Starity

Enya Ní Bhraonáin

Enya Ní Bhraonáin Enya Ní Bhraonáin nemzetisége 3054. 112rajongó 18vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 99%
 • szimpátia: 99%
 • Születési név
 • Eithne Patricia Ní Bhraonáin
 • Becenév
 • Enya
 • Születési idő
 • 1961. május 17.
 • Születési hely
 • Gweedore, Donegal megye, Írország
 • Foglalkozás
 • Énekesnő, dalszerző, dalszövegíró
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 157 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Világosbarna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Enya Ní Bhraonáin életrajza

Alapinformációk - Avagy tömören a gyönyörű énekesnőről

Eithne Ní Bhraonáin, ismertebb nevén Enya 1961.május 16-án látta meg a napvilágot az Írországbeli Gweedore-ban, amely Donegal megyében található (pontosabban Észak-Nyugat sarkában) Ír származású énekesnő, dalszerző és dalszöveg író, aki fiatalabb testvére Moya Brannennek. Katolikus családban nevelkedett, és nyolc testvére van, ő a hatodik gyermekként született meg. Ír anyanyelvű, akinek nagyszülei szintén zenészek voltak. Édesapja szintén zenei babérokra tört kezdetekben, majd végül úgy döntött, hogy egy vendéglővel szórakoztatja vendégeit. Míg ezzel szemben édesanyja egy tánczenekar tagja volt, és később tanítónőként kereste kenyerét. Fiatalon számos pantomimes színdarabban tündökölt a gewdoori helyi színházban. Ám a kis leány nem csak színészkedésre adta a fejét ilyenkor, hanem belecsöppent édesanyja által egy templomi kórusba is. Iskolázottságát illetően először a milfordi Loreto Community School, majd ezt követően Donegal államba költözött és ott folytatta tanulmányait. Főiskolára ment, hogy zenét (pontosabban zongorázni) tanulhasson, de érdekelte még a festészet, mint művészeti ág. Enya zenei pályafutását 1980-ban kezdte meg, amikor is sikeres szóló karrierje előtt családjával csatlakozott a Clannad nevezetű formációhoz. Enya itt tartózkodása rövid volt, majd ezt követően szinte azon nyomban meg is kezdte szóló karrierjét. 1987-ben igen csak pozitív visszajelzéseket kapott a BBC általi The Celts című sorozat által. Nem sokkal később megjelent a Watermark korongja, amely meghozta a hölgy számára a várva várt sikert. Nemzetközileg elismert énekesnővé avanzsálódott, akinek zenéje még a mai napig is a lehető legegyedibb a széles zenei palettán. Jellegzetes hangja mellett a zenéjét a rétegesség, a népies dallamok, szintetizált hátterek és egy könnyed visszhang jellemzi. Mindezek ellenére csak nem tíz nyelven képes előadni dalait. Bhraonáin nem állt meg a csúcson, és bebizonyította, hogy van annál is tovább. Nem csak a ’80-as években ért el sikereket, de igen csak népszerűnek örvendett a ’90-es és a 2000-res években is. 2000-ben jelentette meg a A Day Without Rain című korongját, amely csak nem 15 000 000 példányban kelt el szerte a világon, és ezzel sikerült is megdöntenie ebben az évben az eladási rekordokat. Miután a hölgy learatta a babérokat, szinte azonnal nekiállt ismételten dolgozni, és az Egyesült Államokban vette fel új albumát. 2001-ben a World Music Awardson ő lett az az előadó, aki a legtöbb korongot vásároltatta meg a nagy közönséggel. Írország leghíresebb és legkelendőbb híressége, aki csak nem 75 000 000 albumot adott el, és csak 26,5 milliót az USA-ban. Munkáját eddig négy Grammy-díjjal jutalmazták és Oscarra is jelölték.

Karrierje - Út a siker és az elismerés felé

● 1981-1983: Clannad

Enyának négy fiú testvére és négy lány testvére van. Így tehát megalakították a saját kis együttesüket 1968-ban An Clann As Dobhar néven, majd keresztelték át 1970-ben a formációt egyszerűen csak Clannadra. A fiatal lány feladata sokkal inkább a zene komponálása volt billentyűs hangszereken. Crann Ull címen jelent meg 1980-ban első lemezük, és hivatalosan Enya ekkor még nem volt az együttes hivatalos tagja, viszont az 1981-es Fuaim korong fedelén már ő maga is rajta tündököl. Tagja volt még a Ragairne zenekarnak is, majd a 1982-ben a Clanned nemzetközi sikereit követően Nicky Ryan elhagyta a csapatot, így Enya is csatlakozott hozzá, hogy szólókarrierjét elindíthassa.

● 1984-1987: A karrier kezdete

Enya először két szóló dalt fel, amely stílusához híven sokkal inkább hangszerelt, az "An Ghaoth Ón Ghrian"-t és a "Miss Clare Remembers"-t, amely felkerült az 1984-ben kijött Touch travel korongon. Majd ezt követően további filmzenék szerzéséhez, illetve előadásához kérték fel, amelynek nyomán oly annyira híres lett, hogy a The Celts dokumentumfilm sorozat zenéjének megírására és előadására, amely felkerült a debütáló albumára is, az 1987-ben megjelent Enyára, ám az album azokban az időkben igen csak kevés figyelmet kapott. Az Eclipse dala valójában egy módosított változat, hiszen az énekesnő azt először " Deireadh An Tuath " címen énekelte fel.

 1988-1991: A nemzetközi áttörés

A hölgy a Watermark című albumával szerzett magának világszerte hírnevet, amelyről közismert sláger lett például az Orinoco flow, a slágerlisták élére került az Egyesült Királyságban, Németországban a második helyig menetelt és a korong csak nem tizenegy millió példányban kelt el világszerte.

„A Watermark sikere nagyon meglepett. Sosem gondoltam a zenére, mint önreklám, nekem ez túl személyes. Témája leginkább a keresés és a válaszok megtalálása. Az óceán a központi kép, amely az utazást akarja szimbolizálni. Ezt az utazást akarom leírni ezen az albumon.”

Három évvel később került a boltok polcaira a Shepherd Moons lemeze, amelyből tizenkét milliót sikerült eladni a becses rajongóknak, s ezáltal sikerült bezsebelnie élete első Grammy-díjját. Ez a leghosszabb ábrázolási albuma. Zenéit rengeteg filmhez felhasználták, így még közismertebb előadóvá nőtte ki magát.

 1992–1999: The Celts, The Memory of Trees és a Paint the Sky with Stars

A Shepherd Moons sikereit követően Enya nem állt le a munkával, és csak nem három évvel később jelentette meg a The Memory of Trees lemezét (1995-ben). Majd a rajongók 1997-ben kezükben foghatták az első Enya válogatás lemezt, a , Paint The Sky With Starst. Olyan dalok kerültek rá, mint például az „Only if” és társai. Ugyanebben az évben James Cameron felajánlotta neki azt a lehetőséget, hogy a Titanic betétdalát ő szerezhesse, ám elutasította.

● 2000-2004: A Day Without Rain

Öt év szünet bekövetkeztével a rajongók fellélegezhettek, hiszen megjelent Enya legújabb munkája A Day Without Rain címen, amely harmichét percnyi új anyagot tartalmazott a hallgatók számára. Első maxija az „Only time” volt, amely felcsendült a Sweet November filmben is, mindezek mellett a rádiók minduntig ezt a slágert játszották naphosszat. A 2001-ben történt terror támadásokat követően az Only time zenéjét vágták be a legtöbbször a különböző hírek és ezekkel kapcsolatos videók alá. A A Day Without Rain listavezető lett néhány héttel később, majd mindezt egy Echo-díjjal jutalmazták, mint azaz előadó, aki a legtöbb albumot volt képes eladni. 2001-ben rögzítette a „May It Be” dalt, amely a The Lord of the Rings : The Fellowship of the Ring betétdala lett. Az Oscar-jelölést természetesen eme alkotásáért kapta még ugyanebben az évben. A " Sumiregusa " megnevezéssel illette Enya azt a dalt, amely tulajdonképpen egy japán vers feldolgozása, a Roma Ryané. Japán oly annyira megkedvelte ezt a dalosított változatot, hogy sokáig a Panasonic reklám zenéjeként használták fel. Szoros kapcsolatát kihasználva a japánokkal, a hölgy úgy döntött, hogy legújabb albumát először Japánban fogja először promotálni és megjelentetni.

● 2005–08: Amarantine and And Winter Came...

Amarantine-ra keresztelte azt a korongját, amely 2005-ben került a boltok polcaira, és menetelt egyenesen felfelé számos slágerlistákon az albumlistákkal együtt. A legújabb album nem csak a közönség körében lett igen csak elismert, de mindezek mellett még egy Grammy-díjjal is jutalmazták 2007-ben, mint a „Legjobb New Age Album”. 2006-ban megjelentetett egy karácsonyi témájú albumot, amelyen számos régi, ám, de közismert karácsonyi dalok találhatók meg. 2008-ban az énekesnő azt állította, hogy csak nem 80 millió albumot sikerült eladnia. Sokan kételkedtek ebben, sőt hitetlenkedtek, így született meg egy üzletember által az „enyanomics” kifejezést, amely megmagyarázza azt, hogy hogyan tudott annyi rekordot megdönteni kevesebb élő fellépéssel. 2007.06.29-én dísz doktori címmel jutalmazták egy nemzetközi egyetemnél Írországban. Végül egy hónappal később szorgos munkájáért egy másodiknak is jogos tulajdonosa lehetett.

2009- napjainkig: The Very Best of Enya és a nyolc stúdióalbum

2009 márciusában első négy lemeze ismételten a piacra került a Warner Music Japan segítségével. Majd még ugyanebben az évben, novemberben egy új munkával jelentkezett, amely a The Very Best of Enyára lett keresztelve. 2011-ben menedzsere azt nyilatkozta, hogy egy új albumon dolgozik és a turné is a tervlistán van.Enya szinte leghíresebbnek mondható számát, az Only Time-ot 2013 novemberében a Volvo Trucks reklám használta fel Jean-Claude Van Damme főszereplésében készült reklámfilmben. Érdekesség, hogy néhány paródiában is feltűnt az Only Time című szám.

Magánélete - Minden ami privátszféra

1997-ben vásárolt magának egy hatalmas kastélyt Killiney-ben, pontosabban Észak Dublinban, csak nem két és fél millió fontért. A Watermark korongjának megjelenését követően Enya népszerűsége is nőtt, amely nem csak rajongókhoz, de sok rosszakaró emberekhez is vezetett. Többször betörtek hozzá és megtámadták a magánszemélyzetét, amelynek nyomán kénytelen volt csak nem 250 ezer fontot költeni különböző biztonsági berendezésekre, hogy ez többet ne fordulhasson elő. 2006-ban A leggazdagabb írek listáján a harmadik helyet foglalta el csak nem 75 millió fonttal.

„Az ír zene, a templomi zene és a klasszikus zene befolyásol engem.” – nyilatkozta egy 1997-es interjúban az énekesnő.

Olyan nagy embereknek zenélhetett, mint a Pápa, sőt mi több, különböző karécsonyi ünnepségeken is részt vett mielőtt haza utazott a családjához Donegal megyébe, hogy énekelhessen édesanyja templomi kórusában, amelynek még mai napig is tagja.

Videóklippes munkásságai

Videóklippek 

● Aldebaran (1987)
● I Want Tomorrow (1987)
Orinoco Flow (1988)
● Storms in Africa (1989)
● Evening Falls (1989)
● Exile (1990)
● How Can I Keep from Singing? (1991)
Caribbean Blue (1991)
● The Celts (1992)
● Book of Days (1992)
Anywhere Is (1995)
● On My Way Home (1996)
Only If... (1997)
Only Time (2000)
● Wild Child (2001)
● Only Time (Remix) (2001)
May It Be (2001)
● Amarantine (2005)
● It's in the Rain (2006)
● Trains and Winter Rains (2008)

Zenei munkássága

Albumok

● Enya (1987)
● Watermark (1988)
● Shepherd Moons (1991)
● The Memory of Trees (1995)
● A Day Without Rain (2000)
● Amarantine (2005)
● And Winter Came... (2008)

Utolsó frissítés: 2015.04.02. 13:01 Beyla által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace