Starity

Donnie Yen

Donnie Yen Donnie Yen nemzetisége 9097. 26rajongó 1vélemény
 • Születési név
 • Zhen Zidan
 • Becenév
 • Dan Yeh
 • Születési idő
 • 1963. július 27.
 • Születési hely
 • Canton, Kína
 • Foglalkozás
 • Színész, Harcművész
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Cecilia Cissy Wang
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Leonor Varela Zhang Ziyi Jackie Chan Jet Li Owen Wilson Wesley Snipes Gong Li Michelle Yeoh Shu Qi Zhao Wei Diego Luna Forest Whitaker Alan Tudyk Maggie Cheung Isabella Leong Liu Yifei Fan Bingbing Fann Wong Gillian Chung Charlene Choi Edison Chen Mike Tyson Daniel Wu Felicity Jones Xiaoming Huang

Donnie Yen életrajza

Donnie Yen (1963. július 27.) kínai harcművész, színész, rendező, filmproducer és harckoreográfus.

Kínában született, de az Amerikai Egyesült Államokban, Bostonban nőtt fel, itt tanult harcművészeteket nagymester édesanyjától. 19 éves volt, amikor felfedezte tehetségét a Mátrix koreográfiájáról is híres Jűn Vó-pheng.

Édesanyja, Mák Pou-szim vusu- és tajcsicsuan-nagymester, elismert harcművész, aki 1975-ben Bostonban megalapította a Kínaivusu-kutató Intézetet, és az elsők között volt, akik vusut kezdtek oktatni az USA-ban. Édesapja, Klyster Yen szerkesztő egy újságnál. Kétéves volt, mikor családjával Hongkongba költöztek, majd 11 éves korában Bostonba. Húga, Chris Yen szintén harcművész-színész, 2007-ben az Adventures of Johnny Tao: Rock Around the Dragon című filmben volt látható.

Korán elkezdett érdeklődni a harcművészetek iránt, édesanyjának köszönhetően, akitől vusut és tajcsicsuant tanult. Gyakran előfordult, hogy iskola helyett inkább a bostoni kínai negyed mozijait látogatta, ahol kungfufilmeket, többek között Bruce Lee- és Jackie Chan-filmeket nézett.

A heves tinédzser sokszor fellázadt édesanyja szigorú harcművészeti nevelése ellen, édesanyja bosszantására más harcművészeti iskolákba is eljárt, például taekwondózni, karatézni tanult, és más kungfustílusokkal is megismerkedett. Ezen felül igen sok időt töltött Boston hírhedt Combat Zone nevű negyedében. Szülei emiatt két évre Pekingbe küldték a Beijing Wushu Team-hez, ahol többek között Jet Li is tanult. Innen Yen Hongkongba ment, ahol megismerkedett Jűn Vó-phenggel, aki felkarolta 19 éves korában.

Bár Jűn Vó-pheng érdeklődését felkeltette az alig 19 éves fiú tehetsége, Yen csak átmenetileg tartózkodott Hongkongban. Miután visszatért az Egyesült Államokba, megnyert egy helyi harcművészeti versenyt, ezzel újból kivívta Jűn elismerését, ami aztán első filmes munkájához vezetett. Jűn irányítása alatt kaszkadőrként kezdte pályafutását, elsőként 1982-ben a Miracle Fighters 2 című alkotásban, amiben több szereplő dublőre is volt. Két évvel később kapta meg a rendezőtől első főszerepét a Drunken Tai Chi-ban. A Far East Films kritikája szerint ez Donnie Yen egyik legjobb filmje, amiben igazán megmutatja a képességeit és a humorérzékét is. A Kung Fu Cinema szerint nem a legjobb színészi alakítása, kissé mereven játszik, azonban „kidolgozott izomzatával és hihetelenül gyors és rugalmas rúgásaival igazán kitűnik.”

Következő filmjében, a Mismatched Couples-ben Yen komikus oldalát is megmutatta, a vígjátékban a kungfut, a taekwondót és a hagyományos ökölvívást ötvözi a breakdance-szel. Ezután következett a Tiger Cage-sorozat, amiben olyan szereplőt akart létrehozni, aki különbözik a Sammo Hung és Jackie Chan által megformáltaktól.

Számtalanszor alakított negatív szereplőt nagy horderejű filmekben, például az 1992-es, a Raymond Lee rendezte New Dragon Gate Inn-ben, ahol egy hatalomra törő eunuchot személyesített meg, kritikai sikerrel. A film a LoveHKFilm.com kritikai oldal Az 1990-es évek 100 legjobb hongkongi filmjének listáján a 33. helyet foglalta el.

Ugyanebben az évben Jet Li ellenfeleként tűnt fel a Kínai történet 2. című Tsui Hark-klasszikusban. A LoveHKFilm szerint a film végső harcjelente Li és Yen között a hongkongi filmgyártás történelmének egyik legjobb jelenete. Donnie Yen-t a filmben nyújtott alakításáért jelölték a Hong Kong Film Awards legjobb mellékszereplőnek járó díjára.

Első igazi sikerfilmje az Iron Monkey volt 1993-ban, melyben a legendás harcművész Vóng Fej-hung édesapját alakította. Az alkotás nyugati kritikusok tetszését is elnyerte.

Ezután Michelle Yeoh oldalán a Butterfly of Swords, illetve a Wing Chun című alkotásokban szerepelt. Az 1990-es években több, kevésbé látványos sikerű, alacsony költségvetésű filmet is forgatott, melyekben akciókoreográfusként is kipróbálta magát, illetőleg cameóként tűnt fel, például a Saint of Gamblers-ben. Két televíziós sorozatot is készített, melyekben főszereplő és akciókoreográfus volt. A Kung Fu Master a Csing-dinasztia idején játszódik, a Fist of Fury pedig Bruce Lee Tomboló ököl című filmje alapján készült. A sorozat nem várt sikert aratott Hongkongban, ami lehetővé tette számára, hogy átülhessen a rendezői székbe.

Két legfontosabb filmje a ’90-es évek végéről a Legend of the Wolf és a Ballistic Kiss, melyeket ő is rendezett. Egyik film sem talált túlságosan pozitív fogadtatásra. A Legend of the Wolf volt rendezői debütálása 1997-ben.

1999-ben elvállalta egy német akciósorozat, a Mickey Hardt főszereplésével készült, Magyarországon is vetített Fedőneve: Puma akciórendezőjének szerepét, emellett pedig nyolc részt maga is rendezett.

A 2000-es évek elején lehetőséget kapott Hollywoodban is, mellékszerepekben. Az első amerikai filmje a kritikai és bevétel szempontjából is bukásnak számító Hegylakó 4: A játszma vége volt, melyben az akciókoreográfiáért is felelt. A második hollywoodi produkció, amiben szerepet kapott, a Penge 2. volt, ahol egy Hóember nevű vámpírt alakított. A szerep csupán cameónak indult, mivel elsődlegesen az akciókoreográfiával bízták meg, azonban mind a rendező, mind Wesley Snipes ragaszkodott hozzá, hogy Yen szerepeljen is a filmben. Az amerikai lehetőségek után Japánban is dolgozott, a The Princess Blade című film akciókoreográfiáján. Bár a film összességében vegyes, többségében negatív kritikát kapott, a Yen koreografálta akciót dicsérték a kritikusok.

A 2000-es évek a mellékszerepeken túl Donnie Yen karrierjének csúcspontját is jelentették. Ekkor sikerült kilépnie Jet Li és Jackie Chan árnyékából, a Twitch Film szerint bár korai filmjei között is akadnak figyelemre méltó alkotások, Yen a 2000-es években, a negyvenes életéveiben forgatott filmjeivel került a „harcművészeti világ csúcsára és emelkedett olyan magasságokba, hogy mára széles körben a világ legjobb harcművészeti színészének tartják a világon.”

2002-ben újra Jet Li-vel játszott a több díjra jelölt Hős című filmben, mely nem csak Ázsiában, de a tengerentúlon is hatalmas sikert aratott, Amerikában Quentin Tarantino nyomására mutatták be, ahol az első helyen nyitott.

Ezt követően újra negatív szereplő bőrébe bújt, és Jackie Chan ellenfelét alakította a Londoni csapásban. Ez volt az első közös filmjük, melyben a Twitch Film szerint Yen leiskolázza Chant. Később Yen és Chan újra együtt dolgozott a Jackie Chan: Ikerhatás című filmen, Yen ebben azonban nem kapott szerepet, akciókoreográfus volt. A filmért elnyerte a Golden Horse Awards legjobb koreográfia díját.

2005-ben az SPL című filmjével aratott újabb sikert, a Hong Kong Film Awardson ismét elnyerte a legjobb koreográfia díját. Az SPL-t ugyanebben az évben egy képregényadaptáció, a Dragon Tiger Gate követte, amit azonban „kiábrándítónak” nevezett a LoveHKFilm, nem csak filmművészeti, de az SPL-lel összehasonlítva harcművészeti szempontból is.

Az SPL után karrierjének másik, harcművészetileg kiemelkedő alkotása, és a Todd Brown, a Twitch Film kritikusa szerint a legjobb akciókoreográfiája is egyben a Flash Point.

A Flash Pointot két, kritikailag kevéssé sikeres film követte, az An Empress and the Warriors című történelmi dráma, illetve a bevétel szempontjából igen sikeres, a Twitch Film által középszerűnek ítélt Painted Skin.

Donnie Yen legnagyobb filmes sikere a Jíp Mannak, Bruce Lee mesterének életét feldolgozó Ip Man című alkotás lett 2008-ban, melyben a címszereplőt alakította. Élete legnehezebb szerepének tartja az Ip Mant. Hónapokig készült rá, diétával, mely során naponta csak egyszer evett, illetve Wing Chun-edzésekkel. Jíp Man két fiával is sok időt töltött, akik édesapjuk személyiségéről meséltek neki. A forgatások szüneteiben sem lépett ki karakteréből. A forgatás során többször is megsérült, nem tudta mozgatni a vállát, emiatt masszőrt alkalmaztak, illetve az egyik jelenet során egy baltával felsértették a bőrt a bal szeme mellett. A film nem csak kereskedelmi siker volt, de kritikai siker is egyben. A film folytatása, az Ip Man 2. az első résznél is jobb kritikákat kapott. A két film sikere ellenére úgy nyilatkozott, nem lesz harmadik rész, mert túl sokan kezdtek el egyszerre filmet forgatni Jíp Man életéről.

Az Ip Man 1. és 2. sikere után 2010-ben egy újabb kosztümös harcművészeti filmben kapott szerepet. A 14 Blades-ben egy császári bérgyilkost alakít, akit saját felettese árul el. 2010-ben számára a legnagyobb kereskedelmi sikert az Ip Man 2. után a Legend of the Fist – the Return of Chen Zhen aratta.

2011-ben Yen drasztikus váltásként egy vígjáték, az All's Well Ends Well 2011 főszerepét vállalta el, melyben egy nőfaló sztársminkest alakít. 2011-ben két komolyabb hangvételű filmjét is bemutatták. Az egyik a The Lost Bladesman, másik filmje, a Wu Xia.

2012-ben az IMAX 3D-ben forgatott The Monkey King című filmjével tért vissza a vászonra.
2013-ban az Iceman című időutazásos fantasyfilmjét mutatták be, majd májusban bejelentették, hogy Yen elvállalta a Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny főszerepét.
2015 decemberében mozikba került az Ip Man 3 című filmje. Ugyanebben az évben jelentették be, hogy szerepet kapott az amerikai Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című Csillagok háborúja-filmben, melyben 2016-ban Chirrut Îmwe-t alakította. Donnie Yen az xXx: Újra akcióban című 2017-es akciófilmben Jet Li helyett alakította a főgonoszt.

Előreláthatólag 2018-ban jön az Ip Man 4. része és az Iceman 2. része, valamint a népszerű videójátékból a Sleeping Dogs-ból készülő filmben ő lesz a főszereplő: Wei Shen.

2020-ban ő is szerepelni fog a Mulanban, Tungot fogja alakítani.

2003 óta boldog házasságban él, felesége Cecilia Cissy Wang szépségkirálynő, két gyermekük van, Jasmine (2004) és James (2007). Komolyzenei múlttal is rendelkezik, miután édesapja erhun és hegedűn játszik, édesanyja pedig énekel, gyerekorában zongorázni tanult, kedvence Chopin.
Az MMA nagy rajongója. Folyékonyan beszél kantoniul, mandarinul és angolul. 1997-ben saját produkciós céget alapított Bullet Films néven.

2011-ben Martial Arts címmel fényképalbumot jelentett meg.

A hongkongi Madam Tussaud panoptikumban viasszobra áll.

Sleeping Dogs (????) - Wei Shen
Mulan (2020) - Tung
Yip Man 4 (2018) - Ip Man
Iceman 2 (2018) - Ho Ying
Chasing the Dragon (2017) - Crippled Ho
xXx: Újra akcióban (2017) - Xiang
Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (2016) - Chirrut Îmwe
The Monkey King: The Legend Begins (2016) - Sun Wukong / Monkey King
Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny (2016) - Silent Wolf
Ip Man: A védelmező (2015) - Ip Man
San Taam Ka To (2015) - Band Member
Nature Is Speaking (2014, Short) - Shanhu Jiao / Saan Wu Ziu
Yi ge ren de wu lin (2014) - Hahou Mo
Bing feng: Chong sheng zhi men (2014) - Ho Ying
Gam gai SSS (2014) - Yip Man
Xi you ji: Da nao tian gong (2014) - Sun Wukong / Monkey King
Te shu shen fen (2013) - Chan Chi-Lung / Dragon
Soi yat hei (2013) - Mr. Cool
Baat seng bou hei (2012) - Carl Tam
Wu xia (2011) - Liu Jin-Xi
Guan Yun Chang (2011) - Guan Yu
Ji keung hei si 2011 (2011) - Arnold Cheng
Az ököl legendája (2010) - Chen Zhen
Ip Man: A nagymester (2010) - Ip Man
14 penge (2010) - Qinglong
Testőrök és gyilkosok (2009) - Sum Chung-Yang
Jian guo da ye 2009- Tian Han
Ga yau hei si (2009) - Wedding guest
Ip Man: A becsület útján (2008) - Ip Man
Hua pi (2008) - Pang Yong
A yan királysága (2008) - Muyong Xuehu
Tűréshatár (2007) - Ma
Az igazság harcosai (2006) - Dragon Wong
SPL: A bosszúhadjárat (2005) - Ma Kwan
A hét kard legendája (2005) - Chu Zhaonan
Ikerhatás 2. (2004) - General Lone
Luen Ching Go Gup (2004) - Victor Tsui
Londoni csapás (2003) - Wu Chow
Hős (2002) - Sky
Penge 2 (2002) - Snowman
Hegylakó 4: A játszma vége (2000) - Jin Ke
Hei se cheng shi (1999) - Ozone
Sun Tong San Tai Hing (1998) - Tong Shan
Sat Sat Yan, Tiu Tiu Mo (1997) - Cat Lee
Chin Long Chuen Suet (1997) - Fung Man-Hin
Hak Mui Gwai yee git gam lan (1997) - Boxing School Owner
666: Mo gui fu huo (1996) - Mo Ti Nam
Jie tou sha shou (1996) - Iron Monkey
Dou sing 2: Kai tau dou sing (1995) - Lone Seven
Jing wu men (1995, 6 epizód) - Chen Zhen
Ah sau ging gat: Si gou aat sin (1994) - Chiang Ho-Wa
Ma hei siu chi (1994) - Danton Lee
Wing Chun (1994) - Leung Pok To
Hung Hei Gun (1994) - Hung Hei-Kwun
So Hak-Yee (1993) - Beggar So Chan
Vasmajom (1993) - Wong Kei-Ying
San lau sing woo dip gim (1993) - Yip Cheung
Sárkány Fogadó (1992) - Eunuch Tsao Siu Yan
Volt egyszer egy Kína 2. (1992) - Commander Lan
Lip pau hang tung (1992) - Ronald
The Holy Virgin vs. the Evil Dead (1991) - Shiang Chi-Fei
Kon Tam Kwan Ying (1991) - Wai-Sek
Ming Wan Mai Kung (1991) - Chung Ka-Jun
No foh wai lung (1991) - Chin Chi Leung
Sai hak chin (1990) - Dragon Yau
Fei Fu Kwan Ying (1989) - Cheung Ho Nam
Wong Ka Si Sei IV: Sik Gik Sing Yan (1989) - Officer Donny Yan
Mo Min Kap Sin Fung (1989) - Tse Kwok-Tung
Ultra Force IV (1988) - Terry
Ying ging boon sik (1988, TV) - Dick Kwan
Ching fung dik sau (1985) - Eddie
Siu Tai Gik (1984) - Chan Chuen Chung

Utolsó frissítés: 2019.11.20. 15:03 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace