Starity

Emily Watson

Emily Watson Emily Watson nemzetisége 8644. 30rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Emily Anita Watson
 • Születési idő
 • 1967. január 14.
 • Születési hely
 • London, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • férjezett, 1 gyermek
 • Partner
 • Jack Waters
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Christian Bale Ralph Fiennes Geoffrey Rush Sophie Nélisse Nico Liersch Ben Schnetzer

Emily Watson életrajza

MAGÁNÉLET
Emily Anita Watson 1967.január 14-én született Londonban, az Egyesült Királyságban egy építész és egy angol professzor egyetlen lányaként. Anglikánként nevelkedett. A Notting Hill and Ealing High School-ban tanult, ami egy nyugat-londoni lányiskola. Később a bristoli egyetemen folytatta tanulmányait, ahol sikeresen lediplomázott (1988, angol szak). Ezután halasztott az egyetemen és a Drama Studio London tagja lett. 2003-ban szerezte meg mesterdiplomáját a bristoli egyetemen. 1995-ben ment hozzá Jack Waters-hez, akivel a Royal Shakespeare Company-ban ismerkedtek meg. Lányuk, Juliet 2005 őszén látta meg a napvilágot, fiuk, Dylan 2008-ban született meg.

SZÍNHÁZI KARRIER
Watson karrierje a színpadról indult. Olyan darabokban szerepelt, mint a The Children's Hour, a Three Sisters, a Much Ado about Nothing és The Lady from the Sea. Mindezt a Királyi Nemzeti Színházban.

A Royal Shakespeare Company-val dolgozott együtt az A Jovial Crew, a The Taming of the Shrew, az All's Well That Ends Well és a The Changeling című darabokon.

2002-ben ismét otthagyta a mozivásznat két szerep kedvéért. Mindkettő Sam Mendes produkciója: az Uncle Vanya és a Twelfth Night először a londoni Mendes's Donmar Warehouse-ban, később a Brooklyn Academy of Music-ban debütáltak. Alakításai az óceán mindkét oldalán hatalmas sikert arattak és egy-egy Olivier-díj jelölést is sikerült begyűjtenie értük.

FILMES DEBÜTÁLÁS
Gyakorlatilag ismeretlen volt, mikor Lars von Tier rendező kiválasztotta őt a Hullámtörés főszerepére, miután Helena Bonham Carter az utolsó pillanatban visszamondta a szerepet. Bess McNeill alakításáért elnyerte a Los Angeles, London és New York Critics Circle Awards-okat, a US National Society of Film Critics Award "Legjobb színésznő" díját, valamint egy Oscar-díj jelölést.

TOVÁBBI KARRIER
Ezután ismét egy elelntmondásos szerep következett, méghozzá Jacqueline du Pré karaktere a Hilary és Jackie-ben. A film kedvéért Emily megtanult csellózni, aminek meg is lett az eredménye: filmben nyújtott alakításáért újabb Oscar-jelölést kapott. Szintén vezető szerepet játszott a Broadway 39. utca
című filmben, mely egy 1930-as évek beli színházi előadás történetét meséli el Tim Robbins rendezésében. Bár megkapta Frank McCourt anyjának szerepét az emlékeiről szóló Angyal a lépcsőn című filmben, a mű még sem aratott túl nagy sikert.

2001-ben szerepelt John Turturro Végzetes végjáték című filmjében, valamint a Gosford Park-ban Robert Altman rendezésében. Az elkövetkezendő években Reba McClanet alakította Thomas Harris regényének, a The Silence of the Lambs-nak a feldolgozásában, a Vörös sárkányban, majd következett egy romantikus film Adam Sandler oldalán, a Kótyagos szerelem Thomas Anderson rendezésében és egy sci-fi akció thriller Christian Bale-lel, az Equilibrium - Gyilkos nyugalom.

2004-ben Golden Globe-jelölést kapott Peter Seller első felesége, Anne Howe alakításáért a Peter Sellers élete és halála című HBO-filmben. 2005-ben négy filmben is szerepelt: Richard E. Grant rendező önéletrajzi filmjében, a Gyerekkorom Afrikában című moziban; a Cserbenhagyásban, amelyet a Gosford Park írója, Julian Fellowes rendezett; Johnny Depp és Helena Bonham Carter mellett szinkronizált Tim Burton animációs filmjében, A halott menyasszonyban és Nick Cave Ausztráliában forgatott westernjében, Az ajánlatban.

2006-ban Ewan McGregor és Renée Zellweger oldalán játszott Beatrix Potter gyerekkönyvíró életrajzi filmjében, a Miss Potterben Chris Noonan, a Babe rendezőjének szervezésében. Szerepelt Thea Beckman regényének adaptációjában, a Kereszteshadjárat farmerban című filmben is. 2007-ben következett az Én kicsi szörnyem - A mélység legendája című film Dick King-Smith gyerekregénye alapján, mely a loch ness-i szörny igaz történetéről szól.

2008-ban Julia Roberts és Carrie-Ann Moss mellett ő is szerepelt a Közös titkunkban, valamint Sophie Barthes rendező első filmjében, a Lélekölőben. Játszott Charlie Kaufmann forgatókönyvíró első rendezésében, a Kis-nagy világban és egy orosz írónő, Evgenia Ginzburg életrajzi filmjében, a Within the Whirlwind-ban Marleen Gorris rendezésében. Felkérték Giulietta Massina, Federico Fellini rendező feleségének szerepére a Fellini Black and White-ban. A film egy rendező útját mutatja be egy díj eléréséhez olyan sztárok közreműködésével, mint Antonio Banderas, Liv Tyler, Laurence Fishburne és Peter Dinklage.

2011-ben játszott a válós történeten alapuló Oranges and Sunshine című filmben, Jim Loach rendezésében, valamint láthattuk Steven Spielberg rendezésében a Hadak útjánban, mely Michael Morpurgo díjnyertes darabjának átdolgozása. Szerepelt a Fred Wilson sorozatgyilkosról készült két részes TV-filmben, az Appropriate Adult-ban.

2012-ben az Anna Kareninában tűnt fel Lydia Ivanova grófnő szerepében. 2013-ban a Some Girl(s) című film egyik főszerepében tűnt fel Adam Brody, Kristen Bell, Zoe Kazan, Mía Maestro és Jennifer Morrison oldalán. A The Politician's Husband című minisorozat mindhárom epizódjában feltűnt. 2013-ban a Belle és A könyvtolvaj című filmekben láthattuk.

2014-ben a Stephen Hawking életét bemutató A mindenség elméletében láthattuk, illetve feltűnt a Vera Brittain autobiográfiáját feldolgozó Az ifjúság végrendeletében is. 2015-ben a kétrészes Marilyn Monroe titkos élete minisorozat mellékszerepében, a Little Boy című II. világháborús háborús drámában, a Hercegnők éjszakája című romantikus filmben és az Everest című életrajzi drámában tűnt fel.
2017.ben játszott sorozatokban (Little Women, Genius, Apple Tree Yard) és filmekben (Kingsman: The Golden Circle, On Chesil Beach, Monster Family) is.
2018-ban Regant alakította a King Lear filmváltozatában, és a The Happy Prince című filmben is szerepet kapott.
2019-ben a nagy sikerű Chernobyl sorozatában játszott atomfizikust, valamint a Too Close sorozatában is fontos szerepet kapott.
2020-ban a The Third Day című sorozatban játszott.
2021-ben a Too Close minisorozatában szerepelt, 2022-ben pedig a God's Creatures filmjében. 
Jelenleg (2022) több filmen dolgozik. 

FORGATÓKÖNYVÍRÁS
2007-ben Emily és a férje írták meg a Mood Indigo című film forgatókönyvét. A történet egy II. Világháború alatt játszodó love story, melyben egy nő beleszeret egy pilótába.

ELMULASZTOTT SZEREPEK
Jean-Pierre Jeunet rendező szerette volna, ha Amélie karakterét Watson játssza (Amélie-t eredetileg Emily-nek hívták), de Emily végül elutasította a szerepet, mert nehézségei voltak a francia nyelvvel és nem akart távol lenni az otthonától. A szerepnek köszönhetően Audrey Tautou nemzetközi sikereket ért el. Elsőként őt választották ki Shekhar Kapur filmje, az Elizabeth főszerepére, mely Cate Blanchettnek Oscar-jelölést hozott. A Miss Potter címszerepére is felkérték, de végül csak mellékszereplőként tűnt fel a filmben.

Az életrajzot és a filmográfiát írta: duracell
2018 augusztusa óta frissíti: Jolie_77

FILMEK
???? Fortunate Sons 
???? Mrs. Evans 
???? Late in Summer 
???? Midday Sun - Sarah
???? Midas Man - Malka Epstein 

2023 The Legend of Ochi - Dasha 
2022 God's Creatures  - Aileen O'Hara 
2021 Too Close (TV minisorozat) - Dr Emma Robinson 
2020 The Third Day (TV sorozat) - Mrs Martin
2019 Chernobyl (TV Minisorozat) - Ulana Khomyuk
2018 King Lear (TV film) - Regan
2018 The Happy Prince - Constance Wilde
2017 Little Women (TV Minisorozat) - Marmee March
2017 Kingsman: The Golden Circle - Chief of Staff Fox
2017 On Chesil Beach - Violet Ponting
2017 Monster Family - Emma (hang)
2017 Genius (TV sorozat) - Elsa Einstein (4 epizód)
2017 Apple Tree Yard (TV Minisorozat) - Yvonne Carmichael
2015 The Dresser (TV Movie) ... Her Ladyship
2015 Everest ... Helen Wilton
2015 A Song for Jenny (TV Movie) ... Julie Nicholson
2015 Marilyn Monroe titkos élete (TV Mini-Series) ... Grace McKee
2015 Hercegnők éjszakája ... Queen
2015 Little Boy ... Emma Busbee
2015 Molly Moon and the Incredible Book of Hypnotism ... Miss Trinklebury
2014 Az ifjúság végrendelete ... Mrs. Brittain
2014 A mindenség elmélete ... Beryl Wilde
2013 A könyvtolvaj ... Rosa Hubermann
2013 Belle ... Lady Mansfield
2013 The Politician's Husband (TV mini-series) (post-production) ... Freya Hoynes
2012 Some Girl(s) (post-production) ... Lindsay
2012 Anna Karenina ... Countess Lydia
2011 Hadak útján ... Rose Narracott
2011 Appropriate Adult (TV series) ... Janet Leach
2010 Oranges and Sunshine ... Margaret Humphreys
2010 Kisvárosi Rock 'n' Roll ... Mrs Kendrick
2009 Within the Whirlwind ... Evgenia Ginzburg
2009 Lélekölö ... Claire
2008 Kis-nagy világ ... Tammy
2008 Közös titkunk ... Jane Lawrence
2007 Én kicsi szörnyem - A mélység legendája ... Anne MacMorrow
2006 Miss Potter ... Millie Warne
2006 Kereszteshadjárat farmerban ... Mary Vega
2005 Separate Lies ... Anne Manning
2005 Gyerekkorom Afrikában ... Ruby Compton
2005 Az ajánlat ... Martha Stanley
2004 Peter Sellers élete és halála ... Anne Sellers
2003 Blossoms & Blood (video short) ... Lena Leonard
2002 Equilibrium - Gyilkos nyugalom ... Mary O'Brien
2002 A vörös sárkány ... Reba McClane
2002 Kótyagos szerelem ... Lena Leonard
2001 Gosford Park ... Elsie
2000 Végzetes végjáték ... Natalia Katkov
2000 Trixie ... Trixie Zurbo
1999 Angyal a lépcsőn ... Angela McCourt
1999 Broadway 39. utca ... Olive Stanton
1998 Hilary és Jackie ... Jackie
1997 A bunyós ... Maggie
1997 Metroland ... Marion
1996 Hullámtörés ... Bess McNeill

SOROZATOK
2015 Marilyn (TV Mini-Series) ... Grace McKee
2008 Kegyes hazugság ... Caroline Gil
1997 The Mill on the Floss ... Maggie Tulliver
1994 A Summer Day's Dream ... Rosalie

SZINKRONIZÁLÁS
2005 A halott menyasszony ... Victoria Everglot
2004 Az elveszett kristály nyomában ... Alanta

SZÍNHÁZ
School for Mothers and The Mistake (double-bill of one-act plays), White Bear Theatre, London, 1991
All's Well That Ends Well (Royal Shakespeare Company, Swan Theatre, Stratford-upon-Avon 1992, later Pit Theatre, London, 1993) as Marianna
The Taming of the Shrew (Royal Shakespeare Company, Barbican Theatre, London, 1993) as Mrs. Ruth Banks-Ellis
The Changeling (Royal Shakespeare Company, Pit Theatre, 1993)
A Jovial Crew (Royal Shakespeare Company, Pit Theatre, 1993) as Amie
The Lady from the Sea (Lyric Hammersmith Theatre, London, 1994) as Hilde Wangel
The Children's Hour (Lyttelton Theatre, London, 1994) as Mary Tilford
Three Sisters (Out of Joint, 1995)
Othello (1996, theatre)
Twelfth Night / Uncle Vanya (Donmar Warehouse, 2002 / BAM, 2003) 

1999 Broadway 39. utca
3. szám: "Moll's Song"
Írta: Marc Blitzstein
Előadja: Emily Watson

Utolsó frissítés: 2022.08.26. 22:10 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace