Starity

Anne Hathaway

Anne Hathaway Anne Hathaway nemzetisége 49. 4695rajongó 353vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 91%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • Anne Jacqueline Hathaway
 • Becenév
 • Annie
 • Születési idő
 • 1982. november 12.
 • Születési hely
 • Brooklyn, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • férjezett, 1 gyermek
 • Partner
 • Adam Shulman
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Helena Bonham Carter Kate Hudson Johnny Depp Jake Gyllenhaal Meryl Streep Julie Andrews Hector Elizondo Mia Wasikowska

Anne Hathaway életrajza

KEZDETEK
Anne Jacqueline Hathaway néven látta meg a napvilágot 1982. november 12-én Brooklynban, New Yorkban, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesapja, Gerald Thomas Hathaway ügyvéd, édesanyja, Kathleen Anne (született: McCauley) színésznő, ő volt az, aki Anne-t inspirálta abban, hogy lépjen a nyomdokába. Amikor Anne csak hatéves volt, a család a New Jersey-i Millburnbe költözött. Van egy bátyja, Michael, és egy öccse, Thomas.

Anne leginkább ír és francia származású, ám vannak távolról amerikai bennszülött, és német gyökerei is. Több szemesztert tanult a Vassar főiskolán angol szakon, mielőtt a New York Egyetem hallgatója lett. Főiskolai tanulmányait élete legjobb döntései közé sorolja, mivel nagyon élvezte az ott eltöltött időt többi társával.

Hathaway katolikus nevelésben részesült, amit „igazán erős értékrendnek" tart, olyannyira, hogy gyermekként apáca szeretett volna lenni. Tizenöt éves korára azonban letett erről a szándékáról, miután megtudta, hogy bátyja, Michael meleg. Katolikus neveltetése ellenére úgy érezte, hogy nem tud hinni olyan vallásban, ami nem fogadja el testvére szexuális beállítottságát.

KARRIER
A színészi karrierjét 1999-ben kezdte, mikor szerepet kapott a Légy valódi! című televíziós sorozatban, amelyben Meghan Green karakterét formálta meg. 2001-ben főszerepet kapott a nagysikerű Neveletlen hercegnő című családi filmben, amelyben Mia Thermopolist keltette életre. A film története szerint Mia arról ábrándozik, hogy siker és csillogás veszi körül. Álma valóra válik, amikor egy nap meglátogatja sosem látott nagyanyja, aki nem más, mint Genovia királynője, és azért jött, hogy unokájának átadja a trónt. A nagymamája királynőhöz méltó viselkedésre próbálja nevelni a makrancos kamaszlányt, Mia viszont egyre kevésbé szeretne királynő lenni.

Nem sokkal ezután szerepet kapott a Meztelen mennyország című filmben, amelyben Jean Sabin szerepében tűnik fel. Ezt követően szinkronszerepet kapott a Macskák királyságában; a Studio Ghibli rajzfilmjének angol szinkronjában Haru Yoshioka-nak adta a hangját. 2002-ben a Nicholas Nickleby című Charles Dickens regényadaptációban játszotta el Madeline Bray szerepét. Az elkövetkező években további családi filmekben szerepelt, többek között a 2004-es Neveletlen hercegnő 2. - Eljegyzés a kastélyban, az Elátkozott Ella, valamint a PiROSSZka - A jó, a rossz, a farkas, MEGAnagyi című alkotásokban. 2005-ben esélyt kapott, hogy a korábbi szerepei által „jó kislány’ skatulyából végre kitörhessen; feltűnt az Álmok és a Túl a barátságon című filmekben.

2006-ban együtt játszhatott a színészóriás, Meryl Streeppel Az Ördög Pradát viselben, majd 2008-ban Jane Austent alakította a Jane Austen magánéletében. Ugyanebben az évben Steve Carell partnereként feltűnt a Zsenikém - Az ügynök haláli című filmben, majd a kritikusok által is elismert Rachel esküvőjében, melyért több díjat is bezsebelhetett, valamint alakításáért Oscar-díjra is jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában. 2008-ban főszerepet játszott a 109. utas című misztikus drámában, 2009-ben Kate Hudson karakterével versenyzett A csajok háborúja című könnyed romkomban. 2010-ben olyan, a box-office listák élén landolt filmben láthattuk, mint a Valentin nap vagy a Szerelem és más drogok. Még szintén 2010-ben szerepet kapott a nagysikerű Alice Csodaországban című fantasyben, amelyben a Fehér királynő szerepében tűnt fel. A filmben olyan színészekkel játszhatott együtt, mint Mia Wasikowska, Johnny Depp vagy Helena Bonham Carter, a film rendezője pedig Tim Burton volt.

2011-ben a Rio című animációsf ilmhez adta a hangját, ezenkívül szerepelt Lone Scherfig könyvén alapuló Egy nap című romantikus drámájában. 2012-ben ő játszotta Selina Kyle, azaz a Macskanő karakterét Christopher Nolan rendezésében készült A sötét lovag: Felemelkedés című filmjében, majd Fantine megformálója volt A nyomorultak legújabb, musicales feldolgozásában 2013-ban végül átvehette a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A nyomorultakban nyújtott alakításáért. 2013-ban szerepet kapott a Don Jon című amerikai romantikus vígjátékban, Scarlett Johansson és Joseph Gordon-Levitt mellett, ahol egy hollywoodi színésznő karakterét formálta meg. 2014-ben leszerződtették a Rio 2. című amerikai animációs rajzfilmre, ahol ismét Csilinek köclsönözte a hangját.

Szintén 2014-ben szerepet kapott Az élet dala című filmben, ahol Franny szerepében láthattuk. A történet szerint, Franny önálló életet élt, míg testvérét baleset nem érte. Franny visszament szülővárosába és a kómában lévő testvéréhez, ahol beleszeret a testvére zenei ideáljába. A film 2014 januárjában debütált a Sundance Film Fesztiválon, ahol jelölést is kapott. Még 2014-ben szerepet vállalt Christopher Nolan rendezésében készített Csillagok között című sci-fiben, ahol Matthew McConaughey, Michael Caine és Wes Bentley oldalán játszotta Amelia Brand szerepét. A film olyan átütő sikert aratott, hogy jelölték a 2015-es Golden Globe Awardson is. Ezenkívül 12 díjat zsebelt be, és 32 jelölést kapott.

2015-ben szerepet kapott a Nancy Meyers rendezésében A kezdő című amerikai vígjátékban, ahol Robert de Niro oldalán játszotta Jules Ostin szerepét. 2016-ban visszatért Mirana, vagyis a Fehér Királynő szerepéhez az Alice Tükörországban című filmben, melyet Tim Burton helyett James Bobin rendezett, de a teljes egykori szereplőgárda visszatérésével. Ezt követően Gloria megformálója volt a Colossal című sci-fi thrillerben, Dan Stevens oldalán. 2016 augusztusában szerepet kapott az Ocean's Eleven franchise spin-offjában, az Ocean's Eight című krimiben, melynek bemutatójára 2018 júniusában került sor. A Gary Ross által rendezett produkció középpontjában egy erős női csapat áll, Anne mellett Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Mindy Kaling, Rihanna és Awkwafina alakításában.

2019-ben első filmje a Vihar előtt című thriller volt, Steven Knight rendezésében, Matthew McConaughey és Diane Lane közreműködésével. Ugyanebben az évben jött ki a Csaló csajok, ami az 1988-as A Riviéra vadorzói remake változata, és Anne Rebel Wilson mellett játszik főszerepben. Októberben érkezett a Modern Love című sorozat, ahol Tina Fey mellett láthattuk, valamint novemberben került bemutatásra a Sötét vizeken című életrajzi dráma is. 2020 februárjában érkezett Az utolsó akarat című misztikus krimi, Dee Rees rendezésében, ahol Elena McMahon megformálója volt. Ugyanebben az évben került bemutatásra a Robert Zemeckis által rendezett Boszorkányok, Roald Dahl regénye alapján. 2021-ben Chiwetel Ejiofor partnereként láthattuk az HBO Maxra készült Karantén meló című romantikus krimi-vígjátékban. Ugyanebben az évben a szintén HBO-s Solos című sorozat egy epizódjában is láthattuk. 2022-ben a WeCrashed című, Apple TV-n bemutatás került minisorozat női főszerepében láthattuk Jared Leto oldalán. Ugyanebben az évben az Armageddon Time című dráma mellékszerepében, valamint A StoryBotok válaszolnak című animációs sorozat epizódszerepében működött közre.

2023-ban Thomasin McKenzie partnernője volt az Eileen című thrillerben, majd egy zeneszerző múzsáját alakította a She Came to Me című romantikus vígjátékban. 2024-ben az új Sesame Street feldolgozásban működik közre.

JÓTÉKONYSÁGI MUNKÁK ÉS MÁS ÉRDEKESSÉGEK
Hathaway több jótékonysági szervezetnek a tagja, köztük a The Creative Coalition, The Step Up Women's Network, St. Jude Children's Research Hospital, The Human Rights Campaign, és a The Lollipop Theatre Network. 2008-ban az Elle magazin neki ajánlotta a "Women in Hollywood" titulusát, valamint honorálták a Step Up Women's Network-kel végzett munkái miatt is. 2007 elején, Hathaway nyíltan beszélt a fiatalkori depressziójáról, és elmondta, gyógyszeres kezelés nélkül is sikerült lábra állnia.

2008-ban a Late Show with David Letterman, című műsorában Hathaway elmondta, egyszer már sikerült leszoknia a dohányzásról. A színésznőnek elég sokat kellett dohányoznia a Rachel esküvője című filmben, és ahogyan a színésznő jellemezte „kicsit sok volt egy időre”, azonban újból rászokott a dohányzásra, mikor véget ért Raffaello Follieri-vel a kapcsolata. 2012-ben vegetáriánus lett, azonban 2014-ben, mikor megkapta a Csillagok közt című filmben a szerepet, felhagyott vele. Hathaway LGBT (leszbikus, homoszexuális, biszexuális és tranvesztiták) aktivista, pénzt adományozott több olyan szervezetnek, amely támogatja az azonos neműek házasságát.

MAGÁNÉLET
2004-ben Anne intim kapcsolatba került Raffaello Follieri-vel, egy olasz ingatlanfejlesztővel. A színésznő patronálta Raffaello Follieri jótékonysági alapítványát a Follieri Foundation-t, és 2007-ig az igazgató tanácsában is benne volt. Azonban az alapítvány 2008-ban ellenőrzést kapott az IRS által, amelyen nem ment át (legális gondokkal küszködött az alapítvány, amely a Harmadik világ országaiban élő gyermekeken próbált segíteni). A színésznő egy idő múltán rádöbbent, hogy ez árthat a karrierjének, így 2008 júniusában szakított Raffaello Follieri-vel.

Nem sokkal ezután 2008. június 24-én Follieri-t letartoztatták, majd Vati-Con botrány néven vált ismertté. Az ügyben Hathawayt is kihallgatták a New Yorki lakásuk miatt, azonban a színésznőt végül nem vádolták meg semmivel. Volt barátja négy és fél év börtönbüntetést kapott. 2008. novemberében ismerkedett meg Adam Shulmannal, akivel 2011. novemberében jegyezték el egymást, majd 2012. szeptember 29-én keltek egybe a kaliforniai Bis Surben, ahol zsidó, illetve római katolikus ceremóniát vettek igénybe. 2015 novemberében jelentették be, hogy első közös gyermeküket várják. A kisfiú 2016. március 24-én, Los Angelesben született meg és a Jonathan Rosebanks Shulman nevet kapta.

ÉRDEKESSÉGEK
• Sokak szerint színészi stílusa Judy Garlandéhoz és Audrey Hepburnéhez hasonlít.
• Audrey Hepburnt tartja kedvenc színésznőjének.
• Kedvenc színészei: Joaquin Phoenix és Ralph Fiennes.
• Meryl Streep a példaképe.
• Anne nagy csodálója Ryan Goslingnak és Bryce Dallas Howardnak.
• 2006-ban beválogatták a világ 50 legszebb embere közé.
• Anne jó barátságot ápol Sienna Millerrel és Heather Matarazzo-val.
• 2008-ban Anne lett a Lancôme arca.
• A kedvenc divatmárkája a Chanel.
• 2011-ben ő lett a világhírű Tod’s márka arca.
• A barátai Annie-nek szólítják.

Írta: AmyVie, dave095, RuthUribe és duracell

202? The Lifeboat (announced) ... Grace Winter
202? Bum's Rush (pre-production) ... Pearl
202? The Idea of You (pre-production) ... Sophie
202? Mothers' Instinct (post-production) ... Celine 
2024 Sesame Street ... Sally Hawthorne 
2023 She Came to Me ... Patricia
2023 Eileen ... Rebecca Saint John 
2022 A StoryBotok válaszolnak (TV sorozat, 1 epizód) ... (szinkronhang) 
2022 Bulgari: Unexpected Wonders (Video short)
2022 Armageddon Time ... Esther Graff 
2022 WeCrashed (TV minisorozat, 8 epizód) ... Rebekah Neumann
2021 Solos (TV sorozat, 1 epizód) ... Leah
2021 Karantén meló ... Linda
2020 Boszorkányok ... Grand High Witch 
2020 Az utolsó akarat ... Elena McMahon
2019 Sötét vizeken ... Sarah Barlage Bilott
2019 Modern Love (TV sorozat, 1 epizód) ... Lexi
2019 Csaló csajok ... Josephine Chesterfield
2019 Vihar előtt ... Karen Zariakas 
2018 Ocean's 8: Az évszázad átverése ... Daphne Kluger
2016 Documentary Now! (TV sorozat, 1 epizód) ... Anne Hathaway
2016 Colossal ... Gloria
2016 Alice Tükörországban ... Mirana, a Fehér Királynő
2015 A kezdő ... Jules
2015 HitRECord on TV (TV sorozat, 1 epizód) ... Vivica Virus
2014 Csillagok között ... Brand
2014 Jenny Lewis: Just One of the Guys (Video short) ... Man
2014 Don Peyote ... Agent of TRUTH
2014 Rio 2. ... Csili (szinkronhang)
2014 Az élet dala ... Franny
2013 Don Jon ... Hollywood Actress #1
2012 A nyomorultak ... Fantine
2009-2012 A Simpson család (TV sorozat, 3 epizód) ... Jenny / Princess Penelope
2012 A sötét lovag: Felemelkedés ... Selina
2011 Egy nap ... Emma
2011 Rio ... Csili (szinkronhang)
2010-2011 Family Guy (TV sorozat, 2 epizód) ... Hot Blonde / Mother Maggie (szinkronhang)
2010 Szerelem és más drogok ... Maggie Murdock
2010 Alice Csodaországban ... Mirana, a Fehér Királynő
2010 Valentin nap ... Liz
2009 A csajok háborúja ... Emma
2008 A 109. utas ... Claire
2008 Rachel esküvője ... Kym
2008 A ZseniKém hősei elszabadultak! (Video) ... Agent 99 (uncredited)
2008 Zsenikém - Az ügynök haláli ... Agent 99
2007 Jane Austen magánélete ... Jane Austen
2006 Az ördög Pradát visel ... Andy Sachs
2005 PiROSSZka - A jó, a rossz, a farkas, MEGAnagyi ... Red Puckett (szinkronhang)
2005 Túl a barátságon ... Lureen Newsome
2005 Ámok ... Allison Lang
2004 Neveletlen hercegnő 2. - Eljegyzés a kastélyban ... Mia Thermopolis
2004 Elátkozott Ella ... Ella
2002 Nicholas Nickleby ... Madeline Bray
2002 Krystal Harris: Supergirl (Video short) ... Mia Thermopolis (uncredited)
2002 Macskák királysága ... Haru (Angol nyelvű változat, szinkronhang)
2001 Meztelen mennyország ... Jean Sabin
2001 Neveletlen hercegnő ... Mia Thermopolis
1999-2000 Légy valódi! (TV sorozat, 22 epizód) ... Meghan Green

Utolsó frissítés: 2023.08.25. 11:11 duracell által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace