül az utolsó 12-be már nem jutott be, mert az egyik mentor Lo Ta Yu szerint Alan alkalmatlan a versenyre, hiszen nem tudja kiénekelni a magas hangokat. Az ítélet után sok lett az ellentmondás, ugyanis nem egy később megjelent felvétellel bizonyította Alan, hogy igen is képes kiénekelni a magas hangokat.

2014 – 2015: Új kiadások és visszatérés Japánban
Alan 2014. május 24-én koncertet tartott Japánban, ami 2011 óta több éves kihagyás után az első fellépése volt a szigetországban.
Júliusban kiadta 4. kínai stúdió albumát is Mu Lan címmel. Maga az album pedig magában foglalta a korábban kiadott dalait (Huí Wàng, Sùmìng Héngzhe Xiě, Ài Wèi Zǒu Yuǎn, Tiān Dì Wèn Jiàn, Home)
Emellett augusztusban hivatalosan is bejelentette év végi japán koncertjének a címét, ami az Alan Symphony, magára a koncertre pedig december 20-án Tokióban került sor. Az egész érdekessége, hogy Tokión belül a koncertet két helyszínen Nippon-ban és Seinenkan-ban is megtartották. Egyikre du. 3-kor a másikra pedig este 7-kor került sor.

2015 első felében Alan továbbra is a szigetországban tevékenykedett, így március 25-én megjelent Michishirube címmel 4. japán digitális kislemeze. Valamint szeptember 29-én The Lost Eden dala is napvilágot látott. A dolog érdekessége, hogy Alan ezen kislemeze egyszerre jelent meg Japánban és Kínában is.
Az év végét pedig Kínában töltötte és ennek megfelelően november 25-én immáron 11. kislemeze is megjelent ’ 一梦千寻’ címmel.

2016 – 2017: Tevékenységek Kínában
Alan Japánt követően a következő időszakban hazai rajongóira felé fordította figyelmét és sorra jelentek meg kínai kislemezei. A sort 2016. január 26-án „霸道天下”című dalával kezdte. Ezt követte aztán a „心花” (április 15.); „唱给天空听” (július 25.), a sort pedig szeptember 7-én „上师祈祷文” című dalával zárta.

A 2017-es évet április 19-én nyitotta meg sorban 17. kínai kislemezével a „兰之乐光” címet kapta. Ezt követően rövid szünetekkel több kislemeze is még a boltok polcaira került: „幻梦” (április 26.); „不负人间” (május 10.); „龙女” (május 20.); „热血三国” (június 22.).
A nyári dal dömpinget pedig kisebb szünet után október 17-én folytatta „做个磨人的小妖精” című megjelenésével, majd ezeket követte október 27-én megjelenő „美人谷” című dala és november 3-án Time Goes By kislemeze is megjelent.


Érdekességek 
~ Testsúly: 40 kg
~ Vércsoport: 0
~ Kínai csillagjegy: Macska
~ Ügynökség: Avex Trax (Japán), Yue Hua Entertainment (Kína)
~ Oktatás: PLA - Pekingi Művészeti Akadémia
~ Család: Szülei (egyke)
~ Alan buddhista vallású és célja, hogy énekével szeretetet és békét közvetítsen.
~ Jellegzetes énekstílusát "Tibetan wail"-nek nevezik, ugyanis hosszú ideig képes a magas hangokat elnyújtani.
~ Alan elmondása szerint az ének stílusa ösztönös és belsőjéből jön.
~ Amellett, hogy remekül játszik erhu-n, zongorán is játszik. Ebből adódóan nem régóta saját dalokat is komponál (pl.: Together)
~ mandarin kínai és a japán nyelv mellett több dalát a tibeti Kham Ke nyelvjáráson is felénekelte (pl.: Sign, Hitotsu, Tennyo)

Írta: BeJoyful

DVD-k
2010: Alan 1st Concert Tour: Voice of You In Tokyo 
2011: Alan Japan Premium Best & More Live 2011  

JAPÁN

Stúdió albumok
2009: Voice of Earth
2009: My Life 

Válogatás albumok
2011: Japan Premium Best & More 

Digitális kislemezek
2008: Shiawase no Kane 
2009: Liberty
2010: Happy Birthday to You/Alan
2015: Michishirube 
2015: The Lost Eden 


KÍNA

Stúdió albumok
2005: Entranced With The Voice of Alan (Shengsheng Zui Rulan 声声醉如兰)
2009: East of the Heart (Xin De Dongfang 心的東方)
2012: Love Song
2014. Suddenly (Mo Lan 驀蘭) 

Mini albumok
2008: Xin Zhan: Red Cliff (心・战 〜RED CLIFF〜) 
2010: Lan Se – Love Moon Light – (蘭色, Orchid) 


Kislemezek
2008: Ai Jiushi Shou
2008: Jiayou! Ni You Me!
2009: Chibi –Da Jiangdong Qu
2011: Huhuan
2011: Yinghua De Yanlei
2011: Wo Huilaile 
2014: 为爱成魔
2014: 遥远的重逢 
2014: 真爱无双
2015: The Lost Eden
2015: 一梦千寻
2016: 霸道天下
2016: 心花
2016: 唱给天空听 
2016: 一朵雲 
2016: 上师祈祷文
2017: 兰之乐光
2017: 幻梦
2017: 不负人间
2017: 龙女
2017: 热血三国
2017: 做个磨人的小妖精
2017: 美人谷
2017: Time Goes By

Utolsó frissítés: 2018.05.09. 10:10 BeJoyful által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace