Starity

Dana International

Dana International Dana International nemzetisége 8247. 19rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Yaron Cohen
 • Becenév
 • Sharon Cohen, Dana International
 • Születési idő
 • 1972. február 02.
 • Születési hely
 • Tel-Aviv, Izrael
 • Foglalkozás
 • Énekesnő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Dana International életrajza

Yaron Cohen néven, férfiként született 1972. február 2-án Tel Avivban, egy jemeni származású zsidó családban. Két idősebb testvére van.16 éves korában árulta el, hogy transzszexuális, szülei először nehezen fogadták a hírt, de beletörődtek. A család szegény volt, de Cohen anyja keményen dolgozott, hogy fizetni tudja, gyermeke énekóráit.

Az első tragédia Cohen életében, barátja, Daniel halála volt, aki autóbalesetben hunyt el. A fiú megjövendölte, hogy a lány egyszer híres énekes lesz. Ez a jóslat motiválta arra, hogy énekeljen.

Zenei karrierje 1992-ben kezdődött, amikor Offer Nissim, Izrael egyik legkiválóbb DJ-je felfedezte és közösen elkészítették első kislemezét a Saida Sultana-t, ami Whitney Houston My Name’s not Susan című dalának feldolgozása volt. A dal hatalmas sikereket hozott az előadónak, és rövidesen az egész ország megismerte.

1993-ban Londonba utazott, ahol egy nemzetközileg is elismert klinikán végrehajtották rajta a nemi átalakító műtétet. A sikeres beavatkozások után, nevét hivatalosan is megváltoztatta Sharon Cohen-re. Még ugyanebben az évben megjelent első nagylemeze Danna International címen, melynek címadó dala hamarosan Sharon művészneve lett, bár a dal címében eredetileg kettő n szerepel. A lemez aranylemez lett Izraelben, és a népszerűsége miatt kiadták több országban is, például Görögországban, Egyiptomban és Jordániában.

1994-ben megjelent második nagylemeze Umpatampa címmel, amely még az előző korong népszerűségét is felülmúlta. Elérte a platinalemez státuszt és az albumért Dana elnyerte Az év legjobb női előadója címet.

1995-ben Dana szerette volna megvalósítani gyerekkori álmát, ami az volt, hogy részt vehessen az Eurovíziós Dalversenyen. Layla Tov, Eropa (Jó éjszakát, Európa!) dalával csak a második helyezést érte el az izraeli elődöntőn, így terveit nem tudta valóra váltani.

1996-ban adták ki Maganuna című, harmadik nagylemezét, amely az előző lemezekhez képest rosszabbul teljesített, de így is rekord értékesítési adatokat ért el Izraelben. A korong tartalmazza a Don Quijote és a Cinque Milla című slágereket. 1997-ben duettet énekelt Eran Zur izraeli előadóművésszel, akivel a közösen készített Shir Kdam-Shnati (Sex Acher) című szám, óriási sláger lett.

1998-ban Dana Internationalt választották, hogy képviselje Izraelt az Eurovíziós Dalversenyen Diva című számával. Az ortodox és konzervatív nézeteket valló zsidóság ellenezte Dana indulását a versenyen, és próbálták megakadályozni, ám az erőfeszítéseik ellenére, Dana májusban megnyerte a versenyt, és ekkor Izrael első számú szupersztárjává vált. Az egész világ megismerte a nevét. Interjúkat adott a CNN, a BBC, a Sky News, és az MTV csatornának, hogy a világ megismerje zenéjét és elfogadtassa a világgal a másságot.
Diva című kislemeze több mint 400.000 példányban kelt el világszerte. Európában a slágerlistákat több hétig vezette és a legtöbbet játszott dal volt az évben.

1999-ben megjelent a Woman in Love című dala, ami egy Barbara Streisand feldolgozás; a kislemez nem váltotta be a hozzá fűzött sikereket.
A jeruzsálemi Eurovíziós Dalversenyen Dana újból elénekelte Diva című slágerét, és ő adhatta át a díjat a ’99-es nyertesnek, ám amikor a nehéz trófeát vitte, a hosszú úton ráléptek ruhájára és ő elesett az átadó ünnepségen. Valószínűleg ez volt az elmúlt 50 év leglátványosabb eseménye a dalversenyen.

1999-ben megjelent következő albuma Free címmel. A lemez lett volna a crossover, de sajnos csak mérsékelt sikereket tudhatott maga mögött, ennek ellenére 2000-ben megjelent Japánban és Izraelben is. Ebben az évben készült egy dokumentumfilm is, mely Dana életét mutatja be, Cohen called Lady D címen.

2001-ben megjelent hetedik nagylemeze, a Yoter ve Yoter (Többet és többet). Az album legnagyobb slágere az I Won lett.

2002-ben a Sony/BMG tárgyalásokat kezdeményezett az énekesnővel, azonban nem tudtak megegyezni így a tárgyalások még a szerződés megkötése előtt félbemaradtak. A következő nagylemez a HaHalom HaEfshari (A lehetséges álom) még ebben az évben megjelent, mellyel kisebb-nagyobb sikereket könyvelhetett el magának az énekesnő.
Következő évben, 2003-ban egy különleges meglepetéssel rukkolt elő Dana és a kiadója, előző nagylemezeit újra kiadták egy 8 darabos CD-boxban.

2005-ben részt vett az Eurovíziós Dalverseny 50. évfordulójára rendezett ünnepségen, ahol a legjobb 11 nyertes szám közé sorolták a Diva című számát, sajnos az első 5-be nem jutott be.
Ez évben francia nyelven készítette el Lola című kislemezét, melynek videoklipje az utolsó albumán megtalálható.

A Hakol Ze Letova (Minden a legjobb) című nagylemeze 2007-ben jelent meg, melynek első kislemeze a lemez címadó dala volt. Kiadását követően rögtön a legjátszottabb dal lett Izraelben. Második kislemeze, mely még népszerűbb lett, mint az előző, és nemzetközileg is szépen teljesített a Love Boy volt. A legtöbbet játszott dal lett az izraeli rádióban egy évtized eredményeit tekintve.
2008-ban Dana visszatért az Eurovíziós Dalversenyhez, de mint csak dalszerző. Boaz Mauda énekesnek készítette el a Ke'ilu Kan (The Fire in Your Eyes) című számot, mely végül a 9. helyen végzett.

2009-ben Dana az American Idol izraeli változatában a Kokhav Nolad-ban szerepelt, mint zsűritag.
Dana visszavonult stúdiójába, hogy elkészítse következő albumát, melynek megjelenését már nagyon várják rajongói, időközben két dalban is közreműködött, mint vendégelőadó. 2008-ban Ne Angelivel készítette el az I Need Your Love című dalt és 2009-ben Subliminal-lal, egy izraeli rapperrel, az Alay című számot. 2011-ben ismét indult az Eurovíziós Dalversenyen, Ding Dong című dalával, de nem került be a döntőbe, később azonos címmel megjelent egy kislemez. 2013-ban a Ma La'asot-ot, a Locat és az Ir Shelma-t adta ki.

Az énekesnő 2014-ben jelentkezett nyolcadik kislemezével a Down On Me-vel, amit a Yeladim Ze Simcha és az Emunot Ktanot követett.

STÚDIÓALBUMOK

2007 - Hakol Ze Letova
2003 - The CDs collection
2002 - HaHalom HaEfshari
2001 - Yoter Ve Yoter
2000 - Free, (Israeli & Japanese edition)
1999 - Free, (European edition)
1998 - Dana International The Album
1998 - Diva - The Hits
1996 - Maganuna
1995 - E.P.Tampa
1994 - Umpatampa
1993 - Danna International  

KISLEMEZEK

2014 - Emunot Ktanot (Little Faiths)
2014 - Yeladim Ze Simcha (Children Are Joy)
2014 - Down On Me
2013 - Ir Shlema (Entire City)
2013 - Loca
2013 - Ma La'asot (What Can You Do?)
2012 - When Men Dance
2011 - Ding Dong
2010 - Alay
2008 - I Need Your Love  

Utolsó frissítés: 2015.06.14. 13:01 Shenayla által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace