Starity

AURORA

AURORA AURORA nemzetisége 4363. 61rajongó 8vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Aurora Aksnes
 • Becenév
 • Aurorie
 • Születési idő
 • 1996. június 15.
 • Születési hely
 • Bergen, Hordaland, Norvégia
 • Foglalkozás
 • énekesnő, dalszövegíró
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 160 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Sigrid

AURORA életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

KORAI ÉS CSALÁDI ÉLETE ISMERKEDÉS A ZENÉVEL

Aurora Aksnes néven látta meg a napvilágot 1996. június 15-én Norvégia egyik legjelentősebb városában, a Hordaland megyében fekvő Bergenben Jan Øystein Aksnes és a Kvinneklinikken nőgyógyászati klinikán dolgozó May Britt Aksnes harmadik, és egyben utolsó gyermekükként. Két idősebb lánytestvérrel büszkélkedik: Viktoria Lutterloh Aksnes 1990-ben született Haugesund városában, és jelenleg a FARIKAL cégnél dolgozik, mint stylist és divattervező, ám igen sokszor kap fotós megbízásokat is. Néhány évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a bipoláris zavart, állítása szerint pedig családjában rengeteg segítségre lelt, ami a betegség adta nehezebb időszakokból való kilépést jelenti. Saját blogot is üzemeltet, amelyben a mindennapi életről, a divatról és saját gondolatairól ír. A legidősebb Aksnes-nővér, Miranda 1986 decemberében látta meg a napvilágot Sandnes-ben. Húgához hasonlóan szintén ő is a szépségiparban találta meg a helyét, mint profi sminkmester. Elmondása szerint mindig is nagyon élvezte ezt a tevékenységet, és nagy álma volt, hogy ebben a szakmában tudjon elhelyezkedni. A három testvér köztudottan nagyon közel áll egymáshoz, mint magánéleti mint szakmai szepontból, hisz Aurora kinézetéről igen sokszor verődik vissza két nővére munkája, valamint Miranda sokszor tart az énekesnővel egy-egy koncertsorozatán.

A család egészen 1999-ig élet Sandnes-ben, utána Bergenbe költöztek. Az ottani környezetet, mely magába foglalja az óceánt és a hatalmas erdőket, Aurora nagyon szerette és igen nagy hatással volt rá zenéjében és gondolkozásmódjában is. Fantáziája mindig is nagyon élénk volt, ebből adódóan pedig temérdek képzeletbeli baráttal rendelkezett; mikor gyerek volt rendszeresen játszott manó barátaival az erdőben, legjobb barátját Rikke névre keresztelte el, valamint élt a szekrényében egy bölcs öregember. Egészen fiatalkora óta szenvedélyesen rajong a zenéért, amióta megtalálta szülei tetőterében a család régi elektromos zongoráját, elmondása szerint teljesen lenyűgözte őt a hagszer hangja. Hat éves korában kezdett zongorázni és anyanyelvén dalszövegeket írni, három évvel később, kilenc évesen pedig angolul folytatta a dalai megírását. Szülei látva gyemekük hatalmas rajongását és tehetségét a zenében sem erőltették, hogy a zenével foglalkozzon, vagy azt tanuljon, azonban a lány hobbiszerűen zenélgetett, mely alatt azt érti, hogy a klasszikus zenét komponálta a sajátjával. Amikor édesanyja azt mondta neki, segíteni szeretne neki kiadni a dalait, a lány örömmel belement, és megtette az első lépéseket zenei karrierje kezdetéhez.

Aurora először tizedikes korában énekelt nyilvánosság előtt - legelső, I Had A Dream című dalát adta elő ekkor, amelyet eredetileg egy iskolai projekt keretein belül készített el. A dal hat perc hosszú lett, mindenfajta kórus nélkül, egy szem gitárral adta elő a szerzeményt, melyet 9 éves korában írt. A dal arról szólt, hogy hogyan jött rá valaki, hogy az álmok valósak, ihletül pedig egy különös emlék szolgált a lánynak, amikor egyszer, az éjszakai órákban látott egy részeg embert, aki Bergen utcáin aludt egy padon. Ekkor figyelt fel rá a Made Management, ugyanis Aurora egyik barátja feltöltötte a dalt Norvégia legnagyobb streaming szolgáltató weboldalára. Azonnal szerződést szerettek volna kötni vele, 17 éves korában pedig ez meg is történt. Ennek hatására Aurora otthagyta korábbi terveit, hogy majd Trondheim-ben fizikát tanulhasson, ugyanis nem tudta időben befejezni a középiskolát. 2014 októberében aláírt egy-egy szerződést a Glassnote valamint a Decca Records-nál, ezzel ténylegesen beindítva zenei karrierjét.

  

KARRIERJE KEZDETE RUNNING WITH THE WOLVES EP

Első lemeze Puppet címen látott napvilágot 2012 utolsó hónapjában. A második lemez már 2013-ban lett elérhető, májusban az Awakening című dala is felkerült a világhálóra. A nagy áttörést a zeneiparban mégis Under Stars című kislemeze hozta meg számára, melyet a Decca Records adott ki 2014 decemberében. Harmadik kislemeze, a Runaway 2015 februárjában jelent meg, a dal illetve a hozzá készült télies videoklip rohamosan növeszteni is kezdte Aurora rajongótáborát. A dal hatalmas sikereket ért el az Egyesült Királyságban, a Spotify-on egymillióan hallgatták meg mindössze hat hét alatt. Érdekesség, hogy elmondása szerint 12 éves korában írta a Runaway dalszövegét. A következő kislemez Running With The Wolves címen látott napvilágot 2015. május 3-án, egy nappal az azonos nevezetű első középlemezének megjelenése előtt. A dal szintén nagy sikereknek örvendhet - Németország hivatalos, száz férőhelyes Chart listáján a hetvenkettedik helyet foglalta el, illetve ekkor 3 BBC rádióállomás is felfigyelt rá, a Radio One, a Radio Two valamint a 6Music. A sok izgalommal körülvett fiatal énekesnő több fesztiválra is kapott meghívást, többek között fellépett a Way Out West-en, a Wilderness-en illetve a Green Man Fesztiválon is.

2015. május 4-én hivatalosan is megjelent első középlemeze, a Running With The Wolves. A mindössze 4 dalból álló EP lemezen helyet kapott az anyag névadó dala, a Runaway, valamint két, kevésbé híres szerzeménye is, az In Boxes és a Little Boy In The Grass. A lemez szintén nagy sikereket ért el, hiszen hazájában a tizennyolcadik, A Feröer-szigeteken a harmadik, az Egyesült Királyságban illetve Svédországban pedig százból az ötödik helyen végzett.

A következő kislemez a Murder Song (5, 4, 3, 2, 1) címet kapta, 2015 szeptemberében pedig fel is került a világhálóra egy akusztikus valamint egy stúdióban elkészített változata is. Az előbbihez egy videoklip is készült. A dal szintén nagy sikereknek örvendhet, hiszen megjelenése után Aurora rengeteg dicséretet és támogatást kapott a sajtóban, a rádióban valamint pár népszerű online zenei weboldalon is. 2015 novemberében egy teltházas nézőközönség előtt lépett fel a Brixton Academy-ben az Of Monster And Men nevezetű híres izlandi együttessel. Decemberben rögzítésre került az Oasis Half The World Away című szerzeményének feldolgozása, mely a népszerű áruházlánc, a John Lewis reklámdala lett a karácsonyi időszakban. A dal ezen kívül szintén rengeteg elismerést kapott, hiszen az ír Chart-listán a huszonkettedik, az angolon pedig a tizenegyedik helyen végzett, így ez lett Aurora egyik leghíresebb alkotása. Az ötödik, és egyben utolsó kislemez az album előtt a Conqueror lett, mely 2016 januárjában került fel a legnagyobb videomegosztó oldalra, egy hónappal később pedig, 2016. február 16-án pedig a hozzá készült kisfilm is napvilágot látott. A zeneszám az Egyesült Államokban igen népszerű lett, hiszen a harminckettedik helyen landolt.

  

A SIKER FOLYTATÓDIK — ALL MY DEMONS GREETING ME AS A FRIEND

Már korábban is lehetett tudni, hogy Aurora lelkesen dolgozik debütáló albumán, több információt azonban Facebookon osztott meg követőivel - ekkor derült ki az album címe, napvilágot látott a borító, a hivatalos megjelenés, valamint előrendelhetési linkek a sima valamint a deluxe változatához, ezen belül is a letölthető, valamint két fizikai formátumhoz is. Aurora debütáló albuma, az All My Demons Greeting Me As A Friend 2016. március 11-én vált elérhetővé. A korongon 12 db nóta kapott helyet, a deluxe változaton pedig további 5 dalt hallgathatnak a rajongók. Az album világszerte jó fogadtatásban részesült - többek között hazájában a 2016-os Chart listán az első helyet vívta ki magának, Hollandiában a tizenhetedik helyen végzett, az Egyesült Királyságban a huszonnyolcadikon, az USA Billboad 200-as listáján pedig a százötvenedik helyen szerepel. Az AllMusic öt pontból néggyel ajándékozta meg az anyagot, az Entertainment Weekly A- értékelést adott neki, a Metacritic összesítése szerint pedig az album százból nyolcvan pontot tudott magának megszerezni.

Az album megjelenése után közreműködött az Icarus nevezetű brit együttes egyik dalában, a Home-ban. 2016. március 20-án Aurora hivatalos VEVO csatornájára felkerült a HBO Girls című sorozatának elkészített feldolgozása is, mely Dawid Bowie egyik leghíresebb, Life On Mars nevezetű zeneszámához készült.

2016 tavaszán több dal is közzé lett téve Aurora VEVO csatornáján. 2016. március 10-én a Warrior, 22-én a Lucky és a Winter Bird, a Through The Eyes Of a Child május 26-án, az I Went Too Far június 3-án, a Black Water Lilies, a Nat King Cole feldolgozása, a Nature Boy, a Wisdom Cries valamint a Home pedig június 10-én váltak ingyenesen elérhetővé a legnagyobb videomegosztón. Mindeközben a lány egy hosszabb európai turnéra indult, hogy kontinentálisan is terjeszthesse albumát. Eközben rögzítésre került az I Went Too Far-hoz készült videoklip is, mely 2016. július 5-én fel is került az internetre. Állítása szerint a dalt 9 éves korában írta. 2016. május 12-én, amikor Aurora egy rövidebb szünetett tartott európai turnéja közben azt nyilatkozta, hogy készen áll új dalokat írni egy második album számára. Facebookja szerint ugyanis 15 demója és több, mint 1000 dalszövege is van.

A kisebb szünet utáni első koncertje Londonban volt július 9-én az Institute of Contemporary Arts galériában. Ezt követően több európai országba is ellátogatott a csapat, többek között Németországban, Dániában, Belgiumban, Svájcban és Ausztriában is felléptek egy-egy zenei fesztiválon. Július 23-án már New Yorkban koncerteztek és egészen a hónap végéig a tengerentúlon is maradtak, ahol a méltán híres Lollapalooza chicagó-i fesztivál fellépői voltak. Aurora augusztus 3-ától egészen 12-éig Skandináviában tartózkodott, majd augusztus 16-án a Sziget Fesztiválon léptek fel az A38-as színpadon. Ezt követően október 3-áig Európa szerte több országba is ellátogattak, egy nappal később pedig megkezdődött Nagy-britanniai koncertsorozata, ami 13-áig tartott. 29-én ismét visszatért a szigetországba, ahol a 2016-os VEVO Halloween egyik sztárfellépője volt, majd 31-én Washington-ban megkezdődött első komolyabb Észak-amerikai turnéja, a "Fall North American Tour", amelyhez egy hangulatos reklámot is készítettek. Az amerikai kaland, amely december 3-áig tartott korántsem volt olyan felhőtlen, mint amilyennek indult - a portland-i, seattle-i és vancouver-i fellépésüket kénytelen voltak lemondani, amikor is a lánynak vakbélműtéten kellett átesnie. 12-én vágott bele újult erővel a koncertezésbe hazájában, ahol a 2016-os koncertsorozata le is zárult december 18-án a Drammen-ben. Ezzel együtt pedig O. Martin, a csapat eddigi gitárosa el is búcsúzott tőlük, mondván, hogy saját zenekarára, a Strange Hellosra szeretne a jövőben összpontosítani.

December 20-án debütált Aurora hetedig videoklipje, amelyet a Winter Bird-hez forgattak. A videó a változásról és a természet valamint a technika keveredéséről szól - a kisfilmben láthatjuk, amint Aurora bemászik egy fémből készült bábba, amelyet szépen lassan drónok tekernek körbe szalagokkal. A videón maga a YouTube vezetősége is sokat segitett, a drónokat pedig a pittsburgh-i Carnegie Mellon egyetem mérnöki és robotikai kara szolgáltatta. A videót Simon Thirlaway rendezte, Aurora ruháját és sminkjét pedig, csak úgy, mint eddig testvérei készítették.

  

EGY ÚJ KORSZAK  A MÁSODIK LEMEZ

Eddig is lehetett tudni, hogy az énekesnő gőzerővel dolgozik második stúdióalbumán, hisz januári ausztrál koncertsorozata után néhány hónapra felhagyott a fellépésekkel, hogy teljes mértékben a második korongra tudjon koncentrálni. Az újabb fellépéssorozat 2017 júniusának elején kezdődött el, nemsokkal később pedig új dalok is felkerültek az előadások számlistáira - szám szerint három, a közelgő albumán nagy eséllyel szereplő dalról van szó, melyek In Bottles, Soft Universe valamint Feeling címet kaptak. Június végén a fiatal üdvöske nővéreivel jelent meg Norvégia egyik leghíresebb reggeli műsorában, a God Morgen Norge-ban, ahol előadta egy, a már korábbiakban demo formában, néhány koncerten elénekelt Animal Soul című számának akusztiks változatát, mely nagy eséllyel szintén rajta lesz a lemezen. Szeptember végén közzétették, hogy a korong elkészítésének határideje decemberre esik, amely talán egyet jelenthet azzal, hogy a lemez ugyanabban az időszakban fog a boltok polcaira kerülni, mint az All My Demons Greeting Me as a Friend, hisz a felvételek határideje abban a korszakban is az év utolsó hónapjára esett.

 

ÉRDEKESSÉGEK

- Biszexuális
- Kedvenc színe a zöldesarany.
- Nagy David Bowie-, Bob Dylan- és Leonard Cohen-rajongó, elmondása szerint zenéjére legnagyobb hatást a három zeneszerző gyakorolt.
- Régen sok gondot okozott szüleinek és tanárainak, ugyanis nagyon könnyen el tudott ábrándozni dolgokról, így órákon nem tudott kellően odafigyelni.
- Felnőtt korában szeretett volna nem hétköznapi dolgokkal foglalkozni - könyvet írni, festeni vagy táncolni, viszont azt nem gondolta volna, hogy énekesnő lesz.
- Kedvenc dala az All My Demons Greeting Me As A Friend-ről a Wisdom Cries.
- Kedvenc száma a 11.
- Tud gitározni.
- Olyan zenei műfajok iránt is rajong, mint a hard rock és a death metal.
- Nem szereti a vörös szőnyeges megjelenéseket.
- Kedvenc írója Ernest Hemingway.

- Kifejezetten utálja a kávét.

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

2017 Spellemannprisen '16: Az év videoklipje - I Went Too Far - NYERTES
2017 Spellemannprisen '16: Legjobb idei album - All My Demons Greeting Me As A Friend -JELÖLT
2017 Spellemannprisen '16: Legjobb pop előadó - All My Demons Greeting Me As A Friend -NYERTES
2016 GAFFA-Prisen: Legjobb idei norvég album - All My Demons Greeting Me As A Friend -NYERTES
2016 MTV Europe Music Awards: Legjobb norvég előadó - saját maga - JELÖLT
2016 Spellemannprisen '15: Gramo - saját maga - NYERTES
2016 Spellemannprisen '15: Az év új előadója - saját maga - NYERTES
2015 EBBA Awards '16: Közönségdíj - saját maga - JELÖLT
2015 EBBA Awards '16: Az év norvég albuma - Running With The Wolves EP - NYERTES

— írta és fordította: Lunafreya

RÖVIDFILMEK:

Once Aurora

Szerepe: saját maga
Premier: 2018

Nothing Is Eternal

Szerepe: saját maga
Premier: 2016. augusztus 4.

Into The Light

Szerepe: saját maga
Premier: 2015. december 14.

STÚDIÓALBUMOK:

All My Demons Greeting Me as a Friend

Kiadta: 2016. március 11,; Decca Records
Formátumok: digitális letöltés, CD, Vinyl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖZÉPLEMEZEK:

Running with the Wolves

Kiadta: 2015. május 03.; Decca Records
Formátumok: digitális letöltés

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KISLEMEZEK:

Animal Soul

Megjelenés: 2017
Album: —

Winter Bird

Megjelenés: 2016
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend

I Went Too Far

Megjelenés: 2016
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend

Conqueror

Megjelenés: 2016
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend

Half The World Away

Megjelenés: 2015
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend Deluxe

Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)

Megjelenés: 2015
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend

Running With The Wolves

Megjelenés: 2015
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend ;
 Running With The Wolves EP

Runaway

Megjelenés: 2015
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend 
Running With The Wolves EP

Under Stars

Megjelenés: 2014
Album: —

Awakening

Megjelenés: 2013
Album: —

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FELDOLGOZÁSOK:

Life On Mars (Dawid Bowie Cover)

Megjelenés: 2016
Album: Girls, Vol. 3 (Music from the HBO Original Series)

Half The World Away (Oasis Cover)

Megjelenés: 2015
Album: All My Demons Greeting Me as a Friend Deluxe

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖZREMŰKÖDÉSEI:

Home (Icarus featuring AURORA)

Megjelenés: 2016
Album: —

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EGYÉB KIADÁSOK:

Puppet

Megjelenés: 2012
Album: —

Utolsó frissítés: 2018.12.30. 04:04 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace