Starity

Brett Favre

Brett Favre Brett Favre nemzetisége 13505. 5rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Brett Lorenzo Favre
 • Becenév
 • Brett, Country
 • Születési idő
 • 1969. október 10.
 • Születési hely
 • Gulfport, Mississippi, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • amerikai football játékos
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Deanna Favre
 • Magasság
 • 189 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Tony Romo Peyton Manning Jay Cutler Drew Brees Tim Tebow

Brett Favre életrajza

Magánélete:

1969. október 10.-én született Gulfportban. Favre Kilnben (Mississippi) nőtt fel, francia és appalacs (choctaw) ősökkel is büszkélkedhet. Négy gyerek közül ő a második legidősebb. A Hancock North Central Középiskolában tanult, ahol a baseballal és az amerikaifocival ismerkedett meg. Az apja itt volt edző, és nem kímélte: irányítóként, falemberként, strong safetyként, plackickerként és punterként is játszatta fiát. Irvin Favre jól tudta, hogy Brettnek hihetetlenül erős kezei vannak, de mivel az iskola támadójátéka főleg a futásokra épült (wishbone offense, mint az Armynál), a kis Favre ritkán passzolhatott ötnél többször egy meccsen. Barátnőjét, Deanna Tynes-t 12 év járás után 1996. július 14.-én vette el. Két lányuk született, Brittany és Breleigh.

A főiskola után Brettnek egyedül a Southern Mississippi ajánlott fel ösztöndíjat. Az SMU-nál DB-ként számítottak volna rá, de ő irányító akart lenni. Újoncként eredetileg a hetedik számú QB volt, az év harmadik mérkőzésének (a Tulane ellen, 1987. szeptember 19-én) második félidejében viszont megkapta a lehetőséget a bizonyításra. Annak ellenére, hogy az előző este miatt kegyetlen másnapossággal szenvedett (a bemelegítés alatt folyamatosan hányt), két touchdown-passzal győzelemhez segítette csapatát. Két évvel később az Arany Sasok nagy meglepetést okoztak azzal, hogy megverték a BCS-rangsor 6. helyén álló FSU Seminolest. Favre egy hat és fél perces drive-al és egy győzelmet jelentő TD-passzal járult hozzá a sikerhez. 1990. július 14-én (azaz végzős tanévének kezdete előtt) majdnem halálos kimenetelű autóbaleset érte. Hazafelé tartva elvesztette uralmát járműve felett, háromszor megpördült és egy fának csapódott. Egyik testvére segítségével jutott el a kórházba, ahol csak egyetlen kérdése volt: „Focizhatok én még valaha is?” Bár vékonybeléből 60 centimétert el keleltt távolítani, 6 héttel később már ott volt a pályán, mikor a Southern Miss vereséggel küldte haza az alabamaiakat. Az Alabama főedzője, Gene Stallings ekkor ezt mondta: „Hívhatod ezt csodának vagy aminek akarod. Én csak azt tudom mondani, hogy Brett Favre ma az élet fölé nőtt.”

Kedvenc előadója Tim McGraw. Szereti Tony Shalhoub-ot és Pat Morita-t.

Mezszáma: 4

Karrier:

Első három évében rengeteg sikert aratott: 1995-ben elért 11-5-ös mérleg elég volt ahhoz, hogy megkaphassa az első MVP címét Brett. 4,413 yard, 38 touchdown, 99.5-ös QB rating-gal ez az éve volt karrierjének a csúcsponjta. Azonban a sikerek mellett sérülések is érték. A fájdalmai miatt rászokott a vicodinra. Függőségére akkor derült fény, mikor egy kórházi látogatás alkalmával elvonási rohamot kapott. Az NFL is vizsgálódott az ügyben, és a további pletykákat megelőzve a sajtó elé állt problémájával. 1996 májusában elvonóra ment, ahol 46 napot töltött, így elkerülte az eltiltást és a 900.000 dolláros büntetést.

A Super Bowl-os években Brett Favre vezetésével a Packers az utóbbi 30 év legjobb eredményét érte el az 1996-os idényben, és újjabb MVP-címet zsebelt be.

2001. március: kontraktust írt alá, mellyel az első „100 millió dolláros” játékos lett a csapat és az egész NFL történetében.

2005-ben a csalódást keltő idény után felerősödtek azok a hangok, miszerint a korosodó „Brett apónak” ideje lenne már visszavonulnia. Azonban 2006. április 26-án bejelentette, hogy még egy évet legalább marad. Mindent elmond viszont formahanyatlásáról, hogy tavaly történt meg vele először, hogy csapatával nem volt képes pontot szerezni. 2006. szeptember 24-én Favre Dan Marino mellett a második irányító lett a profi liga történetében, aki átlépte a 400 TD-s „álomhatárt és az első, akinek több mint 5000 átadása került elkapója kezébe. Az év utolsó napján a 26-7-es Bears elleni diadal volt a 22. pályafutása során.

2007. február 2-án jelentette be hivatalosan "visszatérését". Február 26-án kés alá feküdt, hogy évek óta halogatott bokasérülését megműtsék. November 4-én Favre lett a harmadik olyan játékos az NFL történetében, aki az NFL 31 másik franchise-át már legyőzte. Egy héttel előtte élte meg ezt Tom Brady és Peyton Manning. A Texas Stadiumban rendezett találkozón Favre megsérült, és csak az oldalvonalról figyelte a csapat szereplését a mérkőzés nagy részében. A Packers végül vesztett, de ennek ellenére senki sem gondolta azt, hogy vége lenne a csodának. Folytatódott a remek szezon a következő héten a sérült Favre pedig ismét hősiességéről adott tanúbizonyságot, ő kezdett.

2008. március 4-én ténylegessé vált, hogy Favre visszavonul. Mentális fáradtságra hivatkozott, és arra, hogy nem igazán érezte azt, amit a korábbi években, hogy a Packers erőltetné a visszatérését egy újabb szezonra. Augusztus 6-án a Green Bay Packers és a New York Jets megállapodott, így Brett a Jets játékosa lett.

2009-től már a Minnesota Vikings QB-je. 2010. október 25-én bokatörést szendvedett, de nem volt szükség műtétre. A következő mérkőzésükön újra lesérült, 8 öltéssel kellett összevarrni az arcát. Jelenleg Brett visszavonult az NFL-től.


Érdekes esetek

A Strahan-vita

Favre 2001 végén egy balhé alanya lett, mikor az alapszakasz zárómeccsén a New York Giants fogadta a Giants Stadiumban a Packerst. Brett egy playnél a megbeszéltekkel ellentétben kifordult jobbra, így védtelenül maradva Michael Strahan, a Giants keménykötésű DE-je könnyedén földre vihette őt. Ez volt Strahan egyetlen sack-je, és így 22,5-del megdöntötte Mark Gastineau 1984-es csúcsát. A Green Bay nyert 34-25-re, de az „ajándékba adott” rekord (a mérkőzés nagy részében a támadófal levette a pályáról az Endet) sokaknak nem tetszett, edzők és játékosok egyaránt kritizálták az áthívott játékot. A New York Times tudósítója, Mike Freeman ezt írta az esetről: "Igen, Mr. Favre, Strahan megérdemelte a rekordot, de kérem, így kezelni ezt a dolgot, olyan mintha odadobná neki az Üdvhadsereg kitüntetését. Ezt a fajta hibát pedig Favre soha nem köszörülheti ki.”

2003.: Egy csodálatos momentum Favre pályafutásában, és talán az egyik legnagyszerűbb mérkőzése is a 2003. december 23-i Oakland elleni Monday Night Football. Az első félidőben 4 TD-t szerezve, összesen pedig 399 yardot passzolva 41-7-re lealázták az ország szeme láttára a Raiderst. Mindezt úgy, hogy édesapja, Irvin szívinfarktusban egy nappal korábban életét vesztette. Ezekután Favre ezt mondta: „Tudom, hogy az apám is azt akarta volna, hogy játsszak. Én nagyon szeretem őt és imádom a játékot is. Ez egy nagy egyeszség volt édesapámmal, a családommal, és én nem is vártam, hogy ilyen jól teljesítek majd. De biztos vagyok benne, hogy Ő ma figyelt engem.” Az NFC hét legjobb támadójátékosa és az MNF legjobbja címet is elnyerte, illetve a nem éppen jómodorukról híres Raiders Nation tagjainak rokonszenvét is kiérdemelte. Egy napra rá már a temetésen vett részt.

Díjak és elismerések

1999-ben a The Sporting News 100-as listája a 82. helyre rangsorolta. 2005-ben pedig a TSN szavazása alapján az ötven legnagyszerűbb irányító elit körébe került be.
A Sports Illustrated az év sportolójának választotta 2007-ben.
Favre pályafutása alatt 9-szer szerepelt Pro Bowl-on
Pályafutása során 7-szer választották All-Pronak
Favre az 1990-es évek All-star csapatának tagja
Wisconsin állam kormányzója Favre 200. egymás utáni meccsének tiszteletére azt a napot Brett Favre Napnak nevezte el. Az esti MNF-en a Packers legyőzte a Ramst.
2003-ban a Men's Health Magazin „Amerika legkeményebb emberének” választotta
Az 1996-ban létrehozott „Brett Favre Fourward Alapítvány” minden évben jótékonysági softball- és golftalálkozókat, illetve esteket szervez meg, melyek bevételéből a Mississippi és Wisconsin állami rászorulókat támogatják.


Legfontosabb rekordjai:

Legtöbb alpszakaszbeli győzelem: 160
Legtöbb meccs kezdőként zsinórban: 253, playoffal együtt 275
Legtöbb sikeres passz: 5,377
Legtöbb passzkísérlet: 8,758
Legtöbb passzolt yard: 61,655
Legtöbb passzolt TD: 442
Legtöbb dobott Interception: 288
Legtöbb szezon 20 vagy annál több TD-vel: 12, zsinórban (1994-2005)
Legtöbb szezon 30 vagy annál több TD-vel: 8 (1994-1998, 2001, 2003-2004) Egymás utáni két évben ez rajta kívül 5 irányítónak sikerült: Steve Bartkowski, Dan Fouts, Dan Marino, Jeff Garcia, Y.A. Tittle
Legtöbb szezonban vezetett TD-rangsor: 4 (1995-1997, 2003)
Legtöbb egymás utáni 3000+ yardos szezon:16 (1992-2007)
Legtöbb egymás utáni 300+ sikeres passzos szezon:: 16 (1992-2007)
Legtöbb MVP-cím: 3 (1995, 1996, 1997) – ráadásul zsinórban
Legtöbb meccs kezdőként: 237 (257 rájátszással együtt)
Leghosszabb TD passz: 99 yards (Robert Brooksnak, 1995-ben, több emberrel együtt)

Utolsó frissítés: 2013.02.04. 15:03 kis_zsú által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace