Starity

Anthony Kiedis

Anthony Kiedis Anthony Kiedis nemzetisége 1774. 261rajongó 18vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 99%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Anthony Kiedis
 • Születési idő
 • 1962. november 01.
 • Születési hely
 • Grand Rapids, Michigan, USA
 • Foglalkozás
 • énekes, dalszövegíró
 • Családi állapot
 • nős, 1 gyermek
 • Partner
 • Heather Christie
 • Magasság
 • 174 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Heidi Klum Demi Moore Keanu Reeves Patrick Swayze Robert Downey Jr. Sylvester Stallone Melanie Chisholm Jessica Stam Sofia Coppola John Frusciante Flea Chad Smith

Anthony Kiedis életrajza

Anthony Kiedis 1962. november 1-én született a michingan-i Grand Rapids városában. Szülei, John Kiedis és Margaret "Peggy" Idema, akik 3 éves korában elváltak. Anthony ezután édesanyjával és testvéreivel (Julie és Jenny) Grand Rapidsban élt 11 éves koráig, ezután apjához költözött Los Angelesbe.

Kiedis keresztapja nem kisebb személy, mint Sonny Bono, a híres zenész, és Cher első férje volt.  Indián felmenői is vannak: Dédapja, Antanas Kiedis litván volt, és apai nagymamája is számos mohikán őssel büszkélkedhet. Anthony-nak olyannyira fontos a származása, hogy több tetoválása is indián-témájú.

 

DROGOK

 

Miután 11 éves korában apjához költözött az angyalok városába, a fiatal Anthony-nak ideje korán alkalma nyílt megismerkedni a drogokkal. John ugyanis amellett, hogy színész volt, alkalmi dealer is. Tony már kamaszként súlyos heroin és kokain függőségben szenvedett. Csak Hillel Slovak halála után döntött úgy, hogy végleg leszokik. Aki Hillel-lel történt, vele is könnyen megtörténhetett volna.

Később egy mexikói szanatóriumban jelentkezett elvonóra, amit végig is csinált. Minden a legjobb úton haladt. Vegetáriánus lett, és leszokott a dohányzásról is. 2008-óta pedig áttért a vegán életmódra, ami annyit jelent, hogy nem csak húst nem, de semmilyen állati eredetű élelmet nem vesz magához.

1994-ben azonban visszaesett, melyben nagy szerepe volt fogorvosának. A bölcsesség fogát kezeltette, és az orvos narkotikum tartalmú fájdalomcsillapítót adott be Neki, annak ellenére, hogy Anthony előzőleg kérte, ne olyat adjon. Ez után elvonóra vonult ismét, de ezúttal nem volt olyan zökkenőmentes a leszokás, mint évekkel korábban.

Többször is megszökött a rehabilitációról, és a teljes leszokásig többször is visszaesést produkált. Azóta viszont állítja; teljesen tiszta, és manapság már eszébe nem jutna drogokat használni.

 

TANULMÁNYOK

 

Los Angelesben a Farifax High Schoolba járt, ahol megismerkedett a késõbbi Red Hot Chili Peppers tagjaival: Michael Balzaryval (Flea), Hillel Slovakkal, és Jack Ironssal. Tanulmányait az UCLA-n folytatta, ahonnan két szemeszter után kilépett, miután lehetõsége adódott, hogy Flea-ékkel együttest alapítson.

 

KARRIER

 

Előzmények

A zenekar 1983-ban alakult meg Kaliforniában akkor még Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem néven. Ez a későbbiekben változott RHCP-re.  A Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem 1983-ban egy 24 állomásos túrnéra indult az eredeti felállással.

Az együttes eredetileg az EMI egyik leányvállalatához volt leszerződve, de az EPIC Records is csábító ajánlatot tett Nekik. Az együttes tagjainak fejenként 1 Millió dollárt, magyar pénzben átszámítva közel 200 millió forintnyi összeget ajánlott, ha az RHCP hozzájuk szegődik, ám a banda végül a Warner Bros. kiadó mellett döntött.

 

The Red Hot Chili Peppers (1984)

 

A banda első albuma 1984. Augusztus 10.-én került kiadásra, melynek címe azonos az együttes nevével. A dalokat 1984 Áprilisában rögzítették az Eldorado stúdióiban, Hollywood-ban.

Az album hangzásvilágában kiválóan ötvözték a funky-t, a rockot, és a rappet. A kritikusok is Az együttes első lemeze alapvetően pozitív kritikákat kapott, de a Billboard 200-on mindössze a 201. helyig jutott. Az albumról két kislemezt adtak ki, a "True Men Don't Kill Coyotes", és a "Get Up and Jump" dalokhoz. A korongot 2003-ban újra kiadták öt eddig kiadatlan dallal kiegészítve. Az RHCP 1984 Januárjától 1984 Decemberéig túrnézott.

 

Freaky Styley (1985 - 1986)

 

1985. Augusztus. 16.-án adta ki az EMI a zenekar második albumát, a Freaky Styley-t. A lemez felvételei 1985 májusában zajlottak a detroit-i United Sounds stúdióiban. Az album dalainak 70%-át a tagok írták. A producer George Clinton volt. A korongról három kislemez látott napvilágot; "Jungle Man", "Catholic School Girls Rule", és "Hollywood (Africa)" címmel. 2003-ban újfent kiadták az albumot 4 búnusz felvétellel.

Az album elnyerte a kritikusok tetszését is. A Rolling Stone magazin, és az All Music is egyaránt ódákat zengett az új albumról. Az RHCP természetesen ezzel az albummal is promóciós túrnéra indult, melyhez a dobos Jack Irons is csatlakozott. 1985. Január 3.-ától egészen 1986. December 31.-éig dübörgött világszerte a Freaky Styley Tour.

 

The Uplift Mofo Party Plan (1987-1988)

 

Két évvel később, 1987. Szeptember 29.-én került a boltok polcaira a Red Hot Chili Peppers harmadik stúdióalbuma, a The Uplift Mofo Party Plan. A majdnem 38 perces anyagot a Capitol-, és az Eldorado stúdióiban rögzítették 1987 májusában. A producer ezúttal Michael Beinhorn volt. A korong a Billboard 200-as lista 148. helyén debütált. 2003-ban újra kiadták két búnusz dallal az albumot.

1987. januárjában útjára indult a The Uplift Mofo Party Tour, melynek felvételét 1988-ban kiadták egy 30 perces rödivfilm formájában Red Hot Skate Rock néven, valamint 2002-ben DVD formátumban is Vision: Vision DVD Volume 2. címmel. A túrné 1988. június 4.-én ért véget. A túrné vége sajnos nem csak pozitív dolgokat tartogatott az együttesnek.

Hillel Slovak, a szólógitáros 11 nappal a túrné befejezte után 1988. június 25.-én elhúnyt heroin túladagolásban hollywood-i apartmanjában. Anthony-t olyannyira sokkolta zenésztársa, és baráta tragikus halála, hogy leszokott a drogokról. Idő közben Jack Irons is elhagyta az együttest, így új dobos, és szólógitáros után kellett nézniük Tonyéknak.

Flea figyelt fel a 18 esztendős, és tehetséges gitárosra, John Frusciante-ra, aki külsőre és stílusra is kísértetiesen hasonló volt Hillelhez. Chad Smith stílusa pedig tökéletesen beleillett a zenekarba, így hamar meg is találták az új dobost az Ő személyében.

 

Mother's Milk (1989-1990)

 

1989. Augusztusában adta ki az EMI a banda negyedik maxiját Mother's Milk, vagyis anyatej címmel. Az albumon egy dal írásánál még közre működött Slovak, és Irons is. A lemez felvételei 1988. Novembere, és 1989. Márciusa között zajlottak a hollywood-i Ocean Way-, és Image stúdióiban. Az album 52. helyen nyitott a Billboard 200 listáján, és rendkívül pozitív kritikákkal illették.

2003-ban újra kiadták a korongot 6 búnusz felvétellel. Érdekesség, hogy ebből két dalt is Jimmy Hendrix írt.

A "Knock Me Down", "Higher Ground", és "Taste the Pain" dalokból pedig kislemezt is kiadtak. 1989. Január 22.-én útjára indult a Mother's Milk Tour, mely 1990. December 31.-én zárta kapuit.

 

Blood Sugar Sex Magik (1991-1993)

 

Ismét két évet kellett várni egy újabb RHCP korongra, amely végül 1991. Szeptember 4.-én került a boltok polcaira Blood Sugar Sex Magik címen. A producer ezúttal Rick Rubin volt. 1991. Májusa, és Júniusa között zajlottak a stúdiómunkálatok a los angeles-i The Mansion stúdióban. Az album tarolt a slágerlistákon.

A US Billboard 200-on a 3. helyen végzett, míg a Canadian Albums Charton-on, Ausztráliában, és Új-Zélandon az 1. helyet szerezte meg a slágerlistákon. A korong platinalemez lett Németországban, 3X-os platinalemez lett az Egyesült Királyságban, 4X-es platinalemez minősítést szerzett Kanadában, az USA-ban pedig 7X-es platinalemez lett az új album.

Összesen 8 kislemezt adtak ki az albumról, abből kettőt 1991-ben, hatot pedig 1992-ben. A korongnak két oldala van, a "B" oldalon négy eddig kiadatlan felvételt szerepelt. Az új lemezt a Blood Sugar Sex Magik túrnén népszerűsítették. 1991. Január 24.-én indult útjára a koncertkörút, melynek 145 állomása volt világszerte. A túrné 1993. Február 24.-én ért véget.

 

One Hot Minute (1995-1996)

 

Majdnem kapra pontosan négy évet kellett várni, hogy megjelenjen a zanekar hatodik stúdióalbuma, a One Hot Minute. 1994. Májusától 1995. februárjáig zajlottak a lemez felvételei a hollywood-i The Sound Factory stúdióiban. A korong végül 1995. Szeptember. 14.-én került a boltok polcaira. A produceri munkákat ismét Rick Rubin végezte. Dave Navarro gitáros csatlakozott az együtteshez, Frusciante drogproblémái miatt.

Az  album kiemelkedő helyezéseket ért el a slágerlistákon. Első lett Finnországban, és Svédországban a Swedish Top 60 listán. Második lett Norvégiában, Svájcban, illetőleg a UK Albums Charton is. Harmadik lett Franciaországban, és negyedik helyen végzett a US Billboard 200-as listán. A legrosszabb helyezést, hatodikat Kanadában érte el a Canadian RPM Albums Chart-on.

Összesen öt single-t adtak ki a lemezről. Ebből kettőt 1995-ben, hármat 1996-ban. A lemez anyagát 3 darab i-Tunes bónusz dalokkal, és csak és kizárólag Japánban is kiadott változattal bővítették, melyen plusz egy dal kapott helyet.

1995. Szeptember 7.-én startolt a One Hot Minute Tour Londonban. Európa, Észak-amerika, Ausztrália, és Ázsia szerte összesen 80 állomása volt a túrnénak. A koncertsorozat 1997. július 26.-án zárta kapúit.

 

Californication (1999-2001)

 

Négy évet kellett várniuk a rajongóknak egy újabb formabontó RHCP anyagra. 1998. Decembere és 1999. Márciusa között vették fel a Cello stúdióban, Los Angeles-ben a legújabb anyagot. Végül 1999. Június 8.-án került kereskedelmi forgalomba a Warner Bros. kiadó gondozásában a Californication. A producer ismét Rick Rubin volt. A korong 1991 és 2011 között készült statisztikák szerint tarolt ismét a slágerlistákon. Nyolc ország slágerlistáján első lett, köztük Norvégiában, Olaszországban, és Spanyolországban.

Hat országban lett második (Ausztria, Kanada, Hollandia, Franciaország, Németország, Portugália). A US Billboard 200 listáján a 3. helyig menetelt az album. A lemez csak az Egyesült államokban több, mint 5 millió példányban kelt el 5X-ös platina lemez minősítést szerezve ezzel. Ausztráliában és Új-Zélandon pedig 8X-os platina lemezes zenekar lettek.

A korongról hat kislemez látott napvilágot, ebből hármat 1999-ben, kettőt 2000-ben, és egyet 2001-ben adott ki a Warner. A Californication kislemezei világszerte több száz ezres példányszámban fogytak. 1999. Június 18.-án gigantikus világkörüli túrnéra indultak Anthony-ék. A Californication Tour-nak összesen 139 állomása volt. Ebből 5 Ázsiában, 5 Dél-afrikában, 12 Ausztráliában, 26 Európában, és 91 Észak-amerikában. A túrné 2000. Szeptember 22.-én ért véget Seattle-ben.

 

By the Way (2002-2003)

 

A Red Hot Chili Peppers nyolcadik stúdióalbuma 2002. Július 9. került kiadásra újfent a Warner Bros. kiadó gondozásában. A stúdiómunkálatok 2001 Novemberétől egészen 2002 Májusáig tartottak a Cello és a Chateau los angeles-i stúdióiban. A By the Way tarolt a slágerlistákon. 18 ország slágerlistáján lett első helyezett, köztük a UK Albums Charton. És hat listán lett második, például a US Billboard 200 listáján.

Az RHCP nyolcadik maxija világ szerte több millió példányban fogyott. Európában 3 milliós eladással 3X-os platina lemez minősítést szerzett, az Egyesült Államokban 2 000 000 példányszámban fogyott, így ott 2X-es platina lemez lett a By the Way. Az eladások alapján 5X-ös platinalemez lett az Egyesült Királyságban, és Ausztráliában. 2X-es platina lemez lett Brazíliában, Kanadában, Svájcban, és Új-Zélandon.

Platina lemez lett az új korong Argentínában, Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, és Görögországban. Illetve arany lemez lett Svédországban, és Belgiumban, valamint 3X-os arany Németországban.

Az albumról öt kislemezt adtak ki; kettőt 2002-ben, és hármat 2003-ban. A zenekritikusokat is meggyőzte az új lemez. a Q magazin öt csillagra értékelte. Az RHCP túrnéra indult 2002. Szeptember 22-én, mely a By the Way Tour nevet kapta. A koncertkörútnak 123 állomása volt Latin-amerikában, Ázsiában, Ausztráliában-és Óceániában, Európában, és Észak-amerikában. A túrné 2003. November 15.-én ért véget Los Angeles-ben.

 

Stadium Arcadium (2005-2007)


Négy év múlva jelent meg az együttes kilencedik stúdióalbuma. A Stadium Arcadium munkálatai 2005. Márciusától Decemberig tartott a los angeles-i The Mansion stúdióban. A Produceri munkálatokért ismételten Rick Rubin felelt. Az album hangzásán túlsúlyban vannak a rock elemei, melyet funky, és alternatív elemekkel vegyítettek. A zenekritikusok elismerték az új albumot, melyet több forrás is dícsért.

Az album valamennyi slágerlistát meghódította. tizenkilenc országban lett első, köztük a US Billboard 200-on, Dániában, és az Egyesült Királyságban. Három ország listáján 2. lett, míg egy országén ötödik. Csak az Egyesült államokban 2 millió 300 ezer példányban fogyott az új lemez, 2X-es platinalemez minősítést szerezve ezzel. Németországban az eladások alapján 5X-ös platinalemez lett az új RHCP korong.

A lemez összesen 28 dal kapott helyet, melyet két lemezen adtak ki. Ebből Öt dalból adtak ki kislemezt. Hármat 2006-ban, kettőt 2007-ben. A lemezt a Stadium Arcadium World Tour-on promotálták. 2006. Május 30.-án indult útnak a 132 állomásos túrné. Európába, Észak-amerikába, Óceániába, és Ázsiába is ellátogattak. A világkörüli túrné 2007. Augusztus 26.-án ért véget az angliai Leeds városában adott koncerttel.

 

I'm With You (2011-2013)

 

Az RHCP egy hosszabb időtartamú visszavonulás mellett döntött a SA túrnét követően. Több forrás is arról cikkezett, hogy feloszlik az együttes. Később maga a frontember, Anthony nyilatkozta, hogy szó sincs visszavonulásról, csak szeretnének egy hosszabb pihenőt hogy újult erővel térhessenek vissza a zenéhez. Közben John Frusciante 2009. December 16.-án bejelentette, hogy kilép másodszor is az együttesből.

Frusciante nyilatkozata szerint továbbra is jóban vannak a többi Chili Pepper-rel, és kiválása a legnagyobb békében, és egyetértésben zajlott. Az együttesnek új szólógitáros után kellett tehát nézni. A 32 esztendős Josh Klinghoffer tűnt a legkézenfekvőbb választásnak, hisz jártas volt az RHCP stílusában, mivel 2007-től folyamatosan dolgozik az együttessel különböző dalok elejéig, valamint Fruscianté-val is több szólóanyagán dolgozott.

A visszatérő album, az I'm With You munkálatait 2010. Szeptemberétől 2011. Márciusáig be is fejezték. Bár hosszabb kihagyás után tértek vissza, hűek maradtak az utóbbi lemezek alternatív rock / funk rock hangzásához. 2011. Augusztus29.-én ki is adta a Warner Bros. az új albumot. A kritikusokat azonban megosztotta az új album. Voltak akik hiányolták Frusciante gitárjátékát a dalokból, de voltak, akiket meggyőzött a visszatérő lemez.

A slágerlistákon viszont remekelt az I'm With You. 17 ország listáján lett első, köztük a UK Albums Charton. A US Albums Charton a 2. helyet tudta megszerezni. Eladások tekintetében nem teljesített az elvárásoknak megfelelően. Legalább is az előző album eladásait nem múlta felül. Hat országban lett arany lemez, és hét országban szerezte meg a platina lemez minősítést.

2011. Szeptember 11.-én indult útnak az I'm With You Tour. A koncertkörútat 124 állomásosra tervezték, ebből 6 Dél-amerikában, 58 Észak-amerikában, 51 Európában, 2 Ázsiában, és 7 Ausztráliában. A túrné várhatóan 2013-ban ér véget.

2012-ben az együttes bekerült a Rock and Roll Hall of Fame legendái közé.

 

FILMES KARRIER

 

Anthony színész apjának köszönhetően ideje korán a színészetet is kipróbálhatta. Első szerepét alig 16 évesen kapta az Ö. K. Ö. L. (F. I. S. T.) című filmben, ahol Sylvester Stallone fiát alakította. Ugyanebben az évben az ABC Afterschool Specials sorozat egyik epizódjában tűnt fel. Szintén 1878-ban a Jokes My Folks Never Told Me című filmben is megcsillogtathatta színészi tehetségét.

1987-ben a Fagypont alatt (Less Than Zero) című filmben játszott Robert Downey jr. oldalán. 1991-ben a Holtpont (Point Break) akció thrillerben kapott egy mellékszerepet Keanu Reeves, és Patrick Swayze színészek mellett. 1994-ben a Hajsza (The Chase) című filmben játszotta Will szerepét. Legutóbb 2008-ban a Gadget's Electric Garage TV műsorban láthatták a nézők. Érdekesség, hogy első négy filmjét Cole Dammet-ként jegyzi.

 

MAGÁNÉLET

 

Anthonynak rengeteg barátnõje volt az évek során. Többek között Heidi Klum, Demi Moore, Sofia Coppola, Ione Skye és Sinéad O’Connor. De hódításai között tudhatja még a szupermodell Jessica Stam-et, és az egykori spice girl-t, Malanie C-t is. Jelenleg Heather Christie modellel él harmónikus kapcsolatban.

A pár első gyermeke, Everly Bear Kiedis 2007. október 2-án a reggeli órákban látta meg a napvilágot a Cedar Sinai Medical Center-ben. Anthony jó apa hírében áll, és szinte rajongásig imádja az öt éves kisfiút.


Anthony és kisfia, Everly.

 

ÉRDEKESSÉGEK

 

► 2005.-ben megjelent önéletrajzi könyve Scar Tissue - Chili a sebre címmel. Ebben részletesen leírnak mindent Anthony életéről. Kendőzetlenül beszél drogokról, szexről, és nőkről is.

► Ő és Flea a kezdetektől fogva tagjai a bandának.

► Sok féle történet kering arról, hogy miért Red Hot Chili Peppers lett a zenekar neve. Az egyik szerint Anthony ezt a feliratot látta meg világítva egy bokron bedrogozott állapotban egy átmulatott éjszaka után. Más történet szerint a Chilli Willi and the Red Hot Peppers étterem-ből alkották meg a nevet.

Kedvenc zenészei, zenekarai: Sly & The Family Stone, Led Zeppelin és Stevie Wonder.

►Az RHCP logóját Anthony alkotta meg.

► Az együttes történetét két könyv is megörökítette: By The Way (2005; szerzője: Dave Thompson); és Behind The Sun (1999; szerzője: James Slovak)

 

DÍJAK, JELÖLÉSEK

 

American Music Awards

1993: Red Hot Chili Peppers -- Favorite Heavy Metal/Hard Rock Artist -- Nominated
1993: "Under the Bridge" -- Favorite Pop/Rock Single -- Nominated
2000: Red Hot Chili Peppers -- Favorite Alternative Artist -- Won
2001: Red Hot Chili Peppers -- Favorite Alternative Artist -- Nominated
2006: Stadium Arcadium -- Favorite Pop/Rock Album -- Nominated
2006: Red Hot Chili Peppers --  Favorite Alternative Artist -- Won
2006: Red Hot  Chili Peppers -- Favorite Pop/Rock Band/Duo/Group --  Won

 

Billboard Music Awards


2006: Stadium Arcadium -- Rock Album of the Year -- Nominated
2006: "Dani California" -- Rock Single of the Year -- Nominated
2006: "Dani California" -- Modern Rock Single of the Year -- Nominated
2006: Red Hot Chili Peppers -- Modern Rock Artist of the Year -- Nominated

 

Billboard Music Video Awards

 

2000: "Californication" -- Best Modern Rock Clip of the Year -- Won


Blockbuster Entertainment Awards

 

2001: Red Hot Chili Peppers -- Favorite Group - Rock --  Nominated

 

BRIT Awards

 

2000: Red Hot Chili Peppers -- Best International Group -- Nominated
2003: By the Way -- Best International Album -- Nominated
2003: Red Hot Chili Peppers -- Best International Group --  Won
2007: Red Hot Chili Peppers --  Best International Group -- Nominated

 

California Music Awards

 

2003: By the Way -- Outstanding Pop/Rock Album -- Won
2004: Red Hot Chili Peppers -- California Favorite -- Won

 

ECHO Awards


2007: Stadium Arcadium -- International Pop/Rock Group of the Year--  Won

 

Grammy Awards


1991: "Higher Ground" -- Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group -- Nominated
1993:  "Under the Bridge" -- Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group -- Nominated
1993: "Give It Away" -- Best Hard Rock Performance -- Won
1996: "Blood Sugar Sex Magik" -- Best Hard Rock Performance -- Nominated
2000: "Scar Tissue" -- Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group -- Nominated
2000: Californication -- Best Rock Album -- Nominated
2000: "Scar Tissue" -- Best Rock Song -- Won
2001: "Californication" -- Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group -- Nominated
2001: "Californication" -- Best Rock Song -- Nominated
2007: Stadium Arcadium -- Album of the Year -- Nominated
2007: "Dani California" -- Best Short Form Music Video -- Nominated
2007: Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group -- Won
2007: Best Rock Song -- Won
2007: Stadium Arcadium -- Best Rock Album -- Won
2007: Best Boxed or Special Limited Edition Package -- Won
2012: I'm with You -- Best Rock Album -- Nominated


Juno Awards


1993: Red Hot Chili Peppers -- International Entertainer of the Year -- Nominated
2007: Stadium Arcadium -- International Album of the Year -- Nominated


Kerrang! Awards


2003: Red Hot Chili Peppers -- Best International Band -- Nominated
2004: Red Hot Chili Peppers -- Best Band on the Planet -- Nominated
2004: Red Hot Chili Peppers -- Best Live Band -- Nominated

 

Meteor Ireland Music Awards


2002: Red Hot Chili Peppers -- Best Performance by a Visiting Act -- Won
2003: By the Way -- Best International Album -- Won
2003: Lansdowne Road -- Best Visiting Live Performance -- Won
2004: Slane Castle -- Best Live Performance -- Won

 

MTV Australia Video Music Awards


2007: Stadium Arcadium -- Album of the Year -- Nominated
2007: "Dani California" -- Best Group -- Won

 

MTV Europe Music Awards


1999: Californication -- Best Album -- Nominated
1999: Red Hot Chili Peppers -- Best Rock Artist -- Nominated
2000: Red Hot Chili Peppers -- Best Rock Act -- Won
2002: Red Hot Chili Peppers -- Best Rock Act -- Won
2002: Red Hot Chili Peppers -- Best Live Act -- Won
2006: "Dani California" -- Best Song -- Nominated
2006: Red Hot Chili Peppers Best Rock Nominated
2006: Red Hot Chili Peppers Best Group Nominated
2006: Stadium Arcadium -- Best Album -- Won
2011: Red Hot Chili Peppers -- Best Rock -- Nominated
2011: Best Live Act  -- Nominated

 

MTV Video Music Awards


1990: "Higher Ground" -- Breakthrough Video -- Nominated
1990: Best Post-Modern Video -- Nominated
1990: Best Group Video -- Nominated
1992: "Give it Away" Best Art Direction in a Video -- Won
1992: Breakthrough Video -- Won
1992: Best Alternative Video -- Nominated
1992: Best Cinematography in a Video -- Nominated
1992: Best Direction in a Video -- Nominated
1992: Best Editing in a Video -- Nominated
1992: "Under the Bridge" Video of the Year -- Nominated
1992: Best Group Video Nominated
1992: Viewer's Choice -- Won
1996: "Warped" Best Editing in a Video -- Nominated
1999: www.redhotchilipeppers.com -- Best Artist Website -- Won
2000: "Californication" -- Best Art Direction in a Video -- Won
2000: Best Direction in a Video -- Won
2000: Best Group Video -- Nominated
2000: Best Special Effects in a Video -- Nominated
2000: Video of the Year -- Nominated
2000: Red Hot Chili Peppers -- Video Vanguard -- Won
2002: "By the Way" -- Best Direction in a Video -- Nominated
2006: "Dani California" -- Best Art Direction in a Video -- Won
2006: Video of the Year -- Nominated
2006: Best Group Video  -- Nominated
2006: Best Rock Video -- Nominated
2006: Best Cinematography in a Video -- Nominated
2006: Best Direction in a Video -- Nominated
2006: Best Editing in a Video -- Nominated


MTV Video Music Awards Japan


2007: Stadium Arcadium -- Best Album of the Year -- Nominated
2007: "Dani California" -- Best Video of the Year -- Nominated
2007: Best Group Video -- Nominated


MTV Video Music Awards Latin America


2002: Red Hot Chili Peppers -- Best Rock Artist, International -- Won
2006: Nominated

 

mtvU Woodie Awards


2006: Red Hot Chili Peppers Alumni Woodie -- Nominated

 

MuchMusic Video Awards


2000:  "Californication" -- Favorite International Group -- Nominated
2000: Best International Video -- Won
2006: "Dani California" -- Best International Group -- Nominated
2007: Best International Video - Group -- Nominated
2007: People's Choice: Favorite International Group -- Nominated

 

My VH1 Music Awards


2000: "Otherside" -- Video of the Year -- Nominated
2000: "Otherside" Song of the Year -- Nominated
2001: Red Hot Chili Peppers Best Stage Spectacle -- Nominated
2001: Best Live Act -- Nominated
2001: Group of the Year -- Nominated
2001: Californication -- Must-Have Album -- Won
2001: "Californication" -- Pushing the Envelope Video -- Won

 

Nickelodeon Kids' Choice Awards


2001: Red Hot Chili Peppers -- Favorite Band/Group -- Nominated
2007: -- Nominated

 

NRJ Music Awards


2007: Stadium Arcadium -- Best International Album of the Year -- Nominated

 

NRJ Radio Awards


2001: "Otherside" -- Best International Song -- Won
2001: Red Hot Chili Peppers -- Best International Group -- Won
2003: -- Won

 

People's Choice Awards, USA


2007: Red Hot Chili Peppers Favorite Group -- Nominated
2012: Red Hot Chili Peppers Favorite Band -- Nominated


Q Awards


2004: Red Hot Chili Peppers -- Best Act in the World -- Won
2004: Best Live Act -- Nominated
2006: -- Nominated
2006: Best Act in the World Today -- Nominated

 

Radio Music Awards


2005: Red Hot Chili Peppers -- Artist of the Year/Alternative and Active Rock Radio -- Nominated

 

Teen Choice Awards


2005: Red Hot Chili Peppers -- Choice Music: Rock Group -- Nominated

 

TMF Awards (Belgium)


2007: "Dani California" -- Best Rock International -- Won


World Music Awards


2006: Red Hot Chili Peppers -- World's Best Rock Group -- Nominated

 

Egyéb díjak


1994 Rock and Roll Hall of Fame's "500 Songs That Shaped Rock" Give It Away
2000 MuchMusic Video Awards (MMVA) Best International Group Video
2000 Billboard Music Awards Best Alternative Group
2000 American Music Awards Favorite Alternative Artist
2002 MTV VMA Latin America Best International Rock Artist
2002 Meteor Ireland Music Awards Best Performance By a Visiting Act
2002 VH-1's 100 Sexiest Artists Ranked #72
2003 Meteor Ireland Music Awards Best Visiting Live Performance (Lansdowne Road)
2003 Meteor Ireland Music Awards Best International Album (By The Way)
2003 MTV VMA Japan Best Rock Video
2003 Japan Gold Disc Awards International Rock&Pop Album of the Year (By The Way)
2003 BRIT Awards Best International Group
2003 ECHO Awards Best International Group
2003 Hungarian Music Awards International Rock Album of the Year (By The Way)
2003 Kerrang! Awards Classic Songwriter
2003 The 500 Greatest Albums of All Time Blood Sugar Sex Magik (#310), Californication (#399)
2004 California Music Awards Favorite of California
2004 Q Awards Best Act In The World Today
2004 Japan Gold Disc Awards International Rock Album of the Year (Greatest Hits)
2004 Meteor Ireland Music Awards Best Live Performance (Live at Slane Castle)
2006 Chainsaw Awards Killer Video (Dani California)
2006 American Music Awards Favorite Pop/Rock Band/Duo/Group
2006 American Music Awards Favorite Alternative Artist
2006 U Choose 40 (NZ) Best 90's ANTHEMS (NZ) Song (Under the Bridge)
2007 U Choose 40 (NZ) Best Big Day Out (NZ) Artist (Give it Away)
2007 ECHO Awards Best International Group
2007 MTV VMA Australia Best Group
2007 MTV VMA Japan Best Direction (Dani California)
2007 U Choose 40 (NZ) Take Me Back To The 90's (NZ) Song (Under The Bridge)
2007 MTV VMA Brazil Best International Artist
2007 Hungarian Music Awards International Rock Album of the Year (Stadium Arcadium)
2007 Japan Gold Disc Awards International Song Of The Year By Download (Dani California)
2007 Japan Gold Disc Awards International The Best 3 Songs By Download (Dani California)
2007 Japan Gold Disc Awards International The Best 3 Albums (Stadium Arcadium)
2007 Polish Frederic Chopin and Platinum Disc Award For Stadium Arcadium
2008 Hollywood Walk of Fame Awarded their own star in 2008
2009 VH-1's 100 Greatest Hard Rock Songs Give It Away (#50)
2011 VH-1's 100 Greatest Songs of the 00's Californication (#44)
2012 Rock And Roll Hall Of Fame Class of 2012 inductees


((A biográfiát írta: Pöttömke))

 


FILMOGRÁFIA


2008: Gadget's Electric Garage (TV sorozat) ... Saját maga

1994: The Chase / A hajsza ... Will

1991: Point Break / Holtpont ... Tone

1987: Less Than Zero / Fagypont alatt ... Zenész (mellékszerep) (Cole Dammett-ként jegyzi)

1978: Jokes My Folks Never Told Me ... Diák (mellékszerep) (Cole Dammett-ként jegyzi)

1978: ABC Afterschool Specials (TV sorozat - 1 epizód) ... Jimmy Plummer (Cole Dammet-ként jegyzi)

1978: F. I. S. T. / Ö.K.Ö.L. ... Kevin Kovak (Cole Dammett-ként jegyzi)

 

VIDEOGRÁFIA

 

True Men Don't Kill Coyotes (1984)
Rendező: Graeme Whitler
Album: The Red Hot Chili Peppers

Jungle Man (1985)
Rendező: Lindy Goetz, Ron Sedgwick, Jim Hancock
Album: Freaky Styley

Catholic School Girls Rule (1985)
Rendező: Dick Rude
Album: Freaky Styley

Fight Like a Brave (1987)
Rendező: Dick Rude
Album: The Uplift Mofo Party Plan

Fire (1988)
Rendező: -
Album: Mother's Milk

Behind the Sun (1989)
Rendező: Charlie Paul
Album: Mother's Milk

Higher Ground (1989)
Rendező: Drew Carolan, Bill Stobaugh
Album: Mother's Milk

Knock Me Down (1989)
Rendező: Drew Carolan
Album: Mother's Milk

Taste The Pain (1989)
Rendező: Alex Winter, Tom Stern
Album: Mother's Milk

Show Me Your Soul (1990)
Rendező: Bill Stobaugh
Album:-

Give It Away (1991)
Rendező: Stephane Sednaoui
Album: Blood Sugar Sex Magik

Under The Bridge (1992)
Rendező: Gus Van Sant
Album: Blood Sugar Sex Magik

Suck My Kiss (1992)
Rendező: Gus Van Sant
Album: Blood Sugar Sex Magik

Breaking the Girl (1992)
Rendező: Stephane Sednaoui
Album: Blood Sugar Sex Magik

Soul To Squeeze (1993)
Rendező: Kevin Kerslake
Album: -

Warped (1995)
Rendező: Gavin Bowden
Album: One Hot Minute

My Friends (1995)
Rendező: Anton Corbijn
Album: One Hot Minute

Aeroplane (1996)
Rendező: Gavin Bowden
Album: One Hot Minute

Coffee Shop (1996)
Rendező: Gavin Bowden
Album: One Hot Minute

Love Rollercoaster (1996)
Rendező: Kevin Lofton, Mike Judge
Album: -

Scar Tissue (1999)
Rendező: Stephane Sednaoui
Album: Californication

Around the World (1999)
Rendező: Stephane Sednaoui
Album: Californication

Otherside (2000)
Rendező: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Album: Californication

Californication (2000)
Rendező: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Album: Californication

Road Trippin' (2000)
Rendező: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Album: Californication

By The Way (2002)
Rendező: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Album: By The Way

The Zephyr Song (2002)
Rendező: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Album: By The Way

Can't Stop (2003)
Rendező: Mark Romanek
Album: By The Way

Universally Speaking (2003)
Rendező: Dick Rude
Album: By The Way

Fortune Faded (2003)
Rendező: Laurent Briet
Album: -

Dani California (2006)
Rendező: Tony Kaye
Album: Stadium Arcadium

Tell Me Baby (2006)
Rendező: Jonathon Dayton, Valerie Faris
Album: Stadium Arcadium

Snow ((Hey Oh)) (2006)
Rendező: Nick Wickham
Album: Stadium Arcadium

Desecratin Smile (2007)
Rendező: Gus Van Sant
Album: Stadium Arcadium

Hump De Bump (2007)
Rendező: Chris Rock
Album: Stadium Arcadium

Charlie (2007)
Rendező: Omri Cohen
Album: Stadium Arcadium

The Adventures of Rain Dance Maggie (2011)
Rendező: Marc Klasfeld
Album: I'm With You

Monarchy of Roses (2011)
Rendező: Marc Klasfeld
Album: I'm With You

Look Around (2012)
Rendező: Robert Hales
Album: I'm With You

NAGYLEMEZEK

 

The Red Hot Chili Peppers (1984)

 

1. "True Men Don't Kill Coyotes" 3:40
2. "Baby Appeal" 3:41
3. "Buckle Down" 3:24
4. "Get Up and Jump" 2:53
5. "Why Don't You Love Me" (Hank Williams cover) 3:25
6. "Green Heaven" 3:59
7. "Mommy, Where's Daddy?" 3:31
8. "Out in L.A." 2:01
9. "Police Helicopter" 1:16
10. "You Always Sing the Same" (listed as "You Always Sing" on some releases) 0:19
11. "Grand Pappy Du Plenty" 4:15

Bonus tracks on 2003 remastered version, previously released on Out in L.A. in 1994

12. "Get Up and Jump (Demo)" 2:37
13. "Police Helicopter (Demo)" 1:12
14. "Out in L.A. (Demo)" 1:56
15. "Green Heaven (Demo)" 3:50
16. "What It Is (Demo)" (also known as "Nina's Song")

 

Freaky Styley (1985)

 

1. "Jungle Man" 4:09
2. "Hollywood (Africa)" (The Meters cover) 5:04
3. "American Ghost Dance" 3:51
4. "If You Want Me to Stay" (Sly and the Family Stone cover) 4:07
5. "Nevermind" 2:48
6. "Freaky Styley" 3:40
7. "Blackeyed Blonde" 2:41
8. "The Brothers Cup" 3:28
9. "Battleship" 1:54
10. "Lovin' and Touchin'" 0:37
11. "Catholic School Girls Rule" 1:56
12. "Sex Rap" 1:55
13. "Thirty Dirty Birds" 0:15
14. "Yertle the Turtle" Dr. Seuss 3:47

Bonus tracks on 2003 remastered version

15. "Nevermind" (demo) 2:17
16. "Sex Rap" (demo) 1:37
17. "Freaky Styley" (original long version) 8:49
18. "Millionaires Against Hunger" 3:28

 

The Uplift Mofo Party Plan (1987)

 

1. "Fight Like a Brave" 3:52
2. "Funky Crime" 2:59
3. "Me & My Friends" 3:07
4. "Backwoods" 3:06
5. "Skinny Sweaty Man" 1:15
6. "Behind the Sun" 4:39
7. "Subterranean Homesick Blues" (Bob Dylan cover) 2:32
8. "Special Secret Song Inside" 3:14
9. "No Chump Love Sucker" 2:40
10. "Walkin' on Down the Road" 3:48
11. "Love Trilogy" 2:39
12. "Organic Anti-Beat Box Band" 4:03

Bonus tracks on 2003 remastered version

13. "Behind the Sun (instrumental demo)" (2003 Remastered version bonus track) 2:55
14. "Me & My Friends (instrumental demo)" (2003 Remastered version bonus track) 1:55

 

Mother's Milk (1989)

 

1. "Good Time Boys" 5:02
2. "Higher Ground" 3:23
3. "Subway to Venus" 4:25
4. "Magic Johnson" 2:57
5. "Nobody Weird Like Me" 3:50
6. "Knock Me Down" 3:45
7. "Taste the Pain" 4:32
8. "Stone Cold Bush" 3:06
9. "Fire" 2:03
10. "Pretty Little Ditty" 3:07
11. "Punk Rock Classic" 1:47
12. "Sexy Mexican Maid" 3:23
13. "Johnny, Kick a Hole in the Sky" 5:12

Bonus tracks on 2003 remastered version

14. "Song That Made Us What We Are Today (Demo)" 12:56
15. "Knock Me Down (Original Long Version)" 4:44
16. "Sexy Mexican Maid (Original Long Version)" 3:59
17. "Salute to Kareem (Demo)" 3:24
18. "Castles Made of Sand (Live)" 3:19
19. "Crosstown Traffic (Live)" 2:53

 

Blood Sugar Sex Magik (1991)

 

1. "The Power of Equality" 4:03
2. "If You Have to Ask" 3:37
3. "Breaking the Girl" 4:55
4. "Funky Monks" 5:23
5. "Suck My Kiss" 3:37
6. "I Could Have Lied" 4:04
7. "Mellowship Slinky in B Major" 4:00
8. "The Righteous & The Wicked" 4:08
9. "Give It Away" 4:43
10. "Blood Sugar Sex Magik" 4:31
11. "Under the Bridge" 4:24
12. "Naked in the Rain" 4:26
13. "Apache Rose Peacock" 4:42
14. "The Greeting Song" 3:13
15. "My Lovely Man" 4:39
16. "Sir Psycho Sexy" 8:17
17. "They're Red Hot" 8:17

 

One Hot Minute (1995)

 

1. "Warped" 5:04
2. "Aeroplane" 4:45
3. "Deep Kick" 6:33
4. "My Friends" 4:02
5. "Coffee Shop" 3:08
6. "Pea" 1:48
7. "One Big Mob" 6:02
8. "Walkabout" 5:07
9. "Tearjerker" 4:19
10. "One Hot Minute" 6:23
11. "Falling into Grace" 3:48
12. "Shallow Be Thy Game" 4:33
13. "Transcending" 5:46

iTunes bonus tracks

14. "Let's Make Evil" 5:17
15. "Stretch You Out" 6:18
16. "Bob" 5:43

Japanese edition bonus track

14. "Melancholy Mechanics" 4:31

 

Californication (1999)

 

1. "Around the World" 3:58
2. "Parallel Universe" 4:30
3. "Scar Tissue" 3:35
4. "Otherside" 4:15
5. "Get on Top" 3:18
6. "Californication" 5:21
7. "Easily" 3:51
8. "Porcelain" 2:43
9. "Emit Remmus" 4:00
10. "I Like Dirt" 2:37
11. "This Velvet Glove" 3:45
12. "Savior" 4:52
13. "Purple Stain" 4:13
14. "Right on Time" 1:52
15. "Road Trippin'" 3:25

Japanese edition bonus track

16. "Gong Li" 3:43

iTunes bonus tracks

16. "Quixoticelixer" 4:48
17. "Over Funk" 2:58
18. "Fat Dance" 3:40

Special edition bonus disc

1. "Gong Li" 3:43
2. "How Strong" 4:42
3. "Instrumental #2" 2:43

 

By the Way (2002)

 

1. "By the Way" 3:37
2. "Universally Speaking" 4:19
3. "This Is the Place" 4:17
4. "Dosed" 5:12
5. "Don't Forget Me" 4:37
6. "The Zephyr Song" 3:52
7. "Can't Stop" 4:29
8. "I Could Die for You" 3:13
9. "Midnight" 4:55
10. "Throw Away Your Television" 3:44
11. "Cabron" 3:38
12. "Tear" 5:17
13. "On Mercury" 3:28
14. "Minor Thing" 3:37
15. "Warm Tape" 4:16
16. "Venice Queen" 6:07

Japanese edition bonus track

17. "Time" 3:47

iTunes Store bonus tracks

17. "Runaway" 4:30
18. "Bicycle Song" 3:23

 

Stadium Arcadium (2006)

 

Jupiter ("A" oldal)

1. "Dani California" 4:42
2. "Snow (Hey Oh)" 5:37
3. "Charlie" 4:37
4. "Stadium Arcadium" 5:15
5. "Hump de Bump" 3:33
6. "She's Only 18" 3:25
7. "Slow Cheetah" 5:19
8. "Torture Me" 3:44
9. "Strip My Mind" 4:19
10. "Especially in Michigan" 4:00
11. "Warlocks" 3:25
12. "C'mon Girl" 3:48
13. "Wet Sand" 5:09
14. "Hey" 5:39

Mars ("B" oldal)

1. "Desecration Smile" 5:02
2. "Tell Me Baby" 4:07
3. "Hard to Concentrate" 4:02
4. "21st Century" 4:22
5. "She Looks to Me" 4:06
6. "Readymade" 4:30
7. "If" 2:53
8. "Make You Feel Better" 3:52
9. "Animal Bar" 5:26
10. "So Much I" 3:44
11. "Storm in a Teacup" 3:45
12. "We Believe" 3:36
13. "Turn It Again" 6:06
14. "Death of a Martian" 4:24

 

I'm With You (2011)

 

1. "Monarchy of Roses" 4:12
2. "Factory of Faith" 4:20
3. "Brendan's Death Song" 5:38
4. "Ethiopia" 3:50
5. "Annie Wants a Baby" 3:40
6. "Look Around" 3:28
7. "The Adventures of Rain Dance Maggie" 4:42
8. "Did I Let You Know" 4:21
9. "Goodbye Hooray" 3:52
10. "Happiness Loves Company" 3:33
11. "Police Station" 5:35
12. "Even You Brutus?" 4:01
13. "Meet Me at the Corner" 4:21
14. "Dance, Dance, Dance" 3:45


EP(K)

1988 The Abbey Road

MAXIK

1984 Get Up And Jump
1985 Hollywood (Africa)
1987 Fight like a brave
1989 For the Thrashers
1989 Taste the pain
1989 Knock me down
1989 Higher ground
1989 Behind the sun
1991 Under the bridge
1991 Give it away
1992 If you have to ask
1992 Breaking the girl
1993 Soul to squeeze
1995 Warped
1995 My friends
1995 Aeroplane
1996 Shallow Be Thy Game
1996 Coffee shop
1997 Love Rollercoaster
1999 Scar Tissue
1999 Otherside (limitált kiadás)
1999 Otherside
1999 Around the world (limitált kiadás)
1999 Around the world
2000 Road Trippin' I.
2000 Road Trippin' II.
2000 Californication (limitált kiadás)
2000 Californication
2002 The Zephyr song I.
2002 The Zephyr song II.
2002 By the way I.
2002 By the way II.
2002 By the way III.
2003 Universally speaking I.
2003 Universally speaking II.
2003 Can't stop I.
2003 Can't stop II.
2003 Can't stop III.
2003 Fortune faded I.
2003 Fortune faded II.
2003 Dosed
2006 Dani California I.
2006 Dani California II.
2006 Tell Me Baby I.
2006 Tell Me Baby II.
2006 Snow I.
2006 Snow II.
2007 Desecration Smile
2007 Desecration Smile
2007 Hump De Bump I.
2007 Hump De Bump II.

VÁLOGATÁSOK

1992 What Hits!? (greatest hits) 
1994 Out in L.A. (B oldali számok, ritkaságok) 
1998 Under The Cover 
2003 Greatest Hits (Warner Brothers)

KONCERTFELVÉTEL

2003 Live at Slane Castle (WEA International)
2004 Live in Hyde Park (WEA International)

VHS

1990 Psychedelic Sexfunk Live From Heaven 
1991 Positive Mental Octopus
1991 Funky Monks
2001 Off The Map

DVD

1991 Funky Monks
1992 What Hits!?
2001 Off The Map
2002 By The Way
2003 Greatest Hits and Videos
2003 Live at Slane Castle
2006 Stadium Arcadium

Utolsó frissítés: 2016.07.01. 14:02 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace