Starity

Hans Zimmer

Hans Zimmer Hans Zimmer nemzetisége 3784. 87rajongó 11vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 88%
 • szimpátia: 88%
 • Születési név
 • Hans Florian Zimmer
 • Születési idő
 • 1957. szeptember 12.
 • Születési hely
 • Frankfurt, Németország
 • Foglalkozás
 • zeneszerző, karmester, zenei producer
 • Családi állapot
 • nős, 4 gyermek
 • Partner
 • Suzanne Zimmer
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Christopher Nolan Ridley Scott

Hans Zimmer életrajza

KEZDETI ÉVEK

Hans Florian Zimmer 1957. szeptember 12-én látta meg a napvilágot Németország egyik legnagyobb városában,  Frankfurt am Main-ban. Kisgyermek korában Königstein-Falkenstein városában élt, és itt tanult zongorázni, otthon. Viszonylag kevés zongoraleckét vett, azért mert nem szerette a hivatalos órák menetét. Tinédzserkorában Londonba költözött és a Hurtwood House iskolába járt mely évekről 2006-ban a német ZDF-nek adott interjújában így nyilatkozott: "Édesapám meghalt, amikor még kicsi voltam, és később megszöktem valahogy a zenébe, a zene volt a legjobb barátom."
 

KARRIER

Hans karrierje az 1970-es években indult, ekkortájt a Krakatoa együttes billetyűse volt, valamint szintetizátoron is játszott. A 70-es évek végén, 1977-től The Buggles, majd az olasz Krisma new wave zenekarokkal dolgozott. 1980-ban a The Damned zenekar History of the World Part 1 kislemezének társproducere volt, mely az 1980-as The Black Album nagylemezhez készült. Londoni évei alatt Hans az Air-Edel Associates számára is készített reklám szignálokat, valamin a 80-as években Stanley Myers brit zeneszerző partnereként számos (több, mint 60) filmhez készített zenei aláfestést. Myers és Zimmer többnyire azon dolgoztak, hogy a tradicionális hangokat párosítsák az elekronikus hangzásvilággal. 1982-ben például közösen dolgoztak a Moonlighting angol filmdráma zenei munkálatain. Hans első önálló munkája Terminal Exposure című film, filmzenéje volt, melyet Nico Mastorakis rendezett, 1987-ben. Szintén ugyanebben az évben részt vett Az utolsó császár zenei munkálataiban, mely film végül Oscar díjat nyert, legjobb eredeti filmzene kategóriában. Ekkoriban írta, az egyik legtartósabb zenei aláfestését a Going for Gold című játék show-hoz. A BBC-nek adott interjújában erről így nyilatkozott: "Ez egy jó móka volt. Sok új dolgot kipróbálhatsz, amíg nincs karriered. Szerencsésnek éreztem magam, mert ez a szám fizette ki a lakbéremet a leghosszabb időre."

Karrierjében a fordulópont a következkező évben, 1988-ban érkezett el, amikor is Barry Levinson legújabb filmjéhez keresett zeneszerzőt. Barry, felesége Diana Rhodes által ismerte meg Hans Zimmer egyik művét, és teljesen lenyűgözte Őt, egyúttal fel is kérte az Esőember című film zeneszerzőjének. Az albumhoz Hans többnyire szintetizátort használt, acél dobbal keverve. Munkájáért elismerésképpen, egy évvel később, az 1989-es Oscar díjátadón az Esőember jelölt volt az akadémia szobrára, legjobb filmzene kategóriában is, amelyet végül nem nyert meg Hans Zimmer, azonban az általa komponált zene ismerté tette a nevét Hollywood szerte. 1989-ben Bruce Beresford által rendezett Miss Daisy sofőrje zenei munkálatain dolgozott, melyhez szinte teljes egészében szintetizátorokat használt fel. 2002-ben a Sound On Sound magazinnak adott interjújában elismerte, hogy a filmzene alatt, a zongora hangok a Roland MKS–20 szintetizátornak köszönhetőek, majd azzal viccelődött, hogy "nem hangzik úgy, mint egy zongora, de úgy viselkedett, mint egy zongora."

1991-ben a Thelma és Louise című filmhez Pete Haycock-ot kérte fel közreműködőként, mert tinédzserkorában nagy rajongója volta gitárosnak. Későbbiekben a Halálugrás és A dilemma filmek zenéjén is közösen dolgoztak. 1992-ben az Egyedül a ringben című film zenei munkálatai miatt Afrikába utazott, mert az afrikai kórusok és dob hangzásvilágát szerette volna visszaaadni felvételein. Ez olyan jól sikerült, hogy felkeltette a Walt Disney Animációs Stúdió figyelmét, és felkérték az 1994-es Oroszlánkirály rajzfilm zenei munkálataira. Korábban nem készített még rajzfilmekhez filmzenét, ezért Hans egy új kihívást látott a felkérésben. Jóllehet a filmzene egy bizonyos részét ismételten Afrikában szerette volna felvenni, Hans ekkor szerepelt a Dél-Afrikai rendőrségi nyilvántartásban, mint aki "romboló" filmekben működik közre, valamint Disney stúdió főnökei is aggodalmukat fejezték ki, hogy valószínűleg nem térne élve vissza a Dél-Afrikai Köztársaságból, ezért a filmzenéhez a kórushangokat Lebohang Morake segítségével vették fel. Az Oroszlánkirállyal számos elismerést megszerzett, köztük Golden Globe, és Oscar díjakat nyert. 1997-ben a filmzenét felhasználták az Oroszlánkirály musical változatához, mely 1998-ban Tony díjat nyert, legjobb musical kategóriában. 1995-ben Az utolsó esély főcímdalában túlzott mértékű szintetizátort használt a hagyományos zenekari eszközök helyett, azonban próbálkozása sikeresnek bizonyult, ugyanis Grammy díjat nyert a produkcióval. Valamint miután Steven Spielberg meghallgatta a Hans művét, feltétlen rajongójává vállt, és csak, John Williamshez fűződő barátsága és hűsége miatt nem kérte fel gyakrabban a német zeneszerzőt, filmjei megzenésítéséhez. 1998-ban Terrence Malick rendező, hallani akarta filmje zenéjét, mielőtt belefogott volna Az őrület határán című háborús dráma leforgatásába, ezért Hans Zimmer felvett hat és fél órányi zenét. Következő projektje az Egyiptom hercege című rajzfilm filmzenéje volt, a DreamWorks megbízásából. Hans, Ofra Haza izraeli énekesnőt kérte fel közreműködőként, akit a rendezők olyan gyönyörűnek tartottak, hogy az egyik karaktert róla mintázták.

A 2000-res években számos hollywoodi kasszasikerhez írt zenéket. Mindjárt 2000-ben Hans Zimmer szerezte a Gladiátor című történelmi dráma zenéjét. Az film meghatározó volt karrierjében, minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott filmzenei albuma, emelett a legnagyobb videómegosztó portálon a Now We're Free cím szám (melyen a vokált Lisa Gerrard énekli) máig az egyik legnépszerűbb Hans Zimmer dal. A filmzenéért kiérdemelte második Golden Globe díját, valamint Oscar és Grammy díjakra is jelölték, azonban egyiket sem nyerte meg vele. A kövekező évben, 2001-ben hat filmnek a zenei munkálatai kötődnek a nevéhez, azonban igazán nagy sikert csak a Pearl Harbor - Égi háború-val ért el, amelyért ismételten az Arany Glóbusz díj várományosa volt. Az albumon található számok közül a leginkább híres, és klasszikus Zimmer szám, a Tennessee. 2003-ban Az utolsó szamuráj munkálatai során úgy érezte, hogy a japán zenei ismeretei meglehetősen behatároltak, ezért kiterjedt kutatásokat végzett, de minél többet tanult, annál kevésbé érezte, hogy bármit is tud, végül, amikor elkészült a filmzene, megdöbbent, amikor azt kérdezték tőle, hogy honnan tud ennyit a japán zenei világról. Szintén 2003-ban, Jerry Bruckheimer producer megkereste, mert elégedetlen volt azzal a zenével, amit Alan Silvestri komponált A Karib-tenger kalózai első részéhez, és azt szerette volna, ha Hans Zimmer vállalná az újrakomponálást, azonban Az utolsó szamuráj kötelezettségvállalásai miatt, nem tudott eleget tenni a felkérésnek ezért kollegája, Klaus Badelt felügyelete alatt készült el a filmzene. Ugyanakkor Hans is részt vállalt a produkcióban, nevét azonban a készítők között nem tűntették fel a képernyőn, viszont a következő három Karib-tenger kalózai filmhez már hivatalosan is felkérték, mint zeneszerzőt, a munkálatokat pedig Rodrigo y Gabriela-val közösen végezték.

2005-ben Christopher Nolan kérte fel, a Batman: Kezdődik! majd pedig három évvel később, a trilógia folytatáshoz, A Sötét lovag című filmjeihez. Mindkét filmzene esetében James Newton Howard-dal működött együtt. A Sötét lovag filmzenéjéhez elhatározta, hogy Joker karakterét egy hosszú cselló hangjeggyel reprezentálja, melyhez segítségül hívta régi kollégáját Martin Tillman-t. Később erről úgy nyilatkozott, hogy: "Olyan zenét akartam, amit az emberek igazán utálnak". Az Akadémia mindkét filmzenei albumot kizárta a jelölésből, mondván túl sok zeneszerző neve szerepel a listán. Hans Zimmer azonban sikeresen megfordította az Akadémia határozatát, amikor is úgy érvelt, hogy: "a modern filmzene létrehozása egy együttműködési folymat, melyben fontos, hogy mindenkit feltűntessenek, aki valamilyen szerepet vállalt a termelésben."

2006-ban a Soundtrack.net-nek adott interjújában szintén kifejtette a társszerzésről a véleményét: "Eredetileg az volt az ötletem, hogy létre kell hozni valamiféle közösséget ez a fajta munka körül, és akkor együtt tudunk dolgozni. Nem úgy, hogy te vagy a zeneszerző, te vagy szervező, te pedig a hangszerelő. Nem olyan fontos az, számomra, hogy 'music by Hans Zimmer', mint példásul a Gladiátor esetében is: Lisa Gerrard társszerzői feltüntetést kértem, még akkor is, ha nem ő írta a főcímdalt. A jelentéte, és egyéb teendői nagyon fontosak voltak. Ő több volt, mint egy énekesnő, és ezt feltétlen fel akartam tűntetni."

2009-ben a Sherlock Holmes című film zenei munkálataihoz 200 dollárért vett egy hangtalan zongorát, és azt is felhasználta, a 2011-es második részhez, pedig kutatásokat végeztek Szlovákiában, Olaszországban, és Franciaországban, mert Guy Ritchie-vel közösen, az autentikus roma cigányzenét szerették volna feleleveníteni a produkcióban.

A 2010-es évek eleje Christopher Nolannal való közös munkálatokkal folytatódott. A 2010-ben bemutatott Eredet filmzenéjéért ismételten jelölték Hans Zimmert az Oscar, a Golden Globe, valamint a Grammy díjakra, azonban hihetetlen módon, egyiket sem neki ítélték. Az Eredet filmzene albumának két meghatározó száma, a Time és a Dreams are collapsing máig osztatlan népszerűségnek örvendenek a rajongók körében. A filmek mellett azonban más területen is kipróbálta zenei tehetségét, Ő írta például Call of Duty: Modern Warfare 2 valamint a Crysis 2 számítógépes játékok zenéjét, valamint hozzá köthető a 2012-es Oscar díjátadó hivatalos zenéje, illetve az ABC World News új főcímdala. 2012-ben Nolan által rendezett Batman finálé zenéjét is Ő szerezte, melyet a mozik júliusban mutattak be. Az aurorai mészárlás azonban teljesen lesúlytotta Őt is. Pár nappal később felvett egy számot, melynek az Aurora címet adta, és az ebből befolyt bevételt az áldozatok családtagjainak ajánlotta fel. 2013-ban olyan nagysikerű filmekhez adta a zenei aláfestést, mint az Acélember, a Hajsza a győzelemért, vagy éppen a 12 év rabszolgaság, utóbbiért 2014-ben Golden Globe díjra jelölték. 2014-ben olyan filmekhez készítette a zenei aláfestést, mint, a Téli mese, A csodálatos Pókember 2., vagy éppen a Csillagok között, mely filmben ismét együtt dolgozott Christopher Nolannel. Jelenleg a Batman vs. Superman produkció zenei munkálatain dolgozik..

Hans munkái során, a Remote Control Productions céggel működik együtt, amely Santa monicai stúdiójában a legmodernebb berendezéseknek köszönhetően, hamar lehetővé válik a demo-k elkészítése a filmstúdiók számára. A cégnél több más zeneszerző is dolgozik, mint Mark Mancina, vagy Steve Jablonsky.
Saját bevallása szerint, azok közé a művészek közé tartozik, akik szerint zenéik nem illenek koncertekre vagy nagyobb élő  közönség elé, ennek ellenére 2000-ben Ghent-ben egy nagy koncertet tartott, amiről egy rövid film is készült. Amikor egy interjúban megkérdezték, hogy miért határozta el, hogy kiáll egy nyílt közönség elé, csak annyit, mondott, hogy "egy fogadásban vesztettem és ezért el kellett vállalnom a koncertet." Korunk egyik legnagyszerűbb zeneszerzője, 2010. december 8-án kapott csillagot a Hollywoodi Hírességek Sétányán, mely elismerést régi barátjának, Ronni Chasen-nek ajánlott, akit egy hónappal korábban lelőttek.
 

MAGÁNÉLET

Hans Zimmer kétszer nősült. Első felesége Vicki Carolin volt, házasságuk, tíz évig tartott, 1982 és 1992 között, egy gyermekük született. Jelenleg második feleségével Suzanne Zimmerrel él  Los Angelesben. Házasságukból három gyermek született: Jake, Zoe és Brigitte.
 

ÉRDEKESSÉGEK

♦ 100. filmzenéje az Utolsó Szamuráj című film volt
♦ Műveit gyakran hallhatjuk filmtrailerekben
♦ Nagy hatással volt rá Ennio Morricone A Misszió zenéje
♦ Kedvenc filmes zenei főtémája a John Carpenter a 13-as rendőrörs ostroma
♦ Gyakran dolgozik Ridley Scottal és Christopher Nolannel
 

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

Academy Awards (1)

2011 - Original Score - Inception - Nominated
2010 - Original Score - Sherlock Holmes - Nominated
2001 - Original Score - Gladiator - Nominated
1999 - Original Score - The Thin Red Line - Nominated
1999 - Original Score - The Prince of Egypt - Nominated
1998 - Original Score - As Good as It Gets - Nominated
1997 - Original Score - The Preacher's Wife - Nominated
1995 - Original Score - The Lion King - Won
1989 - Original Score - Rain Man - Nominated

Golden Globes (2)

2014 - Best Original Score - 12 Years a Slave - Nominated
2011 - Best Original Score - Inception - Nominated
2009 - Best Original Score - Frost/Nixon - Nominated
2007 - Best Original Score - The Da Vinci Code - Nominated
2005 - Best Original Score - Spanglish - Nominated
2004 - Best Original Score - The Last Samurai - Nominated
2003 - Best Original Score - Spirit: Stallion of the Cimarron - Nominated
2002 - Best Original Score - Pearl Harbor - Nominated
2001 - Best Original Score - Gladiator - Won
1999 - Best Original Score - The Prince of Egypt - Nominated
1995 - Best Original Score - The Lion King - Won

Grammy Awards (2)

2013 - Best Score Soundtrack - The Dark Knight Rises - Nominated
2011 - Best Score Soundtrack - Sherlock Holmes 2 - Nominated
2011 - Best Score Soundtrack - Inception - Nominated
2009 - Best Score Soundtrack - The Dark Knight - Won
2007 - Best Score Soundtrack - The Da Vinci Code - Nominated
2007 - Best Score Soundtrack - Pirates of the Caribbean 2 - Nominated
2001 - Best Score Soundtrack - Gladiator - Nominated
1996 - Best Score Soundtrack - Crimson Tide - Won
1995 - Best Score Soundtrack - The Lion King - Nominated
1991 - Best Score Soundtrack - Driving Miss Daisy - Nominated

World Soundtrack Awards (1)

2011 - Best Original Soundtrack of the Year - Inception - Won
2011 - Soundtrack Composer of the Year - Nominated
2010 - Soundtrack Composer of the Year - Nominated
2010 - Best Original Soundtrack of the Year - Sherlock Holmes - Nominated
2009 - Best Original Soundtrack of the Year - Frost/Nixon - Nominated
2009 - Soundtrack Composer of the Year - Nominated
2005 - Best Original Soundtrack of the Year - Batman Begins - Nominated
2002 - Soundtrack Composer of the Year - Nominated
2002 - Best Original Soundtrack of the Year - Black Hawk Down - Nominated
2002 - Best Original Song Written for a Film - Spirit: This Is Where I Belong - Nominated
2002 - Best Original Song Written for a Film - Spirit: Here I Am - Nominated
2001 - Soundtrack Composer of the Year - Nominated
2001 - Best Original Soundtrack of the Year - Hannibal - Nominated

Egyéb díjak

2013 - Key Art Awards - Best Audio/Visual Technique - Man of Steel
2013 - Brit Awards - Outstanding Contribution To Music - The Dark Knight Rises
2010 - Hollywood Film Festival - Composer of the Year
2003 - National Board of Review Awards - Career Achievement Award
2003 - Fangoria Chainsaw Awards - Best Score - The Ring
2002 - Palm Springs International Film Festival - Frederick Loewe Award for Film Composing
2001 - Hollywood Film Festival - Outstanding Achievement in Music in Film
2000 - Joseph Plateau Awards - Joseph Plateau Award of Honour
1999 - Golden Camera Awards - Success in Hollywood
1994 - German Phono Academy - Film Music of the Year - The House of Spirits

Hans Zimmer (1984-)

2016: Batman vs. Superman
2014: Csillagok között
2014: A csodálatos Pókember 2.
2014: Isten fia
2014: Téli mese
2013: Hajsza a győzelemért
2013: 12 év rabszolgaság
2013: Mr. Morgan utolsó szerelme
2013: A magányos lovas
2013: Az acélember
2012: A sötét lovag: Felemelkedés
2012: Madagaszkár 3.
2011: Kung Fu Panda 2
2011: A dilemma
2011: Rango
2011: Sherlock Holmes: Árnyjáték
2011: A Karib-tenger kalózai Ismeretlen vizeken
2010: Eredet
2010: A hős alakulat
2010: Megaagy
2009: Sherlock Holmes
2009: Angyalok és démonok
2008: Madagaszkár 2
2008: Kung Fu Panda
2008: Batman - A sötét lovag
2008: Megváltás
2008: Nixon / Frost
2007: The Simpsons Movie
2007: A Karib-tenger kalózai: A világ végén
2006: The Holiday
2006: A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse
2006: A Da Vinci-kód
2005: Kleine Eisbär 2
2005: Batman kezdődik!
2005: Madagaszkár
2005: Az időjós
2004: Spangol - Magamat sem értem
2004: Cápamese
2004: Csodacsillag
2004: Viharmadarak
2004: Artúr király
2003: Minden végzet nehéz
2003: Az utolsó szamuráj
2003: Trükkös fiúk
2003: A Nap könnyei
2002: A kör
2002: Szilaj, a vad völgy paripája
2001: A sólyom végveszélyben
2001: Fiúk az életemből
2001: A legyőzhetetlen
2001: Pearl Harbor - Égi háború
2001: Hannibal
2001: Az ígéret megszállottja
2000: Örök darab
2000: Mission: Impossible II
2000: Gladiátor
2000: Irány eldorádó
1999: Robbanáspont
1998: Az őrület határán
1998: Egyiptom hercege
1997: Lesz ez még így se!
1997: Peacemaker
1997: A hó hatalma
1996: Kinek a papné
1996: A rajongó
1996: A szikla
1996: Muppet Kincses Sziget
1996: Rés a pajzson
1995: Kettős halál
1995: Szóbeszéd
1995: Áldatlan állapotban
1995: A szabadság ösvényein
1995: Az utolsó esély
1994: Halálugrás
1994: Az oroszlánkirály
1994: Reneszánsz ember
1994: Bármit megteszek
1993: Kísértetház
1993: Jég veled!
1993: Tiszta románc
1993: Marilyn mosolya
1993: Örökifjú & Tsa.
1993: A bérgyilkosnő
1992: Játékszerek
1992: Spies Inc.
1992: Micsoda csapat!
1992: Egyedül a ringben
1992: Radio Flyer - Repül a testvérem
1991: Ahol alvó kutyák hevernek
1991: Csak egy lövés
1991: Thelma és Louise
1991: Lánglovagok
1990: Zöld kártya
1990: Csendes terror
1990: Mint a villám
1990: A sors fogságában
1990: Palimadár
1990: Chicago Joe
1989: Miss Daisy sofőrje
1989: Diamond Skulls
1989: Fekete eső
1989: Talpalatnyi tornádó
1988: Esőember
1988: Burning Secret
1988: Rémálmok háza
1988: Rémálom délben
1988: The Fruit Machine
1988: Piszkos munka
1988: The Nature of the Beast
1987: Elválasztott világ
1987: Terminal Exposure
1986: The Zero Boys
1986: Separate Vacations
1985: A színésznő és a relativitás
1984: Histoire d'O: Chapitre 2
1984: Success Is the Best Revenge

Utolsó frissítés: 2014.05.18. 16:04 Boscorelli által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace